Bilsemester i Serbien – Allt du måste veta

Serbien är ett spännande land med en rik historia och färgsprakande kultur som bjuder på många spännande sevärdheter att upptäcka. 

Med bil kan du enkelt utforska Serbiens många dolda pärlor och pittoreska byar. Besök Belgrad, huvudstaden, med sin spännande mix av moderna nöjesplatser och historiska monument, inklusive Kalemegdan-fästningen, Belgrads fästning. Ta dig sedan vidare till Novi Sad, känt för sin charmiga gamla stad och den imponerande fästningen Petrovaradin. 

På resan genom landet kan du stanna till vid nationalparker och besöka pittoreska byar längs vägen. 

Serbien är också känt för sin rika matkultur, så var noga med att prova några av de lokala delikatesserna under din resa.

Trafikregler i Serbien

I Serbien är det högertrafik som gäller, precis som på svenska vägar. Man bör även följa aktuell skyltning och de hastighetsbegränsningar som gäller. I städer med spårvagn har spårvagnen alltid företräde, samma gäller cyklister på cykelbanor. 

I storstäderna och på landets huvudvägar och motorvägar kan det vara mycket trafik och särskilt mycket lastbilar och långtradare. Dessa är särskilt vanliga på vägarna i riktning mot Grekland och Turkiet, vilket kan skapa långa köer och stillastående trafik. 

När det kommer till det serbiska vägnätet är motorvägarna något begränsade. De kopplar främst samman huvudstaden Belgrad med grannländer som Ungern och Kroatien. Underhållet av vägarna kan skilja sig stort. Motorvägarna håller högst kvalitet, men landsvägar och mindre vägar kan vara sämre.

I stort sett alla motorvägar i Serbien är avgiftsbelagda. 

Trafiksäkerhet i Serbien

I trafiken i Serbien är olycksstatistiken hög, vilket innebär att man bör vara försiktig och uppmärksam när man beger sig ut på serbiska vägar som turist – både bakom ratten och när man promenerar. 

Om man är ute på landsbygden eller kör på landsvägar bör man vara uppmärksam på jordbruksmaskiner som ofta trafikerar dessa vägar. Om kör på kvällen saknar dessa ofta ljus. Det är även vanligt med fotgängare utan reflexer. 

Uppmärksamhet och försiktighet är alltså ledord på de serbiska vägarna.

Vägavgifter i Serbien

I Serbien betalar man vägavgift när man kör på landets motorvägar. Avgiftens storlek avgörs av hur lång sträcka man färdas på den aktuella vägen. 

Vid motorvägens påfart finns betalstationer där man betalar med kontanter – och i vissa fall även kort. Det är dock klokt att alltid ha kontanter till hands när man kör på de serbiska vägarna, för att vara säker på att man kan betala eventuell tullavgift. 

Hastighetsbegränsningar i Serbien

OmrådeHastighet
Bostadsområde60 km/h
Landsvägar100 km/h
Motorväg120 km/h

Dessa hastigheter är de allmänna hastigheterna i Serbien, kom ihåg att alltid följa aktuell skyltning och anpassa hastigheten efter väderförhållanden. 

Kom ihåg inför din bilresa till Serbien

 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt under vistelser på upp till 6 månader, därefter måste du ansöka om ett lokalt körkort. Ett internationellt körkort är dock rekommenderat. 
 • Bilbälte: Alla i bilen ska använda bilbälte.
 • Vinterdäck: Från 1 november – 1 april
 • Billyktor: Halvljus ska användas även på dagen.
 • I bilen: Varningstriangel, reflexväst, brandsläckare och första hjälpen-kit.
 • Vägavgifter: Alla motorvägar är avgiftsbelagda. Avgiften betalas vid motorvägens påfart.
 • Mobiltelefon: Det är förbjudet att använda mobiltelefon samtidigt som man kör.
 • Alkohol: Promillegränsen ligger på 0,2. 

Köra till Serbien

Det vanligaste sättet att ta sig till Serbien med bil är att köra genom Tyskland, Österrike och Ungern innan man når Serbien. Resan tar ungefär två dagar med övernattning på vägen. Trafiken är generellt sett bra på motorvägarna genom Europa, men det är viktigt att känna till lokala trafikregler och skyltar när man kör genom de olika länderna. 

Autobahn Tyskland

Köra från södra Sverige till Serbien

Från södra Sverige föredrar många att påbörja sin resa med en färja till Tyskland. Valet finns även att ta bilen över Öresundsbron och köra genom Danmark till Tyskland, men den resan blir ofta lite längre.

Från Tyskland kan man köra vidare antingen via Österrike eller Tjeckien till Ungern och sedan Serbien. 

Ta färja från Sverige till Tyskland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Köra från västar Sverige till Serbien

Påbörjar man sin resa i västra Sverige, i närheten av Göteborg, har man alternativet att ta färjan direkt från Göteborg till tyska Kiel. Resan tar ungefär 14 och en halv timme och det är rederiet Stena Line som kör.

Ta färja från Göteborg till Tyskland

Köra från Stockholm och norra Sverige till Serbien

Från norra Sverige, eller om man startar sin resa i Stockholm, kan man ta färjan från Nynäshamn till polska Gdansk. Man kör då igenom Polen istället för Tyskland. Därefter kan man planera sin rutt efter tycke och smak: via Slovakien och Ungern, eller via Tjeckien, Österrike och Ungern. 

Sevärdheter i Serbien

Serbien är ett land med en rik historia och kultur, vilket återspeglas i dess många imponerande sevärdheter. Från medeltida fästningar och kloster till moderna museer och teatrar. Det finns något för alla att utforska och uppleva. 

Belgrad, huvudstaden, är känd för sin spännande mix av modernitet och historiska monument. Andra populära destinationer är Novi Sad, känt för sin charmiga gamla stad och Petrovaradin-fästning, och Davolja Varos, en naturlig stenformation med en unik skönhet. 

Oavsett om du är intresserad av historia, kultur eller natur kommer du att hitta många fascinerande sevärdheter att utforska i Serbien.

Våra bästa tips för Serbien

Dagstur från Belgrad till Novi Sad och Sremski Karlovci

Denna dagstur bjuder på en guidad resa till den bohemiska staden Novi Sad och den barocka staden Sremski Karlovci. Upplev dessa platsers unika atmosfär och ta del av Serbiens spännande historia.

Guiden pratar engelska och om man vill kan man välja till en traditionell serbisk lunch. Läs mer om dagsturen, vad som ingår och hur du bokar här

Belgrad: Besök Belgrads gömda bunkrar

 • Upplev Belgrad under jorden – besök en militärbunker och andra gömda tillhåll under Belgrads fästning.
 • Lär dig mer om Belgrads historia av en kunnig guide.
 • Välj mellan en privat guide eller en större grupp.

Under Belgrad gömmer sig en hel värld av bunkrar och underjordiska tunnlar och rum. Upplev dessa tillsammans med en kunnig guide som visar upp allt från Hitchcocks favorit plats i staden (en brunn från romartiden) till en militärbunker från Kalla kriget. 

Läs mer om den guidade turen och boka din plats här

Städer i Serbien

Belgrad

Belgrad är Serbiens huvudstad – en stad full av spännande sevärdheter och upplevelser. 

En av de mest kända sevärdheterna är borgen Kalemegdan som ligger på en höjd med utsikt över floden Donau. Här kan du promenera runt i de historiska ruinerna och njuta av utsikten över staden. 

Andra populära sevärdheter inkluderar Sankt Sava-templet, som är en av världens största ortodoxa kyrkor, och Skadarlija, en pittoresk kullerstensgata med traditionella kaféer och restauranger. För den som är intresserad av historia är Museum of Yugoslavia ett måste. Här kan du lära dig mer om Jugoslaviens historia och Tito, dess forna ledare. 

Belgrad har också ett livligt nattliv och många restauranger som serverar utsökt mat och dryck.

Hitta hotell i Belgrad här.

Detta får du inte missa:

 • Skadarlija – Ett område i Belgrads gamla stad känt för sitt uteliv och bohemiska atmosfär.
 • Kalemegdan – En historisk borg med utsikt över floden Donau. En historisk symbol för Belgrad. 

Novi Sad

Novi Sad är den näst största staden i Serbien, efter huvudstaden Belgrad, och en populär destination för turister. Staden är känd för sin vackra arkitektur, sitt pulserande kulturliv och sin fantastiska mat.

En av de främsta sevärdheterna i Novi Sad är Petrovaradinfästningen, som ligger på en kulle med utsikt över staden och floden Donau. Fästningen är en imponerande syn och besökare kan utforska dess underjordiska tunnlar och bastioner.

För den som gillar konst och kultur är Novi Sad ett paradis. Staden har många konstmuseer och gallerier, inklusive det berömda Museum of Contemporary Art of Vojvodina, som visar konstverk av både lokala och internationella konstnärer.

Slutligen kan man inte besöka Novi Sad utan att prova den fantastiska maten. Det finns många lokala restauranger som serverar läckra serbiska rätter som sarma (inlagda kålrullar), cevapi (grillad korv) och pljeskavica (en typ av hamburgare). För den som vill prova något sött rekommenderar vi det lokala bakverket krofne, som är en slags munk fylld med marmelad, gelé, choklad, nutella eller sylt.

Hitta lediga hotell i Novi Sad här – läs recensioner, se bilder och boka rum.

Detta får du inte missa:

 • Krofne – Den läckra serbiska munken med fyllning av sylt eller choklad. Sätt dig på ett av Novi sads mysiga caféer och njut av detta goda bakverk.
 • Petrovaradinfästningen – En imponerande byggnad med utsikt över floden Donau.

Hotell och boende i Serbien

Serbien har ett brett utbud av hotell och boendealternativ för turister. I de större städerna som Belgrad, Novi Sad och Niš finns det ett stort antal hotell i olika prisklasser, från lyxiga femstjärniga hotell till enklare budgetalternativ.

Det finns också många pensionat och Airbnbs som erbjuder bekvämt boende till rimliga priser. Dessa alternativ kan vara särskilt attraktiva för resenärer som vill bo i mer centrala områden och uppleva en mer autentisk lokal upplevelse.

För den som vill bo i naturen finns det också många möjligheter, inklusive campingplatser och stugor i nationalparker och på landsbygden.

Oavsett vilken typ av boende man föredrar, är det alltid bäst att boka i förväg, särskilt under högsäsongen.

Hotell vi rekommenderar i Serbien

 • Belgrad: Hotel Majestic – I hjärtat av Belgrad hittar vi detta eleganta hotell med moderna bekvämligheter. I restaurangen serveras serbiska specialiteter. 
 • Novi Sad: Hotel Fontana – Hotell mitt i centrum med fina gästomdömen. Närhet till gamla stan och Petovaradin-fästningen.
 • Niš: Garni Hotel Eter – Centralt och prisvärt hotell ett stenkast från alla stadens bästa sevärdheter

Karta över Serbien

I kartan nedan hittar du alla städer, sevärdheter och hotell vi har tipsat om i vår guide. Använd den för att börja planera din bilresa genom Europa till Serbien.