Bilsemester i Portugal – Tips och råd

Att köra till Portugal är mer än bara en transportsträcka – det är en roadtrip genom många av Europas vackraste länder och städer. På plats i Portugal bjuds det på semester i världsklass. Vackra stränder möter ett levande nattliv och spännande matkultur. 

Vi tipsar om allt du behöver veta inför din bilresa genom Europa mot Portugal och Atlanten.

Trafikregler i Portugal

Portugal har ett mycket fint vägnät som håller hög kvalitet. Särskilt motorvägnarna får mycket omsorg i landet – vilket kan förklaras av de vägavgifter som ofta tas ut vid Portugals mest trafikerade motorvägar. 

Trafiksäkerhet i Portugal

Portugals trafik är en av de mest olycksdrabbade i Europa, procentuellt sett. Generellt håller bilarna höga hastigheter, ibland långt över hastighetsbegränsningarna, och körsättet är intensivt. Särskilt olycksdrabbade är storstäderna Lissabon och Porto.

Om man kör i Portugal är det extra viktigt att tänka på säkerheten och försöka behålla lugnet – trots det många gånger intensiva tempot. Håll avstånd till andra fordon och visa tydligt vad du tänker göra i trafiken. Håll utkik efter vespor och mopeder – och spårvagnar om du kör i Lissabon. 

Vägavgifter i Portugal

Precis som många andra länder i Europa så tar Portugal ut vägavgifter om man kör på vissa motorvägar och motorleder. I landet finns två olika betalsystem – ett kontant system och ett elektroniskt system. Vissa motorvägar har endast det elektroniska systemet, medan andra erbjuder både elektronisk och kontant betalning.

Här hittar du information om vilka motorvägar som är avgiftsbelagda – och vilket system de använder.

Vägtullar – betala kontant

De vägtullar som tar emot kontant betalning eller betalning via bankkort markeras med Portagem Manual, alltså manuell vägtull. När du kör på motorvägen får du en biljett och vid din avfart lämnar du in biljetten och betalar för den sträcka du kört. 

Endast ett fåtal motorvägar har det här systemet.

Vägtullar – automatisk och digital betalning

Det vanligaste sättet att betala vägavgifter i Portugal är via ett automatiserat elektroniskt system.

Man kan använda sig av tjänsten EasyToll. EasyToll kopplar ditt betalkort till din bils registreringsnummer. När du kör på en betalväg dras automatiskt vägavgiften från ditt kortkonto. 

Ett annat system är TollCard. TollCard fungerar likt ett kontantkort – man köper ett kort som är laddat med från 5 euro upp till 40 euro. Kortnumret kopplar man till sin bils registreringsnummer via ett SMS. När man passerar en vägtull dras summan automatiskt från TollCard-kortet. TollCard kan man köpa på till exempel postkontor.

Om man ska köra mycket på de portugisiska vägarna kan TollService vara ett bra alternativ. TollService fungerar som ett abonnemang där man betalar en fast avgift för att köra hur mycket man vill under tre dagar. Tjänsten kan man köpa online, via CTT.pt, eller på postkontor. 

Andra vägavgifter i Portugal

Förutom vägtullar på motorvägar så finns det avgiftsbelagda broar i Portugal. Ponte 25 de Abril och Ponte Vasco da Gama är två exempel. Boavgiften betalas med bankkort eller kontant i anslutning till bron. 

Hastighetsbegränsningar i Portugal

Område/vägHastighet
Motorväg120 km/h
Landsväg100 km/h
Tätort50 km/h

Detta är de generella hastighetsbegränsningarna i Portugal, kom ihåg att alltid följa aktuell skyltning och trafikrytm.

Kom ihåg inför din bilresa till Portugal

 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt om du är turist
 • Bilbälte: Alla i bilen ska bära bilbälte
 • I bilen: Reflexväst och varningstriangel 
 • Vägavgifter: Många motorvägar har vägavgifter 
 • Vinterdäck: Vinterdäck är inte obligatoriskt. På vissa platser krävs snökedjor vid snö på vägarna
 • Dubbdäck: Dubbdäck är förbjudet
 • Alkohol: Gränsen för rattfylla går vid 0,5 promille
 • Mobiltelefon: Endast hands-free är tillåtet om man som förare vill använda sin mobiltelefon
 • Billykor: På vissa sträckor är det obligatoriskt att ha på halvljuset

Kör till Portugal från Sverige

Från Sverige finns det i huvudsak två olika sätt att köra ut i Europa: via Öresundsbron eller direkt via bilfärja till Tyskland eller Polen. Vi tittar närmare på dessa två vägval om man ska köra till Portugal. 

Karta – vägbeskrivning från Sverige till Lissabon

Via Danmark och Öresundsbron

Om man kör från Malmö eller södra Sverige är det smidigt att välja vägen över Öresundsbron. Man kör över Danmark till Rödby, där man tar färjan över till Puttgarden i Tyskland. 

Mellan Rödby och Puttgarden går det färjor var 45:e minut varje dag, hela dygnet. Läs mer om färjelinjen och boka dina biljetter här

Från Tyskland kan man köra vidare mot Portugal via Belgien, Frankrike (eventuellt med ett härligt stopp i Paris), Spanien och sedan till Portugal. Resan tar 32 timmar aktiv körtid om trafiken är lugn. Räkna dock med en längre resa med tid för stopp, övernattningar och eventuella bilköer. 

Om man vill uppleva södra Frankrike under resans gång kan man skippa Paris och istället köra ner mot Lyon och Montpellier. Då kan man även passera Barcelona och Valencia i Spanien på sin väg mot Portugal. 

Färja till Tyskland eller Polen

Om man vill skippa Danmark och Öresundsbron kan man välja att ta en färja direkt till Tyskland eller Polen. 

Från Sverige kan man ta följande färjor till Tyskland för att köra vidare ut i Europa: 

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
FRS Baltic Tyskland
TT-Line Tyskland

Snabbast
Ta med bilen
2,5 h överfart
Lyxigt

fr 1299 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 899 kr


Mer information

Läs mer om alla färjor till Tyskland här.

Om man bor i Stockholm eller på östra sidan av Sverige finns även möjligheten att ta färjan till Polen – då slipper man köra genom Sverige för att inleda sin bilresa mot Portugal.

Från Sverige kan man ta följande färjor till Polen:

 • Nynäshamn – Gdańsk
 • Karlskrona – Gdynia
 • Ystad – Świnoujście
 • Trelleborg – Świnoujście

Läs mer om färjor till Polen här.

Sevärdheter i Portugal

Portugal lockar tusentals svenska turister varje år. På vackra Algarvekusten kan man spela golf på några av världens bästa banor, bada på undangömda stränder mellan de vackra klipporna och upptäcka den häpnadsväckande naturen.

Portugals storstäder, som Lissabon och Porto, är charmiga, levande och fulla av sevärdheter. Här finns shopping, en spännande matkultur och såklart härligt bad i såväl pooler som havet. 

Våra bästa tips för Portugal

Dagstur från Lissabon: Penapalatset, Sintra, Cabo da Roca och Cascais

 • Upptäck Penapalatset, de idylliska städerna Sintra och Cascais, och den vackra kustlinjen vid Cabo da Roca
 • Välj en guidad tur i grupp eller en privat dagstur med endast ditt sällskap
 • Läs mer och boka din dagstur här

Från Lissabon går denna guidade dagstur till några av Portugals bästa sevärdheter. Första stoppet är Penapalatset i Sintra – hoppa över de långa köerna och gå direkt in i palatsets vackra rum och ståtliga trädgårdar. Nästa stopp är centrala Sintra, en idyllisk stad med bra restauranger och vackra sevärdheter. Efter Sintra går turen till Cabo da Roca med sin vackra utsikt över havet från klipporna. Om vädret tillåter kan man passa på att surfa i de höga vågorna. Sista stoppet är Cascais, en mysig stad vid kusten med fiskehamn, små butiker och mycket hantverk. 

Du kan välja att bli upphämtad och lämnad på ditt hotell. 

Från Portimão: Res med båt till Benagil-grottorna

Från hamnen i Portimão på Algarvekusten går denna två timmar långa båtresa ut till de världskända Benagil-grottorna. På vägen visas många av Algarvekustens vackraste sevärdheter upp, bland annat fortet i Santa Catarina och slottet i Ferragudo. Om vädret och naturen tillåter kan man få syn på Portugals delfiner och ta ett dopp i havet. 

Benagil-grottorna nås endast med båt. Dessa grottor har naturligt format hål upp mot himlen där solen lyser in och skapar ett vackert ljusspel över sanden.

Städer i Portugal

Lissabon

Lissabon är Portugals huvudstad och ett mycket populärt resmål i landet. Här blandas strandliv med en spännande matkultur, ett levande uteliv, historiska byggnader, shopping och mängder av kulturupplevelser.

En sevärdhet i Lissabon man absolut inte får missa är en resa med den klassiska spårvangen nummer 28. Linjen går genom de gamla delarna av Lissabon, genom smala gränder och avslutas på torget Martim Moniz. För garanterad fönsterplats med bäst utsikt över Lissabon är det bäst att ta resan med spårvagnen så tidigt på morgonen som möjligt – innan turisterna och lokalinvånarna har hunnit vakna. 

Spårvagnen i Lissabon

Om du kör till Lissabon kan det vara bra att veta att gatorna i centrala Lissabon ofta är smala och trånga. Körstilen i staden är generellt intensiv och det sker många olyckor. 

Porto

Porto är Lissabons lite mer tillbakalutade lillasyskon. Här är tempot lite lägre, men sevärdheterna många. Upplev de historiska byggnaderna, stadens många museum och de vackra sandstränderna.

Missa inte:

 • Vinprovning – Porto är den enda platsen i världen där Portvin produceras.
 • Zona Ribeirinha – Ett historiskt kvarter vid Dourofloden. Färgglada hus, smala gränder och mysiga restauranger och kaféer.

Boende i Portugal

Portugal är ett populärt turistland, här finns semesterbostäder för alla smaker och prisklasser. Välj mellan lyxiga resort vid stranden, mysiga boutique-hotell centralt, vandrarhem för den prismedvetna och lägenhetshotell för familjen. 

Hitta boende i:

Karta över Portugal

Se alla sevärdheter vi har tipsat om i Portugal i kartan nedan.