Handla sprit utomlands

Köpa sprit utomlands

Har du planer på att handla sprit utomlands, till exempel under en resa med Stena Lines, så kan du innan du går ombord kontrollera priserna på den alkohol som finns till försäljning i rederiets Bordershop via denna länk: http://shopping.stenaline.se/alkohol. Det bästa är att besöka hemsidan för det rederi som har den linje som du som resenär tänker åka med och få den aktuella informationen när det gäller priserna i Bordershopen.

Jämför priser med Systembolaget

När det gäller priserna för Bordershopen på Stena Line kan de sedan jämföras med dem på Systembolaget. Till exempel så kostade en liter flaska Rom/Bourbon, av märket Mount Gay – Eclipse Mount Gay (den 13 maj i år) 189 kronor, jämförbar med 309 kronor på Systemet, alltså en skillnad på 120 kronor (en flaska på 700 cl, men trots det dyrare än i Bordershop).

handla-alkohol

Fakta ölpriser

En annan nätsida som ger fakta om ölpriser i Sverige jämfört med Tyskland är Sverigesbryggerier.se, som du når via denna länk: http://sverigesbryggerier.se/statistik/olfakta/systembolaget-och-tyskland/. Det framgår på den nätsidan att av det pris som du betalar i Sverige utgör 9,21 kronor (75 procent) ölskatt, moms och Systembolagets påslag.

När det till exempel gäller starkölet Sofiero Orginal 5,2 procent alkoholhalt (500 ml burk), och jämför det med priset i Tyskland, så kostade det 11,90 kronor i Sverige (exklusive pant), den 14 maj 2018, medan butikspriset i Tyskland var motsvarande 4,55 kronor (Det framgår inte från nätsidan vilket datum prisuppgifter kommer från).

Handla alkohol via nätet

En annan möjlighet att köpa alkoholhaltiga produkter utomlands är att göra det via nätet. Skulle vi jämföra priset på samma ölsort (och alkoholhalt), men en 33 ml burk, så kostar den 8:90 (exkl. en krona pant) den 14 maj 2018 på systembolaget, medan det går att beställa 24 burkar via Amazon.de för ett pris av 17,99 euro (exklusive pant, men som vid inköpet är inberäknat i priset, sex euro), alltså 0,75 euro/burk, motsvarande 7,72 kronor/burk.

Alkoholskatt

Då måste du betala alkoholskatt på det som beställs via nätet (det är endast lagligt att beställa alkohol på nätet inom EU), till skillnad om du själv transporterar det. Mer information om villkor och alkoholskatter får du på Tullverkets och på Skatteverkets nätsidor via dessa länkar: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/alkoholskatt.4.18e1b10334ebe8bc8000505.html och http://www.tullverket.se/sv/privat/handlapanatet/alkoholpanatet.4.7df61c5915510cfe9e71071b.html.
Handla alkohol på din färjeresa

Köpa alkohol på färjor

Åker du färja och köper in alkoholhaltiga drycker (även utanför EU) så kan du få information om vilka införselregler som gäller på Tullverkets nätsida (som du kan ta del av via denna länk: http://www.tullverket.se/sv/privat/handlaiettannatland/handlaalkoholpadinresa.4.7df61c5915510cfe9e71072d.html).

Du måste ha fyllt 20 år. Den alkohol som du köper ska vara för ditt eller din familjs privata bruk. Enligt en dom i hovrätten från den 20 april 2006 avser närmast anhörig den som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Dessutom ska du själv transportera (eller bära) alkoholen över gränsen till Sverige.

taxree-sprit

Avgiftsfri alkohol

Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU. Har du köpt det inom EU gäller att du får inhandla så mycket att det täcker ditt eller din familjs privata bruk.

Om du har köpt sprit i ett land som inte tillhör EU, eller från ett område utanför EU:s skatteområde, får du, per person, bara ta med dig en viss mängd utan att betala några avgifter. De mängder som gäller är en liter spritdryck eller två liter starkvin (inklusive mousserande vin), fyra liter vin och 16 liter starköl.

Tull, moms och eventuellt andra skatter

För att få ta med dig alkohol till Sverige utan att betala avgifter måste du ha varit utomlands längre än 20 timmar om du är bosatt i Sverige, eller att inresan sker med flyg i yrkesmässig trafik.

Du måste betala tull, moms och eventuellt andra skatter för den om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden. Dessutom måste du också anmäla den alkoholen till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen. Det pris som du ska betala i tull, moms och svensk alkoholskatt – om du tar med dig alkohol från ett land utanför EU, utöver avgiftsfri mängd – är för spritdryck, en tull på 4 kronor liter, och skatten uppgår till 262 kronor liter.

För starkvin gäller en tullavgift på 2 kronor litern och skatten är 81 kronor litern. För vin är tullavgiften 1 kronor litern och 36 kronor litern i skatt. Slutligen är tullavgiften för starköl 3 kronor litern och skatten 20 kronor litern.

Viktig att tänka på om du åker via Åland

Skulle du vilja köpa och ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden till exempel från Åland och Kanarieöarna, områden utanför EU:s skatteområde, ska du bara betala svensk alkoholskatt.

Det är därför viktigt att tänka på om du reser med färja på Östersjön om färjan lägger till på Åland på din överfart.