Bila i Norge – Tips för bilsemestern

Norge är ett mycket vackert land med en unik natur. De djupa fjordarna och höga bergen bildar ett landskap som är absolut hänförande. Det bästa brukar vara att man väljer vilken del av landet man vill bila genom- norr, söder eller västra Norge är de mest populära.

Att köra bil genom Norge går inte fort. Vägarna svindlar sig fram på bergsidor och skogar. Även om man håller på och bygger fler tunnlar är det fortfarande långt ifrån tillräckligt om man vill komma fort fram. I gengäld gör det att resan i sig själv ger en speciell upplevelse, man kommer verkligen nära inpå naturen.

norsk fjord

Vestlandet

På Vestlandet finns det flera ställen man inte ska missa. En av de mest kända är Preikestolen, som ligger i närheten av Stavanger. Detta är en stor klippa som  reser sig mer än 600 meter över Lysefjorden. Man får gå en ganska stenig och brant stig för att komma dit, men det är väl värt mödan. Den är stor och så gott som fyrkantig, många sätter sig ner och dinglar med benen över kanten. Man säger att det är som att ha utsikt över hela världen från klippan.

Stavanger

Det finns mycket annat man kan göra när man är i Stavanger området. Om det är fint väder bör man ta sig till stranden, eller spela ett parti golf. Norrmännen är ett aktivt folk, och det finns alltid flera utomhusaktiviteter på gång. Vill man ta det lugnt, eller om det regnar, finns det ett stort antal museer att besöka. Annars är gamla Stavanger perfekt för en rundtur med sina gamla trähus. Stavanger domkyrka är över 1 000 år gammal och väl värt ett besök.

Norra Norge

Norra Norge är känt för sin midnattssol, det blir aldrig mörkt på sommaren. Här kan man också lära känna samerna med sin renskötsel och speciella kultur.I Karasjok finns samernas riksdag, och under höst och vinter samlas över 60 000 renar här. Man kan besöka samernas temapark, Sapmi där man kan se deras bostäder, samt lära sig hur de tar hand om sina renar. Det finns möjlighet på många ställen längs med vägen att köpa souvenirer gjorda av samerna.

Vägtullar

När man kör genom Norge kommer man att träffa på flera tullar. Det är inte möjligt att betala kontant, men man har ett antal valmöjligheter. Innan man åker till Norge kan man registrera sitt bankkort på internet, så tullavgiften dras direkt. Annars så registreras nummerskylten och man får en räkning hemskickad som betalas via internet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *