Bilsemester i Tjeckien – allt du måste veta

I hjärtat av Europa hittar vi Tjeckien med sin vackra natur, spännande historia och pulserande huvudstad. Här finns världsarv listade av UNESCO, vackra nationalparker, berg perfekta för skidsemestern och levande storstäder med massor av shopping, barer och restauranger.

Det är enkelt att köra till Tjeckien från Sverige – och om man bor i södra Sverige kan man ta sig ner på en dag. Vi tipsar dig om allt du behöver veta inför din bilresa till Tjeckien. 

Trafikregler i Tjeckien

Tjeckien är ett utmärkt land att ha som destination om man är sugen på en bilresa genom Europa. Vägnätet är väl utbyggt och det går snabba motorvägar mellan många av landets större städer. Man kör på högersida, precis som i Sverige, och omkörningar gör man på väster sida. Det går dessutom bra att använda sitt svenska körkort om man kör till landet som turist. 

Trafiksäkerhet i Tjeckien

Det man bör tänka på när man kör i Tjeckien är att trafikkulturen är lite annorlunda om vi jämför den med trafikkulturen i Sverige. Omkörningar, som ibland sker i vägrenen eller på höger sida, och aggressiviteten i körningen är två saker som skiljer de två länderna åt. Håll alltid hastighetsbegränsningarna och var tydlig i din körning.

Vissa körsträckor i Tjeckien är tungt trafikerade, och håller ibland lägre kvalitet än svenska vägar. Se upp för tjälskador under vintern och håll alltid ett gott avstånd till andra bilister. 

I städer med spårvagnstrafik, som landets huvudstad Prag, bör man vara extra uppmärksam. 

Vägavgifter i Tjeckien

Det finns avgiftsbelagda vägar i Tjeckien – det handlar främst om vältrafikerade motorvägar. Om man kör en personbil, på under 3,5 ton, betalas vägavgiften enklast via en digital vignette. Den digitala vignetten kan köpas via hemsidan eDalnice.cz. Den är giltig i 10 dagar, 30 dagar eller ett helt år. 

Pris för vägavgift i Tjeckien

 • 10 dagar kostar cirka 140 kronor
 • 30 dagar kostar cirka 200 kronor
 • 1 år kostar cirka 672 kronor

Om du kör en bil som karakteriseras som en miljöbil får du rabatt på din vignette.

Så köper du digital vignette för Tjeckien

 1. Besök eDalnice.cz – det finns en engelsk version
 2. Välj om du vill köpa vignette för 10 dagar, 30 dagar eller ett helt år
 3. Skriv in bilens registreringsnummer och vilket land den är registrerad i
 4. Välj när du vill att vignetten ska börja gälla
 5. Välj Eco price om din bil uppfyller kraven
 6. Betala
 7. Få en bekräftelse över e-post

Den digitala vignetten kan även köpas i kassan på postkontor och på bensinstationen EuroOil. Det finns även små kiosker med självbetjäning där man kan köpa sin vignette. Dessa är ofta placerade vid gränsen till Tjeckien och i anslutning till vägar med avgift.  

Hastighetsbegränsningar i Tjeckien

OmrådeHastighet
Bostadsområde50 km/h
Landsvägar90 km/h
Motortrafikled110 km/h
Motorväg130 km/h

Kom ihåg att andra hastigheter kan gälla – följ alltid aktuell skyltning. 

Kom ihåg inför din bilresa till Tjeckien

 • Körkort: Svenskt körkort fungerar i Tjeckien om man är turist
 • Bilbälte: Alla i bilen måste bära bilbälte
 • Belysning: Bilens belysning måste alltid vara på – även på dagen
 • Vinterdäck: Från 1 november till 31 mars 
 • Dubbdäck: Dubbdäck är förbjudet i Tjeckien
 • I bilen: Varningstriangel, reflexväst och ett första hjälpen-kit
 • Vägavgifter: Vägavgift betalas via vignette
 • Mobiltelefon: Man får endast använda sin mobiltelefon via hands-free om man kör
 • Alkohol: 0,0 promille gäller i Tjeckien, man måste alltså köra helt nykter

Köra till Tjeckien

Man kan välja att köra till Tjeckien på ett par olika sätt – beroende på var man startar i Sverige. Nedan går vi igenom möjliga vägar att ta från södra Sverige, västra Sverige och Stockholm.

Köra från södra Sverige till Tjecken

Om man kör från södra Sverige tar resan ungefär 10 timmar i lätt trafik och helt utan stopp. Man kan välja på två olika vägar: via Öresundsbron och Danmark eller med färja direkt till Tyskland. Ofta är det smidigast att välja färjan till Tyskland

Boka färja från Sverige till Tyskland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 435 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 503 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 1495 kr


Mer information

Från Trelleborg går Stena Line och TT-Line till Rostock i Tyskland. Resan med färjan tar mellan 6 och 7 timmar. Väl på plats i Rostock tar man motorvägen A13 genom Tyskland och in i Tjeckien. Utan trafik och stopp tar bilresan mellan 6 och 7 timmar. 

Köra från västra Sverige till Tjeckien

Om man befinner sig i Göteborg eller i västra Sverige är det smidigast att ta färjan från Göteborg till Kiel. Stena Line kör sträckan och det tar ungefär 14 timmar och 30 minuter att komma fram till Kiel i Tyskland. 

Boka färja från Göteborg till Kiel

Väl framme i Kiel beger man sig ut på motorvägen A24 genom hela Tyskland och in i Tjeckien.

Köra från Stockholm till Tjeckien

Om man befinner sig i Stockholm, eller norra Sverige, är det smidigast att ta färjan till Gdansk i Polen från Nynäshamn. Sträckan körs av Polferries och tar ungefär 19 timmar. Från Gdansk kör man via S5 genom Polen och in i Tjeckien.

Sevärdheter i Tjeckien

I Tjeckien finns det mycket att uppleva för alla smaker – storstadsliv i Prag, vacker natur i landets nationalparker, ståtliga slott och herrgårdar för den historieintresserade och vintersport och golf för den sportintresserade. 

Vi går igenom några av våra bästa sevärdheter i Tjeckien. 

Våra bästa tips för Tjeckien

Prag: Medeltidsmiddag – med obegränsad dryck!

 • Njut av en middag i medeltidsstil – 3 eller 5 rätter
 • Obegränsad dricka – öl, vin och läsk
 • Underhållning – gycklare, magdansare och svärd
 • Boka din plats vid bordet här
Det bjuds på fri dryck under middagen

En älskad aktivitet bland turister i Prag är att avnjuta en medeltidsmiddag, med tre eller fem rätter, tillsammans med underhållning i världsklass – och såklart även den i medeltidsstil. Njut av maten medan gycklare jonglerar, magdansare imponerar och fäktare visar upp sina svärdskonster. 

Maten kan man få vegetarisk, vegansk, utan gluten, med fisk, med fläskkött eller med fågel. Alla gäster bjuds på en obegränsad mängd öl, vin och läsk.  

Prag: Kvällskryssning på Vltava med buffé

En upplevelse som få vill missa när de är på besök i Prag är denna middagskryssning längs floden Vltava. Under tre timmar får man uppleva Prag från vattnet samtidigt som man njuter av en god buffé med tjeckiska specialiteter och internationell mat. Under middagen spelas musik live.

Se Prags gamla stad, de vackra broarna över Vltava och Prags slott. 

Städer i Tjeckien

Prag

Ett populärt resmål när man besöker Tjeckien är förstås landets huvudstad Prag. Det här är en av de mest välbesökta huvudstäderna i Europa – och vi förstår varför. Här finns ett stort kulturutbud, en spännande historia, trevliga restauranger, ett levande nattliv och bra shopping. 

I Prag kan man gärna stanna i en vecka eller två, men det är även en utmärkt stad för en weekend-resa eller ett kortare stopp under en längre roadtrip genom Europa. 

Hitta hotell i Prag.

Detta får du inte missa:

 • Pragborgen – Detta slott är kanske det kändaste landmärket i Prag. Med ett rekord i Guinness rekordbok som världens största historiska slott är detta ett givet stopp under semestern i Tjeckien.
 • Det dansande huset – En annan sevärdhet många förknippar med Prag är Det Dansande huset, eller Tančící dům på tjeckiska. Huset är ritat av arkitekten Vlado Milunić och har en originell siluett som måste upplevas live. 

Ostrava

En dold pärla i Tjeckien är den levande staden Ostrava, huvudstad i Mähren-Schlesien vid den Polska gränsen. Det här är en stad med puls där industrier varvas med musikfestivaler, museum och kulturupplevelser. 

Varje år hålls Colors of Ostrava, den största musikfestivalen i Tjeckien. Hit kommer världsartister från flera olika genrer. Robert Plant, Sinéad O’Connor, Alanis Morissette, Imagine Dragons och Macklemore är några av artisterna som har spelat på festivalen. 

Förutom Colors of Ostrava så bjuder staden på otroligt vacker natur. Utsiktspunkten på Rådhuset ger en oslagbar vy över Ostrava.

Hitta hotell i Ostrav.

Detta får du inte missa:

 • Ett besök på ett av stadens ölbryggerier – smaka traditionell tjeckisk öl.
 • Dolni Vitkovice – Ett gammalt industriområde som idag är ett museum där man kan upptäcka stadens gamla kol- och järnindustri.

Boende i Tjeckien

I Tjeckien är det särskilt populärt att bo i landets huvudstad Prag och de större städerna Ostrava och Brno. 

Det är relativt billigt att boka en hotellnatt i Tjeckien. Man kan hitta lågprishotell för bara ett par hundralappar natten, medan femstjärniga hotell i centrala Prag kan kosta från tusenlappen och uppåt för en natt. Det är även populärt med spa-hotell – då kan man njuta av bad i pool och spabehandlingar under sin semester i landet. 

Hotell vi rekommenderar i Tjeckien 

 • Prag: Grandium Hotel Prague – Centralt hotell med utmärkt omdöme. Nära till alla stadens sevärdheter och tunnelbanan. 
 • Prag: Charles Bridge Palace – I hjärtat av Prag ligger detta mysiga hotell med strålande omdömen från sina gäster. Bara 10 minuters promenad från gamla stan i Prag.
 • Ostrava: Hotel Maria – Budget-hotell i centrala Ostrava. 

Karta över Tjeckien

I kartan nedan hittar du alla sevärdheter vi har tipsat om i Tjeckien. Använd den som guide när du planerar din bilresa.