Bilsemester i Italien – allt du måste veta

Italien har ett väl utbyggt nätverk av motorvägar, de så kallade autostrade. Här kan man köra fort och de är utmärkta när man bara vill ta sig mellan två punkter. Det kostar lite att köra på dessa vägar, man betalar tullen beroende på hur många kilometer man kört när man tar av.

Vackra Italien

Italien har en fantastisk blandning av odlad mark, berg och kust. Cinque terre är en rad byar som ligger på Italiens riviera på västkusten, i Ligurien. De är på UNESCOs lista av världsarv. Det brukar vara bäst att parkera bilen och ta tåget, eftersom parkering är mycket begränsad. De små städerna ligger precis vid kusten, det är nästan som om husen hänger från klipporna ner i havet. Om man vill kan man gå och vandra i naturen runt om. Det kostar lite, eftersom det är nationalpark, men det är inte alls dyrt.

toscana

Toscana

Toscana är en populär provins i Italien för turister, känt för sina goda viner och utsökta mat. Men många kommer hit också för landskapet. Det finns många vackra gårdar och trädgårdar, med stora odlingar.

Florens är huvudstaden i Toscana och här finns det mycket att se. Katedralen är en av de mest besökta attraktionerna, byggnaden startades för nästan 1 000 år sedan och 20 000 personer får plats inuti. Utsidan är vackert utsmyckade, och på insidan kan man se de 44 målade glasfönstren. Det är möjligt att gå på en guidad tur inne i domen.

Köra till Rom

Det går snabbt att köra ner till Rom. Här är det ofta bäst att parkera bilen och ta sig runt med buss eller spårvagn. Man kan också promenera mellan flera av de större attraktionerna. På sommaren kan det bli ganska varmt i Rom men de flesta bussar och affärer har nu luftkonditionering. Många finner att man behöver minst en vecka för att hinna med att se det mesta i Rom. Colosseum, Forum, Vatikanen och dess museer. Under turistsäsongen blir det lätt långa köer för att komma in på de flesta ställen.

Sicilien

Sicilien är längst ner i södra Italien. Dess Rabbit Beach i Lampedusa har utsetts till världens vackraste strand. En annan naturskön plats är vulkanen Etna som fortfarande är aktiv. Men Sicilien har också mycket att erbjuda för den som är intresserad av historia. Man kan till exempel besöka den väl bevarade grekiska teatern i Taormina. Befolkningen är känd för att vara vänliga och avslappnade. Man kan hitta många trevliga små familjerestauranger där man verkligen får god mat.

Bila i Italien – Reseguider som underlättar planering

Det finns flera praktiska reseguider, både på nätet och som pappersböcker, för dig som planerar att resa till Italien med bil. Information om hur du skall resa med bil på bästa sätt i Italien.

En artikel som publicerats i tidskriften Amelias nätsida kan fungera som en reseguide, då den ger många handfasta tips för den som vill besöka Italien: http://www.amelia.se/resa/var-stora-guide-till-italien/. I texten ges det bland annat beskrivningar för ”3 dagsutflykter i Brescia”. Ett annat område som är omskrivet är Toscana.

Intressant reseguidesblogg

En intressant blogg är http://www.discoveringtheplanet.com/reseguide-till-cinque-terre-italien/ som ger värdefulla tips för dig som planerar en bilresa till italienska Ligurien och de fem lilleputtsamhällena Corniglia, Monterosso al Mare, Manarola, Riomaggiore och Vernazza belägna på Cinque Terre, en cirka tolv mil lång kuststräcka, mellan Genua och La Spezia.

Resebloggar om Italien

Ytterligare en bra nätsida för dig som efterfrågar en praktisk reseguide om du planerar en resa till Toscanas och Umbriens är; https://www.in-italia.se/italien/rundresor-i-bil/. På sidan finns en interaktiv karta på vilken bland annat boenden är markerade. Förutom Toscana och Umbrien, beskrivs rundresor i Piemonte och Ligurien och Rom och Amalfikusten.

Autoeuropes hemsida

Autoeuropes nätsida är också värdefull för dig som planerar en bilresa till Italien. Du når den via denna länk: https://www.autoeurope.com/italy-ztl-zones/. På sidan får du bland annat information om de restriktioner för biltrafiken som finns i centrum av Rom, Florens, Milano och Pisa. Via denna länk får du bra tips om hur du kan planera din egen rundresa i Italien: https://www.autoeurope.com/road-trip-planner/italy/.

Ultimata bilresan genom Italien

Bland förslagen till rundresa finns den ”Ultimata vägresan i Italien / The Ultimate Italian Road Tip”, som innefattar Rom, Monteriggioni, Camogli, Monterosso al Mare, Civitella del Tronto, Vieste, Ostuni och tillbaka till Rom. I beskrivningen ingår både avstånden och tidsåtgången mellan orterna.

Ett annan rundresa som beskrivs på nätsidan är vid Amalfi-kusten. I den rundresan ingår Rom, Ostia Antica, Neapel, Sorrento, Positano, Salerno, Tivoli och tillbaka till Rom: https://www.autoeurope.com/road-trip-planner/italy/amalfi-coast-drive-itinerary-views-youll-never-forget/.

Amalfi och Italienska alperna

Ytterligare ett förslag till en resa är i de italienska alperna, i vilka orterna Bolzano, Stelvio, Bormio, Livigno och längs Livignosjön för dess vyer: https://www.autoeurope.com/road-trip-planner/italy/tyrol-italy-stelvio-pass/.

Ladda ner en kör- och reseguide

En 27-sidig kör- och reseguide går att ladda ner som en PDF-fil via denna länk: https://www.autoeurope.com/pdf/travelguides/italy-travel-driving-guide-auto-europe.pdf .

En utomordentlig nätsida för dig som planerar en bilresa till Italien är; https://www.untoldmorsels.com/driving-in-italy/. På den ges flera förlag till rundresor i landet via denna länk: https://www.untoldmorsels.com/planning-a-trip-to-italy/.

Lonely Planet reseguide

Handfasta råd om hur man ska köra i Italien ges på Lonelyplanets nätsida: https://www.lonelyplanet.com/italy/travel-tips-and-articles/an-insiders-guide-to-driving-in-italy/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d277f83f.

Ytterligare en nätsida som kan vara behjälplig för dig som planerar en bilresa till Italien är Rough Guide to Italy, som nås via denna länk: https://www.roughguides.com/destinations/europe/italy/ Innehållet på sidan går också att beställa som en e-bok via denna länk: https://www.roughguides.com/shop/rough-guide-italy/.

Trycka ut broschyrer som reseguider

En nätsida där du också kan trycka ut broschyrer som reseguider är La Famiglia: http://www.lafamiglia.se/reseguide.php. På den ges också nyttig information om Italien, till exempel om högtider och helgdagar. Det ges även länkar till nätsidor där du kan beställa olika reseguider på svenska, via Adlibris eller Bokus, till exempel Reseförlagets; ”Första klassreseguide. Italien”, som ger tips på resor från Alperna i norr till Medelhavet i söder.

Kartor Italien

Dessutom ges länkar till nätsidor där du gratis kan ladda ner kartor över Italien som PDF-filer, till exempel denna: https://legacy.lib.utexas.edu/maps/italy.html

Du kan även beställa fler e-böcker om olika intressanta platser i Italien via dessa länkar, till exempel; The Rough Guide to Naples & the Amalfi Coast: https://www.roughguides.com/shop/rough-guide-naples-amalfi-coast/ och Rough Guides Snapshot Italy: Puglia: https://www.roughguides.com/shop/puglia-rough-guides-snapshot-italy/

Stort utbud av tryckta reseguider

För dig som hellre vill använda en tryckt reseguide när du planerar en resa finns det också ett stort utbud. En av dessa är Lonely Planets; ”Italy travel guide” som går att beställa via denna nätsida: https://shop.lonelyplanet.com/products/italy-travel-guide-13. Denna 992 sidors reseguide täcker orterna Rom, Turin, Piemonte, den italienska rivieran, Milano, Sjöarna, Dolomiterna, Venedig Emilia-Romagna, Florens, Toscana, Umbrien, Abruzzo, Neapel, Kampanien, Puglia / Apulien, Sicilien, Sardinien med flera ställen. I boken ingår även 143 kartor över de beskrivna orterna och landskapen.

Bok om Italien

En tryckt reseguide som kan vara till hjälp vid planeringen är ”DK Eyewitness Travel Guide Italy Paperback – November 21, 2017”. I boken ingår bland annat hundra färgfotografier, handritade illustrationer och kartor. Denna reseguide visar vad andra reseguider berättar för dig. Boken kan beställas online via denna länk: https://www.penguinrandomhouse.com/books/358410/dk-eyewitness-travel-guide-italy-by-dk-publishing/9781465460431/.

Bergsstäder i Italien

En reseguide på svenska som kan vara till nytta är Agneta Modig Tham och Frida Thams ”Bergsstäder mitt i Italien – Vid sidan om allfarvägarna”, som kan inspirera dig att besöka bergsstäder mitt i Italien. Boken kan beställas på nätet via denna länk: http://www.carlssonbokforlag.se/produkt/bergsstader-mitt-i-italien/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *