11 mars, 2013

Bilsemester i Italien – allt du måste veta

Italien har ett väl utbyggt nätverk av motorvägar, de så kallade autostrade. Här kan man köra fort och de är utmärkta när man bara vill ta sig mellan två punkter. Det kostar lite att köra på dessa vägar, man betalar tullen beroende på hur många kilometer man kört när man tar av.

Italien har en fantastisk blandning av odlad mark, berg och kust. Cinque terre är en rad byar som ligger på Italiens riviera på västkusten, i Ligurien. De är på UNESCOs lista av världsarv. Det brukar vara bäst att parkera bilen och ta tåget, eftersom parkering är mycket begränsad. De små städerna ligger precis vid kusten, det är nästan som om husen hänger från klipporna ner i havet. Om man vill kan man gå och vandra i naturen runt om. Det kostar lite, eftersom det är nationalpark, men det är inte alls dyrt.

toscana

Toscana är en populär provins i Italien för turister, känt för sina goda viner och utsökta mat. Men många kommer hit också för landskapet. Det finns många vackra gårdar och trädgårdar, med stora odlingar.

Florens är huvudstaden i Toscana och här finns det mycket att se. Katedralen är en av de mest besökta attraktionerna, byggnaden startades för nästan 1 000 år sedan och 20 000 personer får plats inuti. Utsidan är vackert utsmyckade, och på insidan kan man se de 44 målade glasfönstren. Det är möjligt att gå på en guidad tur inne i domen.

Det går snabbt att köra ner till Rom. Här är det ofta bäst att parkera bilen och ta sig runt med buss eller spårvagn. Man kan också promenera mellan flera av de större attraktionerna. På sommaren kan det bli ganska varmt i Rom men de flesta bussar och affärer har nu luftkonditionering. Många finner att man behöver minst en vecka för att hinna med att se det mesta i Rom. Colosseum, Forum, Vatikanen och dess museer. Under turistsäsongen blir det lätt långa köer för att komma in på de flesta ställen.

Sicilien är längst ner i södra Italien. Dess Rabbit Beach i Lampedusa har utsetts till världens vackraste strand. En annan naturskön plats är vulkanen Etna som fortfarande är aktiv. Men Sicilien har också mycket att erbjuda för den som är intresserad av historia. Man kan till exempel besöka den väl bevarade grekiska teatern i Taormina. Befolkningen är känd för att vara vänliga och avslappnade. Man kan hitta många trevliga små familjerestauranger där man verkligen får god mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *