Bensin och dieselpriser i Europa

Priser på drivmedel i Europa

En inte oviktig del i planeringen av en semesterresa med bil i Europa är att ta reda på vad bränslet – både bensin och diesel, samt el för den som har elbil – kostar i de olika länderna.

En hemsida med prisjämförelser mellan olika länder är bilsemester.net. På sidan visas de genomsnittliga bensinpriserna för olika länder i Europa. Priserna gällde början av maj år 2017. Även om priserna på hemsidan är sedan fjolåret ger de i alla fall en god uppfattning om skillnaderna mellan de olika länderna.

Ett land som hade billigare priser i förhållande till andra länder vid tidpunkten för publiceringen har förmodligen fortsatt lägre kostnader för bränslen även om priset förändrats.

drivmedel

 

Aktuella bensinpriser

Via denna hemsida så går det att få fram dagsaktuella priser för bränslet. Av den framgår att det dyraste landet för bensin inom länderna med euro den 12 april 2018 var Nederländerna. Grekland var näst dyrast. Billigaste landet med euro för 1 liter 95 oktanig blyfri bensin var Litauen.

När det gäller priset för diesel inom euroländerna så var det dyrast i Italien. Billigaste var det i Litauen. Det visar sig att dessa båda angivna hemsidors prisjämförelser för både bensin och diesel överensstämmer med varandra.

Valutakurser påverkar priserna

Uppgifterna om priset varierar självklart mellan olika delar inom länderna. Generellt sett är bensin- och dieselpriser högre utmed motorvägar och andra mer trafikerade vägar.

Den aktuella växelkursen påverkar också bränslekostnaderna. Viktigt att tänka på är att däckens kvalitét och lufttrycket i däcken påverkar bilens bränsleförbrukning. Om däcket är nytt eller gammalt kan ha större betydelse för bränslekostnaderna jämfört med att fundera över om du ska välja att tanka en extra gång i ett speciellt land innan resan går vidare till andra länder.

Fråga om namnet på ditt drivmedel

När du som turist ska tanka på någon bensinstation utomlands så kan det vara svårt att veta vilken pump som har det bensinmackrätta drivmedlet. Namnet på bensinen kan variera från land till ett land och mellan de olika bensinföretagen. Det är alltid bättre att fråga om du känner dig osäker.

Hyr du en bil så är det förnuftigt att fråga biluthyraren vad bensinen och diesel heter på landets språk och att be att få namnen uppskrivna på en lapp så att du är säker på att det inte blir fel. Diesel och bensin säljs både som standardvarianter och under andra benämningar som Extra, Power, Ultima eller liknande. Dyrare sorter kan minska motorslitaget och därmed minska bränsleförbrukningen.

Olika benämningar för bensin

Namnet Benzin är i vissa länder benämningen för 91- eller 92-oktanig bensin. 95-oktanig bensin har då namnet Super och 98-oktanig bensin heter Super Plus. Regular kallas 95-oktanig bensin i andra länder och 98 oktan kallas då för Super.

E10 är en mix av 95-oktanig bensin (90 procent) och etanol (10 procent). Har du en bil som är 10-15 år gammal är det för säkerhets skull bättre att du väljer 95 eller 98 oktan. Men det är ingen katastrof om du råkar hälla i E10 eftersom de flesta bilar klarar några enstaka gånger att tanka E10 utan problem.

Olika namn för diesel

Europeisk standarddiesel fungerar i svenska bilar utan problem. Den är miljömässigt likvärdig, men något kraftfullare jämfört med svensk diesel. Citydiesel kallas den renaste varianten diesel.

I Spanien kallas diesel för gasóleo, medan den i Italien och Frankrike heter gasoil eller gazole. Se upp så du inte tankar Biodiesel 100, då det är ren rapsolja.

Etanol E85

Bioethanol – eller E85 – finns framförallt i Frankrike och Tyskland, medan det i övriga Europa är helt okänt eller mindre vanligt.

Fordonsgas

Gasdrivna bilar är vanligare utomlands än hemma i Sverige. Naturgas förkortas CNG och biogas förkortas CBG.

Uppgifter om tankställen för fordonsgas kan du få via dessa länkar fordonsgas.se eller gas-tankstellen.

Motorgas

I Holland, Storbritannien, Polen och Italien är det vanligt att köra på gasol, LPG = Liquified Petroleum Gas eller Autogas/Flüssiggas. I Sverige är det endast några tankställen för LPG. LPG-drivna bilar går inte att köra på fordonsgas CNG/CBG, eller omvänt.

Elektriskt drivna bilar

Vad gäller elbilar och laddhybridbilar finns det utbyggda laddningsstationer i flera länder i Europa. På tyska kallas de till exempel för Ladestation, Stromtankstelle eller E-tankstellen och på engelska Electric vehicle charging station, EV charging station, electric recharging point, charging point, charge point och EVSE.

Via denna hemsida så går det att få bra information om dessa finns i Europa.