Bila i Polen – Vad ska man tänka på?

Polen är ett härligt land på bekvämt bilavstånd från Sverige. Landet har ett rikligt kultur- och nöjesutbud och du kommer att bli förvånad av hur långt dina pengar räcker under din semester.

Förberedelse inför bilresa till Polen

Flyga till Polen

Det finns flera alternativ för att bila i Polen. Ett bekvämt sätt är att flyga till Warszawa eller Krakow och där hyra en bil. Flygbiljetter brukar du kunna hitta väldigt billigt, via till exempel Ryanair.

Köra till Polen

Ett annat uppenbart alternativ är att åka bil till Polen. Det finns goda förbindelser sjövägen mellan Sverige och Polen. Exempelvis kan du åka från Nynäshamn till Gdansk, men det finns också färjelinjer från Ystad och Karlskrona som tar dig och din bil direkt till Polen.

Färjor till Polen

Väljer du att bila till Polen är en bra start att boka färjebiljetter.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 975:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 999:-


Mer information

Det finns flera förbindelser från Sverige till Polen, bland annat Nynäshamn-Gdansk, Ystad-Świnoujście, Trelleborg-Świnoujście och Karlskrona-Gdynia. Du kan läsa mer om de olika alternativen på vår sida om färjor till Polen.

Kom ihåg inför din bilresa i Polen

När du framför ett fordon i Polen måste du ha med dig ett antal saker:

 • Identifikation: Personbevis eller pass
 • Svenskt körkort
 • Bilens registreringsbevis
 • Om du har lånat bilen måste du ha med dig en fullmakt som berättigar dig att köra bilen
 • Varningstriangel och brandsläckare

Praktiskt checklista när du ska köra i Polen:

 • Dubbdäck: Dubbdäck är förbjudet att använda
 • Bälte: Bilbälte måste användas av alla i bilen
 • Vägavgift: Många vägar i Polen har vägavgifter. Dessa betalas med hjälp av en elektronisk mätare. Läs mer om hur du registrerar din bil här.
 • Mobil: Det är förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör bil i Polen. Det går bra att använda handsfree,

Polen Guru har mer information för hur du fixar en bra bilsemester i Polen.

Hastighetsbegränsningar

Hastigheterna i tabellen nedan gäller i regel på de polska vägarna. Kom dock ihåg att alltid följa aktuell skyltning.

Område/vägHastighet
Motorväg140 km/h
Landsväg90 – 100 km/h
Tätort50 km/h

Sevärdheter i Polen

Det finns mycket att se, vare sig du vill ägna dig åt historia, kultur eller bara skönt strandhäng. I norra Polen hittar du badorten Sopot, som är Polens reviera och självaklara centrum för Polens kändisar under sommaren.

Längre söderut hittar du Polens huvudstad Warszawa som är en otroligt vacker stad som alla bör besöka någon gång i livet. Staden, som förstördes svårt under 2:a världskriget, har byggts upp och försiktigt återställts. Gamla stan (Stare Miasto) är stadens hjärta och är med på UNESCOSs lista på världskulturarv.

Andra platser som du absolut bör besöka när du är i Polen är:

 • Auschwitz-Birkenau – koncentrationsläger, hemskt jobbigt besök för många, men vi måste påminnas för att undvika att någon liknande kan hända igen
 • Hala Ludowa i Wroclaw – fantastisk byggnad
 • Fredskyrkan i Swidnica – evangelisk träkyrka från 1600-talet

Det finns mycket mer att se och uppleva i Polen vi rekommenderar dig att lägga åtminstone en veckas bilsemester i landet för att hinna se allt.

Boende i Polen

I Polen kan man komma undan relativt billigt när det kommer till hotell och andra semesterboenden. En natt på ett finare hotell i Warszawa får man för under tusenlappen i de allra flesta fall. Söker man sig ut i de mindre städerna och på landsbygden blir det förstås ännu billigare.

Populära städer för hotellnätter i Polen:

 • Warszawa
 • Gdansk
 • Krakow
 • Kolobrzeg
 • Zakopane
 • Sopot
 • Gdynia

Karta över Polen

I kartan nedan hittar du alla städer och sevärdheter vi har tipsat om i Polen.

Reseguider som underlättar planering

En bra startsida för dig som planerar att resa till Polen med bil är landets officiella resesida på nätet, som drivs av Polens turistorganisation. På den har samlats det mesta av det du behöver veta för att få ut det bästa av din resa till vårt grannland på andra sidan Östersjön.

På hemsidan går det även att välja svenska som språk. Du kan antingen betala en mindre slant eller gratis ladda ner många olika informationsbroschyrer, till exempel; ”Polen – De största turistattraktionerna”, ”Till Polen – för hälsa och skönhet”, ”Polen ett land i Europas hjärta”, ”Polen”.

Information om Polen

På sidan fick även en interaktiv karta där bland annat många av landet sevärdheter är markerade, till exempel sport- och golfanläggningar med mera. På nätsidan finns även informativa filmer om olika företeelser i Polen, till exempel ”Polen – feel invited – agroturism i Polen” och ”Polen – feel invited – aktiv turism i Polen”.

Bilresa Polen

Zestcar Rental

Det finns också flera andra bra reseguider för dig som planerar att ta bilen till Polen i olika format, till exempel Zestcar Rental, som nås via denna länk.

Förutom utförliga beskrivningar på rundturer som går att göra med bil, till exempel i södra Polen; inkluderat Kraków och Auschwitz, västra delen av landet; inkluderat Warszawa och Sjödistriktet och norra delen av landet.

Inklusive Gdansk och Gdynia – med interaktiva kartor – så finns det också länkar till en sida som fokuserar på maten i Polen: Food to Try in Poland, som nås via denna länk och en sida som fokuserar på vad du som turist kan göra i landet: What is There to do in Poland? Den har länken.

Rough Guides

En annan välgjord hemsida på vilken praktiska tips ges för den som är intresserad att bila till Polen är Rough Guides, vilken kan nås via denna länk. På sidan finns en interaktiv karta och utförliga tips om vägar för att du som besökare ska kunna planera resan i Polen på ett sätt som passar dig.

Du hittar också förslag på en reseguide som går att beställa som e-bok; Poland: Rough Guides Snapshot Europe on a Budget. På nätsidan finns det också en länk till en artikel om de bästa badorterna, framförallt längs Östersjöns östra och södra kuster, och med på tio i topp-listan finns både Łeba och Sopot i Polen.

Lonely Planets guide över Polen

Ytterligare en oumbärlig hemsida – med informationer tillgängliga även i pappersböcker – är Lonely Planets guide över Polen. På hemsidan erbjuds en interaktiv karta, en lista över de främsta besöksmålen i landet och ett flertal artiklar om bland annat skälen varför du bör besöka Polen och åtskilliga tips på intressanta utflyktsmål. De tryckta reseguiderna som erbjuds är: Poland travel guide (8th Edition Mar 2016), Pocket Krakow (2nd Edition Feb 2016).

parkera-bilen

Hemsidor om Polen

En hemsida med en beskrivning hur du som besökare gör en tio dagars resa på landsväg mellan Warszawa till Krakow är The Culture Trip, som du når via denna länk.

En liknande reseguide på nätet är Checkoutsam som du når via denna länk. Här får du tips på vad du kan göra under en veckas vistelse i landet.

Poland trips

Ännu en värdefull hemsida för dig som funderar på att ta bilen till Polen är Poland trips, som du når via denna länk. Hemsidan riktar sig i första hand till resenärer från Storbritannien, men de tips som presenteras går ju att använda av resenärer från alla länder. På hemsidan ges bland annat tips om boenden i städerna Krakow, Torun och Warszawa. Dessutom ges information om slott som hyr ut rum för resenärer.

Rick Steves reseguider

Slutligen kan Rick Steves nätsida vara av intresse för dig som planerar att göra en bilresa till Polen som du når via denna länk. På den sidan ges bland annat en lista för de kommande helgdagarna och festivaler över landet.

På nätsidan kan du även beställa Rick Steves reseguider om Polen och Östeuropa, ”Rick Steves Snapshot: Kraków, Warsaw & Gdańsk”, ”Rick Steves Eastern Europe” och ”Rick Steves Northern European Cruise Ports”