Bilsemester i Nederländerna – tips, råd och sevärdheter

Nederländerna är känt för sina exemplariska vägar – både motorvägarna och landsvägarna håller riktigt bra kvalitet vilket gör landet till en ren fröjd att köra igenom. 

Besök landets huvudstad Amsterdam och njut av den unika atmosfären, vackra arkitekturen och det stora kulturutbudet. Från Amsterdam tar det bara någon timme att köra vidare till Rotterdam – en storstad full av liv och rörelse. 

Nederländerna upptäcks allra bäst med bil – läs vidare för tips och råd inför din körning i landet och de bästa sevärdheterna att stanna och njuta av under resans gång. 

 • Ett måste: Van Gogh Museum i Amsterdam – Världens största samling av konst av hemmasonen Vincent Van Gogh.
 • Bäst boende: Eden Hotel Amsterdam – Utsikt över kanalen i centrala Amsterdam – bättre än så kan man inte bo under sin semester.
 • Bra att veta: Det finns många fartkameror längs vägarna i Nederländerna – så håll alltid rätt hastighet!

Trafikregler i Nederländerna

Nederländerna är ett litet land med korta avstånd – alltså ett perfekt land för bilsemestern. Det är nära till allt i Nederländerna. Under en dag kan man besöka både landets huvudstad Amsterdam och den livliga universitetsstaden Rotterdam – det tar knappt en och en halv timme att köra mellan städerna. Att landet dessutom har ett av de mest avancerade och välutvecklade vägsystemen i världen gör bara saken ännu bättre. Både landets landsvägar och motorvägar håller mycket gott skick. 

Motorvägarna i Nederländerna täcker en stor del av landet och det går snabbt att resa mellan olika städer. Skyltarna längs motorvägarna är både traditionella skyltar som vi är vana vid här i Sverige och elektroniska. 

En sak som får Nederländernas motorvägar att sticka ut är att vägrenen regelbundet används som extra körfält om trafiken är tät. De elektroniska skyltarna ställer då om för tre körfält istället för två. Detta görs för att i så stor uträkning som möjligt undvika trafikstockningar och köer.

Trots detta är köer vanliga på de nederländska vägarna, särskilt under rusningstid på morgon och kväll. På morgonen är det oftast tätast med trafik mellan 06 och 10, och på eftermiddagen är det rusningstrafik mellan 15:30 och 19. 

Trafiksäkerhet i Nederländerna

Den största trafikfaran i Nederländerna är landets många cyklister. Cykeltrafiknätet är gott utbyggt och det finns mängder av cykelbanor och cykelvägar. Cykelbanorna är ofta utmärkta med röd asfalt.

Kom ihåg att hålla god uppsikt när du korsar cykelbanor och var uppmärksam på cyklar både när du kör bil och promenerar. 

Cykelbana i Nederländerna

Bötessummorna för fortkörning är bland de högsta i Europa i Nederländerna – så här är det extra viktigt att hålla hastigheten. Fartkameror är dessutom vanliga på många av landets mest trafikerade vägar. På motorvägarna finns dessutom ett kontrollsystem för fart som mäter den generella hastigheten över en längre sträcka. 

Vägavgifter i Nederländerna

Det finns bara två pass i Nederländerna som är avgiftsbelagda: Westerschelde-Tunneln och bron över Dordtse Kil, Kiltunnel.

Avgiften betalar du i anslutning till de aktuella sträckorna. Du kan betala med kontokort, kreditkort, bensinkort, kontant eller med en T-tag – en digital sändare som fästs på vindrutan. 

Vägavgift betalstation

Priser för Westerschelde-Tunneln

 • Personbil: 5 euro
 • Personbil med husvagn: 7,45 euro
 • Husbil eller mindre lastbil: 18,20 euro
 • Stor lastbil: 25 euro
 • Motorcykel: 5 euro

När du anländer till Westerschelde-Tunneln kan du välja mellan olika körfält beroende på hur du vill betala. Symboler över varje körfält visar tydligt hur du ska köra för att komma till rätt betalstation. 

Varje år har Westerschelde-Tunneln 6 dagar då man får köra sträckan helt kostnadsfritt.

För 2023 gäller följande datum: 28 januari, 25 februari, 1 april, 9 september, 28 oktober och 25 november. 

Läs mer om Westerschelde-Tunneln.

Priser för Kiltunnel

 • Personbil eller större fordon: 2 euro

Läs mer om Kiltunnel.

Hastighetsbegränsningar i Nederländerna

Område/vägHastighet
Motorväg80 – 130 km/h
Landsväg80 km/h
Tätort50 km/h

Hastigheterna på motorvägarna kan ändras beroende på väder, trafik och andra omständigheter. På de elektroniska skyltarna visas hastigheten som gäller.

Kom ihåg inför din bilresa i Nederländerna

 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt om du reser som turist.
 • Bilbälte: Alla i bilen måste bära bilbälte.
 • Belysning: Vid dålig sikt måste billyktorna även vara tända under dagtid. 
 • Vinterdäck: Vinterdäck är inte obligatoriskt. 
 • Dubbdäck: Det är inte tillåtet med dubbdäck.
 • I bilen: Reflexväst, varningstriangel och första hjälpen-låda.
 • Vägavgifter: Två passager har vägavgifter i Nederländerna.
 • Mobiltelefon: Endast hands-free är tillåtet om man kör.
 • Parkering: Parkering görs på vänster sida vägen och nästan alla P-platser har en avgift. 
 • Alkohol: 0,5 promille för erfarna förare. För den som har haft sitt körkort i mindre än fem år gäller 0,2 promille.

Köra till Nederländerna 

Att köra till Nederländerna från Sverige är relativt enkelt – man behöver egentligen bara passera Danmark och Tyskland på vägen. Danmark kan man dessutom välja att hoppa över om man tar en färja direkt till Tyskland från Sverige. 

Från södra Sverige är det ungefär 800 kilometer till Amsterdam i Nederländerna – en sträcka som tar ungefär 10 timmar bakom ratten. Till den tiden behöver man förstås lägga till pauser, eventuella trafikstockningar och väntetid till färjan till Tyskland. 

Låt oss titta närmare på de olika rutterna man kan ta till Nederländerna från Sverige. 

Via Danmark till Nederländerna 

Om man bor i södra Sverige, och i närheten av Malmö, är det ofta smidigast att välja vägen över Öresundsbron. Efter bron kör man över Danmark till Rödby där man tar färjan till Tyska Puttgarden. Här kan du läsa mer om den aktuella färjesträckan.

Från Puttgarden tar det 6 till 7 timmar att köra till Amsterdam i Nederländerna. På vägen passerar man Hamburg och Bremen.

Via Tysklandsfärja till Nederländerna

Ett annat alternativ är att ta färjan direkt till Tyskland från Sverige. Det går bland annat färjor från Göteborg till Kiel och färjor från Trelleborg till Rostock och Travemünde. Här kan du läsa mer om alla färjor från Sverige, och våra grannländer, till Tyskland.

Från Rostock tar det, precis som från Puttgarden, mellan 6 och 7 timmar att köra till Amsterdam. Allra närmas blir resan om man väljer färjan till Travemünde – då kan man köra till Amsterdam på 5 och en halv timme. 

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Sevärdheter i Nederländerna

Nederländerna är ett land fyllt av överraskningar. Här hittar man pulserande storstadsliv i Amsterdam och Rotterdam, vacker natur och historiska byggnader som platsar på UNESCOs världsarvslista, spännande museum med konst från Nederländska mästare som Vincent van Gogh och Rembrandt van Rijn, och bra shopping med allt från lyxvarumärken till loppmarknader. 

Våra bästa tips för Nederländerna

Amsterdam: Van Gogh Museum

 • Besök Van Gogh Museum i Amsterdam – här finns den största samlingen Van Gogh-konst i hela världen 
 • Boka tid för ditt besök och slipp köa
 • Få din biljett direkt i mobilen
 • Läs mer och boka här

En av de mest populära attraktionerna i Amsterdam är förstås Van Gogh-museet. Hit kommer miljoner besökare varje år för att njuta av Van Goghs vackra konstverk. Här finns över 200 målningar, 500 teckningar och 750 brev undertecknade Vincent Van Gogh. 

Boka din biljett via Get Your Guide och få den direkt i din mobiltelefon. Väl på plats slipper du köa och leta fram pappersbiljetter – du har all info i mobilen. 

Amsterdam: Heineken Experience 

 • Besök ett gammalt Heineken-bryggeri i Amsterdam
 • Lär dig hur du häller upp ett perfekt Heineken-glas
 • Upplev Brew U – en åkattraktion som visar hur det känns att bryggas och hällas på flaska, precis som en Heineken
 • Boka din biljett här

I hjärtat av Amsterdam byggdes den första Heineken-ölen under mitten av 1800-talet. Idag är ölen en av de mest druckna i hela världen. Besök detta gamla Heineken-bryggeri och lär dig allt om hur denna utsökta öl blir till. Två glas öl ingår i biljettpriset och man får smaka på flera olika Heineken-sorter.

Kom ihåg! Man måste vara över 18 år för att kunna uppleva hela Heineken Experience. 

Städer i Nederländerna 

Amsterdam 

Amsterdam är en av världens mest kända huvudstäder. Med en historia från 1600-talet finns här många vackra byggnader, historiska sevärdheter och massor av museum som berättar om stadens långa historia. 

Centrala Amsterdam

Kanalen som går genom staden ger den en unik atmosfär som man bara måste uppleva på plats. Längs kanalen finns mängder av kaféer, restauranger, uteserveringar och barer. Här kan man sitta och njuta av den fina utsikten tillsammans med en god kopp kaffe – eller kanske en Heineken, Amsterdams egen öl. 

Bäst upptäcker man Amsterdam med cykel och båt. Parkera bilen, cykla runt staden och avsluta med en båtresa längs den historiska kanalen. 

Boende i Amsterdam

Hitta lediga hotellrum i Amsterdam här. Läs recensioner från andra gäster, titta på bilder och välj ett hotell som passar din plånbok och dina önskemål.

Missa inte i Amsterdam:

 • Van Gogh Museum – En av de mest besökta platserna i Amsterdam. Här finns världens största samling konstverk av Vincent Van Gogh. Läs mer här.
 • Anne Frank House – Upptäck huset där Anne Frank skrev sin berömda dagbok under Andra världskriget. Här får man se familjens gömställe, lära sig mer om Anne Frankes historia och lära sig mer om kriget som splittrade Europa under mitten av 1900-talet. 
 • Boom Chicago – Om du är svag för standup, humor och improvisation är ett besök på Boom Chicago i centrala Amsterdam givet. Här uppträder komiker från hela världen. Alla uppträdanden är på Engelska, så var inte orolig över språket!
Anne Frank House i Amsterdam

Rotterdam

Rotterdam är den ombytliga staden i Nederländerna. Till ytan en hård hamnstad, men under ytan gömmer sig en trendkänslig pärla full av nattliv, shopping och modern konst och kultur. 

Rotterdam är särskilt känt för sin unika arkitektur. Stadens horisont förändras och utvecklas alltid – nya skyskrapor byggs, innovativa broar letar sig fram över kanalerna och spännande nya arkitektdrivna byggnader dyker upp där man minst anar det. Staden är helt unik i Nederländerna och Europa.

Rotterdams tärningar – en känd byggnad i staden

Boende i Rotterdam 

Hitta lediga hotellrum i Rotterdam här. Läs gärna recensioner och titta på bilder innan du väljer ditt hotell i Rotterdam.

Missa inte i Rotterdam:

 • Shopping på Oude Binnnenweg och Nieuwe Binnenweg – Unika klädbutiker och inredningsbutiker med de senaste trenderna – här finns Rotterdams mest unika shopping. 
 • Rotterdams konsthall – Rotterdams konsthall, eller Kunsthal Rotterdam, är ett museum som samlar mycket av Rotterdams unika arkitektur.
 • The Euromast – Få en oförglömlig utsikt över hela Rotterdam i stadens högsta torn. The Euromast sträcker sig 185 meter upp i luften. Om vädret är klart kan man se hela vägen till Antwerpen i grannlandet Belgien. 
Euromast i Rotterdam

Boende i Nederländerna 

Nederländerna bjuder på unika hotell och traditionella semesterboenden för de flesta plånböcker.

Amsterdam bjuder på en rad unika hotell – vad sägs om att spendera natten i ett hotell som erbjuder service från 1 till 5 stjärnor (Lloyd Hotel) eller ett hotell som ligger på ett stort träskepp (Westerdok25). Här finns något för alla smaker. 

Hotell vid kanalen i Amsterdam

Nedan har vi listat våra favoriter i Amsterdam och Rotterdam. 

Hotell vi rekommenderar i Nederländerna 

 • Amsterdam: Eden Hotel Amsterdam – Omtyckt hotell mitt i Amsterdam med utsikt över kanalen. Här bor man nära allt – och riktigt vackert dessutom. 

Karta över Nederländerna 

Hitta till alla sevärdheter, hotell och städer vi har tipsat om i kartan nedan.