Bila i Kroatien – tips & trix

Kroatien har blivit ett mycket populärt resmål. Dess långa kust vid Medelhavet gör det perfekt för en badsemester. Vare sig man hyr bil eller kör ner med egen bil kan man hitta många små pärlor och undangömda stränder. Det är fullt av campingplatser, hotell och logi.

dubrovnik

Makarska är en stad som ligger cirka en timme från Split. De höga bergen och den långa stränderna är fantastiska, vägen svindlar sig fram mellan bergen. Staden ligger skyddad i en liten bukt, mellan bergen och havet. Om man vill strosa runt rekommenderas en tur i gamla stan med sina trånga gränder. Det finns många små butiker där man kan köpa smycken och spetsar. Vid hamnen ligger många restauranger, fisk från havet serveras på flera olika sätt. Det finns både campingplatser och ett stort utbud av hotell om man vill övernatta.

Man kan se ön Brac från Makarska, och man kan ta sig över med färja antingen från Makarska eller Split. Kroatien har över 1 000 öar längs sin kust och många har en alldeles speciell karaktär. Brac är den tredje största ön och har en karg, stenig natur. Man exporterar sten till hela Europa härifrån. Här finns den kända stenstranden Zlatni Rat, men även flera andra fina stränder.

En annan stor ö som är väl värt ett besök är Hvar. Hit åker många för att njuta av alla de barer och krogar som finns på ön. Men även för att uppleva produktionen av lavendel som Kroatien är känd för. Man kan köpa produkter av olika slag i stort sett överallt.

När man besöker Split ska man inte missa det gamla palatset som byggdes av kejsaren
Diocletianus på 200-talet. Men det är fullt med underbara gamla byggnader och hus i staden. I de gamla delarna är det bilfritt, så det är bäst att parkera nere vid kajen där det finns en stor parkering. Det är mycket trevligt att promenera längs Riva, hamnpromenaden. Det finns många små restauranger där man kan njuta av den goda medelhavsmaten. Härifrån går det även färjor ut till de största öarna.

När man besöker Kroatien är det ett måste att se Dubrovnik. Den anses vara Europas vackraste stad, med en fantastisk blandning av historia och moderna byggnader. Det finns mycket att se. Man kan gå runt den äldre delen av staden uppepå stadsmuren, därifrån har man en fin utsikt över hela viken. På sommaren hålls en internationell musikfestival då hela Dubrovnik sväller över med olika utländska artister.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *