Broavgifter Öresundsbron

Broavgift för Öresundsbron

Ett smidigt sätt för dig som planerar att resa till Danmark med bil är att ta motorvägen (som är en del av E20) på den 15,9 kilometer långa Öresundsbron och Drogdentunneln, mellan Malmö och Köpenhamn. Denna förbindelse öppnade för arton år sedan, den 1 juli 2000. På den svenska sidan ansluter motorvägen till den Yttre Ringvägen i Malmö. I Köpenhamn fortsätter den på Öresundsmotorvägen.

Öresundsbron består av en 7,8 km lång brodel. Därefter är motorvägen belägen på ön Pepparholm, som är cirka fyra kilometer lång och som skapades för att kunna göra en övergång från bro till tunnel. De omkring fyra kilometerna närmast Danmark utgörs av tunneln, eftersom spannet på en högbro hade varit en fara för flygtrafiken vid Kastrups flygplats.

oresundsbron

Betalstationen vid Lernacken

För att få köra över denna förbindelse över Öresund måste du betala vägavgifter vid betalstationen vid Lernacken på den svenska sidan. Det är värt att notera att om du betalar med kreditkort i betalstationen vid Lernacken debiteras du i danska kronor när du kör i riktning mot Danmark, och i svenska kronor när du kör i riktning mot Sverige. Enligt information på nätsidan Øresundsbron så debiteras resenären för tillfället i danska kronor oavsett riktning på grund av tekniskt fel.

Förbindelsen skall bli avgiftsfri

Avgifterna används för drift och underhåll samt avbetalningen av lånen som finansierade förbindelsen. Senast år 2040 ska hela förbindelsen vara återbetald. Tanken är inte att förbindelsen ska bli avgiftsfri, utan de pengar som betalas in ska finansiera andra väg- och järnvägsprojekt.

Det finns olika kategorier av fordon som betalar olika avgifter för överfarten per enkeltur: Motorcykel, personbil, fordon som är maximalt 6 meter, personbil som är maximalt 6 meter + husvagn/släp, minibuss 6 – 9 meter och husbil eller bil med husvagn/släp med en totallängd över 6 meter.

BroPass-avtal

Om du har för avsikt att åka över bron frekvent så finns möjligheter att få ett billigare pris. Det gäller till exempel med ett BroPass-avtal som innebär att du lägger till ditt fordons registreringsnummer till ditt avtal. Du kan även beställa en bizz och till halva priset köra direkt genom betalstationen på de gröna banorna.

Om du redan gjort en tur/returresa kan du få betala samma pris som när du har BroPass – om du tecknar ett BroPass-avtal och registrerar kvittona inom 25 dagar från resornas datum.

Bropass Club

Som medlem i Club BroPass så får du många erbjudanden. Mer information om detta finns via denna länk.

På nätsidan Pendlarnas pristrappa framgår också via en tabell den månatliga kostnaden för att köra över Öresundsbron med avtalet BroPass Pendlare med personbil.

Det framgår från nätsidan Øresundsbron att om du gör fler än 16 enkelresor per månad lönar det sig bäst med BroPass Pendlare.

BroPass pendlare

Mer information om detta ges via denna länk (viktigt är att om du införskaffat ett BroPass Pendlare ska du vara uppmärksam på att en resa över Öresundsbron med iTICKET inte ingår i denna pristrappa).

Kör du motorcykel räknas den också med i pristrappan för pendlare: För resa 1-16 samt 51- betalar du BroPass-priset. Det ännu mer rabatterade BroPass Pendlare-priset gäller för resa 17 – 50. För övriga fordonstyper betalar du BroPass-priset.

SnabbTursrabatt

Om du kör fram och tillbaka inom 6 timmar räknat från när du passerar betalstationen, vardagar mellan 17 – 24 samt under helger och helgdagar, så får du SnabbTursrabatt. Denna rabatt är giltig till och med den 31 maj 2018.

För att få del av det förmånliga priset ska du använda samma bizz eller tillagt registreringsnummer i bägge riktningarna, alternativt en iTICKET per resa. Väljer du iTICKET, måste du lägga till registreringsnumret på ditt fordon.

iTicket

iTICKET är en elektronisk biljett som fungerar som ett alternativ till ØresundBizz och som kan användas för att köra över Öresundsbron till ett avtalspris. Den elektroniska biljetten går att få på SMS eller så kan den skrivas ut och tas med till betalstationen. iTICKET debiteras normalt via ditt BroPass-avtal och priset är detsamma som om du kör med ØresundBizz.

När du ska använda denna iTICKET så kör du bara i den blå banan på betalstationen. Du skannar antingen QR-koden eller anger det 8-siffriga numret på din iTICKET. Eftersom en iTICKET endast avser en enkel resa så innebär det att du behöver två iTICKETs om du ska köra tur/retur.

Mer information om hur du skapar en iTicket både som privatperson och som företagare får du via denna länk.

ÖresundBizz

För att se om ditt BroPass-avtal och din ØresundBizz är aktivt så kan du alltid kontrollera det genom att logga in på Mitt Konto.

Viktigast är att du innan resan kontrollerar de aktuella priserna och vilka alternativ det finns för att få ett lägre pris, till exempel på  Øresundsbron.