Serviceintervall – Serva bilen

När skall du serva din bil?

Hur ofta du ska serva din bil beror helt på vilken bil du har och om den är ny eller gammal. Nedan går vi in lite mer på bilservice och serviceintervall. Det är viktigt att din bil är i bra skick speciellt när du skall ut på en längre bilresa, tex i Europa eller kanske ännu längre bort. Bilen behöver vara ”fit for fight” som man säger och det börjar med att du gör din service.

Serviceintervaller

Alla bilar ska ha en servicebok. Här kan du läsa hur ofta just din bil behöver lämnas in på service. Serviceintervallerna bestäms av tillverkaren och dessa måste du hålla – annars riskerar du att bilens garanti eller din maskinskadeförsäkring inte gäller.

Som allra mest brukar man kunna avvika från intervallen någon månad, men för att vara på den säkra sidan är det väldigt dumt att chansa. Det är väldigt stora summor det kan komma att handla om för din del om försäkringen eller garantin inte gäller.

Mil-service och års-service

Det finns två olika typer av serviceintervall:

  • Årsservice
  • Milservice

Eftersom det kan skilja väldigt mycket mellan person till person hur mycket man faktiskt använder sin bil, finns det både serviceintervall som utgår från antalet mil bilen har gått samt intervall som istället följer hur lång det har gått sedan den senaste servicen.

Kör du mycket krävs med andra ord så kallad mil-service medan om du inte kör så långt per år är års-service tillräckligt.

bilverkstad service

Serviceprotokoll

När du har fått tillbaka din bil från service ska du i serviceprotokollet kunna hitta information och kommentarer gällande bilens fel och vad man har gjort för att åtgärda dessa. Vid funderingar och frågor kring något på protokollet ska du direkt prata med din bilmekaniker. Tänk på att bilens servicebok är en värdehandling och det är din uppgift som bilägare att se till att den alltid är komplett med stämplar för miltal och liknande.

Jämför priser på service

Innan du börjar jämföra olika verkstäder behöver du veta vad det är som måste servas, så du kan få ungefärliga prisuppgifter från alla. Att gå till en gör det själv-hall och serva bilen själv är förstås billigare men det innebär en viss risk.

Dels eftersom det inte är säkert att din försäkring godtar det, men dels också för du kanske missar något viktigt. Det räcker inte bara med ett oljebyte och att sätta in nya luft- och bränslefilter. Det finns en rad andra vätskor och delar som också kanske behöver kontrolleras och bytas ut.

Nu vet du mer om hur viktigt det är att du håller din bil i bra form speciellt inför en bilsemester eller längre bilresa. Serva din bil innan du far ut på en längre bilresa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *