Tips planering av körrutter

Planera körrutter

Internet ger dig som tänker ta bilen till andra europeiska länder en bra möjligheter att planera vilka vägar som du önskar ta till dina resmål. En bra utgångspunkt är att surfa in på Motormännens Riksförbunds hemsida via denna länk:
https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/hitta-vaegen-till-ditt-resmaal/

Därefter välj Viamichelins sida via denna länk: www.viamichelin.com. Via fältet Route planner kan du fylla i avreseorten i rutan A. Gatuadress behövs inte, det räcker med ortnamn. I rutan B ska du fylla i målet för resan.

Du kan också ange en eller flera platser efter den tänkta körvägen genom att klicka på plustecknet – add a mid-point – beläget mellan A och B. Du kan också välja vilken typ av väg – och andra val – som du anser passar bäst via Options. Tryck på Search och efter ett tag framträder en karta och en vägbeskrivning.

Använd Google Maps

Ett annat bra ställe att visualisera din körsträcka är via Google Maps. Den når du via denna länk:
www.maps.google.com. Tryck på det krökta piltecknet – som står för Vägbeskrivningar – i Sökfältet.

Knappa in – på första raden – den ort där din resa ska ta sin början. På den andra raden ska du ange den ort som är resmålet. Sedan visas ett vägförslag automatiskt. När du trycker på menyn – längst till vänster – så finns det möjlighet att bland annat välja en satellitvy då landskapet framträder. Det finns även möjlighet att välja terräng, då höjdkurvor framträder på kartan.

En annan bra interaktiv hemsida på vilken du kan planera din körväg är Routeperfect, som du når via länken: https://www.routeperfect.com/trip-planner.

utsiktsplats-vid-vag

Skriv in startorten där din resa börjar under Starting in. Skriv därefter in resmålet under Ending in. Under rubriken Your Preferences kan du till exempel ange om du föredrar att resa genom små städer (Small Towns), då kan du trycka på plustecknet. Andra valmöjligheter är Culture (Kultur), Great Food (Bra mat/restauranger), Nature, Historic Places (Historiskt intressanta platser), Beaches (Stränder), Night Life (Nattliv) och Active (Vandringsleder med mera).

På högra sidan, under rubriken Itinerary (Resbeskrivning), har du möjlighet att själv i rutan ange en ort som du vill besöka under resan. Under den rubriken framgår också avståndet mellan de olika orterna och hur lång uppskattad restid det är att ta sig mellan dem.

Eurotrip Planner

Ytterligare en interaktiv hemsida för att planera en resa ut i Europa är Eurotrip Planner, som nås via denna länk: http://www.eurotripplanner.eu/. I sökrutan kan du skriva in orten där du startar resan, till exempel Stockholm. I bildrutan klicka i Add to trip och under rubriken My Eurotrip, höger sida, står det nu Stockholm och under orten står det Getting started, och nu är Add your first city ibockad.

Skriv nu i sökrutan in resmålet, till exempel Lisbon. Tryck på förstoringsglaset. Nu framträder bildrutan med olika alternativ för Lissabon att klicka på. Om du väljer det första alternativet, Lisbon, så öppnas en ny bild och du kan nu trycka i knappen Add to trip. På höger sida har nu Connect two cities bockats i. Nu har också ett förslag till en körsträcka mellan Stockholm och Lissabon automatiskt fyllts i.

medelhavet-med-bil

Fyll i en annan ort i sökrutan som du önskar besöka mellan Stockholm och Lissabon, till exempel Berlin. Tryck på sökknappen och välj det första alternativet Berlin. Klicka åter på Add to trip. När du har bildrutan över Berlin så kan du välja trycka på Exploreknappen och då få upp olika intressanta ställen att besöka, till exempel Brandenburg Gate (Brandenburger Tor).

När bildrutan för den platsen framträder så kan du igen trycka på Add to trip. Då har raden Add a place to a city blivit ibockad. Du kan nu spara denna körrutt genom att klicka på Save. Men för att kunna spara ned sidan så måste du skapa ett konto och fylla i de rutor som framträder på sidan. Det går också att längst ner på höger sida ladda ner en applikation för denna hemsida till både Android och Iphone, via Google Play eller App Store.

Resa med hyrbil

Om du planerar att med hyrbil ta dig till flera länder i Europa så är det en bra början att besöka hemsidan Autoeurope, via denna länk: https://www.autoeurope.com/travel-tips/plan-a-road-trip/#

På den hemsidan kan du sedan välja flera turer i till exempel Frankrike under rubriken: DETAILED ITINERARIES: BEST ROAD TRIPS IN EUROPE: Under rubriken France Road Trips (Vägtips i Frankrike) så finns det information om flera körrutter. Klicka på länkarna med namnen French Riviera, Brittany, Loire Valley, Dordogne River Valley och Champagne Region så framträder bland annat en karta med vägbeskrivningar med mera.