Bilsemester i Tyskland – Våra tips

Det är mycket nära till Tyskland – vare sig man kör dit eller väljer att ta färjan direkt över från Trelleborg eller Göteborg. Väl inne i Tyskland går det fort att ta sig fram om man använder sig av det utbredda motorvägsnät de har. Tyskland bjuder dessutom på mycket att upptäcka för semesterfirare – allt från vackra badstränder till pulserande städer.

 • Ett måste: En båttur genom Berlin
 • Bäst boende: Meliá Berlin, elegant hotell i centrala Berlins shoppingdistrikt
 • Bra att veta: Många motorvägar i Europa har vägtullar, men Autobahn i Tyskland har inga

Att köra i Tyskland

Tyskland är ett utmärkt land att bilsemestra i. Vägarna är i mycket gott skick och det går snabba motorvägar genom landet Autobahn på tyska.

Autobahn

Autobahn har på många ställen fri fart – det innebär att man får köra hur fort man vill bara man kör säkert. Den rekommenderade hastigheten är dock max 130 km/h.

När man kommer in i Tyskland kan det locka att börja köra fort och långt med en gång. Det ska man dock vara lite försiktig med. Bilen behöver vänja sig vid hastigheterna först, och speciellt på sommaren kan det bli ganska varmt.

Autobahn har inga vägtullar.

Undvik Autobahn

När man tänker på att köra genom Tyskland tänker de allra flesta på Tysklands världskända motorväg – Autobahn. Den gör förstås att det går snabbt att ta sig igenom landet, men om man ska på bilsemester kanske man är sugen på att upptäcka och uppleva också.

Om man har tid är det mycket trevligt att undvika autobahn och istället ta sig fram på de vanliga vägarna. Då kan man hitta många små och mysiga pensionat, så kallade gasthof, som ofta har drivits av en familj i flera generationer. Annars kan man alltid hitta en campingplats, eller hotell. Det är även populärt med vandrarhem i Tyskland.

Miljödekal och gröna zoner

I många delar av Tyskland måste man ha en miljödekal på bilen – om man inte har den kan man få betala böter. Man kan beställa den på internet innan man reser.

Miljödekalerna ges endast till fordon som uppfyller vissa miljökrav. Om man har en nyare bil, från de senaste 10 åren, brukar det dock inte vara något problem.

Gamla bilar som inte kvalificerar för någon dekal får inte köra i de områden av städerna som har miljözoner.

moseldalen

Hastighetsbegränsningar i Tyskland

Dessa hastigheter gäller generellt på tyska vägar. Följ dock alltid aktuell skyltning.

På vissa delar av Autobahn är det fri fart, men den rekommenderade maxhastigheten är 130 km/h.

OmrådeHastighet
Tätort50 km/h
Landsväg100 km/h
Motorväg130 km/h (rekommenderad)

Kom ihåg inför din bilresa i Tyskland

 • Miljözoner – Inom vissa delar av Tyskland råder så kallade gröna zoner, eller miljözoner. Här behöver man en miljödekal, Feinstaubplakette, i framrutan på bilen.
 • Vägavgifter – Tyskland har inga vägavgifter för personbilar – inte ens på Autobahn.
 • I bilen – Reflexväst, varningstriangel, ansiktsmasker och första hjälpne-låda ska finnas i bilen.
 • Dieselförbud – I vissa Tyska städer, bland annat Hamburg, Berlin, Gelsenkirchen, Stuttgart, Darmstadt och Essen, är det förbjudet att köra med äldre dieselbilar.
 • Mobiltelefon – Som förare får man inte använda sin mobiltelefon när man kör. Hansfree är dock tillåtet.
 • Rondell – Bilar i rondellen har företräde. Blinka när du lämnar rondellen.
 • Dubbdäck – Dubbdäck är förbjudet i Tyskland, så om du reser under vinterhalvåret så är det mycket viktigt att du använder dig av dubbfria vinterdäck. Om du blir stoppad med dubbdäck så kan din bil i värsta fall konfiskeras, men mer troligt är att du får möjligheten att dra ut dubbarna på plats och/eller får böter.

Planera din resa till Tyskland

Från Sverige kan man ta sig till Tyskland på ett par olika sätt. Man kan köra via Öresundsbron och köra igenom Danmark, ta en färja från Danmark till Tyskland, eller ta färjan direkt från Sverige till Tyskland.

Här hittar du mer information om färjor till Tyskland.

Färjor från Sverige eller Danmark till Tyskland

I tabellen nedan hittar du färjor från Sverige till Tyskland och från Danmark till Tyskland.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Sevärdheter i Tyskland

Tyskland är ett rikt land på upplevelser. Vi har samlat några av våra favoriter som passar utmärkt för bilresan.

Våra bästa tips för Tyskland

Upptäck Berlin från vattnet – båttur längs Spree

 • Guidad båtresa genom Berlin – svensk audioguide finns
 • Res från Friedrichstraße till Nikolaiviertel

Upplev Berlin från vattnet. Se alla stadens vackraste sevärdheter med denna båtresa längs floden Spree. En audioguide, som finns på svenska, guidar dig genom staden och alla vackra byggnader och historiska platser. Se Reichstag, Lutherbrücke, Hauptbahnhof, Berliner Dom, Museumsinsel, Nikolaiviertal och mycket mer. Boka din plats på båtturen här och läs recensioner från turister som åkt med

TV-tornet i Berlin

 • Åk upp i Berlins TV-torn och njut av den vackra utsikten
 • Boka biljett och smit förbi kön

En av de mest karakteristiska byggnaderna i Berlin är TV-tornet. Från tornets topp kan man se ut över hela Berlin. Man kan se allt från Olympia Stadium till Postdamer Platz. 

Genom att boka biljetter i förtid slipper man köerna, och kan enkelt och smidigt åka upp i tornet utan att behöva vänta. Läs mer om hur du bokar biljetter här

Uppräck Hamburg från vattnet – dagskryssning  

 • Guidad kryssning genom Hamburg
 • Res från Hambrugs hamn till Elbphilharmonie

Upplev vackra Hamburg från vattnet. Med denna dagskryssning får du se många av de vackraste sevärdheterna i Hamburg tillsammans med en tysk guide som berättar allt om stadens historia. Från Hamburgs hamndistrikt åker kryssningen vidare till Speicherstadt, Hafen City och St. Pauli.

Läs mer om kryssningen här och boka dina biljetter

Städer i Tyskland

Rostock och norra Tyskland

I norra Tyskland finns det långa, fina sandstränder. Man kan ofta hitta strandkorgar som skyddar mot vinden. Om man vill variera sin semester lite kan man besöka hamnstaden Rostock. Här blandas historiska murar och byggnader med modern stil. Man kan besöka de olika kyrkorna som finns i staden, från St Petrikyrkans torn har man en fantastisk utsikt över staden och havet.

Semestermål

Om man vill ha en unik badupplevelse kan man ta sig till Europas största badanläggning, Tropical Islands. Tropical Islands ligger 60 km söder om Berlin och här finns det fantastiska bassänger och aktiviteter för hela familjen.

Även i närheten av Hannover finns det ett äventyrsbad, aquaLaatzium. Tyskland satsar på att vara ett semestermål för alla, inklusive barnfamiljer, så det finns många parker och nöjen runt om i landet.

Bremen och Hanau

På vägen mellan Bremen och Hanau kan man stanna och uppleva den fantastiska naturen, besöka Sababorgen eller se hur råttfångaren visar vägen till platsen där bröderna Grimm föddes. I själva Bremen kan man besöka Becks ölbryggeri, de har guidade turer.

Berlin

Ett besök i huvudstaden Berlin står också högt upp på mångas önskelista. Känd i hela Europa för sitt kulturella och historiska arv, men även för sitt livliga nattliv. Här finns det mycket att göra och se. Man bör helt klart åka upp i TV-tornet och se utsikten. Det finns också flera museer och konstutställningar som man kan besöka.

Läs mer om Berlin som resmål här.

brandenburger

Bertha Benz Memorial Route

Bertha Benz’ Minnesväg öppnades år 2008 i förbundsstaten Baden-Württemberg till minne av den första längre resan utförd med automobil år 1888. Vägen ingår i European Route of Industrial Heritage. Sträckan är cirka 104 kilometer.

När du följer rutten som först kördes av Bertha Benz passerar du några av Tysklands mest framstående höjdpunkter vad gäller utflyktsmål. Slottet i Mannheim, en byggnad som efter slottet Versailles har störst antal fönster i Europa. Stadens vattentorn och Luisen där Berthas man, Dr. Carl Benz, uppfann bilen på ett landområde som kallades för T 6, 11, numera ett bostadsområde. Staden Ladenburg med sin vackra medeltida stadskärna. Dr. Carl Benz Museum, och en villa från familjen Benz, ruinerna av Strahlenburg slott, den romantiska staden Heidelberg med sitt berömda slott och livliga gamla stadskärnan, där ett av europas äldsta universiteten grundades 1386.

Boende i Tyskland

I Tyskland är det särskilt populärt med familjedrivna pensionat, så kallade Gasthof, i mindre byar och längs vägarna. Pensionaten bjuder på en familjär känsla som många är ute efter när de reser genom Tyskland.

Förutom pensionat finns det förstås hotell, campingplatser och vandrarhem.

Populära städer att boka hotellnätter i:

Populära turistområden i Tyskland:

 • Bodensjön
 • Sylt
 • Usedom
 • Rügen
 • Mosel

Karta över Tyskland

I kartan nedan hittar du alla resmål vi har tipsat om markerade. Zooma in och klicka på platserna för att få mer information.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *