Tankkort – vilket bensinkort är bäst?

Om du kör mycket bil och därför behöver tanka ofta kan det underlätta med ett bra tankkort. Vem säger inte nej till bensinkort med bra rabatter, särskilt om drivmedlet är dyrt. Det finns många bra bensinkort att välja mellan så det kan vara svårt att veta vilken som kan passa dig bäst. Här presenterar vi de allra bästa tankkorten på marknaden som vi rekommenderar så att du får en bra överblick för att hitta rätt.

Vad är ett tankkort?

Många bensinkedjor erbjuder egna kreditkort som kallas för tankkort eller bensinkort. Dessa kort fungerar som vanliga kreditkort och men kan också användas för att bland annat få rabatt hos den aktuella bensinkedjan. Det gör att du kan spara mycket pengar på att skaffa ett tankkort och alltid välja kedjans bensinstationer. Om du kör mycket bil är denna typ av kreditkort mycket förmånligt. Exempel på kedjor som erbjuder tankkort är Preem, Shell, Circle K och OKQ8.

Det finns även andra kreditkort som kan ge drivmedelsrabatt, som exempelvis Ikano Visa och Komplett Bank Mastercard som ger 1% bonus hos alla bensinkedjor. En del andra kort ger rabatt med 15 öre/liter hos bemannade Preem-stationer.

Fördelarna med bensinkort och tankkort

Här berättar vi om fördelarna med bensinkort. Genom att välja ett bra tankkort har du möjligheter att få rabatt, bonusar och andra förmåner när du använder ditt kort. Det gör det lönsamt att alltid tanka och handla hos samma kedja i stället för att ständigt leta efter lägsta priset. Du kan tjäna mycket pengar på att välja rätt bensinkort, särskilt när bensin och diesel är extra dyrt.

 • Rabatt på drivmedel – Drivmedelsrabatter är den främsta fördelen där du får rabatter på diesel och bensin när du tankar. Hur mycket rabatt kan variera mellan olika bensinkort och om det bara gäller bemannade stationer eller även obemannade.
 • Bonuspoäng, erbjudanden och rabatter – Du kan få bra rabatter eller bonuspoäng när du köper varor på bensinstationer hos bensinkedjan för kortet. För tankningen är det endast drivmedelsrabatt som gäller. Erbjudanden kan exempelvis vara att man får var sjätte biltvätt eller kaffekopp gratis.
 • Reseförsäkring – Ofta brukar det ingå en reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Vad som ingår i reseförsäkringen kan variera men vanligt är ett avbeställningsskydd, olycksfallsskydd under resan samt ersättning vid försenat bagage eller försenad transport.
 • Andra försäkringar – I en del kort kan det ingå försäkringar för om du tankar fel, om du behöver vägassistans eller bilbärgning eller om du till och med tappar bort din bilnyckel.
 • Sparränta – En del bensinkedjor erbjuder sparränta på sina tankkort om du sätter in och sparar pengar på ditt kort. Sparräntan på bensinkort är ofta också högre för traditionella sparkonton.

Vilket bensinkort är bäst?

Det bästa bensinkortet kan variera för olika personer beroende på vilka förmåner som bäst gynnar dig. Ofta brukar det vara det kort hos den bensinkedja där du oftast tankar. Vad som är bäst beror alltså på om du tycker att bonus, rabatter eller försäkringar väger tyngst. Generellt kan dt vara bra att leta efter ett kort med hög bonus eller en bra rabatt.

De bästa bensinkorten i Sverige

Det är viktigt att jämföra olika kort innan du bestämmer dig för att ansöka om ett bensinkort. På så sätt kan du hitta det kort som kan passa dig allra bäst och där du får ut mest av ditt kort utifrån de behov du har.

OKQ8 Visa

OKQ8 VISA Kreditkort

Bensinkortet från OKQ8 Visa är populärt och ett riktigt bra kort. Du får bra rabatter samt 2% i bonus på andra inköp på bensinstationen men även bonus på övriga köp. Det är ganska lätt att hitta OKQ8 bensinstationer eftersom det är ett av Sveriges största bensinbolag.

Hos OKQ8 får du var sjätte frukost, kaffe och biltvätt gratis. Bonusen betalas ut varje kvartal som en bonuscheck. Den går att betala med på OKQ8 eller att lösa ut till kontanter. Alla medlemmar får dessutom återbäring i form av en summa pengar som du får tillbaka på de köp du gjort hos kedjan. Återbäringen betalas ut en gång per år under sommaren. På korten ingår det även en reseförsäkring om du handlar hela din resa med tankkortet.

 • Rabatt på tankning: 20 öre/liter
 • Bonus på bensinstationen: 2%
 • Bonus på övriga köp: 0,3%
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Nej
 • Sparränta: 0,75% upp till 150 000 kr

Preem Mastercard

Preem Mastercard kreditkort

Preem är ett annat populärt tankkort och bensinbolaget erbjuder både bra bonus och rabatter. De har en av de högsta drivmedelsrabatten med 25 öre/liter på bemannade stationer. I ditt kort ingår en tanka-fel-försäkring som kan vara mycket värdefull när du av misstag har tankat fel.

Bonusen för dina köp betalas ut i bonuscheckar och om bonussumman överstiger 500 kronor sätts summan in direkt på ditt konto. En kompletterande reseförsäkring ingår också om du betalar minst 75% av resan med kortet.

 • Rabatt på tankning bemannade stationer: 25 öre/liter
 • Rabatt på tankning obemannade stationer: 10 öre/liter
 • Bonus på köp: 0,5%
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Ja

Shell Mastercard

Shell Mastercard

Det som är lite speciellt med Shell Mastercard är att du inte får en värdecheck på dina bonuspoäng. I stället används bonusen som inbetalning för din nästa faktura. Bonusen betalas ut en gång varje kvartal.

Förutom att erbjuda en försäkring för när du tankar fel kan du även få ersättning om du blir av med din bilnyckel. Om du betalar hela tankningen med ditt kort omfattas du också av ett självriskskydd i 60 dagar efter tankning med upp till 2 000 kr vid assistans och bilbärgning. Precis som många andra bensinkort har du med Shell Mastercard även en reseförsäkring när du betalar minst 75% av resan med kortet.

 • Rabatt på tankning bemannade stationer: 15 öre/liter
 • Rabatt på tankning obemannade stationer: 0 öre/liter
 • Bonus på köp: 0,5%
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Ja

Circle K Mastercard

Circle K Mastercard

Tidigare Statoil som numera heter Circle K är också en stor bensinkedja med många bensinstationer. Bland erbjudandena kan du ta del av var sjätte biltvätt eller var sjätte kaffe gratis. Som medlem i Circle K Extra Club får du löpande rabatter och erbjudanden. Du får även rabatt hos partners som Nextory, Vianor, Best Western och Garmin.

Med Circle K har du även en trygghet i en försäkring för om du tankar fel. För resor som betalas med minst 75% med kortet ingår även en reseförsäkring. I den ingår avbeställningsskydd och ersättning i fall bagaget eller resan blir försenad.

 • Rabatt på tankning: 25 öre/liter de första 6 månaderna
 • Rabatt på tankning: 15-25 öre/liter beroende på hur mycket du tankar
 • Bonus på bensinstationen: 1%
 • Bonus på övriga köp: 0,5%
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Ja

Ikano Bank kort

Ikano Bank kort som bensinkort

Även om Ikano Bank inte är någon bensinkedja kan du använda deras kreditkort som bensinkort. Genom att betala med kortet när du tankar får du 1% drivmedelsrabatt på alla bensinstationer i hela Sverige! Dessutom får du andra rabatter på mellan 5-20% som skiftar varje månad inom olika branscher.

I kortet ingår även en reseförsäkring när du betalar minst 75% av din resa med kreditkortet. Då får du ett avbeställningsskydd och ersättning vid försening av bagage och för sen avresa.

 • Rabatt på tankning: 1% rabatt samtliga bensinkedjor
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Nej

Re:member Flex Mastercard

Re:member Flex Mastercard

Re:member Flex Mastercard är egentligen inget bensinkort men du får rabatt med 15 öre per liter på bemannade Preem-stationer. Kortet har inget bonusprogram men gillar du att shoppa kan du få upp till 25% rabatt när du shoppar online i mer än 300 webbutiker.

För dig vill resa ingår det en reseförsäkring när du betalar minst 50% av resan med kreditkortet. I reseförsäkringen ingår avbeställningsskydd, skydd mot ID-stöld, missat anslutningsflyg och försenat bagage.

 • Rabatt på tankning: 15 öre
 • Rabatter vid köp i webbutiker: upp till 25%
 • Årsavgift: 0 kr
 • Försäkring mot att tanka fel: Nej

Skaffa ett gratis bensinkort

Alla bensinkort som bensinbolagen ger ut är gratis på så sätt att de saknar årsavgift. Det är alltså gratis att skaffa bensinkort men att använda det kan kosta pengar. Det kan tillkomma aviavgift om du inte väljer autogiro eller e-faktura och det kan även finnas avgifter på eventuella kontantuttag och växlingspåslag. Sedan får du också betala ränta om du delbetalar din månadsfaktura.

Att jämföra och välja bensinkort

Vi har sammanställt de bästa tankkorten ovan vilket underlättar för dig när du behöver jämföra olika kort. Det gör det enkelt för dig att hitta det bästa tankkortet som kan passa dig bäst.

Vad ska man då tänka på när man ska välja bensinkort? Det finns några faktorer att ta hänsyn till vid val av tankkort.

 • Bensinkedja och drivmedelsrabatt – Eftersom drivmedelsrabatten bara gäller för aktuell bensinkedja bör du först överväga på vilka bensinstationer du oftast tankar på. Om inte de har de bästa drivmedelsrabatterna eller ifall rabatten inte gäller obemannade stationer om du brukar välja det, kan det vara värt att tänka om vart du ska tanka framöver.
 • Andra förmåner – Står du och väljer mellan två-tre olika kort kan avgörandet vara andra förmåner. Exempelvis bonus för köp, erbjudanden och försäkringar. Beroende på vilka förmåner du värderar högst kan olika tankkort vara mest förmånligt för dig.

Bensinkort med och utan kredit

Bensinkort finns som vanligt betalkort eller kreditkort och ges ut av antingen VISA eller Mastercard. Om du ändå har tänkt att skaffa ett kreditkort kan det därför vara förmånligt att välja ett bensinkort så att du samtidigt får rabatt på diesel och bensin samt andra bonusar och erbjudanden. Bensinkorten har sällan årsavgifter så de kostar ingenting att skaffa.

Om du väljer ett tankkort med kredit får du i slutet på månaden alla dina köp samlade på en faktura som du kan välja att betala eller att delbetala men då tillkommer ränta och eventuella fakturakostnader. Vanligtvis får du ett visst antal dagar med räntefri kredit, vilket innebär att du under de dagarna inte behöver betala någon ränta på din skuld.

Ett bensinkort utan kredit är ett betalkort där du sätter in pengar och du kan då få en inlåningsränta på dina sparade pengar.

Att ansluta ditt eget kreditkort

Hos en del bensinkedjor kan du ansluta ditt eget vanliga kreditkort till bensinkedjan och ändå få alla fördelar när du tankar eller handlar hos kedjan.

Tankkort med bra rabatt på bensin och diesel

Den främsta fördelen med tankkort är att få rabatt på bensin och diesel. Tänk på att en del av tankkorten bara ger drivmedelsrabatt om du tankar på bemannade stationer. Titta därför efter vilken rabatt du kan få på både bemannade och obemannade stationer när du ska välja kort. I alla fall om du ofta tankar på obemannade bensinstationer.

Så fungerar bensinkortens bonusprogram

De flesta bensinkort har någon form av bonusprogram. Det innebär att du samlar bonuspoäng på alla inköp på bensinkedjan och i vissa fall även köp i andra affärer förutom i konkurrerande bensinkedjor. Beroende på vilket kort du har kan bonuspoängen omvandlas till värdecheckar eller pengar som förs in på kreditkontot alternativt som rabatt på nästa månadsfaktura. Värdecheckarna kan du använda för att betala för produkter eller drivmedel hos bensinbolaget. Den största skillnaden mellan korten är hur mycket bonuspoäng du kan tjäna inom eller utanför bensinkedjan.

Förmånliga försäkringar på bensinkort

Försäkringar är kanske inte det första du är ute efter när du letar efter ett bra bensinkort. För den som reser mycket kan det vara en bra extra förmån då många kort erbjuder reseförsäkring om du betalar större delen av din resa med kreditkortet. På en del kort kan det ingå avbeställningsskydd och i vissa fall ersättning vid förseningar av transport och bagage.

Om du har en dieselbil kan det vara värt att välja ett tankkort där det ingår en försäkring för om du tankar fel.

Få högre sparränta med bensinkort

Många bensinkedjor erbjuder sina kunder en sparränta som ofta är högre än ett traditionellt sparkonto. Du kan då sätta in pengar på ditt kort och då dras alla inköp i första hand av dina egna insatta pengar. Precis som hos vanliga sparkonton har du en insättningsgaranti även för dina pengar du sätter in på bensinkort.

Att delbetala månadsfakturan för tankkort

Alla inköp du gör med kortet samlas på en månadsfaktura. En fördel med många tankkort är att du har möjlighet att delbetala din månadsfaktura om du skulle behöva det. Väljer du att delbetala så kan det tillkomma både avgifter och ränta och i vissa fall är räntorna mycket höga. Det kan med andra ord bli riktigt dyrt att delbetala sina månadsfakturor för tankkortet. För att inte dra på dig för mycket onödiga kostnader rekommenderar vi att försöka att betala hela fakturan varje månad. Någon gång ibland kan det vara bra att ha möjligheten att delbetala om det är svårt ekonomiskt.

Sammanfattning

För den som kör mycket bil är det nästan ett måste att skaffa ett tankkort. Att få rabatt per liter bensin eller diesel kan vara mycket avgörande för ekonomin om du behöver tanka ofta. När du letar efter ett tankkort finns det många saker att ta hänsyn till när du ska välja kort. Tankar du ofta hos en särskild bensinkedja kan det vara värt att kolla upp om detta är bäst alternativ om du ska skaffa bensinkort. Är inte rabatten och bonusen så hög kan det bli billigare att teckna kreditkort hos en annan bensinkedja och börja tanka där i stället.

Här på Bilresa har vi samlat och jämfört de bästa tankkorten på marknaden. Oavsett om du letar kort med bra drivmedelsrabatter, försäkringar och andra erbjudanden kan du enkelt jämföra de olika alternativen för att hitta det kort som passar dig bäst.