De 5 största kostnaderna på en bilsemester

Att resa med bil är ofta praktiskt om man inte ska resa alldeles för långt – särskilt om man är en familj eller ett gäng på omkring fem personer. Om man är flera som kan dela på utgifterna kan en bilsemester dessutom bli relativt billig om man jämför med alternativen.

De oftast största utgifterna man får räkna med (om man kör sin egen bil) är:

  • Bensin
  • Färjeavgifter, broavgifter och vägtullar
  • Boende
  • Mat

Bensin

Bensinstation

Bensinpriset kan skifta ganska mycket från månad till månad – och från land till land. En uppdaterad lista på bensinpriser och dieselpriser i Europa hittas här.

När man beräknar den totala kostnaden för drivmedel under en bilsemester måste man ta hänsyn till hur mycket extra vikt som tillkommer på grund av packning och extra passagerare. Bilen drar nämligen mer bränsle om den är tungt packad än om den är lätt packad.

Vill du ha tips på hur du kör mer bränslesnålt? Läs vår guide om eco-driving här.

Färjeavgifter, broavgifter & vägtullar

Vägavgift betalstation

Alla färjor och broar man behöver köra över ut i Europa har en avgift. Exempelvis mellan Danmark och Tyskland går det på drygt 1000 SEK men det blir vanligtvis billigare ju mer söderut man åker i EuropaÖresundsbron kostar från cirka 665 SEK.

I många europeiska länder kommer man även stöta på vägtullar, särskilt på större motorvägar. Ett undantag är Autobahn, men när man kommer in i Österrike, Italien, Frankrike och andra gränsande länder till Tyskland får man vara beredd på avgifter.

Vissa vägtullar har en stående avgift, andra avgifter beräknas utifrån hur långt du har kört på vägen.

Boende

Hotell i Italien

Boendet brukar vara den dyraste utgiften – även om man bestämmer sig för att bo på så billiga hotell som möjligt. Om man är ute på en längre resa kommer det förstås bli dyrare.

Priserna för boende skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika länder i Europa. På vissa ställen kan man hitta en natt på hotell för 300 SEK, medan man måste över tusenlappen i andra länder.

Vandrarhem brukar vara ett billigare alternativ. Vill man pressa priset ytterligare rekommenderar vi en campingsemester med tält. Då kan man komma undan för så lite som hundralappen per natten om man har tur.

Kom ihåg att vår svenska allemansrätt inte finns i alla länder i Europa. Var därför försiktig med att tälta fritt ute i naturen. Kolla alltid upp vad som gäller där du befinner dig.

Mat

Matställen i Berlin

Mat kan bli en stor utgift beroende på om man lagar eget eller om man äter ute varje kväll. Självklart vill man gå ut och äta maten som finns i landet man är i och ta del av deras kultur – däremot är det inte sagt att man måste gå ut och äta varje dag.

Gå till deras lokala mataffär och be om hjälp vad du ska köpa som är just typiskt för det landet och försök laga ihop något själv!

Vill du få fler tips om att bila i Europa? Då hittar du flera olika guider till Europas länder här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *