Bilsemester i Tyskland – Våra tips

Det är mycket nära till Tyskland, vare sig man kör dit eller väljer att ta färjan direkt över från Trelleborg eller Göteborg. Väl inne i Tyskland går det fort att ta sig fram om man använder sig av det utbredda motorvägsnät de har. En sak man ska vara försiktig med är att börja köra fort och långt med en gång. Bilen behöver vänja sig vid hastigheterna först, och speciellt på sommaren kan det bli ganska varmt.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 375 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 399 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 750 kr


Mer information

I många delar av Tyskland måste man ha en miljödekal på bilen, om man inte har den kan man få betala böter. Man kan beställa den på internet innan man reser. Gamla bilar som inte kvalificerar för någon dekal får inte köra i de områden av städerna som har miljözoner.

moseldalen

Om man har tid är det mycket trevligt att undvika autobahn och istället ta sig fram på de vanliga vägarna. Det finns många små pensionat, så kallade gasthof, som ofta har drivits av en familj i flera generationer. Annars kan man alltid hitta en campingplats, eller hotell. Det är även populärt med vandrarhem i Tyskland.

Norra Tyskland

I norra Tyskland finns det långa, fina sandstränder. Man kan ofta hitta strandkorgar som skyddar mot vinden. Om man vill variera sin semester lite kan man besöka hamnstaden Rostock. Här blandas historiska murar och byggnader med modern stil. Man kan besöka de olika kyrkorna som finns i staden, från St Petrikyrkans torn har man en fantastisk utsikt över staden och havet.

Semestermål

Om man vill ha en unik badupplevelse kan man ta sig till Europas största badanläggning. Tropical Islands ligger 60 km söder om Berlin och här finns det fantastiska bassänger och aktiviteter för hela familjen. Även i närheten av Hannover finns det ett äventyrsbad, aquaLaatzium. Tyskland satsar på att vara ett semestermål för alla, inklusive barnfamiljer, så det finns många parker och nöjen runt om i landet.

brandenburger

Berlin

På vägen mellan Bremen och Hanau kan man stanna och uppleva den fantastiska naturen, besöka Sababorgen eller se hur råttfångaren visar vägen till platsen där bröderna Grimm föddes. I själva Bremen kan man besöka Becks ölbryggeri, de har guidade turer. Ett besök i huvudstaden Berlin står också högt upp på mångas önskelista. Känd i hela Europa för sin kulturella och historiska arv, men även för sitt livliga nattliv. Här finns det mycket att göra och se. Man bör helt klart åka upp i TV-tornet och se utsikten. Det finns också flera museer och konstutställningar som man kan besöka.

Bra att veta

Dubbdäck är förbjudet i Tyskland, så om du reser under vinterhalvåret så är det mycket viktigt att du använder dig av dubbfria vinterdäck. Om du blir stoppad med dubbdäck så kan din bil i värsta fall konfiskeras, men mer troligt är att du får möjligheten att dra ut dubbarna på plats och/eller får böter.

Bila i Tyskland – Reseguider som underlättar planering

För dig som planerar att ta bilen, till exempel under sommarsemestern, till Tyskland finns det flera bra reseguider, både på nätet och i pappersböcker.

En bra startpunkt är nätsidan Motormännen, som du når via länken: https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/bilresefakta-land-foer-land/tyskland/. På denna sida ges nyttig information om biltåg, camping, hotell, husbil, miljözoner, trafikregler, vackra vägar, vandrarhem, vägavgifter, vad du bör tänka på vid packningen, vad ska man göra om något oförutsett händer med mera.

Familjens reseguide

Innan fanns en bra sida för att få tips vid planeringen av resan med bil till Tyskland. Familjens reseguide hette den. På den nätsidan fanns en beskrivning hur en barnfamilj stannar över natten i Weinheim, söder om staden Frankfurt am Main i förbundslandet Hessen.

Här fick familjen njuta av sextonhundratalsgränder, uteserveringar och bergstoppar. Skribenten ger även ett tips om Hotel Goldener Pflug som ett bra boende i staden.

På hemsidan ges även en beskrivning av en vistelse i Köln, som skribenten anser är ett bra stopp på vägen söderut. Det är knappt fem timmars körning från färjan i Lübeck på raka fina vägar. Eftersom lastbilar (över 7,5 ton) inte får köra på motorvägarna under söndagar så är det bra att själv köra på den dagen.

Bertha Benz Memorial Route

En intressant nätsida för dig som söker efter en lite speciell bilrutt i Tyskland är den som uppmärksammar Bertha Benz Memorial Route som du når via denna länk: http://www.bertha-benz.de/indexen.php?inhalt=home. På sidan ges information om vem denna Bertha Benz var och varför hon har hedrats med en egen minnesväg.

Bertha Benz’ Minnesväg, som öppnades år 2008 i förbundsstaten Baden-Württemberg, är till minne av den första längre resan utförd med automobil år 1888. Vägen ingår i European Route of Industrial Heritage. Sträckan är cirka 104 kilometer.

Vackra Tyskland

När du följer rutten som först kördes av Bertha Benz passerar du några av Tysklands mest framstående höjdpunkter vad gäller utflyktsmål. Slottet i Mannheim, en byggnad som efter slottet Versailles har störst antal fönster i Europa, stadens vattentorn och Luisen där Berthas man, Dr. Carl Benz, uppfann bilen på ett landområde som kallades för T 6, 11, numera ett bostadsområde. Staden Ladenburg med sin vackra medeltida stadskärna,

Dr. Carl Benz Museum, och en villa från familjen Benz, ruinerna av Strahlenburg slott, den romantiska staden Heidelberg med sitt berömda slott och livliga gamla stadskärnan, där ett av europas äldsta universiteten grundades 1386.

Världsarvsstaden Lübeck

För dig som är intresserad att ta bilen till norra Tyskland är nätsidan för staden Lübeck, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, en lämplig källa för att inhämta information om denna intressanta stad i förbundslandet Schleswig-Holstein. Nätsidan når du via denna länk: https://www.xn—lbeck-kva.nu/. På sidan ges utförliga beskrivningar hur du reser med bil från Sverige till Lübeck.

Boenden och restauranger

Du får tips om boenden och restauranger i staden, och vilka sevärdheter som finns i närheten. Även för den som är intresserad att shoppa i staden så ges det också information om både gräns- och julhandeln.

För dig som är mer intresserad att planera en bilresa till Berlin så kan http://jade.se/reseguide/berlin bidra med nyttig information. På nätsidan ges utförlig information om intressanta utflyktsmål i den tyska huvudstaden samt en lista på restauranger, barer och shoppingställen. På sidan ger också tips på bra boenden i de olika stadsdelarna av staden.

Tyska reseguider

För dig som också vill kunna ta del av reseguider i tryckt form så finns det ett stort antal att välja mellan. Kan du läsa tyska så finns till exempel ADAC Reiseführer plus Deutschland: Die schönsten Autotouren: Mit extra Karte zum Herausnehmen Taschenbuch – 2. Juni 2008, som går att beställa via denna länk: https://www.amazon.de/ADAC-Reisef%C3%BChrer-plus-Deutschland-Herausnehmen/dp/3899055306.

Reseguiden Unbekanntes Deutschland

En annan reseguide är Unbekanntes Deutschland (Det okända Tyskland), som beskriver bilturer på för de flesta besökare obekanta delar av Tyskland. Den går att beställa via denna länk: https://www.buecher.de/shop/buecher/unbekanntes-deutschland/gebundenes-buch/products_products/detail/prod_id/38481848/

Reseguider med bilresor

I denna reseguide har 150 bilresor – på en till två dagar – sammanställts av experter. Dessa turer leder till annorlunda sevärdheter som till exempel det högsta bykyrkotornet i världen eller till byar med de karaktäristiska runda formerna, så kallade Rundlingsdörfern. För varje turné ges också kulinariska tips och råd om boende.

Planera bilresa till Tyskland

Förutom dessa ovan nämnda reseguider så finns det en som borde vara med när du planerar din bilresa till Tyskland. Det är ”Das Grosse Autoreisebuch Deutschland” (Den stora bilreseboken om Tyskland) som går att beställa via denna länk: https://www.amazon.de/Das-gro%C3%9Fe-Autoreisebuch-Deutschland-entdecken/dp/3765487414.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *