Handla sprit utomlands

Många passar på att handla alkohol, öl, cider och sprit när man är utomlands. Priserna är vanligtvis lägre jämfört med det svenska Systembolaget. När man handlar sprit utomlands finns det dock ett par saker att tänka på. Det kommer vi gå igenom i texten nedan.

Bordershop

Köpa sprit på färja

På färjor till Danmark, Tyskland och Polen finns många gånger en taxfree-butik, eller BorderShop, som erbjuder alkohol och sprit till bra priser ombord.

Har du planer på att handla sprit under en resa med Stena Lines färjor kan du planera din shopping och jämföra färjans priser via Stena Lines hemsida. Via denna sida kan du ladda ner din aktuella färjelinjes shopping-tidning och botanisera bland utbudet.

Det bästa är att besöka hemsidan för det rederi som har den linje som du som resenär tänker åka med och få den aktuella informationen när det gäller priserna i butiken ombord.

Jämför priser med Systembolaget

När det gäller priserna för butiken på Stena Line kan de jämföras med priserna på Systembolaget.

Prisexempel – Bordershop vs. Systembolaget

En flaska Jameson Irish Whiskey på en liter kostrar på Stena Lines färjor 240 kronor. På Systembolaget kostar samma flaska, fast på endast 700 cl, 299 kronor. En skillnad på 59 kronor – och den billigare flaskan i Stena Lines butik är större än varianten på Systembolaget.

handla-alkohol

Gränshandel

Förutom att handla i butiken på färjorna kan man handla i gränshandelsbutiker vid gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Populära gränshandelsbuttiker är bland annat:

  • Citti
  • Calle
  • REWE

Jämför priser med Systembolaget

Låt oss titta närmare på ölpriserna i dessa gränshandelsbutiker, och låt oss jämföra det med priserna på Systembolaget.

I butiken Citti Markt i Tyskland har ölsorten Norrlands Guld Export, 33 cl, ett literpris på 12,72 SEK om man köper 3 flak (72 burkar). Samma öl har ett literpris på 33,03 kr på Systembolaget.

När det kommer till starkölet Sofiero Orginal 5,2 % alkoholhalt (33 cl burk), ligger literpriset i gränshandelsbutiken Calle på 9,95 SEK om man köper ett flak (24 burkar). Samma öl har ett literpris på 26,97 SEK på Systembolaget.

Handla alkohol via nätet

En annan möjlighet att köpa alkoholhaltiga produkter utomlands är att göra det via nätet.

Låt oss titta på ett prisexempel. Literpriset för Tuborg Grön, 50 cl, ligger på 23,46 SEK hos tyska Amazon. Literpriset för samma ölsort på Systembolaget ligger på 28,79 SEK.

Alkoholskatt

Viktigt att tänka på när man handlar alkohol på nätet är att man alltid måste man alltid betala alkoholskatt – och att det endast är lagligt att beställa inom EU.

Om man handlar alkohol online måste man alltså alltid betala skatt – hur lite eller mycket man än handlar. Det behöver man inte göra om man köper alkohol och transporterar den själv inom EU.

Mer information om villkor och alkoholskatter får du bland annat på Tullverkets nätsida:

Regler: köpa alkohol utomlands

Det finns en rad regler man måste förhålla sig till när man köper alkohol utomlands.

  • Du måste ha fyllt 20 år.
  • Den alkohol som du köper ska vara för ditt eller din familjs privata bruk. Enligt en dom i hovrätten från den 20 april 2006 avser närmast anhörig den som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man).
  • Den alkohol du köper ska du själv kunna transportera (eller bära) över gränsen till Sverige.

Avgiftsfri alkohol

Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU. Har du köpt det inom EU gäller att du får inhandla så mycket att det täcker ditt eller din familjs privata bruk.

Om du har köpt sprit i ett land som inte tillhör EU, eller från ett område utanför EU:s skatteområde, får du, per person, bara ta med dig en viss mängd utan att betala några avgifter. De mängder som gäller är:

  • en liter spritdryck eller två liter starkvin (inklusive mousserande vin)
  • fyra liter vin
  • 16 liter starköl

Tull, moms och eventuellt andra skatter

För att få ta med dig alkohol till Sverige utan att betala avgifter måste du ha varit utomlands längre än 20 timmar om du är bosatt i Sverige, eller att inresan sker med flyg i yrkesmässig trafik.

Du måste betala tull, moms och eventuellt andra skatter för alkoholen om du vill ta med dig utöver den avgiftsfria mängden. Dessutom måste du också anmäla den alkoholen till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen.

Tullavgifter och skatt

Det pris som du ska betala i tull, moms och svensk alkoholskatt – om du tar med dig alkohol från ett land utanför EU, utöver avgiftsfri mängd, gäller enligt följande:

DryckTullSkatt
Spritdryck4 kr/l262 kr/l
Starkvin2 kr/l81 kr/l
Vin1 kr/l36 kr/l
Starköl3 kr/l20 kr/l

Viktig att tänka på om du åker via Åland

Skulle du vilja köpa och ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden till exempel från Åland och Kanarieöarna, områden utanför EU:s skatteområde, ska du bara betala svensk alkoholskatt – vilka mängder du än köper.

Det är därför viktigt att tänka på om du reser med färja på Östersjön om färjan lägger till på Åland på din överfart.

Mer information

Åker du färja och köper in alkoholhaltiga drycker (även utanför EU) så kan du få information om vilka införselregler som gäller på Tullverkets nätsida.

Du kan även läsa mer om gränshandel och alkohol på vår sida om BorderShop.