Bro eller färja till Tyskland

När det är dags att bila i Europa är ett av de första alternativen att välja mellan om man ska åka bro eller färja till Tyskland. Vi lyfter här fram fördelar och nackdelar med båda alternativen och vad det kostar.

Bro eller färja?

Den största fördelen med att åka bro är att du inte har några tider att passa. Du kan när som helst åka över bron – så länge det inte råder allt för dåligt väder, då kan även bron stängas av. Det starkaste argumenten för att välja färjan framför bron är att du få en paus från bilkörning och att du kan spara ganska mycket pengar på att välja färjan på din europaresa. Den prismedvetna väljer alltid färjan!

Fördelar med färja

  • Billigare – tex en milkostnad på 40 kronor innebär en besparing på uppmot 2500 kronor jämfört med att köra via Öresundsbron och Stora Bältbron.
  • Vila – du får en naturlig paus där du antingen kan vila ut i båtarnas sköna fällbara stolar eller betala några hundralappar extra och få ett egen rum med en säng.
  • Mat – det finns gott om bord att äta mat på. Köp i restaurangen eller varför inte ta med egen mat och äta?
  • Miljövänligt – att samla ihop flera bilar, lastbilar och husbilar på en båt istället för att alla kör själva skapar stora miljövinster.

Fördelar med bro

  • Snabbt – från Malmö till Hamburg kan du köra på fem timmar
  • Inga tider att passa – kör över bron utan att behöva vänta på en båt

Ett annat alternativ är att kombinera Öresundsbron med att åka färjan Rödby-Puttgarden. Det är det absolut snabbaste alternativet.

Boka färja till Tyskland, Danmark, Polen eller Lettland

Beroende på var du bor och vart du ska finns flera intressanta färjelinjer till Europa från Sverige.