22 mars, 2013

Bilsemester i Tyskland – Våra tips

Det är mycket nära till Tyskland, vare sig man kör dit eller väljer att ta färjan direkt över från Trelleborg eller Göteborg. Väl inne i Tyskland går det fort att ta sig fram om man använder sig av det utbredda motorvägsnät de har. En sak man ska vara försiktig med är att börja köra fort och långt med en gång. Bilen behöver vänja sig vid hastigheterna först, och speciellt på sommaren kan det bli ganska varmt.

I många delar av Tyskland måste man ha en miljödekal på bilen, om man inte har den kan man få betala böter. Man kan beställa den på internet innan man reser. Gamla bilar som inte kvalificerar för någon dekal får inte köra i de områden av städerna som har miljözoner.

moseldalen

Om man har tid är det mycket trevligt att undvika autobahn och istället ta sig fram på de vanliga vägarna. Det finns många små pensionat, så kallade gasthof, som ofta har drivits av en familj i flera generationer. Annars kan man alltid hitta en campingplats, eller hotell. Det är även populärt med vandrarhem i Tyskland.

I norra Tyskland finns det långa, fina sandstränder. Man kan ofta hitta strandkorgar som skyddar mot vinden. Om man vill variera sin semester lite kan man besöka hamnstaden Rostock. Här blandas historiska murar och byggnader med modern stil. Man kan besöka de olika kyrkorna som finns i staden, från St Petrikyrkans torn har man en fantastisk utsikt över staden och havet.

Om man vill ha en unik badupplevelse kan man ta sig till Europas största badanläggning. Tropical Islands ligger 60 km söder om Berlin och här finns det fantastiska bassänger och aktiviteter för hela familjen. Även i närheten av Hannover finns det ett äventyrsbad, aquaLaatzium. Tyskland satsar på att vara ett semestermål för alla, inklusive barnfamiljer, så det finns många parker och nöjen runt om i landet.

brandenburger

På vägen mellan Bremen och Hanau kan man stanna och uppleva den fantastiska naturen, besöka Sababorgen eller se hur råttfångaren visar vägen till platsen där bröderna Grimm föddes. I själva Bremen kan man besöka Becks ölbryggeri, de har guidade turer. Ett besök i huvudstaden Berlin står också högt upp på mångas önskelista. Känd i hela Europa för sin kulturella och historiska arv, men även för sitt livliga nattliv. Här finns det mycket att göra och se. Man bör helt klart åka upp i TV-tornet och se utsikten. Det finns också flera museer och konstutställningar som man kan besöka.

 

Bra att veta

Dubbdäck är förbjudet i Tyskland, så om du reser under vinterhalvåret så är det mycket viktigt att du använder dig av dubbfria vinterdäck. Om du blir stoppad med dubbdäck så kan din bil i värsta fall konfiskeras, men mer troligt är att du får möjligheten att dra ut dubbarna på plats och/eller får böter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *