Bilsemester i Grekland

Grekland är känt för sin fantastiska skärgård med alla de små öarna. Men även på fastlandet finns det mycket att se, och ett utmärkt sätt att uppleva Grekland är genom att bila runt i landet.

Trafikregler i Grekland

Trafiken kan uppfattas som mer aggressiv i Grekland om man jämför med Sverige. Det är inte särskilt ovanligt med trafikolyckor, särskilt med motorcyklar och mopeder som kör snabbt mellan körfilerna.

I regel gäller liknande trafikregler i Grekland som resten av Europa och Sverige. Det är lag på att använda bilbälte och det ä olagligt att använda sin mobiltelefon samtidigt som man kör.

Kom ihåg inför din bilresa i Grekland:

 • Säkerhetsbälte – Alla i bilen måste bära säkerhetsbälte.
 • Barn – Barn under 10 år får inte sitta i framsätet, barn under 1,35 m måste sitta i en bilbarnstol.
 • Mobiltelefon – Det är olagligt att använda sin mobiltelefon samtidigt som man kör.
 • Helljus – Man får ej använda helljus i städer.
 • Rondell – Bilar i rondellen ger företräde till bilar som kör in i rondellen, alltså tvärtemot hur det fungerar i Sverige.

Hastighetsbegränsningar i Grekland

Dessa hastigheter gäller i regel i Grekland, men följ alltid trafikskyltarna på plats.

 • Tätort: 50 km/h
 • Landsväg: 110 km/h
 • Motorväg: 120 km/h

Kör till Grekland från Sverige

En bilresa från Sverige till Grekland går igenom stora delar av centrala Europa. Man kan planera sin rutt utifrån vad man vill se på vägen, men i regel kommer man bland annat att passera Tyskland, Tjeckien, Slovakien Ungern, Serbien och Nordmakedonien. Det är ingen dålig roadtrip alltså. Restiden beror förstås på var man startar i Sverige – men räkna med minst 28 timmars aktiv körtid.

Färja mellan Sverige och Tyskland

För att ta sig ut i Europa från Sverige väljer många att ta vägen via antingen Danmark och Tyskland, eller från Sverige direkt till Tyskland. I tabellen nedan hittar du ett par olika alternativ.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Färja mellan Sverige och Polen

Ett annat alternativ är att ta färjan till Polen och påbörja sin resa genom Europa därifrån istället. För den som vill ta färjan från till exempel Stockholm kör Polferries sträckan mellan Nynäshamn – Gdansk, och för den som bor nära Karlskrona kör StenaLine sträckan Karlskrona – Gdynia.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 975:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 999:-


Mer information

Sevärdheter i Grekland

Grekland är smockfullt av vackra platser att upptäcka under sin bilsemester. Nedan har vi samlat några av våra favoriter.

Vikos-Aoös

I nordvästra Grekland ligger den vackra nationalparken Vikos-Aoös. Totalt har Grekland 10 nationalparker, och denna hör till UNESCOs geoparker. De höga bergen och djupa dalarna är en fantastisk upplevelse, och man kan delta i många aktiviteter här. Bland annat bergscykling, vandring i bergen och kanotpaddling.

Zagori

Om man åker lite längre österut kommer man till de 46 byarna som ligger i Zagori regionen, strax norr om staden Ioannina. Dessa byar har en mycket speciell arkitektur som regeringen har bestämts ska bevaras. Förutom att njuta av de underbara omgivningarna kan man besöka de arkeologiska utgrävningar som finns i området. Man kan promenera på en av de gamla kullerstensvägarna och tänka på hur det var att leva här för så länge sedan.

Ioannina

Själva staden Ioannina kan vara väl värt ett besök. Den är omgivenav en ringmur, och många tycker om att vandra runt i den gamla delen av staden. Man kan hitta många silversmedar, staden är känd för detta.

Lite utanför ligger sjön Pamvoti där man lätt kan hitta något gott att äta och dricka. Strax utanför Ioannina ligger en av Europas största droppstensgrottor, Perama grottan. Den är nästan 2 kilometer lång och full av stalagtiter och stalagmiter.

parga

Parga

Parga på Greklands västkust är en pittoresk liten stad, med nästan 3 000 invånare. Här finns det många små fina restauranger bland de trånga gränderna. Runt omkring finner man även ett flertal fina badstränder och små vikar, på vissa ställen kan man vara nästan ensam. Man ska inte heller missa ett besök till den venetianska borgen Kastro som ligger uppe i bergen vid Parga. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och omgivningarna. Det är också möjligt att ta en båttur ut till öarna, bland annat kan man se var filmen Den blåa lagunen spelades in.

Akropolis och Zeus tempel

Har man möjlighet att besöka Akropolis och Zeus tempel i Aten, kommer man att resa bakåt till antikens tid. Det tar inte lång tid att gå runt och titta, men är väl värt ansträngningen. Sedan kan man ta sig tillbaka till Aten för att uppleva folkmyllret, Monastirakis loppmarknad och den stora saluhallen. Överallt hittar man små restauranger och kafeer med god mat och dryck. Det är lite kaotiskt i Aten, men många anser att det är en del av dess charm.

Boende i Grekland

Grekland är ett mycket populärt land bland turister från hela världen, så det finns många hotell och andra semesterboenden att välja på.

I de populära semesterorterna finns lyxiga all inclusive-hotell, resorter, familjehotell, budget-hotell, och hostels och vandrarhem.

Populära semesterorter och områden i Grekland:

 • Aten
 • Mykonos
 • Rhodos
 • Thessaloniki
 • Chania
 • Pierus
 • Faliraki
 • Santorini
 • Kreta
 • Hydra

Karta över Grekland

I kartan nedan hittar du alla sevärdheter som vi tipsar om i Grekland. Zooma in och använd tipsen för att planera din rutt runt det vackra landet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *