Bila till Legoland – Tips och råd

Att bila till Legoland är populärt bland barnfamiljer. Legoland bjuder på fantastiska upplevelser i form av åkattraktioner, utställningar och massor av Lego. Att ta bilen till Billund i Danmark är praktiskt för familjen – särskilt om man bor i södra Sverige. Legoland kan vara ett stopp på vägen under en längre bilresa, eller målet för hela resan.

  • Ett måste: Entrébiljett och åkband till Legoland – slipp alla köer
  • Bäst boendeHotel Svanen Billund – Ett bekvämt hotell för hela familjen bara ett stenkast från både Legoland och Lalandia
  • Bra att veta: Barnen måste vara minst 120 cm långa får att åka Legolands berg-och-dalbanor, men finns förstås massor av spännande attraktioner för alla åldrar och längder

Hur bilar man till Legoland? Det ska vi gå igenom. 

Köra bil till Legoland

För många familjer är en bilresa till Legoland det mest praktiska. När man kör själv kan man stanna när man vill – och man får dessutom bestämma sin rutt helt själv. Legoland i Billund kanske bara är ett stopp på vägen under en längre bilsemester i Danmark eller ut i Europa.

Läs mer om bilsemester i Danmark här.

Resan till Billund

Legoland ligger i Billund på ön Jylland i Danmark. Jylland är Danmarks största ö och är den enda delen av Danmark som har gräns till Tyskland.

Från Sverige kan man ta sig till Legoland och Billund på ett par olika sätt. Man kan antingen köra via Öresundsbron för att ta sig över till Danmark eller ta en färja direkt till Jylland.

Öresundsbron

Bor man i södra Sverige är vägen över Öresundsbron ofta den mest praktiska. Öresundsbron går från Malmö i Sverige till Köpenhamn i Danmark. Bron är avgiftsbelagd och man betalar vid överfarten på den svenska sidan. Man kan antingen betala på plats, förbeställa en online-biljett eller använda BroPass. BroPass är ett prenumerationsavtal som ger dig rabatt på biljettpriset över bron om du kör över flera gånger under ett år.

Läs mer om Öresundsbron här.

Från Köpenhamn kör man över hela Sjælland till Stora Bältbron som tar en över till ön Fyn. Stora Bältbron är precis som Öresundsbron avgiftsbelagd. Betalstationen ligger vid överfarten på Sjælland. Du kan välja mellan att betala med kort, kontanter eller BroBizz. BroBizz fungerar på ett liknande sätt som Bropasset över Öresundsbron. 

Läs mer om Stora Bältbron här.

Från Stora Bält kör man över hela Fyn till Lilla Bältbron som förbinder Fyn med Jylland. Denna bro är avgiftsfri. Från Lilla Bält tar det cirka 45 minuter att köra till Legoland och Billund. 

Färja till Jylland

Om man startar sin resa högre upp i Sverige går det ett par färjor från västkusten direkt till Jylland. Från Halmstad går färjan till Grenå på östra Jylland, och från Göteborg går färjan till Fredrikshamn.

Halmstad – Grenå

Färjan från Halmstad till Grenå körs av Stena Line och tar ungefär fyra timmar och 35 minuter. Färjan går två gånger varje dygn – en gång på morgonen och en gång på kvällen. 

Från Grenå tar det ungefär två timmar att köra till Billund och Danmark – men det kan ta längre tid om trafiken är tät. 

Läs mer om Halmstad – Grenå här. 

Göteborg – Fredrikshamn

Färjan från Göteborg till Fredrikshamn körs av Stena Line och tar runt tre timmar och 30 minuter. Färjan går sju gånger varje dygn – från tidig morgon till sent på natten. 

Från Fredrikshamn tar det cirka tre timmar att köra till Billund och Legoland under optimala trafikförhållanden. 

Läs mer om Göteborg – Fredrikshamn här. 

Legoland

Legoland är Danmark mest kända nöjespark – tillsammans med Tivoli i Köpenhamn. Parken bjuder på en väld helt byggd av Lego. Åk spännande barn-karuseller, karuseller, berg-och-dal-banor och andra attraktioner, vandra runt i miniatyrvärlden – helst byggd i Lego, och se spännande shower och konserter. 

Slipp alla köer och köp dina entrébiljetter och åkband redan nu. Läs mer här.

Boende i Billund

Legoland erbjuder flera olika boenden i anslutning till Legoland. Det finns:

  • Hotel Legoland
  • Legoland Castle Hotel
  • Legoland Holiday Village.

Förutom Legolands egna boenden så erbjuder Billund en rad andra möjligheter. Det finns hotell, stugbyar, campingplatser och vandrarhem. Här hittar du en lista med alla hotell i Billund.

Bila till Legoland – Reseguider som underlättar planering

När du planerar en biltur till Legoland, i Billund, Danmark så finns det ett flertal intressanta reseguider både nätsidor och i pappersformat att ta del av. Tips och råd vad gäller bilresa till Legoland med omgivning.

Öppettider Legoland

nätsidan Legoland Billing Resort får du mycket information om alla begivenheter som finns i detta område; Legoland®, Lalandia®, Givskud zoo och Lego® House. Här får du reda på öppettider, förlustelser, kan överblicka området via en översiktskarta, hur du införskaffar biljetter och vilka evenemang som pågår eller som planeras.

Bilresa Legoland

Sembo och Legoland

Nätsidan sembo har bra tips om Billund och Legoland för dig som planerar att resa dit med bil. På sidan finns en interaktiv karta på vilken bland annat flera hotell vid Legoland är markerade.

Du har även möjlighet att få värdefull information om Legoland och Billund via nätsidan Sista minuten.

Ninjago – området

En informativ reseguide om Legoland finns på Aftonbladet som du når via denna länk. Informationen är från 2004, men de grundläggande uppgifterna gäller fortfarande.

Legolands nätsida

På den finns även en länk till Legolands nätsida på vilken utförlig information ges om bland annat boenden, familjeaktiviteter, restauranger och faciliteter inom området.

nätsidan Visit Billund som du når via länken får du mycket information om Legoland och Billund,som går under namnet Barnens huvudstad och Legoklossens hemstad.

Farja Legoland semester

Visit Denmark

Även Visit Denmarks nätsida är en bra reseguide för dig som planerar en resa till Legoland / Billund. På den sidan ges information om aktiviteter, boenden. Det redogörs även för Givskud zoo, som ligger 22 kilometer nordöst, från Legoland och Billund, vid orten Givskud.

”Legoland and beyond: a laid-back family break in Denmark”

En bra text, som fungerar som en reseguide om Legoland och Billund, är ”Legoland and beyond: a laid-back family break in Denmark”, publicerad 11 november 2017, som du når via denna länk.

På nätsidan finns en karta på vilken Legoland och Billund är markerad. I texten framgår att det inte endast är Legoland utan även Lalandia, Skandinaviens största vattenpark och Legohuset.

Om du planerar att resa till Legoland och Billund med småbarn kan du få värdefulla tips på Kiddie Holidays nätsida.

Tre Legoteman bäst för småbarn

Det är en småbarnsfamilj som besökt Legoland och som ger en grundlig beskrivning av hur det är att vara där med småbarn. Till exempel så anser denna familj att av de nio legoteman som finns på Legoland passar framförallt tre för de små barnen:
1) Duplo Land / DUPLO® Express, med ett tåg som barnen själva kör och där alla aktiviteter kan ses.
2) Imagination Zone, med levande hajar, muräna, en vattenfontän som får hela orkestern att spela och en 4D-biograf.
3) Pirate land, ett piratlandskap med vatten och lek där man med båtar skjuter med vattenkanoner på varandra. Barnen kan hissa sig upp i ett fyrtorn eller prova någon annan av de många aktiviteter där de som pirater utmanar landkrabbor.

Legoland barn semester

Tips och erbjudanden

Lonely Planets nätsida ges värdefull information för dig som planerar att bila till Legoland och Billund. Förutom att det på nätsidan finns en interaktiv karta, på vilken Lego House är markerad, får du information om matställen, öppettiderna för Legoland, vad som gäller för bilparkeringen med mera.