Vid den dansk-tyska gränsen hittar vi de populära gränshandelsbutikerna BoderShop. BorderShop, eller liknande butiker, finns i stort sett vid varje färjeterminal eller gränsövergång mellan de nordiska länderna mot Tyskland. I butikerna hittas främst öl, vin och sprit – men även godis, snacks, läsk, hygienartiklar, hushållsvaror och annat.
De tyska priserna på alkoholhaltiga drycker är betydligt lägre jämfört med priserna i Sverige eller Danmark – därför väljer många nordbor att göra resan över gränsen för att fylla på förråden.
Innan din shoppingresa
Pant och exportdeklaration
När du köper öl, läsk, cider och andra drycker i framför allt burk tillkommer ingen pant när du köper dem i en gränshandelsbutik. För att kunna köpa dessa varor utan pant måste du dock fylla i en exportdeklaration. Deklarationen innebär att du lovara att inte tömma eller öppna dryckerna du köpt innan du har lämnat Tyskland.
Exportdeklarationen kan du bara fylla i om du är bosatt i Sverige, Norge eller Danmark – och om du ska ta med dig de köpta varorna hem till Skandinavien oöppnade. Du fyller i ditt namn, adress, nationalitet och körtkortsnummer eller passnummer. Du måste även visa upp den legitimation du har valt att fylla i numret för.
Den ifyllda exportdeklarationen visar du upp i kassan när du handlar – då slipper du betala pant.
Blanketten kan du fylla i på ett par olika sätt:
- I butiken i samband med din shopping. BorderShop har till exempel skärmar i butiken där du kan fylla i din exportdeklaration.
- Online via butikens hemsida. – antingen digitalt eller genom att skriva ut och fylla i en PDF
- Om du förbeställer kan du fylla i exportdeklarationen digitalt i samband med beställningen
Exportdeklarationsblankett online
Tänk på att ha fyllt i din blankett för export innan du ställer dig i kön för att betala – då slipper du sura miner från de andra shopparna i kön och du kan komma ut ur butiken snabbt och smidigt.
Lönar det sig att shoppa på BorderShop?
Att det ofta är billigare att köpa alkoholhaltiga drycker på BorderShop jämfört med svenska Systembolaget är de flesta överens om. Men man måste även räkna in resan fram och tillbaka innan man kan avgöra om hela affären lönar sig eller inte. Om man bara ska handla en flaska vin blir den ganska mycket dyrare om man lägger på priset för resan till gränshandeln, men om man ska handla mer kan det löna sig.
Tänk på detta innan du planerar din resa:
- Hur långt är det från din dörr till din närmaste BorderShop eller gränshandelsbutik?
- Hur mycket bränsle kommer att gå åt?
- Hur mycket betalar du för bensin, diesel eller annat drivmedel?
Ju närmare du bor desto mindre behöver du shoppa för att gå plus på affären. Om du ska resa en bit kan det vara bra att bunkra upp för en längre tid – då kommer resan löna sig i längden.
Hur mycket får man handla?
Grundregeln när man tar med sig alkoholhaltiga drycker från resan till Tyskland hem till Sverige är att man endast får ta med sig dryck till sitt eget hushåll. Man får alltså endast handla alkohol till sig själv och sin direkta familj (de personer man delar hushåll med). Man får alltså inte shoppa alkohol till vänner, släktingar eller som man planerar att sälja vidare.
Alkoholen du köper för eget bruk behöver du inte betala någon avgift för när du kör över gränsen till Sverige.
Privat bruk innebär dock inte obegränsade mängder alkohol. Tullverket har vissa satta nivåer som man inte får överskrida.

Dessa nivåer gäller för alkohol inom EU:
- 10 liter sprit
- 90 liter vin
- Av dessa 90 liter vin får endast 60 liter vara mousserande vin
- 20 liter starkvin
- 110 liter öl
Detta är alltså maxgränsen för alla kategorier av alkohol. Om du har köpt mer, antingen ur en kategori eller alla kategorier, måste du vara beredd på att bevisa för Tullverket att det du har med dig är rimlig för din familjs privata bruk. Om din shopping inte anses rimlig kan du dömas för smuggling och din alkohol beslagtas.
En annan viktig sak att ha i åtanke är förstås hur mycket vikt din bil klarar av. Kontrollera maxvikten för din bil (och tänk på att räkna in föraren och eventuella passagerare). Om du överskrider maxvikten kan du skada bilen och förlora körkortet vid kontroll.
Läs mer om att handla sprit utomlands.
Butiker
BorderShop är kanske den kändaste butikskedjan för gränshandel vid den tyska gränsen, men det finns flera olika butiker och kedjor som har samma koncept.
BorderShop

