Varför är bensinen så dyr i Sverige?

Priserna på fossila drivmedel är de högsta någonsin. Både priset på bensin och diesel har ökat snabbt i Sverige till ovanligt höga nivåer och det är flera faktorer som har påverkat detta. Kriget i Ukraina är bara en av många bidragande orsaker. Vi hade även vid årsskiftet en påverkan av reduktionsplikten samt den årliga höjningen av koldioxid- och energiskatter.

Bensinstation

Olja från Ryssland och ekonomiläget efter sanktionerna

Mycket av de rusande drivmedelspriserna beror på kriget i Ukraina.

Ryssland säljer mycket olja till olika länder i världen och är en stor spelare på världens energimarknad. De är en av världens största oljeproducerande länder och ännu större vad gäller gasutvinning. Det är många länder i Europa som är beroende av ryska olje- och gasleveranser.

När Ryssland invaderade Ukraina ledde detta till en oro på marknaden samtidigt som flera länder beslutade sig för att sluta köpa olja från Ryssland.

Både oron och köpstoppet har gjort att priset på diesel och bensin ökat mycket.

Redan ett dygn efter invasionen började de ledande drivmedelsbolagen i Sverige att höja sina riktpriser med 60 öre för bensinen och 70 öre för dieseln. För första gången någonsin har bensinen i Sverige passerat 20-kronorsgränsen.

Årlig uppräkning av skatt samt reduktionsplikten vid årsskiftet

En stor höjning genomfördes också vid årsskiftet i och med den så kallade reduktionsplikten. Denna reduktionsplikt innebär att det krävs en ännu större andel biodrivmedel i både diesel och bensin.

Biodrivmedel är dyrare än fossila bränslen och ännu dyrare har det blivit i samband med kriget. Det beror på att många av de råvaror som behövs för biodrivmedel, kommer just från Ukraina och Ryssland.

Samtidigt som reduktionsplikten skedde den årliga uppräkningen av koldioxid- och energiskatterna. Beskattningen på drivmedel är idag hög där 60 procent av bensinpriset är skatt och för diesel är det 40 procent.

Så 1 januari 2022 blev dieseln 1,20 kronor dyrare och bensinen 35 öre dyrare.

Anledningen till att priset för diesel har rusat i väg betydligt mer än bensinpriset är för att reduktionsplikten kräver att diesel måste innehålla mer förnybart bränsle än bensin.

Sänkning av drivmedelsskatten

En tillfällig sänkning av drivmedelsskatten skedde den 1 maj med sammanlagt 1,80 kr per liter vid pump, ner till EU:s miniminivå för diesel. Sänkningen gäller till den 30 september 2022. Den här sänkningen har dock redan blivit uppäten av nya prishöjningar.

Sänkningen är ett åtgärdspaket på grund av de ökade priser på drivmedel och el till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Regeringen har också föreslagit en drivmedelskompensation till alla bilägare om 1 000 kronor. Bor man i något av stödområdena föreslås 1 500 kr.

Bränslepriserna styrs av flera faktorer

Det finns många olika anledningar till varför bränslepriserna höjs eller sänks. Några av de viktigaste faktorerna är:

 • Tillgång och efterfrågan. Både utbud och efterfrågan på diesel och bensin ökar och minskar under vissa årstider.
 • Det säkerhetspolitiska läget påverkar oljepriset och minskar tillgången.
 • Valutaförändringar påverkar också då råolja handlas i dollar.
 • Skatter och reduktionsplikten, för fossila bränslen påverkar också priset.
 • Många råvaror för biodrivmedel kommer från Ryssland och Ukraina vilket innebär ett ökat pris på dessa råvaror i samband med kriget i Ukraina.

Vad innebär detta i det stora hela?

Ja, förutom att det blivit allt dyrare för gemene man att köra bil på fossila bränslen påverkar det även ekonomiläget i Sverige och matpriser men även mycket annat.

Ökade matpriser och andra ökade kostnader

Ökade matpriser blir det till en följd för att det har blivit dyrare för exempelvis bönder att köra sina traktorer. Även transporterna på vägarna blir påverkade vilket i sin tur ökar kostnaderna på mat och andra produkter.

En ljusare marknad för elbilar

Omställningen kommer kanske att gå snabbare med att gå över från bilar som använder bensin eller diesel till att införskaffa elbilar. Nu är visserligen även elpriserna höga, speciellt i södra Sverige, också mycket på grund av kriget i Ukraina. Får vi bara någorlunda normala nivåer på elpriset kan nog många tänka sig att lite snabbare köpa en elbil.

Bilsemester under corona

Coronapandemin påverkar större delen av vår vardag just nu – våra arbetsplatser, hur vi rör oss i samhället, hur och vem vi träffas och umgås med, och våra resor. Att träffa så få andra människor som möjligt under sin resa är rekommenderat. Många väljer därför bilen när de i vanliga fall kanske skulle valt tåget eller flyget. Att bilsemestra i Sverige var populärt sommaren 2020, men många valde även att ta sig ut i Europa med sin bil. Det är ett pandemisäkert sätt att resa och bjuder på helt andra upplevelser än en flygresa till en europeisk stad. 

Hur ser det ut inför sommaren 2021? Vi har samlat tips man kan tänka på innan man åker på bilsemester i Europa under corona.

Bilsemester i Europa under corona – vad behöver man tänka på?

Mycket har förändrats i Europa under det senaste året. Man kan inte längre hoppa in i bilen och köra dit man känner för – många länder har till exempel infört krav på negativt covid-19-test innan man får komma in i landet. Hur detta reseintyg behöver se ut ser olika ut för olika länder, deras regler kan dessutom ändras snabbt om smittläget förändras. Innan man ger sig ut på resande fot är det alltså viktigt att kontrollera hur reglerna ser ut i de länder man kommer passera. Vilken typ av reseintyg behövs? Kan covid-19-test göras på plats eller behöver man ett negativt test sen innan? Hur gammalt kan testet vara? I många europeiska länder är det möjligt att passera genom landet utan att behöva sitta i karantän eller ta ett covid-19-test. Se till att du har koll på alla länder du ska passera, och vilka regler som gäller i länderna du tänker stanna i. Finns det karantänregler, till exempel?

 • Ta reda på vilka aktuella regler som gäller i de länder du kommer besöka
 • Skaffa de reseintyg som krävs – negativt covid-19-test
 • Res inte om du har symptom eller är sjuk
 • Följ utvecklingen i Europa – håll dig informerad
 • Se över din försäkring – vad täcker den?
 • Var beredd på förseningar och nya regler – ha med dig tillräckligt mycket pengar

Reseintyg

Ett reseintyg utfärdas i normala fall inte av vården, istället behöver man vända sig till en privat aktör. Kom ihåg att du behöver betala för covid-19-testet och reseintyget. 

Köra till Danmark

Danmark är ett av de länder man ofta behöver passera om man ska vidare ut i Europa. Just nu har Danmark infört restriktioner för inresande – dessa restriktioner gäller både för den som bara ska passera genom landet och för den som har slutdestination i Danmark. När man kommer till Danmark med bil behöver man visa upp ett negativt covid-19-test eller ta ett Covid-19-test inom 24 timmar. Om man kommer att lämna Danmark inom 24 timmar behöver man inte testa sig i Danmark. 

Köra till Tyskland

Om man bara ska passera genom Tyskland behöver man inte sitta i karantän eller ta ett covid-19-test. Om man planerar att stanna i Tyskland i mer än 24 timmar gäller i regel karantän i tio dagar och ett negativt covid-19-test. Man behöver visa upp ett negativt test när man anländer, högst 48 timmar gammalt, och ta ett nytt test i Tyskland. Sverige är klassat som ett riskområde enligt tyska myndigheter. 

Vad ska man tänka på när man kommer hem?

Det gäller även särskilda regler i Sverige för den som precis har kommit hem från en utlandsresa. 

 • Isolering i en vecka efter hemkomst
 • Covid-19-test vid ankomst, sen igen efter fem dagar

Serviceintervall – Serva bilen

När skall du serva din bil?

Hur ofta du ska serva din bil beror helt på vilken bil du har och om den är ny eller gammal. Nedan går vi in lite mer på bilservice och serviceintervall. Det är viktigt att din bil är i bra skick speciellt när du skall ut på en längre bilresa, tex i Europa eller kanske ännu längre bort. Bilen behöver vara ”fit for fight” som man säger och det börjar med att du gör din service.

Serviceintervaller

Alla bilar ska ha en servicebok. Här kan du läsa hur ofta just din bil behöver lämnas in på service. Serviceintervallerna bestäms av tillverkaren och dessa måste du hålla – annars riskerar du att bilens garanti eller din maskinskadeförsäkring inte gäller.

Som allra mest brukar man kunna avvika från intervallen någon månad, men för att vara på den säkra sidan är det väldigt dumt att chansa. Det är väldigt stora summor det kan komma att handla om för din del om försäkringen eller garantin inte gäller.

Mil-service och års-service

Det finns två olika typer av serviceintervall:

 • Årsservice
 • Milservice

Eftersom det kan skilja väldigt mycket mellan person till person hur mycket man faktiskt använder sin bil, finns det både serviceintervall som utgår från antalet mil bilen har gått samt intervall som istället följer hur lång det har gått sedan den senaste servicen.

Kör du mycket krävs med andra ord så kallad mil-service medan om du inte kör så långt per år är års-service tillräckligt.

bilverkstad service

Serviceprotokoll

När du har fått tillbaka din bil från service ska du i serviceprotokollet kunna hitta information och kommentarer gällande bilens fel och vad man har gjort för att åtgärda dessa. Vid funderingar och frågor kring något på protokollet ska du direkt prata med din bilmekaniker. Tänk på att bilens servicebok är en värdehandling och det är din uppgift som bilägare att se till att den alltid är komplett med stämplar för miltal och liknande.

Jämför priser på service

Innan du börjar jämföra olika verkstäder behöver du veta vad det är som måste servas, så du kan få ungefärliga prisuppgifter från alla. Att gå till en gör det själv-hall och serva bilen själv är förstås billigare men det innebär en viss risk.

Dels eftersom det inte är säkert att din försäkring godtar det, men dels också för du kanske missar något viktigt. Det räcker inte bara med ett oljebyte och att sätta in nya luft- och bränslefilter. Det finns en rad andra vätskor och delar som också kanske behöver kontrolleras och bytas ut.

Nu vet du mer om hur viktigt det är att du håller din bil i bra form speciellt inför en bilsemester eller längre bilresa. Serva din bil innan du far ut på en längre bilresa.

Utrusta bilen för bilsemester

Bilsemester och bilutrustning

Om du har tänkt planera inför din bilsemester i Sverige eller utomlands så är det viktigt att tänka på en del saker. Att se till att bilen är i toppskick och redo för en lång bilresa innan ni åker är en stor fördel – då det kan kosta mycket pengar om det skulle hända något med bilen när ni inte befinner er hemma.

Däck och bil

Se till att din bil har på rätt sorts däck, är det sommar så är det givetvis sommardäck som gäller. Att däcken är av god kvalité och med rätt mönsterdjup är också något du bör se över. Passa även på att göra en hjulinställning om det behövs. Åk till en verkstad och få en full service, med byte av alla filter, olja och bromsvätska. Passa på att be dem se över bromsarna.

Om du har tänkt att få med cyklar eller husvagn och saknar dragkrok, så är det kanske idé att montera en?

Packlista

Att packa sin bil inför sin bilsemester med allt man behöver – plus att man själv med familj ska få plats är en utmaning. Kanske en takbox eller tackräcke är en smart idé?

Se till att packa med saker för barnen att roa sig med, så inte bilresan känns jobbig och lång. iPad, spel och godis brukar vara smarta saker att ha med till dem.

Checklista bilsemester

Bilsemester utomlands

Att resa med bil genom Sverige är ofta inga konstigheter, men hur är det med bilresa genom andra länder? Det finns lite udda regler när det gäller olika länder – både när det kommer till utrustning och vad du har på dig!

Vägskyltar i Frankrike

Udda regler utomlands

Om du har bilsemester i Tyskland, så är det förbjudet att köra bil med badtofflor och du kan åka på höga böter. Detta är enligt tysk lag och kontant betalning av böter är det som gäller. 

Kör du på autobahn, så är det strikt förbjudet att stanna. Enda skäl som är godtagbart är om du får punktering. Skulle du drabbas av bensinstopp så ses detta som en kriminell förseelse eftersom du är skyldig att se till att du har tillräckligt med bensin för din bilresa.

Ta reda på vilka regler som gäller i de länder du kommer att passera. Att göra fel kan bli en dyr historia.

I bilen

Det finns även regler som bestämmer vad du måste ha i bilen – och de kan skilja sig mellan olika länder.

Varningstriangel

Om du har din bilsemester i Turkiet, Spanien eller på Cypern, så är du tvungen att ha med två varningstrianglar i bilen.

Brandsläckare

Går din bilresa genom någon av länderna Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland eller Turkiet, så måste du ha med en brandsläckare i din bil.

Reflexväst

Om din semesterresa med bil går igenom Belgien, Bulgarien, Italien, Spanien eller Österrike, så krävs det att du har reflexväst i bilen.

Mobiltelefon

Under din bilsemester i Europa så ska du låta bil att tala i mobiltelefonen då det är böter på detta. Dock kan summan variera från 20 kronor i Ryssland till 5500 kronor i Portugal.

GPS bilsemester

Bilsemester och alkohol

När det gäller att köra bil och dricka alkohol så rekommenderar jag personligen att du låter bli att kombinera dem båda.

När det kommer till promillegränser ser dock värdena lite olika ut i Europas länder. I vissa länder är det tillåtet att dricka flera glas vin eller öl och sedan köra bil.

Dessa gränser gäller i några av de mest besökta länderna i Europa:

LandPromillegräns
Sverige0,2 ‰
Österrike0,5 ‰
Belgien0,5 ‰
Bulgarien0,5 ‰
Kroatien0,5 ‰
Tjeckien0,0 ‰
Danmark0,5 ‰
Finland0,5 ‰
Frankrike0,5 ‰
Tyskland0,5 ‰
Storbritannien0,8 ‰
Grekland0,5 ‰
Ungern0,0 ‰
Italien0,5 ‰
Norge0,2 ‰
polen0,2 ‰
Schweiz0,5 ‰

Så utrustar du din bil för en bilsemester

Innan du reser med din bil på en långresa till andra länder inom Europa så är det är en fördel om du lämnar in bilen för en allmän service på en bilverkstad i Sverige. Om du låter en bilverkstad gå igenom bilen så har du har möjlighet att kommunicera med personalen på det egna språket om det skulle visa sig att någonting behöver åtgärdas.

Skulle någonting hända med bilen när du befinner dig i något land i till exempel Medelhavsområdet så kan det vara svårare att kommunicera om personalen inte behärskar till exempel engelska.

Här hittar du information om serviceintervall och vad du ska tänka på när du lämnar in din bil på service.

Vägassistansförsäkring

Viktigt är också att skaffa en vägassistansförsäkring som ska täcka åtminstone de länder inom Europa som du planerar att resa till.

Helförsäkring

Innan resan är det viktigt att du kontrollerar att din helförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka. Eventuellt kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Om du enbart tänker besöka EU- och EES-länderna samt i Schweiz så behövs inte det så kallade gröna kortet, men i annat fall behöver du ha med det i bagaget. Det är också bra att ha med en internationell skadeanmälan tillhanda i bilen.

Här hittar du en guide till bilförsäkringar och vad du behöver tänka på innan du försäkringar din bil.

Glykol på vintern

Om du planerar att resa till områden där det kan vara minusgrader så är det viktigt att kontrollera så att det finns tillräckligt med glykol i kylvätskan och att du har en extra flaska med glykol i bagageutrymmet.

Detsamma gäller för spolarvätskan så att du kan hålla fram och bak rutorna rena från slask och snö. Det kan också vara bra att ha med en reservdunk i bagageutrymmet, fylld med bensin eller diesel, beroende på vilken typ av bränsle som din bil behöver.

Däck för rätt årstid

Fryser vägbanorna till is så kan det vara läge att ta med sig vinterdäck eller snökedjor. Men då är det viktigt att veta att dubbdäck till exempel är förbjudna i Tyskland och Polen. Om man reser på en bilsemester under vintern genom Europa, som i de allra flesta fall går igenom Tyskland eller Polen om man startar i Sverige, är det alltså vanliga vinterdäck som gäller.

Här hittar du mer information om däck och alla datum du behöver hålla reda på.

Packa bilen för vintern

Det finns också andra saker som du behöver ta med i bilen inför en semesterresa. Det gäller till exempel reflexvästar – som alla i ditt resesällskap ska ha tillgång till. Även ficklampor är värdefulla att har som utrustning i bilen. Eftersom det kan bli riktigt hett i bilen när solen skiner in genom fönstren så är det även bra att ha med skärmar som kan fästas med sugkoppar på fönsterrutorna.

I det sammanhanget är det också bra att ha med en kylbag med mat och dryck lättillgängligt i bilens bagageutrymme.

GPS för rätt destination

Det är också förnuftigt att ha med sig ett instrument för GPS – Global Positioning System – som oftast även finns tillgängligt via en smartphone eller i din bil. Om du använder GPS eller kartprogram i din smartphone eller någon annan digital plattform är det bra om du uppdaterar kartorna och de applikationer som behövs för att lära känna vägarna och landskapen.

Reservnycklar

Ytterligare saker som borde vara med i bilen är en parkeringsskiva samt reservnycklar – också till husvagnen om den är kopplad till bilen.

Ett tips är att ta fotokopior på pass, kontokort, biljetter och viktiga dokument och packa ner dem på annat ställe än originalen. Det är också bra att ta med sig pennor och anteckningsblock i handskfacket.

Glasögon och linser

Nödvändigt är att ta med solglasögon för att slippa besvär då du kör i mot- eller starkt ljus. Om du har glasögon så är det bra att ha med ett extra par i reserv. Detsamma gäller för kontaktlinser och linsvätska. En kartbok bör också finnas med i utrustningen inför semesterresan. Det är dessutom viktigt att ta med bilens registreringsbevis del 1.

Bogseringslina är krav i vissa länder

Viktigt att ha i beaktande är att bogseringslina är ett krav att ha med sig i:

 • Bosnien-Hercegovina
 • Makedonien
 • Serbien
 • Slovakien

Brandsläckare i bilen

I många länder är det dessutom lag att ha en brandsläckare i bilen:

 • Albanien
 • Bulgarien
 • Estland
 • Lettland
 • Litauen
 • Polen
 • Moldavien
 • Rumänien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • Turkiet
 • Grekland (med grova böter om den saknas)

Dessutom har Spanien, Storbritanien och Irland rekommendationer på att ha en brandsläckare.

Miljömärke i Tyskland och Italien

Om du planerar att resa i Tyskland och Italien ska du beställa ett miljömärke. I dessa länder finns miljözoner i vissa städer och för att få köra i dem behöver du detta miljömärke på bilen. Om märket saknas riskerar du att få böter.

Tips inför din bilsemester

Kom just hem från 1500 mil i västeuropa och det jag kommer på, på rak arm är:

 1. GPS, det kommer bli din bästa vän om du har uppdaterade kartor. En kartbok kan vara bra att ha med dig också, med stadskartor. Hitta ut ur en storstad kan vara svårt som någon sade.
 2. Håll avståndet framåt, var mer än en gång jag höll på att panga in i en bil framför vid olyckor.
 3. Slå på varningsblinkers så fort du ser att det är stopp. Kommer det en ambulans eller något så hjälper man till att bilda en öppen mittenfil genom att köra åt höger eller vänster. 
 4. Mackar finns överallt och du lär inte behöva tanka direkt under halvtank. Har du dessutom GPS så finns det nästan vid varje givet tillfälle en mack inom räckhåll. Annars finns det mackar längs motorvägen som det är skyltat till. 
 5. Långtradare finns det i mängder. Antingen håller du 90 och ligger bakom dem eller så kör du snabbare i ytterfilen än den bakom. Vid 3-filigt är det bara att ligga i mitten.
 6. Tull i Frankrike är svindyrt. 1e/milen på vissa sträckor. Tror den från Marseille och norr är en sådan.
 7. Bensin kostar som i Sverige
 8. Annars är motorvägen inga konstigheter. När man ska in på den så släpps man in.
 9. Skit i parkeringsböter och hastighetskameror. Bötern kommer ändå inte till Sverige. 
 10. Alla motorvägar är flerfiliga och trafiken går snabbt. Du kan utan tvekan dra en 10-12 mil i timmen om det inte är stopp.
 11. Nästan eller inga tullar i Tyskland
 12. 100 mil om dagen är inga problem om trafiken inte står stilla. Det som tar lång tid är tankning och rastplatser.
 13. Sen är det bara in och härja i storstäderna och inte lita till fullo på GPSen som inte alltid har koll på enkelriktat o.s.v. Kan finnas vissa lokala förekomster av konstig trafikuppbygnad.
 14. Backa mot enkelriktat går bra. Användbart om man hittar en parkering. Annars är GPS eller i ditt fall eventuell lokalkännedom användbart när det kommer till smidiga vägar och säkra parkeringar.

Bila kust-kust genom USA

Jag bilade kust-till-kust genom USA med tre vänner i somras under 45 dagar.

Våra huvudsakliga stopp var:

 • San Francisco
 • Big Sur
 • Los Angeles
 • Las Vegas
 • Grand Canyon
 • Flagstaff
 • Albuquerque
 • Austin
 • New Orleans
 • Memphis
 • Nashville
 • St Louis
 • Chicago
 • Detroit
 • Genom Kanada till Niagara Falls
 • Boston
 • Washington
 • New York.

Hann även med en hel del andra stopp, några dagar på mindre ställen i Texas och några naturreservat. Allt som allt körde vi ca 1200 mil. Småkörningar inne i städer och felkörningar gör att milen tickar iväg ganska snabbt.

Vi bokade bilen på internet via holidayautos.se och fick båda våra bilar från Alamo. Har för mig att vi betalade sammanlagt 22 000 kr för en cab mellan San Francisco och Las Vegas (Chrysler Sebring) och en Full-Size resten av resan (vi blev kostnadsfritt uppgraderade till en Chrysler 300C). Har för mig att vi hade sammanlagt 40 hyresdagar. Om ni är under 25 så går det att välja direkt i deras bokning, se också till att ni får med alla försäkringar då det är mycket billigare än att lösa dem på plats. Bokningen varnar för envägshyra, men vi behövde aldrig betala någon sådan. Vi utnyttjade också en rabattkod från motormännen, bara googla så hittar du säkert något .

Flyget bokades på kayak.se. Det var flera tusen kronor billigare än andra sökmotorer vi testade. Flög med Lufthansa och Continental för ca 4000 kr t.o.r.

Motellen bokades alltid via hotels.com, dels på grund av att är betydligt billigare än att gå in på hotellen och dels på grund av att det är mycket enklare att hitta bra ställen och jämföra priser. Kolla efter rabattkoder till hotels.com, tror att mecenat erbjuder 10%. Jag kan också rekommendera att bo på hostel, det kostar ungefär lika mycket som ett motell men ni träffar mycket intressant folk (ni kommer att tröttna på varandra om ni bara umgås med varandra). Tänk dock på att de inte alltid erbjuder parkering, det brukar stå vid bokningen. hostelworld.com och hostelbookers.com är bra sidor.

Matbudgeten är svår att bedöma då man har så otroligt olika vanor. Walmart Supercenters säljer enorma mackor för $4, de räcker till lunch för två personer. Subway har footlong-mackor för $5. Missa dock inte att äta på genuina amerikanska restauranger, ni täcker över ett så stort geografiskt område att maten ändras ganska rejält. När man äter på en enkel restaurang brukar det kosta ungefär $10-15 inkl dryck och dricks.

Ska jag ge några tips så är det att banta ner tiden i Kalifornien med några dagar. LA är inget vidare men Highway 1 och San Francisco får ni inte missa.
Vi upplevde sträckan längs Mississippi som ganska tråkig. Memphis och Nashville är verkligen inga höjdare om man inte är väldigt insatt i countryvärlden.
Sevärdheterna i Dallas hinns med på en dag. Lägg istället lite tid i den fantastiska staden Austin, Texas. Här finns ett konsertutbud som är helt fantastiskt.

Wikitravel.org (välj engelska!) har väldigt bra reseguider för de allra flesta städer. Det är ett kanonställe att kolla upp restauranger och lite mer ”offbeat” sevärdheter. Gratis WiFi finns överallt, så det är bra att ni ska ta med en laptop. Det är perfekt att passa på nu när dollarn är låg.

Kostnader för en bilsemester

De 5 största kostnaderna på en bilsemester

Att resa med bil är ofta praktiskt om man inte ska resa alldeles för långt – särskilt om man är en familj eller ett gäng på omkring fem personer. Om man är flera som kan dela på utgifterna kan en bilsemester dessutom bli relativt billig om man jämför med alternativen.

De oftast största utgifterna man får räkna med (om man kör sin egen bil) är:

 • Bensin
 • Färjeavgifter, broavgifter och vägtullar
 • Boende
 • Mat

Bensin

Bensinstation

Bensinpriset kan skifta ganska mycket från månad till månad – och från land till land. En uppdaterad lista på bensinpriser och dieselpriser i Europa hittas här.

När man beräknar den totala kostnaden för drivmedel under en bilsemester måste man ta hänsyn till hur mycket extra vikt som tillkommer på grund av packning och extra passagerare. Bilen drar nämligen mer bränsle om den är tungt packad än om den är lätt packad.

Vill du ha tips på hur du kör mer bränslesnålt? Läs vår guide om eco-driving här.

Färjeavgifter, broavgifter & vägtullar

Vägavgift betalstation

Alla färjor och broar man behöver köra över ut i Europa har en avgift. Exempelvis mellan Danmark och Tyskland går det på drygt 1000 SEK men det blir vanligtvis billigare ju mer söderut man åker i EuropaÖresundsbron kostar från cirka 665 SEK.

I många europeiska länder kommer man även stöta på vägtullar, särskilt på större motorvägar. Ett undantag är Autobahn, men när man kommer in i Österrike, Italien, Frankrike och andra gränsande länder till Tyskland får man vara beredd på avgifter.

Vissa vägtullar har en stående avgift, andra avgifter beräknas utifrån hur långt du har kört på vägen.

Boende

Hotell i Italien

Boendet brukar vara den dyraste utgiften – även om man bestämmer sig för att bo på så billiga hotell som möjligt. Om man är ute på en längre resa kommer det förstås bli dyrare.

Priserna för boende skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika länder i Europa. På vissa ställen kan man hitta en natt på hotell för 300 SEK, medan man måste över tusenlappen i andra länder.

Vandrarhem brukar vara ett billigare alternativ. Vill man pressa priset ytterligare rekommenderar vi en campingsemester med tält. Då kan man komma undan för så lite som hundralappen per natten om man har tur.

Kom ihåg att vår svenska allemansrätt inte finns i alla länder i Europa. Var därför försiktig med att tälta fritt ute i naturen. Kolla alltid upp vad som gäller där du befinner dig.

Mat

Matställen i Berlin

Mat kan bli en stor utgift beroende på om man lagar eget eller om man äter ute varje kväll. Självklart vill man gå ut och äta maten som finns i landet man är i och ta del av deras kultur – däremot är det inte sagt att man måste gå ut och äta varje dag.

Gå till deras lokala mataffär och be om hjälp vad du ska köpa som är just typiskt för det landet och försök laga ihop något själv!

Vill du få fler tips om att bila i Europa? Då hittar du flera olika guider till Europas länder här.

Barn på bilsemester – tips & råd

Att åka på bilsemester med sina barn kan vara en oförglömlig och underbar upplevelse – men det kan även vara påfrestande och stressigt. Nyckeln till en lyckad bilsemester med familjen är att underlätta livet så mycket det bara går. Vi har därför sammanställt en rad tips och råd som kommer ta din bilsemester med barnen till nästa nivå.

Bilsemester med barn

Säkerhet

Det du först och främst måste tänka på är säkerheten för barnen och att ni följer aktuella regler i länderna ni passerar. Eventuella barnstolar måste vara godkända och placerade på ett godkänt sätt i bilen.

I Sverige gäller att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning – babyskydd (upp till 10 eller 13 kilo), bilbarnstol (upp till 25 kilo), bältesstol eller bälteskudde (upp till 10 – 12 års ålder).

Reglerna kan se lite olika ut i olika länder. Under rubriken Destinationer hittar du tips, råd och regler för bilresa genom många av Europas länder.

Skydda barnen från sol och värme

En lång bilfärd i Europa under sommartid kan bli plågsamt. Speciellt om det handlar om spädbarn och bebisar så måste man se till att dom är skyddade från sol och värme och att dom får i sig mycket att dricka. Det finns effektiva solskydd man kan placera på bilen rutor för att hålla de värsta strålarna ute.

Saknar din bil luftkonditionering kan det vara värt att ställa frågan till sig själv om det är värt att åka bil under de varmaste timmarna om dagen.

Pausa ofta

När det kommer till barn måste du försökte se till att det inte bara handlar om en transport-sträcka från punkt A till B, utan man måste stanna ofta för att pausa, fika, sträcka på benen, leka och bada.

Var beredd på att stanna oftare när barnen är med än om det endast skulle vara vuxna i bilen. Det kan vara ett kortare stopp vid vägkanten, men även är det värt att svänga av från den stora vägen för att åka till en sjö. Barnen kan behöva komma ut från bilen för att uträtta sina behov, svalka sig med ett bad eller att köpa glass.

Det är viktigt att barnen för möjlighet att röra på sig, till exempel spela fotboll eller göra några andra fysiska aktiviteter. Ta gärna med ett hopprep i bagaget då det är lätt att använda sig av på en rast- eller campingplats – och det tar lite plats i bagaget.

Det handlar trots allt om att njuta av hela resan, även om vissa föredrar att köra längre sträckor medans barnen sover. Kom ihåg att själva transporten är en del av reseupplevelsen.

Barn i bilen

Underhållning i bilen

Syskon som bråkar i baksätet är nästan oundvikligt, det man kan göra för att förhindra detta är att ha överraskningar i beredskap. Sätt igång en ljudbok med spännande berättelser, en glass vid nästa fikaplats, varsin kall läsk från kylväskan – bara fantasin sätter gränser!

Det är viktigt att man har med sig mycket saker för barnen att göra under resan: surfplatta, kortlekar och spel är ovärderliga. Det finns inget värre än att sitta timma in och timma ut utan att ha något att göra.

Packlista för barnen:

 • Surfplatta
 • Ljudböcker
 • Leksaker
 • Pennor
 • Böcker
 • Gosedjur
 • Tidningar
 • Ritblock
 • Hopprep
 • Mellanmål och snacks
 • Dricka

Praktiska saker till packlistan

Medel mot åksjuka

Några andra saker som förhöjer kvaliteten på resan är att ta med kuddar och filtar, inklusive nackkudde och en vanlig större kudde.

För att minimera riskerna för åksjuka är det bra att ta med sig medel mot åksjuka, till exempel Sea-Band armband. Det finns även två receptfria läkemedel mot åksjuka – tuggumit Calma och tabletten Postafen som kan köpas på apotek.

Mediciner på bilresan

Det finns även receptbelagda mediciner på Apoteket, åksjukemedel i hälsokostaffärer och dessutom ingefära som är ett husmorstrick av flera som påstås fungera mot åksjuka.

För att förbereda sig ifall ett barn blir förkylt och snorar, eller om det blir spill vid måltider, så bör våtservetter, papper och toalettpapper finnas till hands i bilen.

Något som också är praktiskt att ha med är plastpåsar, för att samla in skräp och vid behov när någon i resesällskapet är illamående.

Första hjälpen-låda

Lika viktigt är att ha med en välfylld förbandsutrustning. Ett bra startpaket är plåster, pincett, sårtvätt, termometer och febernedsättande medicin i stolpillerform samt medel som lindrar sveda vid insektsbett. Solskydds- medel är bra att ha under soliga dagar.

Bilsemester med barnen

Viktigt att äta och dricka

Lika viktigt är att barnen har möjlighet att få äta och dricka under resan, i bilen om de inte har fallenhet för åksjuka och utomhus på en rastplats eller på en restaurang längs vägen.

Se alltid till att ha mellanmål och dricka i bilen.

Restips inför bilresa med barn

En bilresa för en barnfamilj ser ofta ganska annorlunda ut jämfört med en bilresa med endast vuxna. Nedan har vi samlat lite resmål och tips om du planerar att köra genom Europa med barn.

Låt barnen vara med och påverka resan

Innan resan är det viktigt att även låta barnen vara med och påverka resvägen och välja ut något ställe som lockar att stanna på innan färden går vidare till resmålet. I stället för att sikta in sig direkt på Autobahn och med högsta tänkbara hastighet ta sig vidare till exempel mot södra Europa kan det istället vara värt att hitta någon nöjesanläggning på vägen som ett barn kan se fram emot.

Bilresa till Tyskland

De allra flesta bilresor ut i Europa tar avstamp i Tyskland. Nedan följer ett par barnvänliga-stopp i Tyskland.

Här hittar du mer tips om bilsemester i Tyskland.

Hansa Park

Tänker ni till exempel resa till Tyskland via Rödby – Puttgarden kan ett stopp på Hansa park i Sierksdorf, i närheten av Neustadt, vara ett alternativ. Hansa park är ett nöjesfält med attraktioner för hela familjen. Berg-och-dal-banor, barnattraktioner och lekplatser får plats på ett av Europas största nöjesfält.

Avståndet mellan Puttgarten och Hansapark är 70 kilometer, och avståndet mellan Lübeck och Hansapark är 30 kilometer.

Åsneparken

Ytterligare ett barnvänligt utflyktsmål är Åsneparken och lekplatsen Donkey & Landspielhof Nessendorf i Nessendorf utanför Lübeck och Puttgarden. I parken får man träffa på åsnor, till och med klappa om man vill, och leka i de fantasifulla lekparkerna. Ett unikt och oförglömligt resmål.

Donkey & Landspielhof är belägen 57,1 kilometer från Lübeck och 49,5 kilometer från Puttgarten.

Bilresa till Danmark

Danmark är ett populärt resmål för barnfamiljer. Bilresan är inte särskilt lång från Sverige och det finns mängder av roliga stopp för hela familjen.

Här kan du läsa mer om bilsemester i Danmark.

Legoland

Legoland

Ett stopp som de allra flesta barn är sugna på är Legoland i Billund i Danmark. Legoland är en nöjespark till synes helt bygg i Lego. Här kan man åka karuseller, berg-och-dal-banor och uppleva hela små städer helt byggda i Lego.

Legoland ligger på ön Jylland. Man kan ta färjan från Halmstad till Grenå, från Göteborg till Fredrikshamn eller köra via Öresundsbron.

Här kan du läsa mer om Legoland.

Tivoli

I centrala Köpenhamn hittar man Tivoli – ett av Nordens äldsta och mest välbesökta nöjesfält. I parken hittas åkattraktioner för hela familjen, vackra parker, konserter och uppvisningar, och god mat och dryck.

Tivoli ligger mitt i Köpenhamn, granne med järnvägsstationen och Strøget. Hit kör man enklast via Öresundsbron.

Packlista – allt du inte får glömma på bilsemester

De tio viktigaste sakerna att packa

Inför bilresan är det viktigt att packa rätt. Vissa saker behöver man ha med sig i bilen enligt lag – till exempel körkort och registreringsbevis, medan andra saker är praktiska att ha till hands om något skulle hända.

Nedan följer våra 10 viktigaste saker att ha med sig i bilen under bilsemestern. 

 1. Försäkringspapper – Försäkringspapper är viktigt att ha med för bilen och alla bilens passagerare.
  Vanligtvis får du ett resekort från ditt försäkringsbolag som du behöver ha med dig när du reser. Många erbjuder resekortet digitalt via försäkringsbolagets app. Detta kort innehåller information om ditt försäkringsnummer och kontaktuppgifter till SOS International.
  När det kommer till bilen är det i vissa länder ett måste att kunna visa upp bilens försäkringsbrev – se därför till att det ligger i bilen innan avresa. 
 2. Registreringsbevis – Registreringsbeviset ska alltid vara placerat i bilen – både om du kör hemma i Sverige och utomlands. Det är den blå delen av registreringsbeviset som du ska ha i bilen. 
 3. Internationellt körkort – Ett internationellt körkort behövs inte alltid, men om du planerar att köra utanför EES kan det vara en bra idé. Ett internationellt körkort är en översättning av ditt svenska körkort. Kom ihåg att ta med dig både ditt svenska körkort och ditt internationella körkort. 
 4. Grönt kort –  Grönt kort är ett trafikförsäkringsbevis som behövs när man kör i vissa länder. Kortet behövs om du kör i dessa länder: Storbritannien, Marocko, Albanien, Montenegro, Azerbaijan, Iran, Moldavien, Nordmakedonien, Turkiet, Tunisien och Ukraina.  
 5. Europeiska sjukförsäkringskortet – Detta kort behövs om du skulle bli så sjuk att du måste söka läkarvård eller tandvård utomlands. 
 6. Ficklampa – En ficklampa i bilen är ett måste – särskilt under vintern. Se till att den är laddad med fräscha batterier.
 7. Reflexväst – I de flesta länder i Europa måste minst en väst finnas i bilen. Packa ner en väst för varje passagerare.
 8. Brandsläckare – I vissa europeiska länder är det krav på att det ska finnas en mindre brandsläckare i bilen. Det gäller om man kör i Polen, Grekland, Turkiet, Estland, Lettland, Litauen, Belarus, Rumänien, Bulgarien, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien, Moldavien, Ryssland, och Ukraina. 
 9. Verktyg – Fälgkors, domkraft, startkablar, stor flaska vatten, hushållspapper och handskar.
 10. Första hjälpen-låda: Plåster, förband, reseapotek och annat nödvändigt inom medicin och förband.

Bonus: Solglasögon.

Att ta med hunden på bilsemestern

Självklart ska hunden få följa med på bilsemestern kan man tycka, eller är det verkligen så lämpligt?

Det finns tyvärr inget generellt svar på den frågan, det beror helt på hurdan din hund är, eftersom ingen annan känner din hund lika bra som du själv så bör du gå igenom följande lista, tänk på din hund först och främst

 1. Gillar din hund att resa? Kommer ni att sträckköra?
 2. Är ditt resesällskap införsådde med vad det innebär att resa med en hund?
 3. Passar resan och resmålet hunden? Kommer ni spendera dagarna på stranden? Är det för varmt eller kallt för hunden?
 4. Skulle din hund föredra att vara på ett pensionat istället?

Glöm inte att man måste ha med sig registreringsbevis och vanliga vaccintyg vid hundsemestrar!