Bilsemester i Italien – allt du måste veta

En bilsemester i Italien bjuder på kultur, historia, fantastisk mat och avkopplande dagar på landets vackra stränder. Att uppleva Italien genom en roadtrip är svårslaget. Utforska landsbygden, bila längs vägarna vid medelhavets kust och hitta smultronställen långt ifrån de turisttäta gatorna i Rom.

 • Ett måste: Colosseum i Rom
 • Bra att veta: Boka biljetter i förtid till populära attraktioner och sevärdheter – då slipper du de långa köerna.

Trafikregler i Italien

Motorvägar i Italien

Italien har ett väl utbyggt nätverk av motorvägar – de så kallade autostrade. Här kan man köra fort, vanligtvis 130 km/h, och de är utmärkta när man bara vill ta sig mellan två punkter.

Vägavgifter

Italiens motorvägar är i de allra flesta fall avgiftsbelagda. Avgiften avgörs av hur många kilometer man har kört på motorvägen. När man kör på motorvägen får man en biljett, ungefär som en p-biljett i ett parkeringshus. När du kör av motorvägen lämnar man in biljetten och avgiften räknas ut.

Om man planerar att köra mycket på de italienska motorvägarna kan man skaffa ett Telepass. Då behöver man inte stanna och plocka ut en biljett, utan allt sker automatsikt.

Miljözoner

I äldre italienska städer är det vanligt att en miljözon gäller i vissa stadsdelar. Miljözonen finns för att begränsa trafiken i historiska stadsdelar för att skydda den från avgaser och trafik.

Skyltarna som påvisar miljözon är vita med en röd cirkel och texten Zone Traffico Limitato – ZTL. Inom dessa zoner får endast bilar med tillstånd köra. Om man kör inom en miljözon utan tillstånd kan man förvänta sig höga böter.

Kom ihåg inför din bilresa i Italien

 • I bilen: Reflexväst och varningstriangel är obligatorisk utrustning på italienska vägar.
 • Vägavgift: De flesta motorvägar är avgiftsbelagda.
 • Miljözoner I stadskärnor råder vanligtvis miljözoner.
 • Böter: Om man får en fortkörningsbot eller böter för att man kört i en miljözon kan det ta upp till ett år innan man får hem fakturan. Om man inte betalar samarbetar italienska myndigheter med inkassobolag i Sverige.
 • Mobiltelefon: Det är förbjudet att hålla i sin mobiltelefon när man kör i Italien. Handsfree är tillåtet.
 • Barn: Barn under 12 år får inte sitta i framsätet.

Hastighetsbegränsningar i Italien

Dessa hastigheter gäller vanligtvis på de italienska vägarna. Kom ihåg att alltid följa aktuell skyltning och anpassa din hastighet efter rådande väglag och väder.

Område/vägHastighet
Motorväg130 km/h
Landsväg90 km/h
Tätort50 km/h

Kör till Italien från Sverige

Från södra Sverige till Rom i Italien tar det cirka 22 timmar att köra – räknat utan stopp och utan trafik. Vägen är ungefär 2 000 km lång. Den snabbaste vägen går genom Tyskland och Österrike. Från gränsen i Österrike till Rom är det cirka 720 kilometer.

Från Sverige till Tyskland

Hur man enklast tar sig från Sverige till Tyskland beror på var i Sverige man startar sin resa. Från södra Sverige går färjor från Trelleborg, Ystad och Malmö. Om man startar sin resa från västkusten går en färja mellan Göteborg och Kiel.

Om man väljer att ta vägen till Tyskland via Danmark kan man välja på Öresundsbron i Malmö, färjan från Helsingborg till Helsingör, och färjan från Göteborg till Fredrikshamn. I Danmark går färjan från Rödby till Puttgarden.

Läs mer om att åka från Sverige till Tyskland här.

Färja från Sverige till Tyskland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Från Tyskland till Italien

Från Tyskland till Italien kör man längs Autobahn i Tyskland och passerar städerna Berlin, Nürnberg och München. I Österrike kör man enklast via Innsbruck, sen över gränsen till Italien via Brenner.

På Autobahn i Tyskland finns inga vägavgifter, men i Österrike behöver man en vignette på framrutan för att få köra på motorvägarna. Denna kan köpas på bensinstationer vid den tyska gränsen.

Sevärdheter i Italien

Våra bästa tips för Italien 

Colosseum – Guidad vandring

 • Skippa väntetiden – hoppa över kön och gå direkt in i Colosseum, Forum Romanum och Palatinen
 • En guide berättar allt om det anrika rom

Om man besöker Rom måste man ta vägarna förbi Colosseum och se detta antika romeriska världsarv. Med en kunnig guide vandrar ni runt området och tittar på Colosseum, Cricus Maximus, Forum Romanum och Palatinen. Det bästa av allt? Ni slipper alla köer. Boka biljetter här

Vatikanen – Guidad vandring 

 • Guidad vandring av Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna
 • Se konst av Michelangelo, Raphael och Bernini
 • Slipp vänta – hoppa över kön med förbokade biljetter

I Rom hittar vi Vatikanen, Vatikanmuseerna och det Sixtinska kapellet. Ett besök här görs allra bäst tillsammans med en kunnig guide som kan berätta mer om de historiska platserna och konsten som finns där. Med denna guidade tur får man hoppa över alla köer, tillträde till alla museum och man får veta allt om konsten, konstnärerna och historierna bakom det man ser. 

Här kan du boka platser och läsa recensioner. 

Städer i Italien

Rom

Italiens huvudstad Rom är ett måste för många turister. Här möter stadens uråldriga historia modernt nattliv och spännande upplevelser.

Det går snabbt att köra ner till Rom. Här är det ofta bäst att parkera bilen och ta sig runt med buss eller spårvagn. Man kan också promenera mellan flera av de större attraktionerna. På sommaren kan det bli ganska varmt i Rom men de flesta bussar och affärer har nu luftkonditionering. Många finner att man behöver minst en vecka för att hinna med att se det mesta i Rom. Colosseum, Forum, Vatikanen och dess museer. Under turistsäsongen blir det lätt långa köer för att komma in på de flesta ställen.

Cinque terre

Italien har en fantastisk blandning av odlad mark, berg och kust. Cinque terre är en rad byar som ligger på Italiens riviera på västkusten, i Ligurien. De är på UNESCOs lista av världsarv. Det brukar vara bäst att parkera bilen och ta tåget, eftersom parkering är mycket begränsad. De små städerna ligger precis vid kusten, det är nästan som om husen hänger från klipporna ner i havet. Om man vill kan man gå och vandra i naturen runt om. Det kostar lite, eftersom det är nationalpark, men det är inte alls dyrt.

Toscana

Toscana är en populär provins i Italien för turister – känt för sina goda viner och utsökta mat. Även det vackra landskapet lockar många semesterfirare. Det finns många vackra gårdar och trädgårdar med stora odlingar.

Florens är huvudstaden i Toscana och här finns det mycket att se. Katedralen är en av de mest besökta attraktionerna, byggnaden startades för nästan 1 000 år sedan och 20 000 personer får plats inuti. Utsidan är vackert utsmyckade, och på insidan kan man se de 44 målade glasfönstren. Det är möjligt att gå på en guidad tur inne i domen.

toscana

Sicilien

Sicilien är längst ner i södra Italien. Dess Rabbit Beach i Lampedusa har utsetts till världens vackraste strand. En annan naturskön plats är vulkanen Etna som fortfarande är aktiv. Men Sicilien har också mycket att erbjuda för den som är intresserad av historia. Man kan till exempel besöka den väl bevarade grekiska teatern i Taormina. Befolkningen är känd för att vara vänliga och avslappnade. Man kan hitta många trevliga små familjerestauranger där man verkligen får god mat.

Boende i Italien

Italien bjuder såklart på klassiska hotell, resorter, vandrarhem och campingplatser. Många som åker till Italien på bilsemester väljer dock att upptäcka landets vackra landsbygd, matkultur och natur på lite närmare håll. Då kan man passa på att boka en natt på en lantgård eller vingård. Området runt Toscana bjuder på särskilt populära boenden i denna kategori. Här kan du hitta alla hotell i Toscana.

Hotell vi rekommenderar:

Populära städer och områden att besöka i Italien:

 • Rom
 • Venedig
 • Milano
 • Florens
 • Neapel
 • Sorrento
 • Gardasjön
 • Sicilien
 • Sardinien
 • Toscana

Karta över Italien

I kartan nedan hittar du alla städer och platser vi har nämnt i Italien. Använd den för att börja planera din roadtrip genom landet.

Bila i Italien – Reseguider som underlättar planering

Det finns flera praktiska reseguider, både på nätet och som pappersböcker, för dig som planerar att resa till Italien med bil. Information om hur du skall resa med bil på bästa sätt i Italien.

Intressant reseguidesblogg

En intressant blogg är Discovering the Planet som ger värdefulla tips för dig som planerar en bilresa till italienska Ligurien och de fem lilleputtsamhällena Corniglia, Monterosso al Mare, Manarola, Riomaggiore och Vernazza belägna på Cinque Terre, en cirka tolv mil lång kuststräcka, mellan Genua och La Spezia.

Autoeuropes hemsida

Autoeuropes nätsida är också värdefull för dig som planerar en bilresa till Italien. Du når den via denna länk. På sidan får du bland annat information om de restriktioner för biltrafiken som finns i centrum av Rom, Florens, Milano och Pisa. Via denna länk får du bra tips om hur du kan planera din egen rundresa i Italien.

Ultimata bilresan genom Italien

Bland förslagen till rundresa finns den ”Ultimata vägresan i Italien / The Ultimate Italian Road Tip”, som innefattar Rom, Monteriggioni, Camogli, Monterosso al Mare, Civitella del Tronto, Vieste, Ostuni och tillbaka till Rom. I beskrivningen ingår både avstånden och tidsåtgången mellan orterna.

Ett annan rundresa som beskrivs på nätsidan är vid Amalfi-kusten. I den rundresan ingår Rom, Ostia Antica, Neapel, Sorrento, Positano, Salerno, Tivoli och tillbaka till Rom.

Amalfi och Italienska alperna

Ytterligare ett förslag till en resa är i de italienska alperna, i vilka orterna Bolzano, Stelvio, Bormio, Livigno och längs Livignosjön för dess vyer.

Ladda ner en kör- och reseguide

En 27-sidig kör- och reseguide går att ladda ner som en PDF-fil via denna länk.

Handfasta råd om hur man ska köra i Italien ges på Lonelyplanets nätsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *