Bila i Danmark – Tips för bilsemestern

En bilsemester i Danmark lockar många svenskar varje sommar. Landet bjuder på pulserande storstäder, som Köpenhamn, Århus och Odense – men även pittoreska små byar, vackra stränder, världskända nöjesparker, museer, historiska byggnader och en ikonisk matkultur. 

Köra till Danmark

Danmark är ett av Sveriges grannländer. Det finns ett par olika sätt att ta sig över sundet. Om man kör från södra Sverige är det enklaste sättet att köra över Öresundsbron eller ta färjan från Helsingborg till Helsingör. Det är ForSea som kör den sträckan. Från västra Sverige kör StenaLine ett par olika sträckor: Göteborg – Fredrikshamn och Halmstad – Grenå.

Färjor från Sverige

Bro från Sverige

Trafiksäkerhet

Danmark har väldigt lika trafikförhållanden som Sverige. Det enda som egentligen skiljer är färgerna på skyltarna. De danska vägskyltarna har i regel vit botten, svart text och röd ram. 

En annan sak som är viktig att tänka på när man kör bil på danska vägar är landets cykelkultur. Att cykla är väldigt populärt i Danmark. Landets cykelbanor är väl utbyggda, men det förekommer även cyklar i biltrafiken. Lämna företräde till cyklar och ha god uppsikt vid korsningar.

Vägtull

I Danmark har motorvägarna inga vägavgifter. De enda vägarna som har avgifter är Öresundsbron och Stora Bältbron. Avgiften för broarna kan betalas i betalstationer antingen när man kör på bron eller lämnar bron – det beror på från vilket håll man kommer. För den som passerar någon av broarna ofta finns digitala bropass.

Hastighetsbegränsningar

I regel gäller dessa hastigheter på de danska vägarna. Kom dock alltid ihåg att följa den aktuella skyltningen och att anpassa hastigheten efter väder, trafik och vägförhållanden. 

 • Motorväg: 130 km/h
 • Motortrafikled: 80 – 90 km/h
 • Landsväg: 80 km/h
 • Tätort: 50 km/h

Kom ihåg inför bilresan i Danmark

 • Körkort: Det går bra att använda sitt svenska körkort i Danmark. 
 • I bilen: Varningstriangel. 
 • Säkerhetsbälte: Alla i bilen måste använda säkerhetsbälte.
 • Mobiltelefon: Man får inte köra bil, eller cykla, och använda sin mobiltelefon samtidigt. Det är okej att använda handsfree, men inte med hörlurar. 
 • Cyklister: Bilister ska i de allra flesta fall lämna företräde till cyklar. 
 • Dubbdäck: Dubbdäck är tillåtet under november till mitten av april.
 • Promille: Promillegränsen ligger på 0,5. 

Sevärdheter i Danmark

Danmark bjuder på allt för den perfekta bilsemestern. Besök storstaden Köpenhamn och kör sedan bilen söderut och besök några av Danmarks vackraste stränder. 

Köpenhamn

Danmarks huvudstad Köpenhamn är en stad som charmar de allra flesta. Matkulturen är spännande och innovativ, arkitekturen är häpnadsväckande, shoppingen fenomenal och kulturen och historien något utöver det vanliga. 

Platser i Köpenhamn som man inte kan missa när man ä på besök är bland annat nöjesparken Tivoli, vackra stadsdelen Nyhavn, slottet Amalienborg, den klassiska shoppinggatan Ströget, utkiksplatsen Rundetårn och färgstarka Christiania. 

Köpenhamn nås lättast med bil från Malmö via Öresundsbron. 

Legoland

Om man reser med barn är Legoland i Billund ett givet resmål. Parken är uppbyggd av miljoner Legoklossar som bildar allt från miniatyrvärldar till hisnande åkattraktioner. Legoland är en nöjespark med barnen i fokus.

Hitta till Legoland

Legoland ligger i Billund på ön Jylland. Man kan ta sig hit via Malmö, Öresundsbron, Köpenhamn, sen köra över Sjælland och Fyn till Billund. Från Halmstad kan man ta färjan direkt till Grenå på Jylland. Vägen Grenå till Legoland tar ungefär 2 timmar att köra. Från Göteborg går färjan till Fredrikshamn på Jylland. Bilfärden från Fredrikshamn till Legoland tar cirka tre timmar. 

Läs mer om Legoland här. 

Bornholm 

Bornholm är en populär ö bland turister i Danmark. Här bjuds det på vackra landskap, vita sandstränder och charmiga gamla byar. På Bornholm kommer man långt ifrån pulsen i Köpenhamn och man kan landa i det äkta ö-livet. Besök fiskrökerier, de runda medeltidskyrkorna och ta en middag på Bornholm alldeles egna michelinrestaurang, Kadeau. 

Vackra platser att besöka på Bornholm: 

 • Rönne – En charmig stad med röda stugor och en hamn. Det är här båten till Bornholm stannar.
 • Gudjem – En vacker semesterort med populära restauranger och mysiga smågator.
 • Hammershus – En medeltida borgruin med en spännande historia. Här är utsikten över havet oslagbar. 
 • Dueodde strand – Bornholms populäraste strand. Kilometer efter kilometer med vacker vit sandstrand. När man är färdig med badet kan man besöka Michelin-restaurangen Kadeau som ligger precis i närheten. 

Ta sig till Bornholm

Bornholm når man via färja. Direkt från Sverige kan man ta färjan till Rönne från Ystad. Turen körs av Bornholmslinjen.

Boende i Danmark

Oavsett vad du letar efter för semesterboende så finns det i Danmark. I storstäderna finns centrala hotell i olika prisklasser, i mindre städer och byar finns charmiga bed & breakfast och pensionat, och man kan även hyra sommarstuga, eller feriehus som man säger på danska. 

Utöver traditionella semesterboenden så bjuder Danmark även på många campingplatser över hela landet som håller riktigt hög kvalitet. Kom ihåg att man inte får campa var man vill i naturen i Danmark. Officiella campingplatser gäller om man har husvagn eller husbil, om man har tält får man även tälta på avsedda naturlägerplatser. 

Populära städer och områden för övernattning i Danmark: 

 • Köpenhamn
 • Helsingör
 • Århus
 • Billund
 • Bornholm
 • Odense
 • Römö

Karta över Danmark

Bila till Danmark – Reseguider som underlättar planering

Du som planerar att ta bilen över Öresund till vårt grannland Danmark har en uppsjö av reseguider att välja mellan, både på nätet, som e-bok eller i pappersformat. Läs här nedan för mer information om bilresa i Danmark.

Visit Denmark – landets officiella turistsida

En bra början vid planeringen är att besöka Visit Denmark, landets officiella turistsida, som du når via denna länk. På sajten ges information om Danmarks samtliga regioner: Nordjylland, Västjylland, Östjylland, Sydjylland, Fyn, Västsjälland, Nordsjälland, Sydsjälland, Møn och Lolland-Falster, Köpenhamn och Bornholm.

Danmarkguiden

Sedan kan det vara läge att surfa in på Danmarkguidens nätsida som du når via denna länk. På den sidan ges bland annat information om trafikregler i Danmark, tips på boenden och danska helgdagar.

Om du vill besöka huvudstaden Köpenhamn så är förlaget ”Första klass Pocketguider” och dess bok, på 128 sidor, ”Köpenhamn – Topp 10 reseguider” en bra investering. I boken ges ett flertal listor med expertkunskaper om bland annat huvudstadens okända gömda skatter, festivalerna, sevärdheterna, hotellen och butikerna. Boken kan beställas via denna länk: http://www.forstaklass.com/books/kopenhamn-2/.

Bila i Danmark

Turistguider Danmark

Via nätsidan Turistguider kan du själv ladda ner en reseguide över Köpenhamn. På den sidan finns en interaktiv karta där bland annat hotell är utmärkta.

En annan bra nätsida med mycket information om Köpenhamn är Köpenhamn.com. På den sidan listas bland annat upp de tio mest eftertraktade sevärdheterna i huvudstaden: Tivoli, Köpenhamns zoo, Den lille havfrue, Den blå planet, Nationalmuseet, Amalienborg, Tycho Brahe planetarium, Den Hirschsprungske samling, Christiania och Bakken.

Reseguide om Margueritvägen

Om du och ditt resesällskap hellre vill se hela Danmark på er biltur så införskaffa då boken ”Turen går til Danmark”, skriven av Anne Mette Futtrup, utgiven år 2016. I denna reseguide på 204 sidor beskriver Futtrup den så kallade Margueritvägen, som sträcker sig 350 mil runt om i Danmark och erbjuder på dramatiska kustlinjer, fascinerande vildmarksskogar och en fantastisk utsikt.

Boken täcker Nordjylland, Väst och Midtjylland, Södra Jylland, Östra Jylland, Fyn och Öarna, Mön och Lolland-Falster och Själland,

Bila i kopenhamn

Reseguide på engelska

På engelska finns det en del intressanta och nyttiga nätsidor för dig som planerar en resa med bil till Danmark. En av dem är Nomadic Mat som du når via denna länk. På den sidan får du tips om utflyktsmål i Köpenhamn, Århus, Roskilde, de danska stränderna och information om bland annat prisvärda boenden.

Fler tips om guider

En annan informativ nätsida på engelska, med praktiska råd om planeringen för dig som tänkt att resa med bil i Danmark, är Adventure in You, som du når via denna länk. På den sidan får du handfasta resetips för Danmark, till exempel vilken budget du bör räkna med för uppehållet, boendet, typiska danska maträtter och tips om vad det finns att se och göra i Danmark.