Bilsemester i Albanien – Trafikregler, sevärdheter och rutt

Albanien är ett fantastiskt land att besöka, med en rik kulturhistoria, vacker natur och underbara stränder. Landet erbjuder även många spännande sevärdheter och unika upplevelser som utflykter i Alperna och besök till UNESCO-listade platser som Butrint, en arkeologisk fyndplats. 

För svenskar som vill ta bilen finns det flera vägar att välja mellan, men det är viktigt att planera resan noga och vara beredd på utmaningar som dåliga vägar och långa körsträckor. Det finns dock mycket vackert att se på vägen genom Europa. Lås oss guida dig till din bilsemester till Albanien. 

Trafikregler i Albanien

När man kör i Albanien bör man vara medveten om att körstilen är aggressiv, många gånger oförutsägbar och att kontrollen av trafiken inte är särskilt utbredd. Trafikolyckor är inte ovanligt.

Om man hamnar i en krock är det viktigt att, trots att man kanske står olyckligt och blockerar trafik, låta bilen stå kvar tills polis har kommit till platsen. Det underlättar försäkringsärendet. 

Trafiksäkerhet i Albanien

Trafikkontrollen är inte lika utbredd i Albanien som den är i Sverige, och dödligheten i trafiken är bland den högsta i Europa. Det innebär att man bör vara extra uppmärksam på de albanska vägarna och vara försiktig – särskilt vid omkörningar, områden med många fotgängare och vid korsningar. Körstilen är överlag aggressiv och för svenskar kan den albanska trafiken uppfattas som oförutsägbar.

Vägarna kan även ha väldigt dåligt skick, och många platser saknar gatubelysning. Man bör även vara uppmärksam på väghinder, vägarbete och andra hinder i körfältet, som många gånger helt saknar skyltning. 

Om man promenerar i Albanien är det viktigt att veta att företräde sällan ges till gångtrafikanter vid övergångsställen. Man bör alltså vara försiktig i den albanska trafiken – både bakom ratten och om man går eller cyklar. 

Vägavgifter i Albanien

Det finns inga vägavgifter på Albaniens vägar. Det innebär att alla motorvägar är fria att använda.

Motorvägarna är dock inte särskilt utbyggda, och håller överlag ganska dålig kvalitet. Landsvägarna är dock ännu sämre, så man bör vara försiktig när man kör i Albanien. 

Grönt kort i Albanien

Ett grönt kort är ett försäkringsbevis som visar att ens fordon är skyddat av en trafikförsäkring. I de flesta länder i Europa gäller den svenska trafikförsäkringen automatiskt, då behöver man inte kunna visa upp något bevis (alltså ett grönt kort).

I Albanien krävs grönt kort som visar upp att din bil är trafikförsäkrad. Det gröna kortet visar att bilen är. Försäkrad i alla länder som tillhör grönt kort-systemet. 

För att få ditt gröna kort kontaktar du ditt försäkringsbolag. Du berättar vilka länder du har tänk köra till, och de utfärdar ett grönt kort till dig. 

Hastighetsbegränsningar i Albanien

OmrådeHastighet
Tätort40 km/h
Landsvägar80 km/h
Motorväg110 km/h

Följ aktuell skyltning och anpassa körstilen efter väglaget. Kör försiktigt och håll huvudet kallt i den albanska trafiken. 

Kom ihåg inför din bilresa i Albanien

  • Körkort: Svenskt körkort är giltigt i Albanien.
  • Försäkring: Grönt kort, ett bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat, krävs om du kär din svenska bil till Albanien.
  • Bilbälte: Alla i bilen måste använda bilbälte.
  • Belysning: Halvljuset ska användas även på dagen.
  • Vinterdäck: Vinterdäck behöver inte användas, men man ska ha snökedjor i bilen från 1 november till 30 april.
  • I bilen: Varningstriangel, första hjälpen-kit, reflexjacka och snökedjor om du kör mellan 1 november och 30 april.
  • Vägavgift: Albanien har inga vägavgifter eller vägtullar.
  • Mobiltelefon: Det är olagligt att använda mobiltelefonen när man kör.
  • Alkohol: Högsta tillåtna alkoholhalt är 0,2 promille.

Köra till Albanien

Att ta bilen till Albanien från Sverige kan vara en spännande och minnesvärd upplevelse, men det är också viktigt att vara beredd på en utmanande resa och att man planerar sin rutt väl. De albanska vägarna är överlag dåliga, vilket man bör vara beredd på.

Resan kan ta mellan 3 till 4 dagar, beroende på vald rutt och hur trafiken ser ut längs vägarna. Inräknat är stopp och övernattningar längs vägen.

Bilresan till Albanien passerar stora delar av Europa och man har möjlighet att uppleva länder som Tyskland, Tjeckien, Ungern, Serbien och Bulgarien på vägen. 

Autobahn Tyskland

Planera rutt från södra Sverige till Albanien

Påbörjas resan i södra Sverige föreslår vi att man inleder sin resa med en färja till Tyskland för att därifrån köra vidare mot Tjeckien, Ungern, Serbien, Nordmakedonien och sen in i Albanien. 

Ta färja från Sverige till Tyskland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
FRS Baltic Tyskland
TT-Line Tyskland

Snabbast
Ta med bilen
2,5 h överfart
Lyxigt

fr 1299 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 899 kr


Mer information

Planera rutt för västra Sverige till Albanien

Om resan påbörjas i närheten av Göteborg, eller på Sveriges västra sida, kan man ta färjan till Tyskland från Göteborg. 

Färjan körs av Stena Line och varar i 14 timmar och 30 minuter. Från Kiel kan man köra vidare genom Europa till Albanien. 

Ta färja från Göteborg till Tyskland

Planera rutt från Stockholm och norra Sverige till Albanien

Från Stockholm går det inga färjor till Tyskland, men det går färjor till Gdansk i Polen. Nynäshamn – Gdansk körs av Polferries och resan tar ungefär 19 timmar.

Från Gdansk man genom Polen mot Tjeckien, sen vidare genom Europa till Albanien 

Sevärdheter i Albanien

Våra bästa tips för Albanien

Från Tirana: Dagstur till Shkoder

Åk tillsammans med en kunnig guide till Shkoder, 9 mil utanför Tirana. Upplev stadens vackra natur med berg, floder och vackra sjöar. Besök det kända Rozafa-slottet och Shkoders livliga basar. 

Från Tirana: Besök Durrës och Kruja

Från Albaniens huvudstad Tirana går denna dagstur till Durrës och Kruja. Upplev Albaniens vackra natur, många historiska landmärken och besök Krujas livfulla basar. 

Städer i Albanien

Tirana

Tirana är Albaniens huvudstad och en av landets mest besökta städer. Staden har genomgått en imponerande utveckling de senaste åren och erbjuder nu mycket för de turister som kommer på besök.

En av de mest imponerande sevärdheterna i Tirana är Skanderbegtorget, som är stadens största torg och en populär mötesplats för både lokalbefolkningen och turister. Torgets centrala läge gör det till en utmärkt startpunkt för en rundtur i staden. Låt gärna denna rundtur passera floden Lana, en flod som erbjuder en vacker och avkopplande miljö i stadens annars så livfulla centrum. 

Andra platser som man inte bör missa är Et’hem Bey-moskén, en vacker och historiskt viktig moské, och Pyramid of Tirana, en unik byggnad som har blivit ett av stadens mest kända landmärken.

För turister som vill uppleva Tiranas kultur och historia rekommenderas ett besök på Nationalhistoriska museet och Galeria e Arteve Shkodër, som är stadens främsta konstmuseum.

Tirana har ett livligt nattliv och ett stort utbud av restauranger, kaféer och barer. För en autentisk matupplevelse rekommenderas att prova på den lokala maten som burek, en matpaj med fyllning, och Tavë kosi, en traditionell rätt med lamm och yoghurt.

Här finns en lista med hotell i Tirana. Läs gästomdömen och boka ditt boende inför din bilresa till Albanien.

Durrës

Durrës – en populär kuststad i Albanien med en rik historia och vackra sandstränder. Staden är känd för sin imponerande antika romerska amfiteater och det historiska Durrës-slottet. Andra kulturella höjdpunkter inkluderar Durrës arkeologiska museum.

För turister som vill njuta av sol och bad erbjuder Durrës flera fantastiska stränder, bland annat Spille Beach och Gjiri i Lalzit. Spille Beach är känd för sina mjuka sanddyner och kristallklara vatten, medan Gjiri i Lalzit erbjuder en lugn och avkopplande miljö längs den vackra kusten.

Besökare kan också utforska stadens livliga centrum med sina många restauranger, kaféer och butiker. Durrës är också en utmärkt bas för att utforska de omgivande regionerna i Albanien, inklusive den pittoreska staden Berat och de albanska Alperna.

Hitta lediga hotell i Durrës här.

Saranda

Saranda är en populär turiststad vid Albaniens södra kust, med kristallklart vatten, vackra sandstränder och fantastisk utsikt över Joniska havet. 

Några av de populäraste badstränderna i Saranda är Santa Quaranta, som har mjuk sand och erbjuder fantastiskt snorkling, och Ksamil, som har en rad små öar som man kan besöka med båt. 

Andra höjdpunkter man inte får missa är Lëkurësi-slottet, som erbjuder fantastisk panoramautsikt över staden och havet, och Butrint National Park, som är en UNESCO världsarvslista och en av de viktigaste arkeologiska platserna i Albanien.

Här hittar du en lita på lediga hotell i Saranda. Läs gärna gästomdömen innan du bokar så att du vet att du bokar ett hotell som motsvarar dina förväntningar.

Boende och hotell i Albanien

Albanien erbjuder ett brett utbud av boendealternativ för turister – från lyxhotell vid havet till enklare vandrarhem och pensionat i de mindre städerna. Priserna är vanligtvis mycket överkomliga.

Hotell vi rekommenderar i Albanien 

  • Durrës: Hotel Epidamn – Med bara ett par kilometer till Durrës strand är detta femstjärniga hotell ett utmärkt val i staden. Hamam och spa erbjuds alla gäster.

Karta över Albanien

Hitta till alla sevärdheter vi har tipsat om i denna guide i kartan nedan. En perfekt start inför din bilresa till Albanien.