Bilresa – för en perfekt bilsemester

När man ska ge sig ut på en bilresa är planeringen A-O om man vill ha så bra flyt som möjligt. Det gäller att planera färdvägen, planera in stopp, eventuellt förboka hotell och boende och ha koll på gränsövergångar och alla resehandlingar som behövs.

bilresa

Planera färdväg

När man planerar sin färdväg är en klurig del att uppskatta hur långt man kör varje dag. Det är förstås extra viktigt om man har förbokat hotell eller annat boende.

Idag finns det många hjälpmedel, till exempel Google Maps eller din bils navigator, som kan hjälpa dig att uppskatta hur lång tid din körning kommer att ta.

Vissa vill ha möjligheten att göra en avstickare några dagar till något man hittar längst med vägen. Då kanske man inte ska förbokade hotell i förtid, men det är ändå viktigt att planera sin färdrutt så att man får ut mest av sin resa.

Tips på bilresor genom Europa

Om du letar efter bilresor genom Europa har vi mängder av guider på sidan som hjälper dig att välja resväg och ger dig tips på spännande ställen att besöka på vägen.

Under rubrikerna Europa, Nordamerika och Oceanien högst upp på sidan hittar du våra bästa tips på bilresor i dessa kontinenter.

Några av våra favoriter:

Dokument inför bilsemester

Innan du ger dig ut på din bilresa är det viktigt att du har alla dina dokument du kommer behöva under resan.

Viktiga dokument inför bilresan:

  • Körkort
  • Internationellt körkort om du reser utanför EU
  • Eventuellt visum om du reser utanför EU
  • Pass och id-handlingar för alla medresenärer
  • Registreringsbevis för bilen (den blå delen av registreringsbeviset ska finnas i bilen, den gula delen ska finnas hemma)
  • Har du lånat en bil? Ta med fullmakt som tydliggör att du får köra bilen
  • Grönt kort eller internationellt försäkringsbevis
  • Utlandsresekort från din hemförsäkring

Försäkring

Internationellt trafikförsäkringsbevis

Det är ett internationellt intyg över gällande trafikförsäkring, du får det från ditt försäkringsbolag som beviljat din trafikförsäkring. Det är inget måste att ha ett grönt kort vid en bilsemester inom EU-länderna, även om det kan underlätta.

Utlandsresekort

Hemförsäkringens servicekort, det brukar följa med försäkringsbrevet. På kortet kan man läsa vad försäkringen täcker och hur man når sitt försäkringsbolag om man behöver hjälp.

Skilda vårdnadshavare och barn

Har du planer på att ta med ditt barn på resan, tänk på att det är det försäkringsbolag som gäller där barnet är mantalsskriven på. Glöm inte att fylla i försäkringsnummret på deras servicekort!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *