Stora Bältbron – Priser och rabatter

Uppdaterad: 5 juni 2024

Stora Bältbron

Om du planerar en resa till Danmark så går det att köra mellan Malmö och Köpenhamn via den avgiftsbelagda Öresundsbron och Drogdentunneln och sedan fortsätta med Stora Bältbron, som också är en avgiftsbelagd bro, vilken förbinder de danska öarna Själland i öster och Fyn i väster över Stora Bält.

Stora Bältbron är en del av motorvägsförbindelsen E20, som länkar samman Ryska federationen, Estland, Sverige, Danmark, England och Irland. Stora Bältbron öppnades för trafik den 14 juni 1998. Den består av hängbron, också kallad för ”Östbron” (6 790 meter lång och till spännvidden världens näst längsta hängbro), och den lägre ”västbron” (6 611 meter lång), förbunden med ön Sprogø, mitt i Stora Bält.

Olika färger för körbanorna vid betalstationen

Betalstationen ligger vid Halsskov på Själland. Den består av tolv körfält i västlig riktning och tio körfält i den östra riktningen som leder in till betalningsbåsen, både bemannade och obemannade. För att göra det enklare att välja rätt körfält har banorna olika färger: gul, kontant (DKK eller EUR), blå, självbetjäning med kortbetalning, och grön, automatisk betalning (Bizz eller betalning via registreringsnummer).

BetalmetodGul körbanaBlå körbanaGrön körbana
KontantJaNejNej
KortJaJaJa
BizzJaJaJa
RegistreringsskyltJaJaJa

Gul körbana – kontant

Väljer du gul körbana kan du betala kontant. Kassan är självbetjäning och du kan betala med danska kronor (DKK) eller euro (EUR). Både sedlar och mynt tas emot. Om du behöver personlig betjäning kan du trycka på den röda knappen vid kassan.

I denna kassa kan du även välja att betala med kort, Bizz och registreringsskylt.

Dessa körbanor finns för alla typer av fordon och hittas till höger.

Betalmetoder:

 • Kontant
 • Kortbetalning
 • Bizz
 • Registreringsskylt

Blå körbana – kortbetalning

Blåmärkt bana är för självbetjäning med kort. Du kan använda både danska och utländska betalningskort och flera olika bensinstationskort.

Betala med registreringsskylten

För att betala med registreringsskylten behöver man ett avtal. När man tecknar avtalet registrerar man sin registreringsskylt. Då kommer bommen vid bropassagen läsa av registreringsskylten och man kan passera utan att behöva stanna vid en kassa.

Betalmetoder:

 • Kortbetalning
 • Registreringsskylt
 • Bizz

Grön körbana – Bizz

Slutligen Grön bana som används av dem med Bizz eller betalning via registreringsskylten. Bizz är en apparat som placeras vid framrutan på fordonet. Betalningen görs automatiskt från det bankkonto man har kopplat till Bizzen.

Om man både hare Bizz och avtal för betalning via registreringsnumret används Bizzen i första hand för betalning.

På denna körbana ska du köra igenom med maximalt 50 kilometer i timmen.

Läs mer om betalning på Stora Bältbron på Stora Bälts hemsida.

Pris

Priset för att köra över Stora bältbron avgörs av flera olika saker: vilken typ av fordon du kör, hur stort fordonet är och om du har rätt till någon rabatt.

Man kan få ett extra förmånligt pris på sin resa om man har ett Stora bält-avtal. Ett Sotra bält-avtal kan man skaffa om man har en Bizz eller har registrerat sitt registreringsnummer som betalmetod.

Rabatter man kan få som avtalskund:

 • Kvällsrabatt – Kör över bron och hem igen mellan 16:00 och 03:00
 • Helgrabatt – Kör över bron och hem igen mellan fredag klockan 12:00 och söndag 00:00.
 • Lördag- eller söndag-rabatt – Kör över bron och hem igen under samma dag (gäller endast lördag, söndag eller andra helgdagar).

Dessutom går det att få rabatter när du kör över Stora Bältbron ofta och har ett avtal för pendlare.

Beräkna pris

Vid körning genom betalningssystemet beräknas priset automatiskt utifrån ditt fordons längd och höjd som mäts automatiskt. Längdmätning innefattar dragkrokar, hängande eller lösa föremål och släpvagnar. Viktigt att tänka på är att om du kör genom betalningsanläggningen utan att betala, tar A / S Storebælt ut en avgift på 600 danska kronor, förutom det normala priset.

Speciella villkor för motorcykel

Kör du motorcykel så får du inte, för din egen säkerhets skull, köra genom de vanliga Bizz-banorna (grön bana). Om du har en Bizz och kör en motorcykel så ska du köra till den gula banan där man betalar med kort. Kör fram till bommen, tryck på en knapp på skärmen som avläser din Bizz och så snart bommen går upp kan du fortsätta vidare.

Även om du har Bizz kan du köra din motorcykel till den gula körbanan och betala kontant.

Bizz

På samma sätt som betalningen över Öresundsbron så finns det möjlighet att få ett billigare pris när du kör över Stora Bältbron med ett Bizz.

Med Bizz får du automatiskt rabatt varje gång du kör över bron. Storabältbron har dessutom en rad specialavtal anpassade efter ditt körmönster, baserat på om du kör mest på vardagar eller under veckoslut. Se detta avtal för Storebæltsbroen.

Bizz fungerar inte bara på Stora bältbron, utan kan även användas vid vägavgifter på:

 • Öresundsbron
 • Svinesundsforbindelsen
 • Öresundslinjen
 • Langelandslinjen
 • Scandlines färjor

Alla betalvägar eller överfarter som samarbetar med ØresundPay kan betalas med Bizz.

Bizz kan du antingen ansluta till din bils registreringsnummer eller använda den elektroniska sändaren, eller ”bizzen”. Att ansluta sitt registreringsnummer är gratis, men det kostar en avgift att beställa en Bizz.