Bila i Norge – Tips för bilsemestern

Norge är ett mycket vackert land med en unik natur. De djupa fjordarna och höga bergen bildar ett landskap som är absolut hänförande. Det bästa brukar vara att man väljer vilken del av landet man vill bila genom- norr, söder eller västra Norge är de mest populära.

Bilresa genom Norge

Att köra bil genom Norge går inte fort. Vägarna svindlar sig fram på bergsidor och skogar. Även om man håller på och bygger fler tunnlar är det fortfarande långt ifrån tillräckligt om man vill komma fort fram. I gengäld gör det att resan i sig själv ger en speciell upplevelse, man kommer verkligen nära inpå naturen.

norsk fjord

Vägtullar

När man kör genom Norge kommer man att träffa på flera vägar med vägavgift, eller bompeng som det heter på norska. Det är inte möjligt att betala kontant, men man har ett antal valmöjligheter. Innan man åker till Norge kan man registrera sitt bankkort på internet – då dras tullavgiften direkt. Annars så registreras nummerskylten och man får en räkning hemskickad som betalas via internet.

Kom ihåg inför din bilresa i Norge:

  • Fortkörningsböter – Håll hastigheten i Norge. Även små överträdelser (på 5 till 10 km/h) leder nämligen till höga böter.
  • Mobiltelefon – Det är förbjudet att hålla sin mobiltelefon i handen när man kör. Telefonsamtal med handsfree går dock bra.
  • Cyklister och fotgängare – Cyklister och fotgängare har alltid företräde.
  • Säkerhetsbälte – Alla i bilen måste använda säkerhetsbälte.

Hastighetsbegränsningar i Norge

Dessa hastigheter gäller generellt på norska vägar, men kom alltid ihåg att följa aktuell skyltning på platsen där du kör.

OmrådeHastighet
Tätort50 km/h
Landsväg80 km/h
Motortrafikled med 2-3 körfält90 km/h
Motorväg100-110 km/h

Planera din Rutt till Norge

Om du kör från Stockholm i Sverige till Oslo i Norge tar resan mellan 6 och 7 timmar aktiv körtid.

Färja från Sverige till Norge

Beroende på var i Sverige du startar, och var i Norge du vill landa, kan du välja mellan en väg med endast bil eller en väg med bil och färja.

Från Sverige till Norge går det en färja från svenska Strömstad till norska Sandefjord. Färjan tar ungefär 2 timmar och 30 minuter.

Sevärdheter i Norge

Våra bästa tips för Norge

Kryssning på Oslofjorden

  • Upptäck Oslos små öar under en båttur på den vackra Oslofjorden
  • Ta vackra bilder på de färgglada husen, den vackra naturen och, om du har tur, en ståtlig havsörn 

Oslofjorden går från Oslo till Langesund och är hem till en mängd små öar med pittoreska hus och vacker natur. En båttur längs fjorden är ett måste om man besöker Oslo. Med den här guidade turen åker man med en bekväm båt med stort däck över det stilla vattnet. Ta foton på den vackra naturen och håll utkik efter den ståtliga havsören som flyger över vidderna. 

Turen tar cirka två timmar och det ingår en ljudguide på engelska. Se bilder, läs recensioner och boka din plats på båten här

Jaga norrsken i Tromsø

  • Leta efter norrsken i vackra Tromsø med en guide
  • Få hjälp med att ta vackra bilder framför norrskenet
  • Värm dig vid en brasa med varm choklad under natthimlen 

Denna busstur tar dig ut i naturen utanför Tromsø på jakt efter det vackra norrskenet. En kunnig guide berättar mer om det gröna naturfenomenet, den vackra naturen utanför Tromsø och lokala spökhistorier och myter. Flera platser besöks på jakt efter ljusfenomenet.

Avsluta resan framför en brasa i det vackra snölandskapet tillammans med en kopp varm choklad och marshmallows. 

Läs mer om den oförglömliga naturupplevelsen här

Boende i Norge

I Norge finns det boende för turister av alla smaker. Om man är intresserad av den norska naturen finns det många stugor till uthyrning. Populära områden att besöka då är till exempel Lofoten, Hardanger och Voss. För den som är ute efter en city-semester bjuder Oslo, Bergen och Trondheim på hotell och vandrarhem.

Om man vill bo centralt i Oslo rekommenderar vi Radisson Blu Plaza Hotel. Här finns alla bekvämligheter man kan önska sig, bra parkeringsplatser till bilen och närhet till alla Oslos sevärdheter. Se bilder på hotellet här.

Orter i Norge

Vestlandet

På Vestlandet finns det flera ställen man inte ska missa. En av de mest kända är Preikestolen, som ligger i närheten av Stavanger. Detta är en stor klippa som reser sig mer än 600 meter över Lysefjorden. Man får gå en ganska stenig och brant stig för att komma dit, men det är väl värt mödan. Den är stor och så gott som fyrkantig, många sätter sig ner och dinglar med benen över kanten. Man säger att det är som att ha utsikt över hela världen från klippan.

Stavanger

Det finns mycket annat man kan göra när man är i Stavanger området. Om det är fint väder bör man ta sig till stranden, eller spela ett parti golf. Norrmännen är ett aktivt folk, och det finns alltid flera utomhusaktiviteter på gång. Vill man ta det lugnt, eller om det regnar, finns det ett stort antal museer att besöka. Annars är gamla Stavanger perfekt för en rundtur med sina gamla trähus. Stavanger domkyrka är över 1 000 år gammal och väl värt ett besök.

Norra Norge

Norra Norge är känt för sin midnattssol, det blir aldrig mörkt på sommaren. Här kan man också lära känna samerna med sin renskötsel och speciella kultur.I Karasjok finns samernas riksdag, och under höst och vinter samlas över 60 000 renar här. Man kan besöka samernas temapark, Sapmi där man kan se deras bostäder, samt lära sig hur de tar hand om sina renar. Det finns möjlighet på många ställen längs med vägen att köpa souvenirer gjorda av samerna.

Karta över sevärdheter i Norge

Alla sevärdheter och städer vi har tipsat om finns markerade i vår interaktiva karta nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *