Utrusta bilen för bilsemester

Utrusta bilen för din bilsemester

Om du har tänkt planera inför din bilsemester i Sverige eller utomlands så är det viktigt att tänka på en del saker. Att se till att bilen är i toppskick och redo för en lång bilresa innan ni åker är en stor fördel, då det kan kosta mycket pengar om det skulle hända något med bilen när ni inte befinner er hemma.

Se till att din bil har på rätt sorts däck, är det sommar så är det givetvis sommardäck som gäller. Att däcken är av god kvalité och med rätt mönsterdjup är också något du bör se över. Passa även på att göra en hjulinställning om det behövs. Åk till en verkstad och få en full service, med byte av alla filter, olja och bromsvätska. Passa på att be dem se över bromsarna. Om du har tänkt att få med cyklar eller husvagn och saknar dragkrok, så är det kanske idé att montera en?

Att packa sin bil, inför sin bilsemester, med allt man behöver plus att man själv med familj ska få plats är en utmaning. Kanske en takbox eller tackräcke är en smart idé?

Se till att packa med saker för barnen att roa sig med, så inte bilresan känns jobbig och lång. iPad, spel och godis brukar vara smarta saker att ha med till dem.

Bilsemester utomlands

Att resa med bil genom Sverige är ofta inga konstigheter, men hur är det med bilresa genom andra länder? Det finns lite udda regler när det gäller olika länder, både när det kommer till utrustning och vad du har på dig!

Om du har bilsemester i Tyskland, så är det förbjudet att köra bil, med badtofflor och du kan åka på höga böter. Detta är enligt tysk lag och kontant betalning av böter är det som gäller.  Kör du på autobahn, så är det strikt förbjudet att stanna. Enda skäl som är godtagbart, är om du får punktering. Skulle du drabbas av bensinstopp, så ses detta som en kriminell förseelse eftersom du är skyldig att se till att du har tillräckligt med bensin för din bilresa.

Om du har din bilsemester i Turkiet, Spanien eller på Cypern, så är du tvungen att ha med två varningstrianglar i bilen.

Går din bilresa genom någon av länderna Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland eller Turkiet, så måste du ha med en brandsläckare i din bil.

Under din bilsemester i Europa, så ska du låta bil att tala i mobiltelefonen, då det är böter på detta. Dock kan summan variera från 20 kronor i Ryssland till 5500 kronor i Portugal.

Om din semesterresa med bil går igenom Belgien, Bulgarien, Italien, Spanien eller Österrike, så krävs det att du har reflexväst i bilen.

Bilsemester och alkohol

När det gäller att köra bil och dricka alkohol så rekommenderar jag personligen att du låter bli att kombinera dem båda. Dock är det olika promillegränser i Europa, vilket gör att i vissa länder är det tillåtet att dricka flera glas vin eller öl och sedan köra bil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *