Bila i Alperna – Tips för bilsemestern

Bila i alperna – Reseguider som underlättar planering

För dig som planerar att resa till alperna med bil så finns det många intressanta och läsvärda reseguider, både på nätet, som e-bok och i pappersformat. Tips och råd för din bilresa i Alperna.

En intressant reseguide, i e-boksformat, är ”Adventure Guide to the Alps: Austria, France, Germany, Italy, Liechtenstein & Switzerland (Travel Adventures) Kindle Edition”, skriven av Krista Dana. Den beställs via denna länk: https://www.amazon.com/Adventure-Guide-Alps-Liechtenstein-Switzerland-ebook/dp/B00DTJXBCS.

Sevärdheter och äventyr

Det är en guide som är idealisk för resenärer som strävar efter att uppleva det bästa i alperna – de sevärdheter och äventyr som är mest värdefulla, lättast att uppnå och mest framträdande för alperna. I denna reseguide täcks de platser där du sannolikt kommer att hamna när du korsar de europeiska alperna och de platser som du inte bör missa emellan, även om du bara har några dagar eller en vecka att spendera. Totalt är 58 destinationer täckta i reseguiden.

alperna-sommar

Franska alperna

Reseguidesboken ”French Alps Tourist Guide (Michelin Green Guides) Paperback – 9 Jan 2009”, som kan beställas via denna länk: https://www.amazon.co.uk/French-Tourist-Guide-Michelin-Guides/dp/1906261490 vänder sig i första hand till resenärer som ska åka, eller är på väg, eller redan befinner sig i de franska alperna.

Denna guide om de franska alperna är noggrant uppdaterad och vackert illustrerad med fotografier i färg, ett tjog med Michelin-kartor och insiderbeskrivningar av skidområden, det alltid viktiga ”after-skii”, shopping, nattliv, boende och restauranger.

Strapatsrik tur i alperna

En läsvärd reseguide för dig som vill åka på en mer strapatsrik tur i alperna är Mats Drougges 177 sidors reseguidebok, utgiven 2017 på Lind & Cos förlag ”Äventyr med bilen : en guidebok till Europas bästa bilvägar”. Boken kan beställas via denna nätsida: https://www.bokus.com/bok/9789174618099/aventyr-med-bilen-en-guidebok-till-europas-basta-bilvagar/.

Reseguider i bokform

I boken skildrar Drougge sina erfarenheter med att åka till Grimselpasset, Nufenen, San Bernardinopasset, Mesocco, Flüelapasset, Zernez, Splügen, Furkapass, Obergoms i Schweiz. Dessutom har han besökt dessa platser i Italien: Chiusa, Stelviopas, Stilfs, Sydtyrolen, Gardena Pass, Corvara, Sydtyrolen, Stelviopas, Stilfs, Sydtyrolen. I Frankrike ger han en beskrivning av Col du Galibier, Le Monêtier-les-Bains.

alperna-med-bil

Centraleuropas alper

Ännu en bra sida med praktiska råd för dig som planerar att resa till detta Centraleuropas alpina område är; http://www.alperna.nu/bila-till-alperna/. På sidans sökfunktion hittar du många resor i Alperna med tips där du kan köra själv.

På nätsidan; http://www.bilsemester.n.nu/bila-alperna informeras bland annat om vilka motorvägar som finns i Österike och Schweiz genom alperna.

Barnsemester med bil

En bra nätsida, speciellt om du har barn med på resan, är Barnsemester som då når via denna länk: http://www.barnsemester.se/artiklar/oesterrike-en-upplevelse-foer-alla-aldrar. På sidan redogör en familj hur det var att resa i Salzburgerland, Österrike med en hyrbil, med tips på utflyktsmål. Om du reser på sommaren så ger denna familj även tips om bra badställen, både i bassäng och naturbad.

Tysk-bayerska alperna

På nätsidan Discovering the planet, som du när via denna länk, http://www.discoveringtheplanet.com/vandra-med-barn-alperna-lattare-du-tror/ ges också bra tips för dig som planerar en resa till alperna. Fokus är på vilka vandringar som rekommenderas i de tysk-bayerska alperna.

En nätsida som fokuserar på de franska alperna – Savoie regionen – är https://www.ricksteves.com/europe/france/french-alps. På den kan du bland annat få tips om bra utflyktsmål.

alperna-sommaren

Lonely Planet reseguide

Även Lonely Planet har en nätsida som fokuserar på de franska alperna: https://www.lonelyplanet.com/france/the-french-alps. Beskrivningar ges bland annat av Savoie Dauphiné och fransk-schweiziska Jurabergen. Dessutom framhålls orterna Les Trois Vallées,
Val d’Isère, Megève-St-Gervais, Les Portes du Soleil, Alpe d’Huez, Parc Naturel Régional du Haut-Jura och Parc Naturel Régional du Vercors.

Porten till alperna

En nätsida som fokuserar sig på den franska regionen Rhône–Alpes, i vilken Monte Blanc, Centraleuropas högsta berg, ingår är; http://www.brittany-ferries.co.uk/guides/france/rhone-alps. Bland annat ges en beskrivning av Grenoble, som går under beteckningen ”Porten till Alperna”. En utförlig beskrivning ges även av staden Annecy, kallad för alpernas Venedig, belägen vid Frankrikes andra största sjö, intill alperna.

Reseguide i e-boksformat om schweiziska alperna

En nätsida som fokuserar på de schweiziska alperna är https://www.roughguides.com/destinations/europe/switzerland/swiss-alps/. Områden som beskrivs på nätsidan är bland andra regionen Jungfrau, Lauterbrunnen, Grindelwald, Zermatt och Matterhorn.

På denna nätsida finns också information om reseguider i e-boksformat om de schweiziska alperna, till exempel ”The Rough Guide to Switzerland”, utgiven 2017 och skriven av Matthew Teller, Andrew Beatie, Alice Park, Rich Woodruff.