Rederiet Scandlines äger de populära gränshandelsbutikerna BorderShop. Vid den tyska gränsen finns två stora och välbesökta affärer: BorderShop Puttgarden och BorderShop Rostock. BorderShops affärer har öppet alla dagar – även helgdagar och röda dagar.
Puttgarden
Europas största gränshandelsbutik hittas i tyska Puttgarden precis i anslutning till Scandlines färjeterminal. Butiken är på 5 000 kvadratmeter och bjuder på öl, vin, Spirit, läsk, vatten, godis och mycket mer till förmånliga priser.
Scandlines färja går från danska Rødby till tyska Puttgarden. På färjan går det bra att ta med sig bilen eller resa till fots. Butiken hittar du precis vid kajen. Om du kör bil följer du skyltningen till höger. Om du har en färjebiljett kan du parkera helt gratis på BorderShops parkeringsplats.
Rostock
I tyska Rostock hittas BorderShops butik precis vid hamnen. Här hittas ett stort urval av alkoholhaltiga drycker, läsk, vatten och godis.
För att åka till BorderShop från färjan behöver man köra ungefär fem minuter. Följ skyltningen när du lämnar färjan för att komma rätt. Utanför butiken finns en stor parkering. Om du har en giltig färjebiljett får du parkera gratis.
Scandlines färja går från danska Gedser till tyska Rostock.
Förbeställ från BorderShop
Om du vill handla så effektivt som möjligt är det möjligt att förbeställa sina varor från BorderShop Puttgarden eller Rostock. Du lägger din beställning online via BorderShops hemsida. Dina varor packas, sen kan du få dem levererade direkt till din bil när du kommer fram till butiken.
Beställningen betalar du för i kassan, där visar du även upp din exportdeklaration om du har beställt öl, cider och/eller läsk.
Calle

Calle är en gränsbutikskedja som har flera butiker vid den tyska gränsen mot Danmark. I butikerna hittar du ett stort utbud av vin, sprit, öl, cider, vatten och läsk. De erbjuder även godis, hushållsprodukter och annat inom dagligvaruhandel.
Du hittar bland annat Calle i Rostock, Burg (i närheten av Puttgarden), Aventoft, Flensborg, Süderlügum, Harrislee, Heiligenhafen och Kruså.
Calle har inte samma generös öppettider som till exempel BorderShop. Deras butiker har vanligtvis stängt på söndagar och röda dagar.
Citti

Citti är en varuhuskedja med tre butiker vid den tyska gränsen. Butiken hittas i Flensburg, Lübeck och Kiel. Butiken i Kiel ligger i anslutning till StenaLines färja mellan Göteborg och Kiel.
Citti påminner på många sätt om våra storvaruhus som ICA Maxi, Willys och Stora Coop. Här hittas allt från mat, godis och dryck till kläder, hushållsartiklar och allt annat man kan tänkas behöva till hemmet. De skandinaviska gränsturisterna är förstås främst ute efter butikens stora urval av vin, öl, sprit, läsk, cider och vatten.
Butiken har inte öppet på söndagar och röda dagar.
REWE

REWE är en stormarknadskedja som har affärer i närheten av den danska gränsen. Deras affärer hittas i Burg, Flensburg och Süderlügum. REWEs butiker är öppna måndag till lördag, men stängda på söndagar.
Hos REWE hittar du förstås ett rikt utbud av öl, vin, sprit, cider, läsk och vatten – men även mat, godis, snacks och hushållsartiklar.
Andra butiker man kan hitta vid den tyska gränsen är Getränkeland, Getränke Hoffmann och Fleggaard.
Tyska orter med gränshandel
Många av orterna som gränsar mot Danmark eller Östersjön erbjuder gränshandel – och de har vanligtvis flera olika butikskedjor att välja på.
Flensburg
Flensburg ligger precis vid gränsen mellan Danska Jylland och Tyskland. Enklast tar man sig hit med bil – från Sverige kör man över Öresundsbron, Sjælland, Stora bältbron, Fyn och sedan in i Jylland och ner mot Flensburg.
Läs mer om Öresundsbron och Stora bältbron.

Butiker i Flensburg:
- Calle
- Citti-Markt
- Fleggaard
- Getränke Hoffman
- REWE
Kiel
Hamnstaden Kiel tar man sig enklast till via färja från Göteborg. StenaLine kör denna strecka. Kiel är inte en stor metropol för gränsshopping, men ett par större butiker finns.

Butiker i Kiel:
- Citti Markt
- Getränke Hoffmann
Puttgarden
Puttgarden är en av de mest besökta städerna för billig gränshandel i Tyskland. I närheten ligger Burg och Heiligenhafen – städer som även har ett stort antal affärer som specialiserat sig på gränshandel.
Scandlines kör färjor mellan danska Rødby och Puttgarden.
Läs mer om Rødby – Puttgarden.

Butiker i Puttgarden, Burg och Heiligenhafen:
- BorderShop
- Calle
- Fleggaard
- Citti Markt
- Getränke Hoffmann
Rostock
Hamnstaden Rostock lockar tusentals shoppingsugna skandinaver varje år. Scandlines färjor går från Gedser i Danmark, och StenaLines färjor går från Trelleborg i Sverige.
Läs mer om Gedser – Rostock och Trelleborg – Rostock.

Butiker i Rostock:
- BorderShop
- Getränkeland
- Calle
Karta – gränsshopping i Tyskland
Nedan ser du en karta över de populäraste butikerna för gränshandel i Tyskland.