Bilsemester Bulgarien – att tänka på

En resa till Bulgarien kan bjuda på stor variation. Många åker dit för sol och bad på kusten, men det finns också mycket annat att se. Om man bilar måste man skaffa ett vägtillstånd, det kostar inte så mycket och säljs på bensinstationerna. Detta fungerar istället för vägtullar.

Bulgarien

Trafiksäkerhet i Bulgarien

Överlag är de större vägarna i Bulgarien i gott skick, men om man kommer utanför städerna och ut på landsbygden kan väglaget på vissa ställen bli mycket dåligt. Även skyltningen försämras en hel del när man kommer ifrån de stora vägarna och motorvägarna. Därför är det viktigt att ha med sig en GPS eller karta för att alltid kunna orientera sig.

Säkerhet på vägarna i Bulgarien

Utlandsregistrerad bilar är särskilt utsatta för bilstölder i Bulgarien, därför är det viktigt att hålla sig till väl upplysta vägar och undvika att köra bil på natten. För att hålla bilen säker när man bor på hotell kan det vara en bra idé att välja ett hotell med övervakad parkering.

Körstilen i Bulgarien är lite mer aggressiv än den svenska. Använd därför alltid bilbälte och var uppmärksam när du kör på vältrafikerade vägar.

Hastighetsbegränsningar i Bulgarien

Dessa hastigheter gäller generellt i Bulgarien, men kom alltid ihåg att följa aktuell skyltning.

OmrådeHastighet
Tätort och bebyggda områden50 km/h
Landsväg80 km/h
Motorväg120 km/h

Kom ihåg inför din bilresa i Bulgarien

 • Körkort – Svenskt körkort gäller i Bulgarien.
 • Vägavgifter – Vissa större vägar har vägavgifter. Köp en vignette (ett slags klistermärke) och fäst i vindrutan. Dessa finns på bensinstationer.
 • Mobiltelefon – Det är förbjudet att hålla i sin mobiltelefon när man kör. Man får prata i mobiltelefon med handsfree.
 • Reflexväst – Man måste ha en reflexväst i bilen om man kör i Bulgarien.

Planera din rutt

Det tar ungefär 33-36 timmar aktiv körtid att köra från Stockholm i Sverige till Sofia i Bulgarien. När man planerar sin rutt är det viktigt att planera in stopp och övernattningar på vägen – så man får räkna med några dagars bilkörning genom Europa.

I kartan nedan hittar du två rutter till Bulgarien från Sverige som vi rekommenderar. Man kan såklart anpassa sin rutt efter vilka platser i Europa man vill besöka på vägen. Om man reser ifrån Stockholm kan man till exempel välja färjan från Nynäshamn till Gdansk i Polen istället.

Färjor från Sverige till Tyskland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 390 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 414 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 485 kr


Mer information

Från Sverige kan man ta flera olika färjor till Tyskland.

Färjor från Sverige till Polen

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 880:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 699:-


Mer information

Sevärdheter i Bulgarien

Sofia – Bulgariens huvudstad

Bulgariens huvudstad Sofia är inte så stor med sina drygt 1 miljoner invånare, men staden ä väl värd ett besök.

Sofia, Bulgarien

Det finns ett antal kyrkor som är intressanta att besöka. Den gamla kyrkan Sveta Sofia är från sen romartid och har delvis förstörts av jordbävningar och krig många gånger. Man kan dock fortfarande se den ursprungliga bysantinska stilen – kyrkan är byggd i form av ett kors.

Alexandur Nevskij är Sofias förnämsta kyrka och största sevärdhet. Den byggdes till minnet av de hundra-tusentals ryssar som stupade i befrielsekriget mot turkarna på slutet av 1800-talet.

rilaklostret

Sunny Beach

Nere vid havet finns det olika ställen man kan ta in på. Sunny Beach har länge varit en turistdestination. Stranden är fin och det finns ett aktivt nöjesliv.

Sunny Beach, Bulgarien

Härifrån kan man besöka Nesebar, den gamla staden som ligger strax utanför Sunny Beach.

Nesebar, Bulgarien

Om man har lust på något riktigt kul och svalkande kan man besöka vattenparken Action Aquapark. Här kan man åka i de långa vattenrutschbanorna eller ro sakta i floden. Det finns över 30 olika attraktioner för hela familjen.

Rilabergen

Rilabergen i västra Bulgarien är fantastiskt vackra. Flera bergstoppar är en bra bit över 2000 meter höga, den högsta toppen nästan 3000 meter. Borovets är en gammal semesterort där de bulgariska kungarna brukade komma för att jaga. Idag kan man gå på vandringar i de majestätiska bergen och njuta av den vackra naturen. Stora pinjeskogar fulla av små och stora sjöar.

Rilabergen, Bulgarien

UNESCO världsnaturarv

Man ska inte missa att besöka Rilaklostret, Bulgariens äldsta fungerande kloster. Det byggdes på 900-talet och är nu på UNESCOs lista över världsnaturarv. Klostret är stort, med fyra kapell och flera hundra rum för munkarna. Det är mycket vackert, med sina väggmålningar och intressanta arkitektur. I tillägg har det en solid plats i Bulgariens historia. Man bör räkna med en bilresa på cirka fyra timmar från Sofia. Om man bor på ett hotell i närheten kan man börja sin rundtur tidigt på morgonen när det inte finns så många andra turister på plats.

Rilaklostret, Bulgarien

Det finns flera trevliga byar och städer dit massturismen inte har nått fram. Man kan bo på små mysiga familjehotell och verkligen se det riktiga Bulgarien. Allt beror på vilken typ av semester man är ute efter.

Boende i Bulgarien

Överlag är Bulgarien betydligt billigare jämfört med Sverige. För svenska turister är det särskilt billigt med restaurangbesök och hotellnätter. En natt på ett femstjärnigt hotell i Sunny Beach är därför inte helt oöverkomligt, även för den med en stramare budget.

Områden som är särskilt populära att bo nära i Bulgarien:

 • Sofia
 • Sunny Beach
 • Varna
 • Burgas
 • Plovdiv
 • Sozopol
 • Bansko
 • Nesebar

Karta över Bulgarien

Använd vår interaktiva karta över Bulgarien för att planera din bilresa. De sevärdheter och städer vi tipsar om finns markerade på kartan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *