Färja Helsingborg – Helsingör

Färjeförbindelse Helsingborg – Helsingör

Den kortaste färjelinjen, men samtidigt en av de mest trafikerade, mellan Sverige och Danmark är den som går mellan Helsingborg och Helsingör. På ett år färdas cirka åtta miljoner passagerare de fyra kilometerna över Öresund.

Det är rederiet Scandlines (tillsammans med HH-Ferries) och Sundsbussarna som trafikerar sträckan och överfarten tar 20 minuter. De färjor som Scandlines använder på denna linje är Tycho Brahe, Aurora, Hamlet och Mercandia IV. Antalet avgångar med dessa färjor är 142 gånger dagligen.

Scandlines Tidtabell

För att ta del av Scandlines tidtabell från den 25 mars till och med 31 maj så går det att ladda ner den som en PDF-fil.

Information om vad som definieras som en personbil av Scandlines på färjelinjen mellan Helsingborg och Helsingör. Trafikanter med fordon måste checka-in senast 15 minuter före avgång och landgången för gångtrafikanter med personbiljett stängs 3 minuter före avgång.

passagerarutrymme

Beställa biljetter

Om du gör en biljettbeställning via telefonen tillkommer en bokningsavgift på 50 kronor per biljett. Denna avgift slipper du vid köp av biljetter på Scandlines nätsida eller i hamnen. Vid biljettköp i Danmark eller Tyskland gäller respektive lands prislista.

Förenklad köpfunktion

När du beställer en biljett via Scandlines så kan du använda den förenklade köpfunktionen Quick Buy – Snabb-biljett. Det innebär att du snabbt och enkelt köper din online-biljett för enkelresa, tur&returresa, 1-dagsresa eller weekendbiljett med bil på sträckan Helsingborg-Helsingör. Du kan göra detta köp här.

För dig som resenär så kan det vara värt att veta att färjorna Tycho Brahe och Aurora byggs om till batteridrift för att värna om miljön i och omkring Öresund. Mer information om detta ges på nätsidan seglamedstrommen.se.

God mat och shopping

Förutom att transportera resenärer mellan Danmark och Sverige finns det också möjlighet att ”Tura”, det vill säga att att åka med färjan utan att gå av. Att stanna kvar på Scandlines båtar innebär att kunna ta del av den goda maten som serveras i färjornas restauranger. Men det går också att kombinera den goda maten med gott sällskap, bra shopping eller ett event.

bilfarja-till-sjoss

Konferenser på färjorna

Det ges också möjlighet att arrangera konferenser på färjorna. På färjorna ordnas dessutom dryckesprovning eller jazzkvällar (det senare endast på Tycho Brahe på utvalda onsdagar). Information om dessa jazzkvällar kan du läsa här.

Är man bridgespelare rekommenderas varmt bridgearrangemanget ombord på fredagar. Tura-biljetten köps direkt i hamnen, eller så går det att köpa ett Tura-kort. Information om hur man införskaffar detta kort.

AutoBizz avtal

Du kan också beställa ett AutoBizz avtal via Scandlines som innebär att kostnaden för biljetten dras automatiskt från en liten sändare (bizz) som du placerat på insidan av bilens vindruta. Betalning dras automatiskt för varje överfart från det betalkort som du kopplat till AutoBizz avtalet. Du får också ett förmånligare pris på resan.

För företag finns det fler alternativ för detta avtal.

Du kan även anmäla dig till Scandlines SMS-tjänst här som skickar meddelande vid stora förseningar eller inställda avgångar på färjelinjerna de dagar som du valt att resa.

Pendlare hos Scandlines

Du kan anmäla dig som pendlare om du reser ofta med Scandlines, vilket innebär att du förblir anmäld för denna SMS-tjänst i fyra månader. Företaget ger dig också möjlighet att förnya denna tjänst innan de fyra månaderna har gått. Priset är en vanlig SMS-taxa. Men om du köpt din biljett via nätet och bokat en resa vid en specifik tid behöver du inte anmäla dig för denna tjänst. Då skickas automatiskt viktig information som rör din resa.

bil-med-farja

Scandlines app

Förutom dessa tjänster kan du ladda ner Scandlines app för digitala plattformar för linjen Helsingborg – Helsingör. Vid slutet av förra året hade appen laddats ner mer än 40 000 gånger. Via denna app kan du köpa biljetter och se vilken avgång som passar dig. Eftersom applikationen använder mobilens – eller andra digitala plattformars – inbyggda positioneringstjänst kan den räkna ut avståndet från din position till färjan, och jämföra denna med tidtabellen.

App för iPhone och Android

Det innebär att applikationen räknar ut vilken färja som du kan ta nästa gång. Vid denna beräkning tas hänsyn till om du kör bil eller om du inte har något fordon samt gällande trafikregler. Appen kan laddas ner för både Iphone och Android via denna länk.

Sundsbussarnas färjetrafik

När det gäller Sundsbussarnas färjetrafik – för gång- och cykeltrafikanter samt rullstolsburna, samt den som vill åka ”Tur” mellan städerna – så går det att få information om den via denna länk.