Färja Varberg – Grenå

Färjeförbindelse Varberg – Grenå

Färjeförbindelsen mellan Varberg – Grenå, som drivs av rederiet Stena Line, trafikeras av färjan Stena Nautica. Färjan är ett kombinerat passargerar- och fraktfartyg och kan ta emot 900 passagerare och lasta motsvarande 324 personbilar.

Det är två avgångar från Varberg men olika för vilken veckodag det är: Klockan 07:00 (tisdagar – måndagar), 08:50 (enda turen på lördagar, men går också söndag, måndag) och 19:45 och likaledes två avgångar från Grenå: Klockan 01:00 (ingen tur på söndagar) och 14:20 (enda turen på söndagar, men går också resten av veckodagarna) och överfarten tar antingen 4:20 eller 4:25 minuter från Varberg till Grenå, men tar 5:15 från Grenå till Varberg på turen som går 01:00.

Fyra kategorier av hytter

Stena Nautica har 148 hytter fördelade på fyra kategorier, allt från en 2-bäddshytt utan fönster (under bildäck) till en 2-bäddshytt med havsutsikt. Dessutom finns det en salong med vilstolar för resenärer som vill koppla av, men inte har en hytt, under överresan.

sovhytt

Restauranger ombord

På färjan finns två matställen; restaurangen Taste, med dofter och smaker från alla världens kök. Du kan förboka din måltid i samband med att du beställer din biljett. Dessutom finns Café Nautica belägen centralt på färjan. Här kan du beställa kaffe, te, bakverk, smörgåsar, sallader samt lättare rätter samt inhandla avec, vin och öl.

Du har också möjligheten att under överfarten pröva räkmackan som serveras ombord. Mackan, som är tillagad direkt på båten, är glutenfri, utan majonäs och du kan även få den med extra mycket gurka.

Film i biografen

Den som vill koppla av med en film så finns det möjlighet att göra det i färjans biosalong. För den köpsugne finns det dessutom en Bordershop. Innan du går ombord på färjan kan du planera dina inköp via denna länk. Barnen kan ta del av utbudet i det lekrum står till förfogande, med bland annat en videoskärm med barnfilmer.

Om du behöver arbeta med datorn, eller med någon annan digital plattform, så finns det gratis Wi-fi på färjan. Det är ett generellt rökförbud på fartyget.

Olika biljetter

Det finns flera olika kategorier av biljetter på sträckan Varberg – Grenå och för passagerarfordon gäller följande mått: Personbil, max 2 meter hög , 4,7 meter lång och 2.10 m bred. Personbil, max 2 meter hög, 6 meter lång. Bil, max 3 meter hög, 6 meter lång. Bil/husbil maximalt 4 meter hög, 6 meter lång och 2.60 m bred (det gäller alla fordon som är högre än tre meter). Bil/husbil maximalt 4 meter hög, 8 meter lång, 10 meter lång eller 12 meter lång. Dessutom finns det biljettkategorier för motorcykel och cykel.

bil-med-farja

Bil med släp

När det gäller släp så är biljettkategorierna; släp maximalt 2 meter hög, 4 meter lång. Släp maximalt 4 meter hög, 4 meter lång. Släp maximalt 2 meter hög, 6 meter lång. Släp maximalt 4 meter hög, 6 meter lång. Släp/husvagn mindre (<) än 4 meter hög och 8 meter lång. Släp/husvagn maximalt 4 meter hög och 12 meter lång.

Om du planerar att transportera levande djur (hästar) med ett fordon och släp måste det alltid föranmälas så glöm inte att kontakta Stena Line för mer information för rutten du vill använda. Övriga boskap ska bokas via Stena Freight.

Är du över 65 år har du pensionärsrabatt och du som är student har också rabatt vid uppvisande av giltig studentlegitimation.

Medlemsklubben Extra

Stena Line har också en medlemsklubb – Extra som ger exklusiva medlemserbjudanden ombord på rederiets färjor. Det finns två kategorier av medlemskap: Blå medlem eller Guldmedlem. Resenären får vid medlemskapet rabatter på de redan förmånliga priserna samt poäng på utvalda varor. Dessutom får resenären erbjudanden ombord i restaurangen, caféet och baren.

Extra förmåner

Är du en resenär som reser mycket ges extra förmåner. Vid köp av varor på färjorna får du poäng för att använda till framtida resor. Den som är med i Extra kan också hantera sina bokningar på ett enklare och mer överskådligt sätt. Du får en snabbare incheckning och kan ändra och avboka biljetterna online. Mer information om medlemsklubben Extra ges via denna länk.

Viktig information

Viktigt att notera är att rederiet Stena Lines har meddelat att det kommer att avbryta samarbetet med Varberg och upphöra med Grenå-trafiken på sensommaren 2019. Företaget hoppas att få behålla färjelinjen till Grenå – men att trafiken då dirigeras till hamnen i Halmstad. Orsaken är att färjeläget inte kan vara kvar på nuvarande plats när Varbergs kommun ska bygga en ny stadsdel på området.