Bilsemester Sverige – sevärdigheter och tips

Man behöver inte resa långt för att få uppleva under bilsemester med vackra vyer, vita sandstränder, spännande kulturupplevelser och god mat. Sverige är fullt av smultronställen för sommarsemestern i bilen.

Bilsemester i Sverige – kom ihåg

Fastän en bilsemester i Sverige kanske kräver lite mindre förberedelser än en bilsemester ut i Europa finns det ett par saker som är viktiga att komma ihåg innan avfärd.

 • Bilen – Är bilen i gott skick och redo för en långfärd genom Sverige? Finns punkteringskit eller reservhjul? Se även till att det finns ett första hjälpen-kit och en varningstriangel
 • Körkort – Är ditt körkort giltigt?
 • GPS – En uppdaterad GPS underlättar vilken bilresa som helst. Se till att din GPS fungerar och är uppdaterad med de senaste vägarna, rutterna och fartkamerorna.

Hastighetsbegränsningar i Sverige

Att få en fartböter kan lägga sordin på vilken bilsemester som helst. Se därför till att alltid följa aktuella skyltar på vägarna – både för din och andra bilisters skull.

VägHastighet
Motorväg110 km/h
Landsväg70 – 100 km/h
Tätbebyggt område40 – 50 km/h
Skolor30 km/h

Sevärdheter i Sverige

Vi har samlat några av våra bästa sevärdheter i Sverige – från norr till söder.

Västkusten

Sveriges västkust erbjuder så mycket mer än salta bad, solsänkta kobbar och skär och soliga dagar på stränderna.

För barnen finns Emaus Lantgård i Uddevalla, perfekt för barn som gillar att klappa kaniner, rida ponnyhästar och att gunga i den stora ”pärongungan”.

Nordens Ark i Hunnebostrand är ett underbart utflyktsmål där dom räddar och bevarar utrotningshostade djur i en naturlig miljö.

Även Havets hus i Lysekil kan vara ett alternativ, det finns över 100 olika arter, allt från krabbor till rödhajar.

Har man vägarna förbi Göteborg finns alltid Liseberg, det brukar vara barnens höjdarupplevelsen varje år. De attraktioner som finns på Liseberg vänder sig till alla åldrar.

Vägval

När det kommer till vägval är nog E6 att föredra, den sträcker sig från de norra delarna av Norge och ända ner till de sydligaste delarna av Sverige.

Skåne

Rid på islandshäst genom Skåne, förbi slott, skog och öppna landskap. Brönne Islandshästar i Hässleholm ordnar även ridkurser och privatlektioner.

tykarpsgrottan

Träd in i Tykarpsgrottans magiska värld och upplev atmosfären från filmen Ronja Rövardotter. I det mäktiga grottsystemet i Hässleholm anordnas guidade turer.

Full fart för hela familjen på Tosselilla, Skånes största nöjespark, med vattenlek, djur och natur, tivoli och massor av spännande aktiviteter.

Österlen

borrby_kyhls_strand
Kyhl badstrand, Borrby

Österlen är ett paradis under de svenska somrarna. Området kännetecknas av naturskönhet, jordbruksbygd, låg urbaniseringsgrad och pittoreska kustsamhällen. Många letar sig hit under sommarmånaderna och upplever den unika stämningen som endast sommar-Österlen kan erbjuda.

Ställen att besöka på Österlen:

 • Ales stenar – En skeppssättning vid byn Kåseberga.
 • Glimmingehus – En medeltida borg utanför Simrishamn. Här bjuds på guidade turer, spökhistorier och möten med medeltida vapen.
 • Kungagraven i Kivik – Gravröse från bronsåldern.
 • Kiviks marknad – En marknad som anordnas årligen i mitten av juli
 • Haväng – Vackra stränder och naturreservat.
 • Kyhls Badstrand – En av de bästa stränderna i regionen.
 • Knäbäckshusen – Sagolik strand ett stenkast från Stenshuvud.
ales stenar
Ales stenar

Stockholm

Stockholm har mängder av roliga aktiviteter både för barn och vuxna. Vad sägs om slottet, Skansen och Gröna Lund? Det finns även flertalet museum som Tekniska Museet, Fotografiska och Vasa museét.

Stockholm har även ett rikt kulturutbud när det gäller musik och musikaler. På Friends arena och Tele2 arena spelar världsartister som Beyonce och Bruce Springsteen. Musikaler spelas på bland annat Göta Lejon och Chinateatern.

Norrland

Europas längsta inomhusvattenrutschbana finns i Örnsköldsvik på Paradisbadet. Utmärkt resmål för både vuxna och barn – vildfors och banor för banen och bubbelpool med eukalyptusbastu tillsammans med en öl för de vuxna.

Höga kusten

Att åka till Norrland på bilsemester är något man måste ha hunnit med under sin livstid. Det finns ordenligts med utflyktsmål och helt enastående natur, fiskrika vatten, mängder av muséer, vandringsleder, monument, medeltida kyrkor, spännande evenemang och äventyr. Det passar utmärkt för barnfamiljer som är ute efter en lugn och avslappnande semester, visserligen finns det även lite nöjen för äventyrslystne men det är ingen optimal destination om man är ute efter en adrenalinkick.

Rotsidan är en fyra km lång och låglänt kuststräcka, perfekt för en varm och solig sommardag.

Boende i Sverige

Över hela Sverige finns det utmärkta boenden för semesterfirare. Hotell, vandrarhem, campingplatser och resorter finns för de första plånböcker och önskemål.

Populära städer i Sverige:

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Helsingborg
 • Uppsala
 • Umeå

Populära områden i Sverige:

 • Gotland
 • Öland
 • Höga kusten
 • Österlen
 • Stockholms skärgård

Karta över sevärdheter i Sverige

Delta i diskussionen

2 kommentarer

 1. Det var ”mycket” intressanta resmål i Norrland! 🤫Halva Sverige har en plats Ö-vik som är tydligen sevärd, resterande del av Norrland är tydligen ointressant som jag tolkar det! 😫

 2. Hej, 5 i familjen som planerar en roadtrip för första gången från S-m till K-hamn med avstickare på vägen + vandrarhem. Tacksam för all tips. // Lisa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *