11 november, 2015

Bila i Polen – Vad ska man tänka på?

Polen är ett härligt land på bekvämt bilavstånd från Sverige. Landet har en riktigt kultur- och nöjesutbud och du kommer att bli förvånad av hur långt dina pengar räcker på en semester.

Förberedelse inför bilresa till Polen

Det finns flera alternativ för att bila i Polen. Ett bekvämt sätt är att flyga till Warszawa eller Krakow och där hyra en bil. Flygbiljetter brukar du kunna hitta väldigt billigt tex via Ryanair. Ett annat uppenbart alternativ är att åka bil till Polen. Det finns goda förbindelser sjövägen mellan Sverige och Polen. Exempelvis kan du åka från Nynäshamn till Gdansk, men det finns också färjelinjer från Ystad och Karlskrona som tar dig och din bil direkt till Polen.

När du framför ett fordon i Polen måste du ha med dig ett antal saker:

• Personbevis eller pass
• Svenskt körkort
• Bilens registreringsbevis

Glöm inte att det råder totalförbud mot dubbdäck och att du måste betala vägtull (helst i förväg!)

Polen Guru har mer information för hur du fixar en bra bilsemester i Polen.

Sevärdigheter

Det finns mycket att se, vare sig du vill ägna dig åt historia, kultur eller bara skönt strandhäng. I norra Polen hittar du badorten Sopot, som är Polens reviera och självaklara centrum för Polens kändisar under sommaren.

Längre söderut hittar du Polens huvudstad Warszawa som är en otroligt vacker stad som alla bör besöka någon gång i livet. Staden, som förstördes svårt under 2:a världskriget, har byggts upp och försiktigt återställts. Gamla stan (Stare Miasto) är stadens hjärta och är med på UNESCOSs lista på världskulturarv.

polen-gamla-stan

 

 

 

Andra platser som du absolut bör besöka när du är i Polen är:

  • Auschwitz-Birkenau – koncentrationsläger, hemskt jobbigt besök för många, men vi måste påminnas för att undvika att någon liknande kan hända igen
  • Hala Ludowa i Wroclaw – fantastisk byggnad
  • Fredskyrkan i Swidnica – evangelisk träkyrka från 1600-talet

Det finns mycket mer att se och uppleva i Polen vi rekommenderar dig att lägga åtminstone en veckas bilsemester.