Bilsemester i Belgien – Allt du behöver veta

Belgien är ett utmärkt resmål för bilsemestern. Det lilla landet ligger insprängt mellan Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna. Här kan man njuta av specialiteterna belgisk våffla, belgisk choklad eller varför inte lite klassiska pommes frites. Förutom matkulturen så bjuder Belgien på massor av kulturupplevelser.

Du reser med fördel till Belgien med bil. Då har du möjlighet att upptäcka en stor del av landet på egen hand under din semester – det är nämligen nära till i stort sett allt i Belgien. 

Trafikregler i Belgien

Vägarna i Belgien håller överlag hög kvalitet. Motorvägarna är speciellt utbyggda och nästan alla större vägar har bra med vägbelysning. Vissa landsvägar är belagda med betongplattor, vilket kan ge skarvar som kan ge en lite skakig körning. 

Det lilla landet Belgien är ett av de motorvägstätaste länderna i Europa. De belgiska motorvägarna täcker in stora delar av landet, och går mellan alla större städer. Huvudstaden Bryssel kan man se som ett nav för landets motorvägar – härifrån kan man åka norrut mot Nederländerna, via E40 till Tyskland och till Luxemburg via E411.

Alla motorvägar har ett stort A, E eller R före vägnumret på vägskyltarna. 

En sak som kan vara bra att ha i åtanke om man ska köra en längre sträcka genom Belgien är att nästan alla motorvägar går igenom städerna – inte runt om. Därför kan det ta längre tid än vad man tror att köra från A till B. 

Trafiksäkerhet i Belgien 

I Belgien är trafiken överlag tät – det är ett litet land med många invånare. Trafikreglerna i Belgien är snarlika de svenska, men körstilen är något mer bestämd. Fräscha gärna upp högerregeln innan du kör i Belgien – den följs nämligen slaviskt. Det är inte ovanligt att bilar stöter samman och att mindre plåtskador uppstår – särskilt om man inte väjer när högerregeln gäller.

I Bryssel, och andra större städer i Belgien, är det vanligt med mindre elbilar, elcyklar och vanliga cyklar. Dessa kan kryssa sig fram i trafiken och följer inte alltid trafikreglerna – så var alltid uppmärksam. Var särskilt uppmärksam på cyklister – de kör längs vägar, trottoarer och över övergångsställen. 

Vägavgifter i Belgien 

På större vägar och motorvägar är det endast lastfordon som väger mer än 3,5 ton som betalar vägavgift – tunga husbilar behöver alltså inte betala någon avgift. 

Om man kör en tyngre lastbil betalar man vägavgiften via en digital vignette som man fäster i vindrutan.  

Vägavgift betalstation

Vägtull i Belgien

Det finns ett pass i Belgien där man tar ut en vägtull – Liefkenshoektunnel precis vid Antwerpen. Vägtullen betalar man antingen i kassan innan man kör in i tunneln eller via ett elektroniskt abonnemang. 

Om man betalar kontant i kassan kostar genomfarten 6 euro, betalar med kort kostar den 4,95 euro och betalar man med abonnemang kostar den 3,56 euro. Endast fordon som är större än 3 meter betalar avgiften. 

Miljözoner i Belgien

I Belgien finns miljözoner i Antwerpen, Bryssel och Gent. För att få köra i dessa områden måste man lista sig i en specifik databas för varje stad. Det är kostnadsfritt att lista sig.

Lista dig här för:

På respektive stadssida hittar du information om vad som gäller när det kommer till utsläpp inom miljözonen. Du besvarar ett par frågor online och får veta om din bil för köra inom zonen eller inte. 

Hastighetsbegränsningar i Belgien

Område/vägHastighet
Motorväg120 km/h
Motorled120 km/h
Landsväg70 – 90 km/h
Tätort50 km/h
Centralt30 km/h

Kom ihåg att alltid följa aktuell skyltning och att anpassa hastigheten efter väglag, väder och trafikrytm. 

Kom ihåg inför din bilresa till Belgien

 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt i Belgien.
 • Bilbälte: Alla i bilen ska bära bilbälte. 
 • Belysning: Frivilligt med halvljus dagtid för personbilar.
 • Vinterdäck: Från 1 oktober till 30 april om vinterväglag råder – men inget krav.
 • Dubbdäck: Tillåtet från 1 november till 31 mars.
 • I bilen: Reflexväst, brandsläckare och första hjälpen-kit.
 • Dokument i bilen: Registreringsbevis, försäkringsbrev och fullmakt om du hyr eller lånar bilen.
 • Vägavgifter: Endast vägavgifter för lastbilar över 3,5 ton – förutom Liefkenshoektunnel.
 • Mobiltelefon: Endast hands-free tillåtet om man kör.
 • Alkohol: 0,5 promille.
 • Parkering: Blå zon: om parkeringen är avgiftsfri gäller P-skiva och 2 timmars parkering.
 • Rondell: Samma regler som i Sverige – man lämnar företräde till bilar i rondellen.
 • Tomgångskörning: Det är förbjudet med tomgångskörning – stäng av motorn om bilen står stilla.

Köra till Belgien

Belgien ligger mellan Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Nederländerna. Vägen från Sverige är inte särskilt lång – vilket gör att Belgien är ett utmärkt resmål om man ska åka på bilsemester. Från södra Sverige är det ungefär 970 kilometer till Bryssel – vilket är ungefär 11 timmar aktiv tid bakom ratten (om trafiken är lugn). 

Vanligast är att man inleder sin resa till Belgien med Öresundsbron till Danmark, för att sedan ta färjan till Tyskland och fortsätta mot Belgien. Man kan dock välja att åka färja till Tyskland eller Polen direkt.

Vi tar en titt på alla färdvägar till Belgien

Till Belgien via Öresundsbron

Om man bor i södra Sverige är det ofta smidigt att välja vägen över Öresundsbron när man inleder sin resa ut i Europa. Efter Öresundsbron kör man över Danmark mot Rödby, där man tar färjan över till Tyskland. Från Puttgarden i Tyskland kör man över Tyskland via Hamburg, Hannover, Düsseldorf och sen över gränsen till Belgien. 

Till Belgien via Tysklandsfärja

Om man bor i västra Sverige – eller hellre väljer färja framför Öresundsbron, kan man ta en bilfärja direkt till Tyskland.

Från Göteborg går färjan till Kiel nästan varje dag. Från Trelleborg går avgångar till Rostock och Travemünde flera gånger om dagen. Läs mer om tysklandsfärjorna här.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 435 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 503 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 1495 kr


Mer information

Till Belgien via färja till Polen

Om man bor i norra Sverige eller i närheten av Stockholm finns även möjligheten att ta färjan till Polen, och därifrån köra till Tyskland och vidare till Belgien. 

Från Nynäshamn går färjan till Gdansk i Polen. Från Gdansk tar det cirka 13 till 14 timmar att köra till Bryssel i Belgien. 

Sevärdheter i Belgien

Belgien är ett mycket populärt turistland – här finns natursköna vyer, levande storstäder, pittoreska byar och mindre städer, och otroligt mycket konst och kultur att konsumera. Alla de större städerna i Belgien, som Bryssel, Antwerpen och Brygge, ligger nära varandra vilket gör det enkelt att uppleva stora delar av Belgien även under en kortare resa – särskilt om man reser med bil. 

Njut av belgisk choklad, frasiga våfflor, pommes och den omtyckta belgiska ölen. Matupplevelserna avlöper varandra. 

Våra bästa tips för Belgien

Biljett: Bryssels Atomium och Design museum

Atomium i Bryssel

Atomium i Bryssel är ett över 100 meter högt konstverk som skapades till Världsutställningen i Bryssel 1958. Skulpturen har blivit en symbol för Bryssel och föreställer en järnkristall som är förstorad 165 miljarder gånger – verkligen en häpnadsväckande syn. 

Se konstverket, resten av utställningen och Bryssels Design museum. 

Dagsresa: Från Bryssel till Gent och Bruges

Upptäck de vackra städerna Gent och Bruges i Belgien med denna dagstur från Bryssel. Resan börjar, tillsammans med en kunnig guide, i Bryssel. Därifrån tar det en timme till Gent och Bruges där guidade turer väntar. Efter en paus för lunch får man följa med på en frivillig båtresa längs Bruges smala kanaler. 

Upplev den vackra arkitekturen och den unika stämningen i dessa två vackra städer i Belgien. 

Städer i Belgien

Bryssel

Bryssel, Belgiens vackra huvudstad, är landets nav för kultur, matupplevelser, vacker arkitektur och spännande kulturupplevelser. Här kan man njuta av en storstadssemester av rang och varva de kulturella upplevelserna med mysiga kaféer, förstklassiga restauranger och pittoreska stadsdelar. 

I hjärtat av Bryssel hittar vi Grand Palace, stadens vackraste torg. Här reser man tillbaka till 1700-talet med de vackra gamla byggnaderna som omringar kullerstenstorget. Runt torget hittar vi Bryssels gamla Rådhus, stadens stadsmuseum och mängder av mysiga uteserveringar, barer och kaféer. Njut av en klassisk belgisk våffla, smaka en bit belgisk choklad eller njut av en belgisk hantverksöl. 

Hitta lediga hotellrum i Bryssel.

Missa inte i Bryssel:

 • Atomium – Bryssels, och kanske hela Belgiens, kändaste landmärke. Denna ståtliga skulptur lockar turister från hela världen. 
 • Shopping längs Avenue Louise och Rue Neuve – Det här är Bryssels två stora shoppinggator. Här hittar man lokala småbutiker och stora kedjor. Värt ett besök är chokladbutikerna.
 • Sankt Michaels katedral – Detta är Belgiens imponerande nationalkyrka. Den ligger centralt och har ursprung sen början av 1000-talet. Gå gärna in i kyrkan och se de vackra stenskulpturerna, det höga taket och den ståtliga orgeln. 

Antwerpen

Antwerpen är Belgiens näst största stad och enligt många landets coolaste.  Här finns ett brett kulturutbud, många innovativa restauranger och unik arkitektur i medeltid stil. Det Antwerpen kanske är allra kändast för är dock lyxshoppingen. Här avlöser de lyxiga butikerna varandra. För den shoppingsugna är ett besök på Stadsfeestzaal givet – en galleria med lyxiga butiker och väggar klädda i vackert guld. 

Hitta lediga hotellrum i Antwerpen

Missa inte i Antwerpen: 

 • Market Square – Vacker torg I centrala Antwerpen omringat av vackra byggnader från 1500-talet. Det här är Antwerpens hjärta vad det gäller kulturupplevelser och museum. 
 • Het Steen – Denna stenfästning från medeltiden ligger i Antwerpens gamla centrum. Njut av den vackra byggnaden och vandra runt i Antwerpens äldre kvarter. 
 • Chocolate Nation – För den som älskar choklad är detta museum ett måste. Lär dig mer om den belgiska chokladens historia och ta tillfället i akt att smaka massa god choklad. 

Boende i Belgien

Belgien är ett populärt turistland. Många reser hit för en storstadssemester i Bryssel eller Antwerpen, eller en lite mer pittoresk resa till Bruges eller Gent. Här finns många lyxhotell, centrala boutiquehotell, vandrarhem och andra typer av semesterboenden. 

Hotell vi rekommenderar i Belgien

 • Bryssel: Dansaert Hotel – I centrala Bryssel finns detta mysiga hotell. Bara ett stenkast från hoteller hittar vi Bryssels stadshus, Grand Palace och stadens bästa shoppingkvarter. Klicka dig vidare för att läsa gästomdömen, se biler och kontrollera tillgänglighet. 

Karta över Belgien

I kartan nedan hittar du alla sevärdheter, städer och hotell vi har tipsat om. Använd den för att börja planera din bilresa till vackra Belgien.