Bilresa i Europa med elbil

Elbilen har rusat i popularitet under de senaste åren och vi ser fler och fler elbilar på gatorna i Sverige varje dag. När bränslepriset ständigt stiger, och klimatavtrycket från fossila bränslen blir alltmer påtagligt, är det många som har valt att investera i en elbil istället för en bensinbil. 

Hur fungerar det egentligen att åka på bilsemester med en elbil? Kan man köra ut i Europa utan att behöva oroa sig för att bli strandsatt utan el i ett främmande land? Hur ser laddningsinfrastrukturen ut i Europa och Sverige? 

Vi går igenom allt du behöver veta inför din bilresa med elbil. 

Går det att bila i Europa med elbil?

Elbilsnätet har sakta men säkert byggts ut över stora delar av Europa – och det kommer nya laddstationer i princip varje dag. Publika laddstationer finns att hitta på parkeringsplatser, vid stora vägar och motorvägar, intill köpcentrum och restauranger, och på många traditionella bensinstationer. Idag finns det nästan 400 000 laddstationer runt om i Europa – så ja, vi skulle säga att det går att bila genom Europa med elbil. Det krävs dock lite planering. 

Planera din bilresa med elbil

Att göra en längre bilresa med elbil kräver dock en annan sorts förberedelser och planering jämfört med samma resa med en bensin- eller dieselbil. Det finns till exempel flera olika operatörer som erbjuder laddstationer längs vägarna. Om man ska köra genom Europa kan man behöva bli kund hos en rad olika operatörer för att kunna ladda i de städer man kommer att passera. 

Operatörerna erbjuder vanligtvis laddkort, tagg eller betalning via app. Det finns även ett fåtal laddstationer som tar emot betalkort direkt, men i dagsläget är det inte den vanligaste lösningen. 

Laddkort

För att ladda en elbil på allmänna laddplatser behövs i de flesta fall ett laddkort för den specifika operatören som erbjuder laddplatsen. Laddkortet använder du för att betala för elen du laddar. På vissa platser fungerar det med endast betalkort, men på de allra flesta laddstationer krävs ett laddkort, eller en laddbricka, och ett medlemskap. 

Laddkort, eller laddbricka, och medlemskap skaffar du via respektive operatör. Hos vissa kan man använda deras app när man laddar medan man hos andra behöver ett fysiskt laddkort eller en laddbricka. 

Det finns olika laddkort och appar i Sverige och ute i Europa. Ska man på bilresa ut i Europa är det bra om man innan avresa kollar upp vilka stationer som finns i de länder man ska passera. På så sätt kan man förbereda sig och skaffa laddkort och appar som fungerar under hela rutten.

Laddoperatörer i Sverige och Europa 

Vattenfall InCharge

Vattensfalls laddstationer InCharge finns både i Sverige, och i Norge, Tyskland och Nederländerna ute i Europa. De har över 21 000 laddstationer. 

InCharge har en praktiskt app där man kan sköta betalningen och hitta laddstationer längs körrutten. 

Fortum Charge & Drive

Eloperatören Fortum har laddstationer kopplade till Recharge-nätverket. Det finns runt 2 700 laddplatser i hela Norden. 

Använd appen Charge & Drive för att betala för din laddning och hitta närliggande laddplatser. 

Tesla Supercharger

Tesla Supercharger är laddstationer som endast kan användas av elbilar av märket Tesla. Dessa stationer finns över stora delar av Sverige och Europa. Totalt finns det över 35 000 Supercharger-platser runt om i världen. 

Använd Teslas app för att hitta laddstationer, betala och övervaka laddningen. 

E.ON Drive

Med E.ONs laddkort får man inte bara tillgång till ett stort nätverk av laddstationer i Sverige, utan även ute i Europa. E.ONs laddkort ger även tillgång till Vattenfalls och Mers laddstationer.

Laddstationer kopplade till E.ONs laddkort finns bland annat i Sverige, resten av Norden, Tyskland, Polen, Ungern, Österrike, Tjeckien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Bulgarien. 

Om man ska köra genom Europa är detta alltså ett bra laddkort att ha i sin arsenal. I appen E.ON Drive hittar man till närmaste laddstation och kan se aktuella priser. 

OKQ8

OKQ8 har stationer för snabbladdning runt om i Sverige och ute i Europa. I Sverige har de över 1000 laddpalster och i Europa har de närmare 10 000 laddstationer. Man kan ladda hos OKQ8 som registrerad kund i deras app eller som engångskund. 

Appen OKQ8 Elbilsladdning gör det även enkelt att hitta närliggande stationer och aktuella priser. 

Mer

Mer är en operatör som finns i hela Europa. I Sverige har laddstationer från söder till norr. Som laddkund hos Mer får man en laddbricka och tillgång till appen Mer Connect Sverige. I appen kan man hitta lediga laddstationer, betala för sin laddning och planera sin bilresa. 

Appar för en lyckad elbilsresa

Det finns även appar och laddkort som fungerar hos flera olika operatörer runt om i Europa, och appar som hjälper en att planera sin elbilsrutt. Låt oss titta närmare på ett par stycken och hur de fungerar.

Plugsurfing

Plugsurfing är en app som samarbetar med en rad elbilstillverkare, bland annat Volvo och Polestar, och laddningsplatser runt hela världen. Idag är närmare 300 000 laddplatser anslutna till Plugsurfings nätverk. Det innebär att man kan använda deras app och laddkort för att ladda hos en rad olika operatörer. 

Plugshare

Plugshare är en app som gör det enkelt att hitta laddstationer i hela världen, men det är ingen app som kommer med laddkort och medlemskap. 

Med Plugashare kan man filtrera efter typ av kontant, operatör och vad man vill ska ligga i närheten. Appen har även en reseplanerare som hjälper en att planera sin elbils resa med lagom avstånd till laddstationer. 

A Better Routeplanner

En app som liknar Plugshare är A Better Routeplanner. Denna app hjälper dig att hitta laddstationer längs din resväg. Skriv in var du inleder din resa och var du vill avsluta den så visar A Better Routeplanner vilka laddstationer som finns längs vägen. 

Vad kostar det att ladda elbilen i Europa? 

Priset för att ladda sin elbil varierar mellan de olika operatörerna. Elpriset skiljer sig även åt mellan Europas länder – och kan snabbt ändras beroende på eltillgång och elpriset över lag i landet. Man kan dock räkna med att det nästan alltid är dyrare att ladda sin bil ute på vägarna jämfört med hemma med sin egen laddbox. 

I Sverige kan priset på en snabbladdning på en publik station variera mellan 2 kr/kWh upp till 14 kr/KWh. 

Ute i Europa kan priset variera lika mycket. Länder som i regel är lite dyrare att ladda sin elbil i är Tyskland, Danmark, Belgien och Spanien. Länder där priset burkar vara lite lägre är Kosovo, Serbien, Normakedonien och Bulgarien. 

Vilka länder är bäst att köra genom med elbil?

I de flesta länder i Europa går det utmärkt att köra och ladda sin elbil, men vissa länder har förstås lite bättre elbilsinfrastruktur än andra. 

Sverige, som är ett av de länder i Europa som är bäst på att köpa elbilar, har bra infrastruktur med många laddplatser sett till antalet invånare. Andra länder som är duktiga på laddplatser är Nederländerna, Norge, Frankrike och Tyskland. 

Tips inför din bilresa med elbil

  • Planera väl – Planeringen är viktig inför alla bilresor, men kanske lite viktigare när man kör elbil. Planera in laddpauserna och kombinera dem med fikapauser, lunchpauser, sevärdheter och övernattningar.
  • Anpassa rutten efter elbilen – Hur får din elbil bäst räckvidd? Anpassa din kröning efter bilen, då kommer du längre på varje laddning. 
  • Tänk på temperaturen – Temperaturen ute påverkar elbilens räckvidd. Är det kallare laddas batteriet ut snabbare – och uppladdningen tar längre tid. Planera gärna in några reservmil mellan varje stopp för att alltid vara på den säkra sidan. 
  • Ladda din bil när den är varm – Även laddningstiden påverkas av temperaturen. Om du laddar din bil en kall morgon när den stått stilla hela natten kommer det att ta längre tid än om bilen skulle vara varm. Värm om möjligt upp bilen med en kortare körsträcka innan du laddar den om den stått stilla länge. 
  • Ta med rätt kontakter och sladdar – Kom ihåg att packa rätt laddningssladdar inför din resa. Ta gärna med dig en kontakt för snabbladdning. 
  • Packa smart – En tungt packad bil drar mer el än en helt tom bil. Packa därför smart och ta endast med det som är nödvändigt. Tänk även på detta när du beräknar dina laddpauser – om hela familjen sitter i bilen med bagageluckan full kommer bilen dra mer el jämfört med när du kär den själv utan bagage. 
  • Ladda ofta – Behöver du inte ladda, men står ändå parkerad på ett ställe med laddningsstation? Ladda ändå! Även om det bara handlar om fem minuters extraladdning kan det underlätta resan framöver.

Här hittar du mer allmänna råd som kan vara bra att tänka på innan man ger sig ut på en bilresa.