Bilsemester i Finland – allt du måste veta

En bilsemester i Finland bjuder på vacker natur, storstadsliv och spännande naturupplevelser – både under sommaren och vintern.

Finländare värdesätter relationen till naturen högt, därför bjuder landet på många häpnadsväckande upplevelser i den vackra finska naturen. Kör från storstadslivet i Helsingfors till den finska skärgården med sina vackra öar och fyrar, besök landet under hösten och vintern och upplev norrskenet, eller kör till Sallafjället i finska Lappland och vandra längs det vackra landskapet. 

Finland bilresa

Trafikregler i Finland

De finska vägarna håller generellt ett gott skick – och trafikkulturen påminner om den i Sverige.

Här kommer vi gå igenom trafikreglerna i Finland och bra saker att tänka på innan man påbörjar sin bilresa genom vårt vackra grannland. 

Vägavgifter i Finland

Till skillnad från många andra länder i Norden och Europa så finns det inga vägavgifter eller vägtullar på de finska motorvägarna eller broarna. Om man kör genom Finland behöver man alltså inte tänka på vägavgifter alls.

Bilresa i Finland under vintern 

Det som egentligen är viktigast att tänka på när man kör genom Finland är vinterväglaget under de kalla månaderna. De finska vägarna blir lätt isiga, och saltas generellt inte, och då måste man anpassa sin bilutrustning och sin körning för att undvika olyckor. 

Från den första december till den första mars måste alla bilar ha vinterdäck som kör på de finska vägarna. Om man ska köra i de norra delarna av landet rekommenderas dubbdäck. 

Hastighetsbegränsningarna sänks på större vägar under vintermånaderna – då gäller 80 km/h på huvudleder och 100 km/h på motorvägar. 

Anpassa din körning och håll gott avstånd till fordonet framför dig – för att undvika olyckor.  

Finland vinterväglag

Djur på de finska vägarna

På många finska vägar finns vägskyltar som varnar om älgar, renar och andra stora djur som befinner sig nära vägarna. Om man passerar en sådan skylt är det rekommenderat att man sänker hastigheten och sätter på helljuset om det är mörkt ute.

Finland djur på vägarna

Hastighetsbegränsningar i Finland

På de flesta vägar i byar och städer i Finland gäller 50 km/h och 80 km/h på landsvägar – dessa hastighetsgränser gäller varesig det är skyltat eller inte. På huvudleder får man köra i 100 km/h och på motorvägar 120 km/h. Under vintern sänks dock dessa hastigheter till 80 km/h respektive 100 km/h.

Tänk på att alltid anpassa hastigheten efter trafiken och väglaget. 

Område/vägHastighet sommarHastighet vinter
Motorväg120 km/h100 km/h
Huvudled100 km/h80 km/h
Landsväg80 km/h80 km/h
Tätort50 km/h50 km/h

Trafikkameror

På de finska vägarna är det vanligt med trafikkameror – särskilt på vägar med tät trafik. Dessa kameror används inte bara för hastigheter, utan den finska polisen använder kamerorna för att övervaka trafiken i stort. Om du ser en gul skylt med en kamera på så vet du att du kör på en väg som övervakas av den finska polisen.

Kom ihåg inför din bilresa i Finland

 • I bilen: Varningstriangel och gärna en reflexväst till förare och alla passagerare.
 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt i Finland.
 • Vägavgift: I Finland finns det inga vägtullar – varken på motorvägar eller broar.
 • Billyktor: I Finland måste man ha sina billampor tända – när man än kör på dygnet. Om man kör när det är mörkt i områden med älgar och renar är det rekommenderat att man har på helljus. 
 • Mobiltelefon: Man får inte använda mobiltelefon utan hands-free när man kör.
 • Alkohol: 0,5 promille är gränsen för rattfylla.

Kör till Finland från Sverige

Hur lång tid det tar att köra till Finland beror förstås på var man startar sin resa i Sverige. Om man befinner sig i norra Sverige kan man köra över den finska gränsen. I Svenska Haparanda är gränshandeln mot Finland central – här finns det stora köpcentrum och många butiker precis vid gränsen. 

Färja från Sverige till Finland

Om man inte kör från norr är det populärt att välja att åka med bilfärja till Finland. Det går färjor till Finland från Stockholm – läs mer om färjelinjerna här

Sök färjebiljetter från Sverige till Finland

Från Sverige kan man ta färjan till Helsingfors, Åland och Åbo.  

Läs mer om färjorna till Finland här

Sevärdheter i Finland

Våra bästa tips för Finland

Helsingfors, Finland

City Card: Helsingfors

 • Entrébiljett till sevärdheter och museum i Helsingfors
 • Åk fritt med Helsingfors kollektivtrafik
 • Välj mellan 1-dagars-, 2-dagars- eller 3-dagarskort

Om du planerar en bilresa till Helsingfors är ett City Card för staden ett måste. Med detta kort får du tillträde till Helsingfors mest spännande sevärdheter och museum. Dessutom får du åka hur mycket du vill med kollektivtrafiken i staden. 

Beställ ditt City Card: Helsingfors här

Finland, Rovaniemi

Rovaniemi: Lappland, norrsken och BBQ

 • Upplev Rovaniemi
 • Tälta i naturen under en norrskenshimmel 

Upplev Rovaniemi i norra Finland under vintern. Denna guide tur tar dig till hjärtat av Lapplands natur – långt bort från städerna och livets stress. Du blir upphämtad vid ditt hotell, om du bor i Rovaniemi, och körd till en vacker sjö mitt i den finska naturen. Vid sjön bjuds det på grillat och blåbärste medan norrskenet dansar in över himlen. 

Läs vad andra har tyckt om upplevelsen och boka din plats här

Städer i Finland

Helsingfors

Helsingfors är Finlands huvudstad och ett givet mål för många bilresor till landet. Trots att Helsingfors är Finlands största stad så befinner man sig aldrig långt ifrån naturen – bara en kort bilresa ut från stadens centrum hittar man vackra naturreservat.

Till Helsingfors reser man enklast med färja från Stockholm. Bilen får man förstås ta med sig. Väl på plats i Helsingfors kan man med enkelhet ta sig runt i staden med kollektivtrafik, cykel eller till fots.

Promenera längs kusten i stadens äldsta park, Brunnsparken. Stanna vid ett mysigt kafé och njut av en god kanelbulle eller gör ett längre stopp vid Löyly sauna, ett populärt bastubad i regionen. 

Museum som är välnärda ett besök: 

 • Alvar Aalto museet
 • Didrichsens Konstmuseum
 • Designmuseet
 • Nationalmuseum
Finland, Helsingfors

Åbo

Åbo, Finlands äldsta stad och tidigare huvudstad, är väl värd ett besök. Det här är en stad med mycket historia, spännande museum och en skärgård som är värd att uppleva. Hit kommer färjorna från Stockholm, så innan man kör vidare till andra destinationer i landet kan ett stopp i Åbo förgylla resan ytterligare. 

Ett av de mest välbesökta områdena i Åbo-regionen är Kakola, hem till ett gammalt fängelse för Finlands mest ökända brottslingar. Idag är området fullt av trendiga restauranger och populära hotell. Ett sådan hotel är Hotel Kakola – där man kan spendera natten i en gammal isoleringscell. 

Finland, Åbo

Rovaniemi

Staden Rovaniemi i norra Finland är en populär turistort i landet – inte minst för att det är Jultomtens officiella hemort. Rovaniemi ligger ungefär 9 och en halv timmes bilfärd från Helsingfors, eller ungefär en och en halv timmes bilfärd från Haparanda i Sverige. 

Här kan man besöka tomtens julverkstad, uppleva den lappländska naturen och se norrsken, och besöka den norra polcirkeln. Staden är vacker på under sommaren och vintern – men många av turistattraktionerna är förstås centrerade runt vintern och julen. 

Finland, Rovaniemi norrsken

Boende i Finland

Finland bjuder på många olika sorters boende för turister – anpassade efter den resa man är på. Man kan till exempel boka en natt i en glasigloo för att njuta av norrskenet, bo i en stuga nära naturen eller spendera nätterna på ett bekvämt hotell i en storstad. För den som reser med en mindre budget finns självklar vandrarhem och budgethotell. 

Här hittar du alla hotell i:

Klicka dig vidare för att se bilder och läsa gästomdömen.

Finland, hotell

Hotell vi rekommenderar i Finland

Karta över Finland

I kartan nedan hittar du alla städer och sevärdheter vi har tipsat om i Finland.