Bilsemester med barn

Det du först och främst måste tänka på är säkerheten för barnen, eventuella barnstolar måste vara godkända och barnen sitta i baksätet. När det kommer till barn måste du försökte se till att det inte bara handlar om en transport-sträcka från punkt A till B, utan stanna ofta för att pausa, fika, sträcka på benen, leka och bada.

Det handlar trots allt om att njuta av hela resan, även om vissa föredrar att köra längre sträckor medans barnen sover.

En lång bilfärd i Europa under sommartid kan bli plågsamt, speciellt om det handlar om spädbarn och bebisar så måste man se till att dom är skyddade från sol och värme och att dom får i sig mycket att dricka.

Varmt i bilen utan AC

Saknar din bil luftkonditionering  kan det vara värt att ställa frågan till sig själv om det är värt att åka bil under de varmaste timmarna om dagen. Syskon som bråkar i baksätet är nästan oundvikligt, det kan man göra för att förhindra detta är att ha överraskningar i beredskap. En cd med berättelser, en glass vid nästa fikaplats, varsin kall läsk från kylväskan – bara fantasin sätter gränser!

Det är viktigt att man har med sig mycket saker för barnen att göra under resan, kortlekar, spel och kanske till och med en portabel tv. Det finns inget värre än att sitta timma in och timma ut utan att ha något att göra.

Barn i bilen

Att tänka på innan en bilsemester med barn

Det finns flera saker som du bör tänka på om du planerar att göra en bilsemester med ett eller flera barn. Om det är småbarn med i resesällskapet så ska en – eller flera – lämpliga barnstolar finnas monterade, antingen vid passargerar-sätet fram eller på baksätet. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning – babyskydd (upp till 10 eller 13 kilo), bilbarnstol (upp till 25 kilo), bältesstol eller bälteskudde (upp till 10 – 12 års ålder).

Låt barnen vara med och påverka resan

Innan resan är det viktigt att även låta barnen vara med och påverka resvägen och välja ut något ställe som lockar att stanna på innan färden går vidare till resmålet. I stället för att sikta in sig direkt på Autobahn och med högsta tänkbara hastighet ta sig vidare till exempel mot södra Europa kan det istället vara värt att hitta någon nöjesanläggning som ett barn kan se fram emot.

 

Bilresa till Tyskland

Tänker ni till exempel resa till Tyskland via Rödby – Puttgarden så varför inte göra ett besök på Hansapark i Sierksdorf, i närheten av Neustadt. Avståndet mellan Puttgarten och Hansapark är 70 kilometer, och avståndet mellan Lübeck och Hansapark är 30 kilometer. Mer information ges på dess hemsida: https://www.hansapark.de/.

Åsneparken

Ytterligare ett barnvänligt utflyktsmål är Åsneparken och lekplatsen (Donkey & Landspielhof Nessendorf) i Nessendorf, belägen 57,1 kilometer från Lübeck och 49,5 kilometer från Puttgarten. Mer information ges på dess hemsida: http://www.eselundlandspielhof.de/

motovag

Lekar i bilen för barnen

Eftersom en semesterresa med bil för barn lätt kan kännas tråkig så är det viktigt med förströelse som gör att tiden på vägen känns mer lustfylld. Det beror ju också på vilken ålder barnen är. Är de lite yngre är ett tips att låta barnen packa sin egen ryggsäck med leksaker, pennor, böcker, favoritnallen, tidningar, ritblock med mera. Ta gärna med en leksak som en överraskningspresent.

För att göra resan roligare för barnen kan det också vara bra att ha med sig en DVD- eller mp3-spelare med spännande filmer, ljudböcker och musik. Vanliga böcker och serietidningar är också värdefulla att ta med sig.

Medel mot åksjuka

Några andra saker som förhöjer kvaliteten på resan är att ta med kuddar och filtar, inklusive nackkudde och en vanlig större kudde. För att minimera riskerna för åksjuka är det bra att ta med sig medel mot åksjuka, till exempel Sea-Band armband. Det finns även två receptfria läkemedel mot åksjuka; tuggumit Calma och tabletten Postafen som kan köpas på apotek.

Mediciner på bilresan

Det finns även receptbelagda mediciner på Apoteket, åksjukemedel i hälsokostaffärer och dessutom ingefära som är ett husmorstrick av flera som påstås fungera mot åksjuka. För att förbereda sig ifall ett barn blir förkylt och snorar, eller om det blir spill vid måltider, så bör våtservetter, papper och toalettpapper finnas till hands i bilen.

Praktiska saker på bilfärden

Något som också är praktiskt att ha med är plastpåsar, för att samla in skräp och vid behov när någon i resesällskapet är illamående. Lika viktigt är att ha med en välfylld förbandsutrustning. Ett bra startpaket är plåster, pincett, sårtvätt, termometer och febernedsättande medicin i stolpillerform samt medel som lindrar sveda vid insektsbett. Solskydds- medel är bra att ha under soliga dagar.

Bilsemester med barnen

Stanna ofta med barnen

Var beredd på att stanna oftare när barnen är med än om det endast skulle vara vuxna i bilen. Det kan vara ett kortare stopp vid vägkanten, men även är det värt att svänga av från den stora vägen för att åka till en sjö. Barnen kan behöva komma ut från bilen för att uträtta sina behov, svalka sig med ett bad eller att köpa glass.

Det är viktigt att barnen för möjlighet att röra på sig, till exempel spela fotboll eller göra några andra fysiska aktiviteter. Ta gärna med ett hopprep i bagaget då det är lättvindigt att använda sig av på en rast- eller campingplats.

Viktigt att äta och dricka

Lika viktigt är att barnen har möjlighet att få äta och dricka under resan, i bilen om de inte har fallenhet för åksjuka och utomhus på en rastplats eller på en restaurang längs vägen. Det finns flera hemsidor där du kan få flera tips om vad som är bra att tänka på för att en semesterresa med barn ska bli så givande som möjligt:

www.ntf.se/konsument/barnibil/ – https://www.familjeliv.se/forum/thread/63543905-bila-med-tva-barn-genom-europa-har-ni-tips-och-ideer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *