10 bästa julmarknaderna att åka bil till

Vackra lampor i olika färger, snötäckta gator, varm choklad med grädde, glögg, goda julkakor, spännande julmat och genuint hantverk – julmarknader är en tradition många älskar och längtar efter varje år.

Varför inte ta bilen till en julmarknad ute i Europa? Här är några av Europas mysigaste julmarknader att åka bil till. 

1. Julmarknad på Tivoli i Köpenhamn

En klassisk julmarknad som ligger nära till hands om man kör från Sverige är förstås julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn. Här byggs ett vackert jullandskap upp med vackra julgranar, snötäckta hustak, julblommor och förstås hygge i massor. Här finns omkring 50 julbodar med allt från godis och mat till vackert hantverk till salu. 

En skridskobana byggs upp framför ståtliga Nimb där man kan. Hyra skridskor och ta sig en tur på isen. 

Hitta hit: Ta Öresundsbron från Malmö och kör in till centrala Köpenhamn. Tivoli hittas i närheten av Köpenhamn centralstation, eller Hovedbanegård. 

Läs mer om att köra till Danmark här.

Öppet: Från mitten av november till fjärde advent

2. Julmarknad på Gendarmenmarkt i Berlin

Tyskland är ett av Europas bästa länder på julmarknader. Hit vallfärdas julälskare från hela världen för att njuta av den festliga stämningen och de välfyllda bodarna med läckerheter och hantverk. 

På ett av Berlins vackraste torg, Gendarmenmarkt, hittar vi Tysklands populäraste julmarknad. Hit letar sig närmare 4 miljoner besökare varje år för att köpa unika hantverk och julens allra godaste läckerheter. 

Hitta hit: Gendarmenmarkt ligger i centrala Berlin, bara ett par hundra meter från Brandenburger Tor. Ta färjan från Ystad i Sverige till Sassnitz i Tyskland och fortsätt längs motorvägarna till Berlin. 

Läs mer om att köra till Tyskland här och läs mer om att köra till Berlin här.

Öppet: Från mitten av november till sista december.

Andra julmarknader i Tyskland:

  • Lübeck – I Lübeck finns en traditionell julmarknad med anor från 1600-talet. 400 marknadsbodar slår upp dörrarna och säljer juldekorationer, tyska pepparkakor och god mat. 
  • Marienplatz, München – Denna gigantiska julmarknad sträcker sig över 20 000 kvadratmeter. Hit kommer närmare tre miljoner besökare varje år för att njuta av god mat och vackert hantverk. 
  • Nürnberg – Julmarknaden i Nürnberg är en traditionell tysk julmarknad. Här finns bodar med tyska korvar, hemmagjort julgodis och vackert hantverk. 
  • Flensburg – I gränsstaden Flensburg firas julen in med en julmarknad med nordisk krydda. Här spelas julmusik över gator och torg. Här blandas traditionella tyska juldelikatesser med danska. 
  • Rathausmarkt, Hamburg – Runt Rådhusplatsen i Hamburg byggs en julstad upp med vackra ljus, julgranar och omkring 80 bodar. I bodarna finns varm glüwein, en tysk variant på glögg, rostade mandlar, choklad och massor av andra läckerheter. Här finns även leksaker från hela världen och vackert hantverk och julgransprydnader att köpa med sig hem. 

3. Julmarknad på Rathausplatz i Wien

Österrikes huvudstad Wien bjuda på flera välbesökta och mysiga julmarknader. På torget Rathausplatz hålls årligen stadens populäraste och största julmarknad. Här dukas det upp med läckert julgodis, smakrika julkorvar och fina julklappar att köpa till familj och vänner. 

Hitta hit: Rathausplatz ligger i centrala Wien i Österrike. Från Sverige tar man sig lättast till Österrike via Tyskland. Ta till exempel färjan från Ystad till Sassnitz eller från Göteborg till Kiel. Kör sedan vidare mot Österrike.  

Öppet: Från mitten av november till annandag jul  

4. Julmarknad på Rådhustorget i Tallinn

Estlands huvudstad Tallinn bjuder på julstämning under november och december. På Rådhustoget, eller Raekoja Plats, anordnas varje år en mysig julmarknad med traditionell estnisk julmat, som blodkorv och surkål, och vackert hantverk. 

Hitta hit: Rådhustorget hittas i centrala Tallinn. Till Tallinn kan man åka med färja från Stockholm, Helsingfors och Mariehamn.

Öppet: Från sista veckan i november till första veckan i januari. 

5. Julmarknad i Prag

På torget i Prags gamla stad och på Wenceslastorget hittar vi en mysig julmarknad som lyses upp av en gigantisk julgran. De två torgen ligger bara ett par minuters promenad ifrån varandra och tillsammans bjuder de på en festlig julmarknad med medeltida stämning. 

Hitta hit: Prag är Tjeckiens huvudstad och de två torgen hittar vi i Prags hjärta. Ta dig hit via Tysklands motorvägar. Till Tyskland reser du lättast med färja till Sassnitz från Ystad, Från Trelleborg till Rostock eller från Göteborg till Kiel. 

Öppet: Från sista veckan i november till första veckan i januari.

6. Julmarknad vid Sankt Stefansbasilikan i Budapest

I centrala Budapest hittar vi denna klassiska julmarknad vid den kända Sankt Stefansbasilikan och Vörösmartyrtorget. Marknaden bjuder på klassisk ungers julmat, varma drycker, uppvisningar och det finns en isbana man kan åka skridskor på. 

Hitta hit: Till Ungern kör man lättast via Tyskland eller Polen. Ta färjan till Tyskland från Göteborg, Malmö eller Ystad. Ta färjan till Polen från Trelleborg eller Karlskorna. 

Läs mer om färjor till Tyskland här och färjor till Polen här. 

Öppet: Från mitten av november till första januari.

7. Julmarknad i Strasbourg

Julmarknaden i Strasbourg har sina anor sen 1570-talet och är en av de äldsta i Europa. Staden kläs i vackra ljus under november och december och en ståtlig julgran markerar marknadens centrum. Här finns marknadsbodar med traditionellt hantverk, god mat och massor av godis och andra godssaker. 

Hitta hit: Marknaden är utspridd över hela centrala Strasbourg, men vid Vårfrukatedralen hittas den mest klassiska delen. Strasbourg ligger i Frankrike precis vid gränsen till Tyskland. Smidigast tar man sig till staden via Tyskland. 

Här kan du läsa mer om att bila till Tyskland. 

Öppet: Från sista veckan i november till sista december.

8. Julmarknad i Edinburgh

I centrala Edinburgh sprider en rad olika julmarknader ut sig under sena november, december och första dagarna i januari. En traditionell julmarknad med hantverk och klassist julgodis finns på East Princess Street Garden. Här byggs det även ett tomteland för barnen med karuseller för alla åldrar. 

Hitta hit: Till Edinburgh reser man lättast med bil via Tyskland, Belgien sen åker man från Calais i Frankrike till Dover i Storbritannien. 

Läs mer om hur man kör till England här. 

Öppet: Från mitten av november till ett par dagar efter nyår. 

9. Julmarknad i Bratislava

Slovakien har en lång tradition av julmarknader och den i Bratislava är den mest klassiska. I stadens centrum radar bodarna upp sig med traditionell slovakisk julmat, godis och vackert hantverk. Denna marknad är särskilt populär för de vackra träleksakerna som säljs här.

Julmarknaden i Bratislava är något mindre än de övriga marknaderna vi tipsar om på den här listan. Det här är en marknaden för den som vill slippa trängsel, men ändå njuta av en klassisk julmarknad med god julstämning och läckerheter. 

Hitta hit: Julmarknaden i Bratislava hittas på torgen: Hlavné Námestie, Hviezdoslavtorget och Františkánsketorget i stadens centrum. 

Bratislava i Slovakien tar man sig enklast till via Tyskland eller Polen, sen genom Tjeckien. 

Läs mer om färjor till Tyskland här och färjor till Polen här. 

Öppet: Från slutet av november till första veckan i januari

10. Julmarknad i Gamla stan i Stockholm

Fastän Europa har många festliga julmarknader att bjuda på finns det även en här hemma i Sverige som håller måttet för vår lista: nämligen Stortorgets julmarknad i Gamla stan i Stockholm. Det här är Sveriges äldsta julmarknad med rötterna i medeltiden.

I Gamla stan ställer ett trettiotal bodar upp sig runt Stortorget för att bjuda in till glöggmys, lussebullar och brända mandlar. Här hittas även genuint hantverk, keramik och konstsmide. En stor julgrans placerar i mitten av torget och hela staden pyntas i vackra lampor och glitter. 

Hitta hit: Gamla stan hittas på en ö i centrala Stockholm mellan Södermalm, Norrmalm och Östermalm. Stortorget är stadsdelens knutpunk

Läs mer om att bila i Sverige här. 

Hitta till Europas julmarknader

Att tänka på när man kör till en julmarknad i Europa:

  • Kom ihåg att parkeringsplatserna i anslutning till julmarknaden snabbt kan bli fulla – särskilt om marknaden är central i en mindre stad. Åk i god tid.
  • Många av julmarknaderna vi tipsar om är välbesökta. Om du vill ha lite mer svängrum rekommenderar vi att du åker till julmarknaden så tidigt under december som möjligt. Ju närmare jul man kommer desto fler besökare brukar hitta till marknaderna. 
  • Om du ska köra genom Europa gäller lite olika trafikregler i de olika länderna. Under rubriken Europa högst upp på sidan hittar du aktuella regler för flera av Europas länder.