Färja Rødby – Puttgarden

En av de snabbaste resorna till Tyskland går via Scandlines färjelinje Rødby – Puttgarden. Danska Rødby ligger längst ner på ön Lolland och tyska Puttgarden är en hamnstad mot Östersjön på ön Fehmarns. Färjan tar bara 45 minuter.

Puttgarden är en populär plats för gränshandel, men är även en viktig förbindelse mellan Skandinavien, Norden och resten av Europa. 

Hitta biljetter Rødby – Puttgarden

Karta Rødby – Puttgarden

Från Sverige till Rødby

Danska Rødby ligger allra längst ut på ön Lolland. För att ta sig till Rødby från Sverige kan man antingen åka via Öresundsbron och Köpenhamn, eller via färja mellan Helsingborg och Helsingör. 

Öresundsbron eller Helsingborg – Helsingör

Om man kommer med bil via E4:an, E6:an eller värsta delen av Sverige är det ofta mer praktiskt att ta vägen via Helsingborg och Helsingör. Om man färdas via E22:an eller kommer från östra delen av Sverige är det ofta mer praktiskt att ta vägen via Malmö och Öresundsbron. 

Till Rødby

Från Öresundsbron är det cirka 15 mil till Rødby, vilket tar ungefär en timme och 40 minuter. Från Helsingör till Rødby är det cirka 19 mil, vilket tar ungefär 2 timmar att köra. 

För att komma till Rødby behöver man köra över hela Sjælland och passera över Farøbroarna för att komma över till ön Faster. Från Faster fortsätter man på E47:an hela vägen till Rødby.

I Rødby

Rødby är en mindre ort i Danmark med lite över 2000 invånare. Förutom färjeterminalen bjuder Rødby på vackra stränder och badlandet Lalandia – så det är väl värt ett lite längre besök innan man tar färjan över till Tyskland. 

Rødby – Puttgarden

Mellan Rødby och Puttgarden har det gått färjor sen 1960-talet. Inför införandet av färjelinjen byggdes Fehmarnsundbron som kopplar samman den tyska ön Fehmarn med det tyska fastlandet. Puttgarden har på så sätt blivit en port till resten av Europa för nordeuropéer och skandinaver.

Färjelinjen trafikeras av Scandlines. Dagligen färdas Scandlines stora fartyg mellan de två städerna. Avgångarna är täta och går vanligtvis från tidig morgon till sen kväll och natt. Under normala omständigheter går det en färja mellan Rødby och Puttgarden varje halvtimme hela dygnet. 

Boka biljetter

Biljetter kan bokas online eller köpas på plats i hamnen. Det är ofta lite billigare att boka sin biljett via Scandlines hemsida eller deras app.

Kom ihåg att checka in i hamnen minst en kvart innan färjan planerar att avgå. I hamnen är det tydligt skyltat hur du ska köra för att komma till rätt incheckningsfil. Om du skulle missa den avgång du har köpt en biljett till brukar det inte vara några problem att istället åka med nästa avgång – i mån av plats förstås. 

Du kan åka över med bil, buss, motorcykel, gående eller med din cykel. 

Ombord

En tur med Scandlines färja från Rødby till Puttgarden tar 45 minuter. På färjan kan du köpa mat och fika i restaurangen och shoppa i Scandlines Travel Shop. I Travel Shop kan du bland annat hitta godis, choklad, smink, parfymer, leksaker och alkohol. 

Planerad tunnel från Danmark till Tyskland

Varje år reser tusentals skandinaver, tyskar och andra över Östersjön för att transportera sig mellan de två städerna. 2007 kom Danmark och Tyskland överens om att ersätta färjetrafiken med en tunnel för tåg och biltrafik – likt Öresundsbron som förbinder Sverige med Danmark. Istället för 45 minuter på färja kommer färden mellan Rødby och Puttgarden ta 10 minuter med bil och 7 minuter med tåg.

Den tänkts överfarten går under namnet Fehmarn Bält-tunneln, ska bli 17,6 kilometer lång och ska förbinda Rødby med Puttgarden.

Projektet har haltats av förseningar, uppskjutningar och omförhandlingar, men under mitten av 2029 är det tänkt att överfarten ska vara på plats. 

Puttgarden

Puttgarden är en populär shoppingort för många skandinaver. Orten är framför allt känd för sina gränsbutiker där man kan handla alkoholhaltiga drycker, läsk, vatten och godis till bra priser. När man handlar i en gränsbutik i Tyskland, och fyller i en exportdeklaration där man lovar att inte öppna sina drycker på tysk mark, får man handla utan att betala pant. Detta gör att priset på drycker i burk blir ännu lite billigare i Tyskland jämfört med hemma i Sverige. 

BorderShop

En av de populäraste gränshandelsbutikerna i Puttgarden är Scandlines BoderShop. BorderShop i Puttgarden ligger precis i anslutning till färjeterminalen. I butiken, som är över 5000 kvadratmeter stor, hittar du allt från alkohol till godis, snacks och hushållsartiklar. 

BorderShop i Puttgarden har öppet alla dagar – fredagar och lördagar har de vanligtvis öppet hela dygnet. De håller även öppet de flesta röda dagar – förutom helgdagarna kring jul, 24:e, 25:e, 31:e och 1:a, då de håller helt stängt.

Många väljer att ta färjan över till Puttgarden endast för att handla riktigt billigt i gränsbutikerna. 

Läs mer om BorderShop och gränshandel i Tyskland