Bilsemester Bulgarien – att tänka på

En resa till Bulgarien kan bjuda på stor variation. Många åker dit för sol och bad på kusten, men det finns också mycket annat att se. Om man bilar måste man skaffa ett vägtillstånd, det kostar inte så mycket och säljs på bensinstationerna. Detta fungerar istället för vägtullar.

Sofia huvudstad

Bulgariens huvudstad Sofia är inte så stor med sina drygt 1 miljoner invånare. Det finns ett antal kyrkor som är intressanta att besöka. Den gamla kyrkan Sveta Sofia är från sen romartid och har delvis förstörts av jordbävningar och krig många gånger. Man kan dock fortfarande se den ursprungliga bysantinska stilen – kyrkan är byggd i form av ett kors. Alexandur Nevskij är Sofias förnämsta kyrka och största sevärdhet. Den byggdes till minnet av de hundra-tusentals ryssar som stupade i befrielsekriget mot turkarna på slutet av 1800-talet.

rilaklostret

Sunny Beach

Nere vid havet finns det olika ställen man kan ta in på. Sunny Beach har länge varit en turistdestination. Stranden är fin och det finns ett aktivt nöjesliv. Härifrån kan man besöka Nessebar, den gamla staden som ligger strax utanför Sunny Beach. Om man har lust på något riktigt kul och svalkande kan man besöka vattenparken Action Aquapark. Här kan man åka i de långa vattenrutschbanorna eller ro sakta i floden. Det finns över 30 olika attraktioner för hela familjen.

Rilabergen

Rilabergen i västra Bulgarien är fantastiskt vackra. Flera bergstoppar är en bra bit över 2000 meter höga, den högsta toppen nästan 3000 meter. Borovets är en gammal semesterort där de bulgariska kungarna brukade komma för att jaga. Idag kan man gå på vandringar i de majestätiska bergen och njuta av den vackra naturen. Stora pinjeskogar fulla av små och stora sjöar.

UNESCO världsnaturarv

Man ska inte missa att besöka Rilaklostret, Bulgariens äldsta fungerande kloster. Det byggdes på 900-talet och är nu på UNESCOs lista över världsnaturarv. Klostret är stort, med fyra kapell och flera hundra rum för munkarna. Det är mycket vackert, med sina väggmålningar och intressanta arkitektur. I tillägg har det en solid plats i Bulgariens historia. Man bör räkna med en bilresa på cirka fyra timmar från Sofia. Om man bor på ett hotell i närheten kan man börja sin rundtur tidigt på morgonen när det inte finns så många andra turister på plats.

Det finns flera trevliga byar och städer dit massturismen inte har nått fram. Man kan bo på små mysiga familjehotell och verkligen se det riktiga Bulgarien. Allt beror på vilken typ av semester man är ute efter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *