Kom just hem från 1500 mil i västeuropa och det jag kommer på, på rak arm är:

 1. GPS, det kommer bli din bästa vän om du har uppdaterade kartor. En kartbok kan vara bra att ha med dig också, med stadskartor. Hitta ut ur en storstad kan vara svårt som någon sade.
 2. Håll avståndet framåt, var mer än en gång jag höll på att panga in i en bil framför vid olyckor.
 3. Slå på varningsblinkers så fort du ser att det är stopp. Kommer det en ambulans eller något så hjälper man till att bilda en öppen mittenfil genom att köra åt höger eller vänster. 
 4. Mackar finns överallt och du lär inte behöva tanka direkt under halvtank. Har du dessutom GPS så finns det nästan vid varje givet tillfälle en mack inom räckhåll. Annars finns det mackar längs motorvägen som det är skyltat till. 
 5. Långtradare finns det i mängder. Antingen håller du 90 och ligger bakom dem eller så kör du snabbare i ytterfilen än den bakom. Vid 3-filigt är det bara att ligga i mitten.
 6. Tull i Frankrike är svindyrt. 1e/milen på vissa sträckor. Tror den från Marseille och norr är en sådan.
 7. Bensin kostar som i Sverige
 8. Annars är motorvägen inga konstigheter. När man ska in på den så släpps man in.
 9. Skit i parkeringsböter och hastighetskameror. Bötern kommer ändå inte till Sverige. 
 10. Alla motorvägar är flerfiliga och trafiken går snabbt. Du kan utan tvekan dra en 10-12 mil i timmen om det inte är stopp.
 11. Nästan eller inga tullar i Tyskland
 12. 100 mil om dagen är inga problem om trafiken inte står stilla. Det som tar lång tid är tankning och rastplatser.
 13. Sen är det bara in och härja i storstäderna och inte lita till fullo på GPSen som inte alltid har koll på enkelriktat o.s.v. Kan finnas vissa lokala förekomster av konstig trafikuppbygnad.
 14. Backa mot enkelriktat går bra. Användbart om man hittar en parkering. Annars är GPS eller i ditt fall eventuell lokalkännedom användbart när det kommer till smidiga vägar och säkra parkeringar.

Delta i diskussionen

1 kommentar

 1. Denna kommentar bör tas bort
  ”Punkt 9. Skit i parkeringsböter och hastighetskameror. Bötern kommer ändå inte till Sverige” under rubriken ”Tips inför bilsemestern”
  Den stämmer inte alls.
  Med vänlig hälsning,
  Maria

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *