Bila i Danmark – Tips för bilsemestern

Bila till Danmark – Reseguider som underlättar planering

Du som planerar att ta bilen över Öresund till vårt grannland Danmark har en uppsjö av reseguider att välja mellan, både på nätet, som e-bok eller i pappersformat. Läs här nedan för mer information om bilresa i Danmark.

Visit Denmark – landets officiella turistsida

En bra början vid planeringen är att besöka Visit Denmark, landets officiella turistsida, som du når via denna länk: https://www.visitdenmark.se/sv/search/planning. På sajten ges information om Danmarks samtliga regioner: Nordjylland, Västjylland, Östjylland, Sydjylland, Fyn, Västsjälland, Nordsjälland, Sydsjälland, Møn och Lolland-Falster, Köpenhamn och Bornholm.

Danmarkguiden

Sedan kan det vara läge att surfa in på Danmarkguidens nätsida som du når via denna länk: http://www.danmarkguiden.se/resa.php. På den sidan ges bland annat information om trafikregler i Danmark, tips på boenden och danska helgdagar.

Om du vill besöka huvudstaden Köpenhamn så är förlaget ”Första klass Pocketguider” och dess bok, på 128 sidor, ”Köpenhamn – Topp 10 reseguider” en bra investering. I boken ges ett flertal listor med expertkunskaper om bland annat huvudstadens okända gömda skatter, festivalerna, sevärdheterna, hotellen och butikerna. Boken kan beställas via denna länk: http://www.forstaklass.com/books/kopenhamn-2/.

Bila i Danmark

Reseguide i pocketformat

Om du hellre föredrar en reseguide i pocketformat så kan denna säkert passa: ”Köpenhamn – Första klass miniguider”, utgiven år 2016. Boken täcker in det mesta av Köpenhamn, från Nyhavn, Ströget och Tivoli till de kungliga slotten, Nationalmuseet och Botanisk Have – mer än 200 sevärdheter i grannhuvudstaden.

Turistguider Danmark

Via nätsidan; http://www.turistguider.se/kopenhamn/ kan du själv ladda ner en reseguide över Köpenhamn. På den sidan finns en interaktiv karta där bland annat hotell är utmärkta. En annan bra nätsida med mycket information om Köpenhamn är; http://www.kopenhamn.com/. På den sidan listas bland annat upp de tio mest eftertraktade sevärdheterna i huvudstaden: Tivoli, Köpenhamns zoo, Den lille havfrue, Den blå planet, Nationalmuseet, Amalienborg, Tycho Brahe planetarium, Den Hirschsprungske samling, Christiania och Bakken.

Reseguide om Margueritvägen

Om du och ditt resesällskap hellre vill se hela Danmark på er biltur så införskaffa då boken ”Turen går til Danmark”, skriven av Anne Mette Futtrup, utgiven år 2016. I denna reseguide på 204 sidor beskriver Futtrup den så kallade Margueritvägen, som sträcker sig 350 mil runt om i Danmark och erbjuder på dramatiska kustlinjer, fascinerande vildmarksskogar och en fantastisk utsikt.

Boken täcker Nordjylland, Väst och Midtjylland, Södra Jylland, Östra Jylland, Fyn och Öarna, Mön och Lolland-Falster och Själland,

Kartor över Danmark

Ännu en nyttig reseguide, utgiven av Fyris reseguider, är ”Köpenhamn och Danmark med karta”, skriven av Richard Sale. Boken gavs ut på svenska år 2013 och är på 128 sidor.

Reseguide på engelska

På engelska finns det en del intressanta och nyttiga nätsidor för dig som planerar en resa med bil till Danmark. En av dem är Nomadic Mat som du når via denna länk: https://www.nomadicmatt.com/travel-guides/denmark-travel-tips/. På den sidan får du tips om utflyktsmål i Köpenhamn, Århus, Roskilde, de danska stränderna och information om bland annat prisvärda boenden.

Fler tips om guider

En annan informativ nätsida på engelska, med praktiska råd om planeringen för dig som tänkt att resa med bil i Danmark, är Adventure in You, som du når via denna länk: https://www.adventureinyou.com/travel-guides/denmark-travel-tips/. På den sidan får du handfasta resetips för Danmark, till exempel vilken budget du bör räkna med för uppehållet, boendet, typiska danska maträtter och tips om vad det finns att se och göra i Danmark.

Bila i kopenhamn

Reseguider i pappersform

Om du hellre söker efter en reseguide i pappersformat så finns ”Rick Steves Snapshot Copenhagen & the Best of Denmark”, utgiven 2015, på 144 sidor att beställa via denna länk: https://www.amazon.com/Rick-Steves-Snapshot-Copenhagen-Denmark/dp/1612381987.

En reseguide på engelska som borde vara med i handbagaget är ”DK Eyewitness Travel Guide Denmark”, utgiven år 2018. Boken täcker de viktigaste delarna i Köpenhamn och det bästa utflyktsmålen i Danmarks, inklusive Roskilde, Frederiksborgs Slott och Ærø. Besök Köpenhamns Tivoli eller uppskatta Vårfrukyrkans och Köpenhamns universitets historiskt klassiska arkitektur.

Utforska Köpenhamn

Den här reseguiden kommer att hjälpa dig att utforska Köpenhamn, lära dig om Danmarks vikingahistoria, dess vackra naturlandskap och få rekommendationer om hotell- och restauranger, samt insidertips för att hjälpa dig att planera den perfekta resan.

Boken innehåller även hundratals färgfotografier, handritade illustrationer och kartor på varje sida. Reseguiden kan beställas via denna länk: https://www.amazon.com/DK-Eyewitness-Travel-Guide-Denmark/dp/1465426833.

Ytterligare en reseguide på engelska som kan vara till hjälp när du planerar din resa med bil till Danmark är; ”Copenhagen: The Monocle Travel Guide Series”, utgiven 2016. Den kan beställas via denna länk: https://www.amazon.com/Copenhagen-Monocle-Travel-Tyler-Br%C3%BBl%C3%A9/dp/3899556828.