Bilsemester Europa – länder, sevärdigheter och tips

Med 50 länder och suveräna stater förpackade i en kontinent ungefär samma storlek som USA, så kan Europa erbjuda dig chansen att prova ett brett utbud av olika kulturer och traditioner. När du har bokat, packat och är redo att bege dig ut på de öppna vägarna i Europa, så kommer en handfull praktiska tips.

Passa även på att se våra reseguider för utvalda länder i Europa:

resmål i europa

Lär dig lagar och regler i trafiken

Vikten av detta tips bör inte underskattas. De rådande lagarna skiljer sig dramatiskt i varje land och man kommer sällan undan med en ursäkt att man inte vet vad som häller. I vissa delar av Europa kör man exempelvis på fel sida av vägen, inte bara i England utan även i vissa delar av Frankrike, Tyskland och Holland. Vissa länder har lagstadgat att man måste ha ha med sig strålkastaromvandlare, reflekterande jackor, varningstrianglar och första hjälpen kit.

Bra Hotell & Boende i Europa

Airbnb (360 kronors rabatt på din första bokning med denna länk)

Parkin & Radisson Hotels

Expedia

Åka båt ut i Europa

TTLine

Stena Lina

DFDS

Ha alltid lite mynt till hands

Det finns avgiftsbelagda vägar i de flesta större länder i Europa och de är särskilt vanligt i Frankrike. Se till att du alltid har ett par euro – den valuta som de flesta av länderna på kontinenten – i dina fickor för att säkerställa att vägtullarna inte försenar resan

Planera rutten

Att bara bege sig ut på vägen går visserligen, men det är väldigt stor risk att du missar resmål längs med vägen om du bara har ett enda mål i siktet varje dag. Att sätta sig ner och researcha lite kring de olika resmålen i förväg brukar alltid leda till en mer genomtänkt och realistisk resrutt. Ett tips kan vara att skaffa en GPS om du inte redan har en, det underlättar något enormt och tar bort mycket av stressen när man hamnar i kniviga situationer där man är osäker om man svängde vid rätt korsning!

Bila i Europa – En introduktion

Att bila i Europa har för många svenskar varit en möjlighet i stort sett sedan 1950- och 60-talen. När bilen – speciellt de svensktillverkade Volvo och Saab – blev en bruksvara för den vanlige ”Svensson” så styrdes kosan under semestertiderna inte endast till våra grannländer, utan oftast även till den västliga delen av Centraleuropa och för dem som sökte sol och varma bad kunde bilresan sträcka sig söderut ända till Medelhavsländer som Grekland, Italien, Spanien och Portugal – så långt och så länge som semesterkassan och ledigheten tillät.

Tretton Europavägar

I Sverige finns det tretton vägar som har utnämnts till Europavägar; från E45 (som slutar i Gela på Sicilien, Italien – en sträcka på cirka 5 190 kilometer) och E10 i norr (med förbindelse till Norge och Finland) och E6 (till Norge) samt E22 (som förutom Sverige går mellan Holyhead i Storbritannien och Isjim i Ryssland, via Nederländerna, Tyskland och Lettland) i södra delen av landet, till bland andra E12 (som börjar i Mo i Rana, Norge och slutar i Helsingfors, Finland) och E14 (som börjar vid Trondheims nya flygplats belägen i Stjørdal, cirka 30 kilometer nordöst om Trondheim i Trøndelag fylke i Norge och slutar i korsningen med E4 i Sundsvall) i väst – östlig riktning.

Baltiska länderna

Efter järnridåns fall i Östeuropa åren 1990 – 1991 och framöver blev det också lättare att ta sig med bil till de baltiska länderna, Polen, Rumänien, och länderna inom det forna Jugoslavien och andra länder som både ingick i och präglades av detta – av Sovjetunionen dominerade – geopolitiska område.

Bilresa genom Europa

Att denna möjlighet för svenskar att besöka vår kontinent med bilen är – och har varit – viktig återspeglar sig till exempel i Tomas Ledins sång ”Genom ett regnigt Europa”, med rader som: ”Så här kommer vi nerför Autobahn. Genom ett regnigt Europa. Men vad gör det? Huvudsaken är att Du är med.”

Nya destinationer med bil

Bilen möjliggör för dig som resenär att ta dig till de ställen varken flygplanen eller tågen har som destinationer. Dessutom är det via internet enkelt att påbörja resan redan hemma i vardagsrummet och göra en detaljerad plan över vilken rutt som du själv – och dinatt resesälskap – önskar göra när den svenska gränsen har passerats. När en bilresa i Europa planeras så är det också bra att hålla koll på väderleksförhållanden med mera så att du inte blir överraskad av vinterväglag eller andra svårigheter.

Slipper ta hänsyn till tidtabeller

Den största fördelen med att ta bilen för att upptäcka de andra länderna inom Europa är att du som resenär väljer tiderna för din avresa själv, utan att behöva ta hänsyn till tidtabeller (förutom när det gäller färjetrafiken). Även här bestämmer reskassan och den planerade restiden på vilket sätt som färden längs vägarna kan te sig. Känner du och ditt resesällskap att ta en extra dag på en ort någonstans i Europa så är det större möjlighet att göra det med en bil som fortskaffningsmedel än när du måste passa tiden för en buss, ett tåg, flyget eller båten.

Resa på mindre budget

För resenären med en tunnare plånbok är det ju möjligt att packa med ett tält i bagageutrymmet och övernatta på någon campingplats eller i någon bekväm stuga med all nödvändig komfort om inte vädret är det bästa. För den med en större semesterbudget finns självklart ett större utbud av övernattningsmöjligheter, till exempel i ett hotell eller att hyra ett rum eller lägenhet längs vägarna.

Dessutom väljer många resenärer att koppla på en husvagn bakom bilen, eller att köra med en husbil, vilket gör att möjligheterna för att välja ett trevligt övernattningsställe ökar.

Hyra bil

För den resenär som inte vill köra bilen genom flera länder för att komma fram till den planerade slutdestinationen går det ju bra att först ta bussen, flyget, tåget eller båten och sedan hyra en bil för att ta sig vidare och lära känna landskapet via dess vägar, eller att besöka flera omkringliggande länder. Detta gäller ju även för dig som planerar att köra med en bil på Island, Färöarna, eller på någon annan ö till exempel i Medelhavet.

Hänsyn till vädret

Viktigt att ha i åtanke är att du som resenären måste vara förberedd på att vintrarna – med snö, minusgrader och halka – i stora delar av Europa kan göra vägarna svåra att trafikera. Därför är det att föredra att planera bilresan under de varmare årstiderna. Dessutom kan vinterväglag råda under sommarmånaderna på högre belägna platser i till exempel alperna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *