Med 50 länder och suveräna stater förpackade i en kontinent ungefär samma storlek som USA, så kan Europa erbjuda dig chansen att prova ett brett utbud av olika kulturer och traditioner. När du har bokat, packat och är redo att bege dig ut på de öppna vägarna i Europa, så kommer en handfull praktiska tips.
Passa även på att se våra reseguider för utvalda länder och sevärdheter i Europa:
Europakarta
I den interaktiva kartan nedan har vi placerat ut länder och sevärdheter runt om i Europa. Klicka dig vidare till informationssidor på Bilresa.se.
Lär dig lagar och regler i trafiken
Vikten av detta tips bör inte underskattas. De rådande lagarna skiljer sig dramatiskt i varje land och man kommer sällan undan med en ursäkt att man inte vet vad som gäller.
I vissa delar av Europa kör man exempelvis på fel sida av vägen (det vill säga vänster).
I Europa gäller vänstertrafik i:
- Storbritannien
- Irland
- Cypern
- Malta
Andra regler som skiljer sig mellan länder är vad man måste ha i bilen. Vissa länder har lagstadgat att man måste ha ha med sig strålkastaromvandlare, reflekterande jackor, varningstrianglar och första hjälpen kit – till exempel.
Vägtullar och avgifter
När man kommer ut på motorvägarna i Europa kommer man stöta på en hel del vägtullar. Det finns avgiftsbelagda vägar i de flesta större länder i Europa, ett undantag är Tyskland.

Exempel på länder i Europa med vägavgifter:
- Norge
- Danmark (Öresundsbron, Stora bältbron och Kronprinsessan Marys bro)
- Storbritannien
- Irland
- Frankrike
- Italien
- Spanien
- Portugal
- Österrike
- Schweiz
- Tjeckien
- Slovakien
- Slovenien
- Ungern
- Litauen (endast tung trafik)
- Bulgarien
- Rumänien
- Polen
- Kroatien
- Serbien
- Nordmakedonien
- Grekland
- Turkiet
Vissa länder har bemannade betalstationer medan andra har ett system med vignette. Kom ihåg att kontrollera vad som gäller för just de länder du kommer att passera.
Bra Hotell & Boende i Europa
Om man reser på bilsemester genom Europa kan man stöta på alla möjliga olika sorters boende. Turisttäta orter har många stora hotellkedjor, medan lite mindre orter och byar endast har pensionat, bed & breakfast eller vandrarhem.
Hur man vill bo under semestern beror förstås på vilken komfortnivå man är ute efter. Nedan följer ett par tips från oss:

Sevärdheter och utflykter
En bilresa blir såklart roligare om man stannar på vägen och upplever lite av länderna och städerna man passerar. Du hittar specifika tips under varje reseguide på vår sida, men vi har valt ut några av våra favoriter nedan.
City Card: Köpenhamn
- Inträde till 89 attraktioner i Köpenhamn, balen annat Tivoli, Köpenhamns Zoo, flera museum och en guidad båttur på kanalen genom staden
- Fri tillgång till Köpenhamns kollektivtrafik
- Läs mer här
Många bilresor med start i Sverige passerar Danmark och Köpenhamn innan man åker vidare ut i Europa. Köpenhamn är en av de finaste huvudstäderna i Europa och väl värd att man stannar en dag för att uppleva stadens unika stämning.
Ett Copenhagen Card är perfekt om man vill uppleva så mycket som möjligt av Köpenhamn under en kortare resa. Med kortet i handen får man nämligen inträde till 89 olika attraktioner runt om i staden och man får åka hur mycket kollektivtrafik man vill.
Läs mer om vad som ingår i Köpenhamns City Card här.

Berlins TV-torn
- Bäst utsikt över Berlin
- Hoppa över kön och åk direkt upp till toppen
- Läs mer här
Tyskland är ett annat land de allra flesta passerar på väg ut i Europa. Om man vill se så mycket som möjligt av staden rekommenderar vi verkligen att man tar hissen upp i toppen på TV-tornet i centrala Berlin. Från tornets topp kan man skåda över stora delar av Berlin.
Genom att förbeställa en biljett till TV-tornet kan man snabbt och smidigt smita förbi den långa kön vid entrén och åka direkt till toppen. Här kan du läsa mer om TV-tornet och förbeställa en biljett.

Åka båt ut i Europa
En bilsemester ut i Europa börjar inte sällan med en färja från Sverige till antingen Tyskland, Polen eller Danmark.
Dessa rederier kör färjelinjer från Sverige och våra grannländer:

Passa på att läsa våra guider till färjor och broar från Sverige och ut i Europa:
Planera rutten
Att bara bege sig ut på vägen går visserligen, men det är väldigt stor risk att du missar resmål längs med vägen om du bara har ett enda mål i siktet varje dag. Att sätta sig ner och researcha lite kring de olika resmålen i förväg brukar alltid leda till en mer genomtänkt och realistisk resrutt. Ett tips kan vara att skaffa en GPS om du inte redan har en, det underlättar något enormt och tar bort mycket av stressen när man hamnar i kniviga situationer där man är osäker om man svängde vid rätt korsning!
Här hittar du mer information om verktyg du kan använda för att planera din körrutt genom Europa.
Bila i Europa – En introduktion
Att bila i Europa har för många svenskar varit en möjlighet i stort sett sedan 1950- och 60-talen. När bilen – speciellt de svensktillverkade Volvo och Saab – blev en bruksvara för den vanlige ”Svensson” så styrdes kosan under semestertiderna inte endast till våra grannländer, utan oftast även till den västliga delen av Centraleuropa och för dem som sökte sol och varma bad kunde bilresan sträcka sig söderut ända till Medelhavsländer som Grekland, Italien, Spanien och Portugal – så långt och så länge som semesterkassan och ledigheten tillät.
Tretton Europavägar
I Sverige finns det tretton vägar som har utnämnts till Europavägar. Några av dem är:
- E45 – som slutar i Gela på Sicilien, Italien – en sträcka på cirka 5 190 kilometer
- E10 i norr – med förbindelse till Norge och Finland
- E6 till Norge
- E22 – som förutom Sverige går mellan Holyhead i Storbritannien och Isjim i Ryssland, via Nederländerna, Tyskland och Lettland
- E12 – som börjar i Mo i Rana, Norge och slutar i Helsingfors, Finland
- E14 – som börjar vid Trondheims nya flygplats belägen i Stjørdal, cirka 30 kilometer nordöst om Trondheim i Trøndelag fylke i Norge och slutar i korsningen med E4 i Sundsvall

Baltiska länderna
Efter järnridåns fall i Östeuropa åren 1990 – 1991 och framöver blev det också lättare att ta sig med bil till de baltiska länderna: Polen, Rumänien, och länderna inom det forna Jugoslavien och andra länder som både ingick i och präglades av detta – av Sovjetunionen dominerade – geopolitiska område.
Läs mer om bilresa i Polen här.
Bilresa genom Europa
Att denna möjlighet för svenskar att besöka vår kontinent med bilen är – och har varit – viktig återspeglar sig till exempel i Tomas Ledins sång ”Genom ett regnigt Europa”, med rader som: ”Så här kommer vi nerför Autobahn. Genom ett regnigt Europa. Men vad gör det? Huvudsaken är att Du är med.”
Nya destinationer med bil
Bilen möjliggör för dig som resenär att ta dig till de ställen varken flygplanen eller tågen har som destinationer. Dessutom är det via internet enkelt att påbörja resan redan hemma i vardagsrummet och göra en detaljerad plan över vilken rutt som du själv – och dinatt resesälskap – önskar göra när den svenska gränsen har passerats. När en bilresa i Europa planeras så är det också bra att hålla koll på väderleksförhållanden med mera så att du inte blir överraskad av vinterväglag eller andra svårigheter.

Slipper ta hänsyn till tidtabeller
Den största fördelen med att ta bilen för att upptäcka de andra länderna inom Europa är att du som resenär väljer tiderna för din avresa själv, utan att behöva ta hänsyn till tidtabeller (förutom när det gäller färjetrafiken). Även här bestämmer reskassan och den planerade restiden på vilket sätt som färden längs vägarna kan te sig. Känner du och ditt resesällskap att ta en extra dag på en ort någonstans i Europa så är det större möjlighet att göra det med en bil som fortskaffningsmedel än när du måste passa tiden för en buss, ett tåg, flyget eller båten.
Resa på mindre budget
För resenären med en tunnare plånbok är det ju möjligt att packa med ett tält i bagageutrymmet och övernatta på någon campingplats eller i någon bekväm stuga med all nödvändig komfort om inte vädret är det bästa. För den med en större semesterbudget finns självklart ett större utbud av övernattningsmöjligheter, till exempel i ett hotell eller att hyra ett rum eller lägenhet längs vägarna.
Dessutom väljer många resenärer att koppla på en husvagn bakom bilen, eller att köra med en husbil, vilket gör att möjligheterna för att välja ett trevligt övernattningsställe ökar.
Hyra bil
För den resenär som inte vill köra bilen genom flera länder för att komma fram till den planerade slutdestinationen går det ju bra att först ta bussen, flyget, tåget eller båten och sedan hyra en bil för att ta sig vidare och lära känna landskapet via dess vägar, eller att besöka flera omkringliggande länder. Detta gäller ju även för dig som planerar att köra med en bil på Island, Färöarna, eller på någon annan ö till exempel i Medelhavet.
Hänsyn till vädret

Viktigt att ha i åtanke är att du som resenären måste vara förberedd på att vintrarna – med snö, minusgrader och halka – i stora delar av Europa kan göra vägarna svåra att trafikera. Därför är det att föredra att planera bilresan under de varmare årstiderna. Dessutom kan vinterväglag råda under sommarmånaderna på högre belägna platser i till exempel alperna.