Bilsemester och bilutrustning

Om du har tänkt planera inför din bilsemester i Sverige eller utomlands så är det viktigt att tänka på en del saker. Att se till att bilen är i toppskick och redo för en lång bilresa innan ni åker är en stor fördel, då det kan kosta mycket pengar om det skulle hända något med bilen när ni inte befinner er hemma.

Rätt sorts bildäck

Se till att din bil har på rätt sorts däck, är det sommar så är det givetvis sommardäck som gäller. Att däcken är av god kvalité och med rätt mönsterdjup är också något du bör se över. Passa även på att göra en hjulinställning om det behövs. Åk till en verkstad och få en full service, med byte av alla filter, olja och bromsvätska. Passa på att be dem se över bromsarna. Om du har tänkt att få med cyklar eller husvagn och saknar dragkrok, så är det kanske idé att montera en?

Packlista

Att packa sin bil, inför sin bilsemester, med allt man behöver plus att man själv med familj ska få plats är en utmaning. Kanske en takbox eller tackräcke är en smart idé? Se till att packa med saker för barnen att roa sig med, så inte bilresan känns jobbig och lång. iPad, spel och godis brukar vara smarta saker att ha med till dem.

Checklista bilsemester

Bilsemester utomlands

Att resa med bil genom Sverige är ofta inga konstigheter, men hur är det med bilresa genom andra länder? Det finns lite udda regler när det gäller olika länder, både när det kommer till utrustning och vad du har på dig!

Om du har bilsemester i Tyskland, så är det förbjudet att köra bil, med badtofflor och du kan åka på höga böter. Detta är enligt tysk lag och kontant betalning av böter är det som gäller.  Kör du på autobahn, så är det strikt förbjudet att stanna. Enda skäl som är godtagbart, är om du får punktering. Skulle du drabbas av bensinstopp, så ses detta som en kriminell förseelse eftersom du är skyldig att se till att du har tillräckligt med bensin för din bilresa.

Bilsemester i Europa

Om du har din bilsemester i Turkiet, Spanien eller på Cypern, så är du tvungen att ha med två varningstrianglar i bilen. Går din bilresa genom någon av länderna Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland eller Turkiet, så måste du ha med en brandsläckare i din bil.

Under din bilsemester i Europa, så ska du låta bil att tala i mobiltelefonen, då det är böter på detta. Dock kan summan variera från 20 kronor i Ryssland till 5500 kronor i Portugal. Om din semesterresa med bil går igenom Belgien, Bulgarien, Italien, Spanien eller Österrike, så krävs det att du har reflexväst i bilen.

Bilsemester och alkohol

När det gäller att köra bil och dricka alkohol så rekommenderar jag personligen att du låter bli att kombinera dem båda. Dock är det olika promillegränser i Europa, vilket gör att i vissa länder är det tillåtet att dricka flera glas vin eller öl och sedan köra bil.

GPS bilsemester

Så utrustar du din bil för en bilsemester

Innan du reser med din bil på en långresa till andra länder inom Europa så är det är en fördel om du lämnar in bilen för en allmän service på en bilverkstad i Sverige. Om du låter en bilverkstad gå igenom bilen så har du har möjlighet att kommunicera med personalen på det egna språket om det skulle visa sig att någonting behöver åtgärdas.

Skulle någonting hända med bilen när du befinner dig i något land i till exempel Medelhavsområdet så kan det vara svårare att kommunicera om personalen inte behärskar till exempel engelska.

Vägassistansförsäkring

Viktigt är också att skaffa en vägassistansförsäkring som ska täcka åtminstone de länder inom Europa som du planerar att resa till. Via hemsidan https://www.compricer.se/forsakring/ kan du jämföra villkoren för olika försäkringsbolag. Vissa bolag har en regel som säger att bilen inte får vara för gammal för att teckna en försäkring som gäller utomlands, det gäller till exempel Falck: http://www.falcksverige.se.

Glykol på vintern

Om du planerar att resa till områden där det kan vara minusgrader så är det viktigt att kontrollera så att det finns tillräckligt med glykol i kylvätskan och att du har en extra flaska med glykol i bagageutrymmet. Detsamma gäller för spolarvätskan så att du kan hålla fram och bak rutorna rena från slask och snö. Det kan också vara bra att ha med en reservdunk i bagageutrymmet, fylld med bensin eller diesel, beroende på vilken typ av bränsle som din bil behöver.

bildack bilsemester

Däck för rätt årstid

Fryser vägbanorna till is så kan det vara läge att ta med sig vinterdäck eller snökedjor. Men då är det viktigt att veta att dubbdäck till exempel är förbjudna i Tyskland.

Det finns också andra saker som du behöver ta med i bilen inför en semesterresa. Det gäller till exempel reflexvästar, som alla i ditt resesällskap ska ha tillgång till. Även ficklampor är värdefulla att har som utrustning i bilen. Eftersom det kan bli riktigt hett i bilen när solen skiner in genom fönstren så är det även bra att ha med skärmar som kan fästas med sugkoppar på fönsterrutorna.

I det sammanhanget är det också bra att ha med en kylbag med mat och dryck lättillgängligt i bilens bagageutrymme.

GPS för rätt destination

Det är också förnuftigt att ha med sig ett instrument för GPS – Global Positioning System – som oftast även finns tillgängligt via en smartphone. Men för att kunna använda denna funktion bör du ta reda på om du kan använda din telefonoperatörs simkort i de länder som du reser i. Om du använder GPS eller kartprogram i din smartphone eller någon annan digital plattform är det bra om du uppdaterar kartorna och de applikationer som behövs för att lära känna vägarna och landskapen.

Reservnycklar

Ytterligare saker som borde vara med i bilen är en parkeringsskiva samt reservnycklar – också till husvagnen om den är kopplad till bilen. Ett tips är att ta fotokopior på pass, kontokort, biljetter och viktiga dokument och packa ner dem på annat ställe än originalen. Det är också bra att ta med sig pennor och anteckningsblock i handskfacket.

Glasögon och linser

Nödvändigt är att ta med solglasögon för att slippa besvär då du kör i mot- eller starkt ljus. Om du har glasögon så är det bra att ha med ett extra par i reserv. Detsamma gäller för kontaktlinser och linsvätska. En kartbok bör också finnas med i utrustningen inför semesterresan. Det är dessutom viktigt att ta med bilens registreringsbevis del 1.

Helförsäkring

Innan resan är det viktigt att du kontrollerar att din helförsäkring gäller i alla länder du tänker besöka. Eventuellt kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Om du enbart tänker besöka EU- och EES-länderna samt i Schweiz så behövs inte det så kallade gröna kortet, men i annat fall behöver du ha med det i bagaget. Det är också bra att ha med en internationell skadeanmälan tillhanda i bilen.

Bogseringslina krav i vissa länder

Viktigt att ha i beaktande är att bogseringslina är ett krav att ha med sig i Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Serbien och Slovakien. I många länder är det dessutom lag att ha en brandsläckare i bilen: Albanien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Ukraina, Turkiet och Grekland (med grova böter om den saknas). Dessutom har Spanien, Storbritanien och Irland rekommendationer på att ha en brandsläckare.

Miljömärke i Tyskland

Om du planerar att resa i Tyskland och Italien ska du beställa ett miljömärke. I dessa länder finns miljözoner i vissa städer och för att få köra i dem behöver du detta miljömärke på bilen. Om märket saknas riskerar du att få böter.

Bra tips om vad som behöver vara med på bilsemestern ges av Motormännen via denna hemsida: https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/gloem-inte-ta-med/

Via Konsument Europas hemsida får du också information om vad som är bra att veta inför bilsemestern: https://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/resor-och-turism/resa-med-bil/infor-bilsemestern-i-Europa/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *