Bila i Alperna – Tips för bilsemestern

Alperna är en bergskedja i Centraleuropa som är ett särskilt populärt resmål under vintern, men även under sommaren är Alperna eftertraktat bland turister. Bergskedjan går mellan åtta europeiska länder: Österrike, Tyskland, Schweiz, Slovenien, Liechtenstein, Monaco, Italien och Frankrike. 

Bilresan till Alperna blir såklart olika lång beroende på vilket land man satsar på. Att bila till de tyska Alperna är närmast om man kör ifrån Sverige, medan det är lite längre till Alperna i Italien. Vilken väg man än väljer får man en bilresa till ett av Europas allra vackraste områden som bjuder på äventyr, avkoppling och upplevelser. 

Vi ger dig alla tips du behöver inför din bilresa till Alperna.  

Planera din rutt till Alperna

Hur du ska planera din rutt till Alperna beror på vilket land som är ditt slutmål. Vi går igenom rutten till Alperna i Centraleuropa – Tyskland, Österrike och Schweiz. 

Alperna i Centraleuropa

Att köra från Malmö i Sverige till Alperna i Centraleuropa tar ungefär 14 timmars aktiv körtid. Man måste förstås lägga till tid för pauser, övernattning och bensträckare – man bör räkna med ungefär två dagars körning om man bara har en förare. 

Resan börjar från Sverige till Tyskland – antingen via Danmark eller direkt till Tyskland. Östersjön bjuder på ett par olika alternativ. 

Malmö – Rödby – Puttgarden

Från Malmö kan man ta vägen över Öresundsbron, köra över Danmark mot Rödby, och där ta färjan till Tyskland. Från Puttgarden följer man vägen via Hamburg och Hannover mot Alperna. Bilresan i Tyskland ligger på ungefär 100 mil.

Färja från Sverige till Tyskland

Om man vill hoppa över Danmark kan man ta färjan från Sverige direkt till Tyskland. Om man reser från södra Sverige går det färjor från Ystad till Sassnitz, från Trelleborg till Rostock och Travemünde, och från Malmö till Travemünde. Från västa Sverige går färjan från Göteborg till Kiel

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Den snabbaste vägen går via Sassnitz. Väl i Tyskland tar man Autobahn mot Alperna. Man kan välja att ta vägen via flera vackra tyska städer – bland annat huvudstaden Berlin, vackra Leipzig, spännande Nürnberg och München. 

Sträckan från Sassnitz till Alperna ligger på ungefär 110 mil.

Alperna i Schweiz och Österrike

Om man vill köra vidare från Tyskland till Alperna i Schweiz eller Österrike är det viktigt att komma ihåg att motorvägarna i båda länderna kräver en vignette i framrutan. Denna vignette kan vanligtvis köpas vid rastplatser och bensinstationer precis innan gränsen. 

Att tänka på inför bilresan till Alperna

 • Dubbdäck – Det är förbjudet att köra med dubbdäck på motorvägarna i Tyskland
 • Miljödekal – I Tyskland finns det på vissa platser krav på att ha en miljödekal i framrutan – denna kan beställas online. 
 • Vignette – I Österrike och Schweiz behöver man ett motorvägsmärke som placeras i framrutan för att få köra på landets motorvägar. Denna vignette kan köpas på rastplatser vid gränsen till landet. 
 • Vägavgift – Motorvägarna i Tyskland saknar vägavgifter, men alla motorvägar i Schweiz och Österrike är avgiftsbelagda. 

Vägavgifter

I Europa är det vanligt att motorvägarna har vägavgifter. I tabellen nedan går vi igenom vilka länder, där Alperna finns, som har vägavgifter på sina motorvägar.

LandVägavgift
TysklandNej
ÖsterrikeJa
SchweizJa
ItalienJa
FrankrikeJa
SlovenienJa
LichtensteinNej

Vägavgifter i Österrike, Schweiz och Slovenien

Österrike, Schweiz och Slovenien kräver en vignette, ett klistermärke, i framrutan. Detta klistermärke kan köpas på bensinstationer, vid gränsen eller online.

Vägavgifter i Frankrike och Italien

I Frankrike och Italien betala man enklast vägavgiften vid betalstationer längs vägen.

Sevärdheter i Alperna 

När man tänker på Alperna tänker de allra flesta på skidsemester och snötäckta berg, men Alperna bjuder även på vacker natur under sommarhalvåret. Vi listar några av våra bästa resmål i Alperna.

Skidorter i Alperna

Val Thorens, Frankrike

Val Thorens i de franska Alperna är en populär skidort bland svenskar. Byn är uppbyggd runt skidåkningen och semesterbostäderna ligger mitt i skidbacken. Naturen är storslagen och skidbackarna högt över havet.

Kitzbühel, Österrike

Kitzbühel i Österrike är skidorten för dig som älskar fart. Här går stora störtloppstävlingar av stapeln varje år i den världskända backen Streif. 

Lenzerheide, Schweiz

Lezerheide är en stor skidort i Schweiz med allt för den som älskar skidåkning och allt runtomkring. Orten bjuder på vackra skidbackar, lyxiga restauranger och ett levande nattliv.

Cervinia, Italien

I Aostadalen i Italien hittar vi skidorten Cervinia. Här håller backarna riktigt hög klass och livet i byn är lugnt och stilla. Detta är alltså inte semesterorten för den som är ute efter vild afterski, utan snarare för den som vill fokusera på skidåkningen och naturen. 

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Tysklands världskända skidort Garmisch-Partenkirchen bjuder på snabba backar, höga berg och vacker natur. Staden bjuder på ett levande afterski-liv. 

Boende i Alperna

Alperna bjuder på alpstugor, hotell, vandrarhem och mysiga pensionat och bed & breakfast. Hur man väljer att bo beror på tycke och smak. Om man vill bo mitt i skidbacken erbjuder många orten mysiga stugor till uthyrning. Om man vill bo i en by eller stad i anslutning till skidorten finns hotell, gästhus, stugor och vandrarhem ofta att välja på. 

Populära resmål i Alperna: 

 • Val Thornes i Frankrike
 • Chamonix i Frankrike
 • Zell am See i Österrike
 • Kitzbühel i Österrike
 • Sankt Anton i Österrike
 • Lenzerheide i Schweiz
 • Zermatt i Schweiz
 • Champoluc i Italien
 • Cervinia i Italien
 • Cortina i Italian
 • Garmisch-Partenkirchen i Tyskland

Karta över Alperna

Bila i alperna – Reseguider som underlättar planering

För dig som planerar att resa till alperna med bil så finns det många intressanta och läsvärda reseguider, både på nätet, som e-bok och i pappersformat. Nedan har vi samlat några guider med tips och råd för din bilresa i Alperna.

Sevärdheter och äventyr

En intressant reseguide, i e-boksformat, är ”Adventure Guide to the Alps: Austria, France, Germany, Italy, Liechtenstein & Switzerland (Travel Adventures) Kindle Edition”, skriven av Krista Dana. Den beställs via denna länk.

Det är en guide som är idealisk för resenärer som strävar efter att uppleva det bästa i alperna – de sevärdheter och äventyr som är mest värdefulla, lättast att uppnå och mest framträdande för alperna. I denna reseguide täcks de platser där du sannolikt kommer att hamna när du korsar de europeiska alperna och de platser som du inte bör missa emellan, även om du bara har några dagar eller en vecka att spendera. Totalt är 58 destinationer täckta i reseguiden.

alperna-sommar

Franska alperna

Reseguidesboken ”French Alps Tourist Guide (Michelin Green Guides) Paperback – 9 Jan 2009”, som kan beställas via denna länk, vänder sig i första hand till resenärer som ska åka, är på väg, eller redan befinner sig i de franska alperna.

Denna guide om de franska alperna är noggrant uppdaterad och vackert illustrerad med fotografier i färg, ett tjog med Michelin-kartor och insiderbeskrivningar av skidområden, det alltid viktiga ”after-skii”, shopping, nattliv, boende och restauranger.

Strapatsrik tur i alperna

En läsvärd reseguide för dig som vill åka på en mer strapatsrik tur i alperna är Mats Drougges 177 sidors reseguidebok, utgiven 2017 på Lind & Cos förlag ”Äventyr med bilen : en guidebok till Europas bästa bilvägar”. Boken kan beställas via denna nätsida.

I boken skildrar Drougge sina erfarenheter med att åka till Grimselpasset, Nufenen, San Bernardinopasset, Mesocco, Flüelapasset, Zernez, Splügen, Furkapass, Obergoms i Schweiz. Dessutom har han besökt dessa platser i Italien: Chiusa, Stelviopas, Stilfs, Sydtyrolen, Gardena Pass, Corvara, Sydtyrolen, Stelviopas, Stilfs, Sydtyrolen. I Frankrike ger han en beskrivning av Col du Galibier, Le Monêtier-les-Bains.

alperna-med-bil

Barnsemester med bil

En bra nätsida, speciellt om du har barn med på resan, är Barnsemester som då når via denna länk. På sidan redogör en familj hur det var att resa i Salzburgerland, Österrike med en hyrbil, med tips på utflyktsmål. Om du reser på sommaren så ger denna familj även tips om bra badställen, både i bassäng och naturbad.

Tysk-bayerska alperna

På nätsidan Discovering the planet, som du när via denna länk, ges också bra tips för dig som planerar en resa till alperna. Fokus är på vilka vandringar som rekommenderas i de tysk-bayerska alperna.

En nätsida som fokuserar på de franska alperna – Savoie regionen – är Ricky Stevens Europe. På den kan du bland annat få tips om bra utflyktsmål.

alperna-sommaren

Lonely Planet reseguide

Även Lonely Planet har en nätsida som fokuserar på de franska alperna. Beskrivningar ges bland annat av Savoie Dauphiné och fransk-schweiziska Jurabergen. Dessutom framhålls orterna Les Trois Vallées,
Val d’Isère, Megève-St-Gervais, Les Portes du Soleil, Alpe d’Huez, Parc Naturel Régional du Haut-Jura och Parc Naturel Régional du Vercors.