Bila i Kroatien – tips & trix

Kroatien har blivit ett mycket populärt resmål. Dess långa kust vid Medelhavet gör det perfekt för en badsemester. Vare sig man hyr bil eller kör ner med egen bil kan man hitta många små pärlor och undangömda stränder. Det är fullt av campingplatser, hotell och logi.

dubrovnik

Trafiksäkerhet i Kroatien

Kroatien är ett vackert land att bila igenom, särskilt om man kör längs kusten med utsikt över Adriatiska havet.

Skicket på vägarna är relativt gott, särskilt om man håller sig till motorvägarna och större landsvägar. När man kommer ut på lite mindre vägar runt mindre orter kan underhållet dock vara bristfälligt.

Säkerhet på vägarna i Kroatien

Olycksstatistiken på de kroatiska vägarna är i regel högre jämfört med de svenska. Körstilen är lite mer aggressiv, därför bör man vara uppmärksam både som trafikant och fotgängare i trafiken.

Vid gränsövergångarna, och de vackra kustvägarna, kan trafiken bli tät och bilköer uppstå – särskilt under sommaren när turisterna är många.

Gränsövergångar med risk för långa köer under sommaren:

 • Kroatien – Slovenien
 • Kroatien – Serbien
 • Kroatien – Bosnien-Hercegovina
 • Kroatien – Ungern

Hastighetsbegränsningar i Kroatien

I Kroatien gäller dessa hastighetsbegränsningar. Kom dock alltid ihåg att följa aktuell skyltning i landet.

OmrådeHastighet
Tätort50 km/h
Landsväg90 km/h
Motortrafikled110 km/h
Motorväg130 km/h

Kom ihåg inför din bilresa i Kroatien

 • Högertrafik – I Kroatien gäller högertrafik.
 • Säkerhetsbälte – Alla i bilen bör använda säkerhetsbälte.
 • Barn – Barn under 12 år får inte sitta i passagerarsätet fram (undantag görs för barn under 2 år i bilbarnstol).
 • Mobiltelefon – Det är förbjudet att använda sin mobiltelefon när man kör.
 • Dubbdäck – Det är förbjudet att använda dubbdäck.
 • Vägtull – Flera motorvägar i Kroatien har vägtull. Under sommarmånaderna juni – september tillkommer även ett säsongstillägg på 10 %. Vägtullen kan betalas på plats eller via en enhet som fästs i framrutan. Här finns mer information om vägavgifterna i Kroatien.

Planera din rutt till Kroatien

Från Malmö i södra Sverige till Kroatiens huvudstad Zagreb tar det ungefär 17 timmars aktiv körtid. När man planerar sin bilresa genom Europa är det dock viktigt att lägga in tid för stopp, övernattning, matpauser och kanske lite sightseeing på vägen.

Den snabbaste vägen till Kroatien går via Tyskland, Tjeckien, Österrike och Slovenien – men man kan förstås anpassa sin rutt efter vad man vill uppleva på vägen.

Om man tar vägen via Polen kan man passa på att upptäcka vackra Warszawa och ta vägen via Ungern och Budapest. Om man tar vägen via Tyskland passerar man Berlin, Prag och Wien.

Färja från Sverige till Tyskland

Om man åker från södra Sverige är det ofta mest praktiskt att ta vägen via Tyskland. Antingen tar man en färja till Tyskland direkt, till exempel från Trelleborg, eller så tar man vägen via Danmark.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 390 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 414 kr


Mer information
ScandlinesTyskland
Stenaline Tyskland

Dyrare
Ta med bilen
Via Danmark
Bra shopping

fr 485 kr


Mer information

Färja från Sverige till Polen

Om man reser från östra Sverige kan det vara mer praktiskt att ta vägen via Polen och sedan vidare ut i Europa. Det går till exempel färjor från Karlskorna till Gdynia, och färjor från Nynäshamn till Gdansk.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 880:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 699:-


Mer information

Sevärdheter i Kroatien

Makarska

Makarska är en stad som ligger cirka en timme från Split. De höga bergen och den långa stränderna är fantastiska, vägen svindlar sig fram mellan bergen. Staden ligger skyddad i en liten bukt mellan bergen och havet. Om man vill strosa runt rekommenderas en tur i gamla stan med sina trånga gränder. Det finns många små butiker där man kan köpa smycken och spetsar.

Vid hamnen ligger många restauranger. Fisk från havet serveras på flera olika sätt. Det finns både campingplatser och ett stort utbud av hotell om man vill övernatta.

Brac

Man kan se ön Brac från Makarska, och man kan ta sig över med färja antingen från Makarska eller Split. Kroatien har över 1 000 öar längs sin kust och många har en alldeles speciell karaktär. Brac är den tredje största ön och har en karg, stenig natur. Man exporterar sten till hela Europa härifrån. Här finns den kända stenstranden Zlatni Rat, men även flera andra fina stränder.

Hvar

En annan stor ö som är väl värt ett besök är Hvar. Hit åker många för att njuta av alla de barer och krogar som finns på ön. Men även för att uppleva produktionen av lavendel som Kroatien är känd för. Man kan köpa produkter av olika slag i stort sett överallt.

Split

När man besöker Split ska man inte missa det gamla palatset som byggdes av kejsaren Diocletianus på 200-talet. Men det är fullt med underbara gamla byggnader och hus i staden. I de gamla delarna är det bilfritt, så det är bäst att parkera nere vid kajen där det finns en stor parkering.

Det är mycket trevligt att promenera längs Riva, hamnpromenaden. Det finns många små restauranger där man kan njuta av den goda medelhavsmaten. Härifrån går det även färjor ut till de största öarna.

Dubrovnik

När man besöker Kroatien är det ett måste att se Dubrovnik. Dubrovnik anses vara Europas vackraste stad, med en fantastisk blandning av historia och moderna byggnader. Det finns mycket att se. Man kan gå runt den äldre delen av staden uppe på stadsmuren, därifrån har man en fin utsikt över hela viken. På sommaren hålls en internationell musikfestival då hela Dubrovnik sväller över med olika utländska artister.

Boende i Kroatien

Kroatien är ett populärt land för turister från hela Europa. Det finns därför ett stort utbud av hotell, semesterboenden, vandrarhem och campingplatser.

Populära regioner i Kroatien för turister:

 • Istrien
 • Plitvicesjöarna
 • Krk Island
 • Gorski kotar
 • Rab

Populära orter i Kroatien:

 • Zagreb
 • Opatija
 • Rovinj
 • Dubrovnik
 • Split
 • Zadar

Karta över Kroatien

Alla sevärdheter vi tipsar om finns utplacerade på kartan nedan. En perfekt start för din bilresa genom vackra Kroatien.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *