Bila i Spanien – tips för bilsemester

Spanien är ett land med rik kultur, god mat och fantastiska vyer. Vare sig man vill ha en badsemester vid Alicantekusten eller utforska historiska städer så är Spanien helt perfekt.

Vi guidar dig till din bilsemester i Spanien.

spanien olivtrad

Köra till Spanien

Man kan köra till Spanien från Sverige på ett par olika sätt. Om man inte vill köra för mycket kan man till exempel ta biltåget ner till södra Frankrike, därifrån är det inte alls långt över till Spanien.

Om man väljer att köra hela sträckan ligger den på ungefär 2 100 kilometer från södra Sverige till den spanska gränsen till Frankrike. Från gränsen till Madrid är det sen ungefär 460 kilometer – vilket tar ungefär fem timmars körning utan stopp och trafik.

För att köra till Spanien från Sverige passerar man Danmark, Tyskland, Belgien och Franrike – men denna rutt över Europa kan förstås anpassas efter vad man vill uppleva på vägen.

Läs mer om att köra genom Europas länder:

Från Sverige ut i Europa

När man kör från Sverige och vill ut i Europa kan man välja på ett par olika vägar – de flesta går via Tyskland ut i Europa, men man kan även köra via Danmark – Tyskland eller via Polen – Tyskland.

Via Danmark

Direkt till Tyskland

Via Polen

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 435 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 503 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 1495 kr


Mer information
Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 1050:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 699:-


Mer information

Köra i Spanien

När man väl kommit fram till Spanien möts man av vägar av god kvalitet, men en körstil som är lite mer aggressiv än den vi är van vid i Sverige.

Om man har ett speciellt resmål i tankarna, och kanske hyrt hotell, kommer man snabbt fram på motorvägarna. Det tar en dag att köra från norr till söder i Spanien, om man inte stannar allt för mycket på vägen. Har man tid kan det dock vara en fantastisk upplevelse att åka sakta längs Medelhavskusten och njuta av landet. Vill man campa, eller har husbil, finns det flera campingplatser längs med kusten. Det är inte alls dyrt och ett bra alternativ till hotell.

Vägavgifter

Många motorvägar i Spanien har vägavgifter. Dessa kan betalas med kort eller med hjälp av en digital transponder – då behöver man inte stanna vid en betalstation. Betalstationerna är placerade vid på- och avfarter vid motorvägarna. Kostnaden beräknas utifrån hur lång sträcka man har kört.

Hastigheter

Dessa hastighetsbegränsningar gäller i regel på vägarna i Spanien. Det är dock alltid viktigt att följa aktuell skyltning och anpassa hastigheten efter trafik och väder.

Område/vägHastighet
Motorväg120 km/h
Landsväg90 km/h
Tätort50 km/h

Kom ihåg inför bilresan i Spanien

 • I bilen: Reflexväst, reservdäck och extra lampor måste finnas i bilen.
 • Mobil: Man får inte hålla i sin mobiltelefon när man kör. Det går bra att prata i telefon via handsfree utan hörlurar.
 • Bälte: Alla i bilen måste använda säkerhetsbälte.
 • Identifikation: Körkort, bilens registreringsbevis och försäkringshandlingar.
 • Dubbdäck: Det är förbjudet att använda dubbdäck i Spanien.
 • Vägavgifter: Många motorvägar har avgifter. Dessa kan betalas i anslutning till på- och avfarterna.

Sevärdheter i Spanien

Spanien bjuder på allt från fantastiska stränder, ett aktivt nattliv, shopping och kulinariska upplevelser till historia, museum och en spännande kultur. Vi har listat våra bästa sevärdheter i Spanien inför din bilsemester i landet.

Våra bästa tips för Spanien

Besök Nasrid-palatsen och Alhambra

 • Besök Nasrid-palatsen och dess trädgårdar med en kunnig guide
 • Hoppa över kön och gå direkt in 

Nasrider-palatsen är en lång rad sammankopplade palats med trädgårdar och stora pooler som byggdes av Morerna under 1200- och 1300-talen. Under denna guidade tur får du veta mer om hur palatsen byggdes och om Morernas välde över Spanien.

Det här är en mycket populär turistattraktion, därför rekommenderar vi att man beställer sin biljett till den guidade turen i förskott – då slipper man köa på plats. Läs mer om den guidade turen av Nasrid-palatsen och Alhambra här.

Besök Camp Nou och FC Barcelona Museum

 • Se Camp Nou från insidan
 • Besök FC Barcelona Museum
 • Beställ biljetter i förskott och hoppa över kön

Camp Nou är FC Barcelonas världsberömda hemmaarena. Det här är den största fotbollsarenan i Europa och väl värd ett besök. Gå i Maradona, Ronaldinho, Kubala, Cruyff, Guardiola och Zlatans fotspår från omklädningsrummet ut på den stora gräsplanen. 

Efter besöket i Camp Nou kan man besöka FC Barcelona Museum där lagets historia målas upp. Läs mer om turen på Camp Nou, boka dina biljetter och se vad andra besöka har tyckt om besöket här

Gibraltar

Ett besök i Gibraltar är något man inte glömmer i första taget. Det är en strategisk plats som bevittnat många strider och nu formellt tillhör Storbritannien. Men eftersom det ligger precis i anslutning till Spanien är det lätt att köra dit. Man kan besöka en av de många grottorna, det finns nästan 150 stycken. Mest känd är den vackra droppstensgrottan St Michaels. Annars går det linbana upp till toppen där man har en fantastisk utsikt.

Barcelona

För den som tycker om lite större städer är Barcelona ett perfekt resmål. Här blandas historia med modernt liv och man kan också njuta av sol och bad. Spaniens kända arkitekt, Antoni Gaudi, har ritat många av Barcellonas byggnader och en dagstur för att se dessa rekommenderas varmt. Han koncentrerade sig mycket på byggnaden av katedralen La Sagrada Família, men dog innan den blev färdig. Den är fortfarande under konstruktion. Flera miljoner turister besöker katedralen varje år och inträdesavgifterna används för att fortsätta byggandet.

costa blanca

Costa Blanca

Costa Blanca är en välkänd del av den spanska kusten, i Alicante regionen. Fantastiska stränder med mycket sol och bad lockar många resenärer. Men man kan gärna varva det med historiska utflykter eller ett besök i någon av de små byar som finns längs vägen. Klimatet är balanserat, inte för varmt eller fuktigt. Uppe på ett berg utanför Alicante stad ligger slottet Santa Barbara.

Det har funnits en fästning här under många hundra år, både kristna och muslimer har använt denna plats för att skydda sig mot inkräktare. Den nuvarande byggnaden grundlades på 1500-talet. Förutom att besöka en intressant historisk plats kan man passa på att beundra en av Europas största skulptur samlingar.

Boende i Spanien

Om man planerar en bilresa genom Spanien kan det vara en bra idé att planera sin rutt och boka sina boenden i förväg. Om man bokar i förtid får man ofta ett bättre pris och man kan hitta ett boende som matchar alla ens behov.

Spanien är ett riktigt turistland och det finns alla typer av boenden att välja mellan. Vandrarhem kan passa den som reser med en lite mindre budget, men även den som är ute efter att träffa människor och skaffa nya vänner. Många unga backpackers väljer att bo på vandrarhem. Spanien erbjuder även fina campingplatser både för tält och husvagn/husbil.

De stora turistorterna har resorter, lyxiga hotell och klassiska charterhotell med all inclusive. Om man kommer ut på landsbygden kan man hitta mysiga familjeägda pensionat och bed & breakfasts.

Populära städer och områden i Spanien:

 • Barcelona
 • Madrid
 • Sevilla
 • Màlaga
 • Valencia
 • San Sebastián
 • Marbella

Karta över Spanien

Denna interaktiva karta över Spanien visar alla platser vi har tipsat om. Använd den som grund när du planerar din bilsemester.

Bila i Spanien – Reseguider som underlättar din planering

Autoeurope

Det finns flera bra reseguider för dig som planerar att ta bilen till Spanien på Autoeuropes hemsida, som du når via denna länk. På den sidan ges bland annat tips för bilkörning i Spanien, vilken innehåller detaljer om olika körregler, vägregler och även en interaktiv karta.

Du får även råd om du behöver hyra en bil i landet och vad som gäller för en hyrbilsförsäkring i Spanien. På sidan ges även en allmän rese- och turistinformation om landet. Det finns även en enkel guide till vägmärken i Spanien, som också innehåller användbara parkeringstips.

Guide till spanska högtider

Det ingår även en guide till spanska högtider och tips om de bästa uteställena, restauranger, nattklubbar och sevärdheterna. Dessutom finns det mer detaljerade informationer om att köra och vad man kan göra i Barcelona, Madrid, Malaga och Sevilla.

En annan matnyttig hemsida med praktiska råd till den som vill bila i Spanien är The Roadtrip Guy, som du når via denna länk.

Resguiden ger råd för den som vill köra sträckan Barcelona, Calpe, Granada, Malaga och Madrid. På sidan ingår en interaktiv karta och det ges handfasta råd hur en turist bör uppträda inför lokalinvånare.

spanien

Finns olika pappersutgåvor

Det finns självklart även pappersutgåvor med reseguider, som kan vara värdefulla att läsa för att underlätta planeringen av en bilresa till Spanien. På hemsidan Spain Guides ges tips – som de anser – på de 15 bästa reseböckerna om Spanien, som du når via denna länk.

Nummer ett är Rick Steves Pocket Guide to Barcelona. Författaren till boken har sin egen hemsida på vilken han också ger mer information om att resa i Spanien.

Nummer två av de 15 reseböckerna är DK Eyewitness Travel Guide Spain. Den reseguiden hjälper dig att upptäcka Spanien, region efter region, från den unika kulturen i det ljuvliga Katalonien till den orörda paradisön Formentera.

Lonely Planet reseguide

Som nummer tre kommer reseguiden Lonely Planet Spain i vilken du får tips om allt från den utsökta perfektionen av Alhambra, att vandra i Pyrenéerna och att ta det lugnt på Medelhavets bästa stränder. Höjdpunkter och resvägar hjälper dig att skräddarsy din resa för dina personliga önskemål och intressen. Det ges insidertips för att spara tid och pengar och för att du som turist ska kunna ta dig fram som om du vore en lokalinvånare, för att undvika trängsel och problemställen.

Fler reseguider

De andra tolv resguiderna som presenteras bland de femton bästa är (4) Rough Guide to Spain, (5) DK Eyewitness Spain Travel Guide, (6) DK Eyewitness Seville & Andalusia Travel Guide, (7) DK Eyewitness Northern Spain Travel Guide, (8) DK Eyewitness Barcelona & Catalonia Travel Guide, (9) DK Eyewitness Back Roads Spain driving, (10) Lonely Planet’s Discover Spain, (11) Bilbao & Basque Region Footprint Focus Guide, (12) My Holiday In: Spain, (13) Lonely Planet Barcelona, (14) Lonely Planet Barcelona Guide och (15) Time Out Barcelona 15th edition.

reseguide spanien

Bloggar som fungerar som reseguider

Förutom dessa praktiska resguider finns det ytterligare hemsidor med tips på resvägar för den som vill bila till och i Spanien, bland annat bloggen Wander-lush, som kan nås via denna länk. På den sidan ges bland annat en lista på Airbnb och hotell i städer som Barcelona, Zaragoza, Bilbao, Madrid, Toledo, Valencia, Cartagena.

Nomadic Matt reseguide

En annan blogg som fungerar som en praktiska reseguide är Nomadic Matt som nås via denna länk. Fokus ligger på Madrid, Barcelona, Valencia, Grenada och Sevilla. På bloggen ges tips om boende, mat, aktiviteter och transporter. För dig som har en stramare budget finns det tips om hur det går att spara pengar genom att till exempel beställa ”Dagens meny”, vid lunchtid på restauranger, vilken kostar omkring 7 – 9 euro.

Dessutom går det att få ner priserna på sevärdheterna i städerna genom att få ett så kallat ”Stadspass”, som gör att du kan spara upp till 20 procent på inträdet till dessa ställen.

Tips boenden i Spanien

Ytterligare en blogg som fungerar som en praktisk reseguide är Dont Forget To Move, som du hittar via denna länk. På den sidan ges bland annat information och tips om hur du ska hitta bra boenden under vistelsen i Spanien.

Ännu en hemsida som fungerar som en praktisk reseguide är Frommers som du hitta via denna länk. På hemsidan listas flera av de bästa slotten, museerna, festivalerna och firandena, småstäderna och byarna, paradors, lyxhotellen, vingårdarna, stränderna och katedralerna med mera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *