Vad ska man tänka på när man hyr bil utomlands?

När du är på resa är det praktiskt att hyra bil. Det finns dock några saker att tänka på för att slippa onödiga kostnader när du ska hyra bil utomlands. Vi ska här gå igenom allt du behöver veta.

Hyra bil utomlands

Var är det bäst att hyra bil?

Det finns många märkesuthyrare världen över men även hyrbilsförmedlare. Förmedlarna fungerar som en mellanhand mellan dig och olika märkesföretag. Du får två avtal när du använder du en förmedlare där ett avtal är med förmedlaren och den andra med uthyraren. Om något skulle gå fel kan man lätt hamna i kläm mellan de olika avtalsparterna.

Det säkraste är därför att välja en märkesuthyrare. Du får ett avtal och tillgång till svensk kundtjänst att vända dig till vid behov.

Var uppmärksam på priset

Det är inte bara grundpriset för att hyra som du behöver ha koll på. Tillvalen är ofta dyra och det gäller att beräkna kostnaden för alla tillval för att få fram slutpriset. Luras inte av att något heter garanterat pris eller totalpris då sällan tillvalen är medräknade i dessa priser.

För att få det bästa priset är det smart att boka i förväg. Reser du med charter har ofta researrangören bra lokala avtal med olika hyrfirmor. Åker du flyg utan en researrangör kan du ofta få bra hyrbilspriser om du bokar hyrbil genom flygbolaget samtidigt som du bokar flygbiljett.

För att beräkna bilhyran kan kostnadsberäkningen göras på lite olika sätt beroende på hur ditt avtal ser ut. Det vanligaste är fri körsträcka vilket innebär att hyran bli högre per dag. Den andra varianten är en lägre hyra per dag samt en särskild avgift per körd kilometer. Det kan också finnas alternativ däremellan som fritt en viss körsträcka och därefter avgift per kilometer.

Försäkringar

Om det ingår försäkring när du hyr bil är det viktigt att kolla upp exakt vad det är som ingår. Innan du bokar behöver du få veta hur hög självrisken är och hur mycket det kan kosta om det skulle bli en skada på bilen. Trafikförsäkring brukar ingå i bilhyran men den kan behöva kompletteras i vissa länder.

När det gäller hyrbilsförsäkringar behöver du framför allt ta reda på vad som inte täcks som exempelvis viltolyckor eller om det blir skador på hjul, underrede med mera.

Om du redan har en olycksfallsförsäkring behöver du kontrollera om den gäller utomlands eller om du behöver en extra som tillval.

Granska bilen när du ska hämta ut den

När du ska hämta ut bilen är det viktigt att granska den och få eventuella skador noterade på hyravtalet. Undersök om det finns repor eller bucklor på bilen och stenskott på vindrutan. Fotografera gärna så att du har bildbevis och då har du även datum och tid som bilderna skapats. Även om en skada skrivs ner kan uthyraren hävda att skadan blivit värre och då är bilder ett bra hjälpmedel för att jämföra.

Andra bra tips att tänka på när du ska hyra bil utomlands

  • Körkort – Du ska ha haft körkort under minst ett år.
  • Internationellt körkort – Om du ska köra utanför EU behövs ett internationellt körkort. Det kan du även behöva visa upp om du hämtar ut hyrbilen i ett land inom EU. Detta kan du höra dig för med hyrbilsföretaget i samband med bokning.
  • Deposition – Vid uthämtning av bilen kan en deposition reserveras på ditt kreditkort. Tänk på att det ibland kan reserveras höga belopp och då är dessa pengar låsta under uthyrningen vilket är viktigt att känna till om du har andra semesterutgifter du ska ha råd med.
  • Korsa landsgränser – Om du har tänkt att passera landsgränser med bilen krävs ett skriftligt tillstånd av uthyraren. Tillståndet ska du kunna visa upp vid landsgränser.
  • Hämtning och lämning – Kontrollera mätarställning och att bilen har full tank när du hämtar bilen. Se till att tanka bilen full igen innan du lämnar tillbaka bilen och kräv ett kvitto där det framgår att bilen är utan skador och att den är fulltankad. Lämna även hyrbilen i god tid och plocka städa bort synligt skräp och smuts för att inte riskera extra kostnader för fler hyrdagar eller städavgift.