Bilsemester i Grekland

Grekland är känt för sin fantastiska skärgård med alla de små öarna. Men även på fastlandet finns det mycket att se, och ett utmärkt sätt att uppleva Grekland är genom att bila runt i landet.

I nordvästra Grekland ligger den vackra nationalparken Vikos-Aoös. Totalt har Grekland 10 nationalparker, och denna hör till UNESCOs geoparker. De höga bergen och djupa dalarna är en fantastisk upplevelse, och man kan delta i många aktiviteter här. Bland annat bergscykling, vandring i bergen och kanotpaddling.

Om man åker lite längre österut kommer man till de 46 byarna som ligger i Zagori regionen, strax norr om staden Ioannina. Dessa byar har en mycket speciell arkitektur som regeringen har bestämts ska bevaras. Förutom att njuta av de underbara omgivningarna kan man besöka de arkeologiska utgrävningar som finns i området. Man kan promenera på en av de gamla kullerstensvägarna och tänka på hur det var att leva här för så länge sedan.

Själva staden Ioannina kan vara väl värt ett besök. Den är omgivenav en ringmur, och många tycker om att vandra runt i den gamla delen av staden. Man kan hitta många silversmedar, staden är känd för detta. Lite utanför ligger sjön Pamvoti där man lätt kan hitta något gott att äta och dricka. Strax utanför Ioannina ligger en av Europas största droppstensgrottor, Perama grottan. Den är nästan 2 kilometer lång och full av stalagtiter och stalagmiter.

parga

Parga på Greklands västkust är en pittoresk liten stad, med nästan 3 000 invånare. Här finns det många små fina restauranger bland de trånga gränderna. Runt omkring finner man även ett flertal fina badstränder och små vikar, på vissa ställen kan man vara nästan ensam. Man ska inte heller missa ett besök till den venetianska borgen Kastro som ligger uppe i bergen vid Parga. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och omgivningarna. Det är också möjligt att ta en båttur ut till öarna, bland annat kan man se var filmen Den blåa lagunen spelades in.

Har man möjlighet att besöka Akropolis och Zeus tempel i Aten, kommer man att resa bakåt till antikens tid. Det tar inte lång tid att gå runt och titta, men är väl värt ansträngningen. Sedan kan man ta sig tillbaka till Aten för att uppleva folkmyllret, Monastirakis loppmarknad och den stora saluhallen. Överallt hittar man små restauranger och kafeer med god mat och dryck. Det är lite kaotiskt i Aten, men många anser att det är en del av dess charm.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *