Bila i Ukraina – vågar du?

Jag kan rekomendera Ukraina och speciellt södra delen för bilsemestern. Fantastisk natur, sol och salta bad samt priser som gör det billigare att åka dit än att stanna hemma!

Boende, mat och prisexempel

  • Hotell trestjärnigt dubbelrum 300 kronor natten
  • Öl på baren 5 kronor
  • Måltid på en bra restaurang 40 kronor
  • Bensin 6 kronor litern

Speciellt på Krimhalvön är det mycket turister men som tidigare sagts så är språket ett problem. Många unga under 25 år talar engelska och en del äldre från 50 år och uppåt talar tyska eller franska. På Krim finns det två stora turistcentra, Jalta som är de gamla komunisternas egen Riviera bl a finns Hotel Yalta ca 1000 rum som är ett eget område med egen strand mm. Samt inne i byn ett hotell som säger sig vara 5 stjärnigt, Hotell Oreanda, samt många billigare hotell, billigast är att hyra en lägenhet av damerna runt busstationen. Jalta är ett riktigt bra familjeställe. Vill man ha mera hålligång så finns Aljusta som ligger strax före Jalta här finns bl.a ett Radison SAS hotell, bra för den som har SAS poäng.

ortodox-kyrka-kiev

Det tar minimum två resdagar i vardera hållet från Stockholm till södra Ukraina med bil. Till Jalta och Aljusta flyger man enklast till Simferopol sedan minibuss om man inte bestämmer sig för att ta värdens längsta trådbusslinje, kul och billigt men LÅÅÅNGASAMT. Billigast och roligast är att flyga till Kiev och ta nattåget till Simferopol tågen är av svensk 50 talsstandard och det är inte säkert att det finns restaurangvagn. Det svårast är att köpa biljett på stationen i Kiev men det finns en speciell lucka med service fast där kostar biljetten 7 kr (7 griven) mera totalkostnad i liggvagn Kiev Simferopol ca 125 kr. 

Bästa resrutten

När man kör bil jag brukar åka Nynäshamn-Gedansk-Lublin – Lovov- Uman – Nikoliev – Simferopol- Jalta med övernattning i Lublin och någonstans på vägen i Ukraina att komma fram mitt i natten till Jalta gör att man blir hänvisad till de stora hotellen.

Gränspasageen mellan Polen och Ukraina är ett eget kapitel in i Ukraina går bäst om man går upp TIDIGT kl 4-5 och åker till gränsen, små gränspasager är bäst, där kan man muta polisen med 10 € för att komma fram. På hemvägen går det att vifta med färjebiljetterna och kräva förtur. Vägarna är dåliga, folk kör som galningar och polisen kräver mutor – som de flesta andra länder i den regionen i Europa.

Vad ni än gör glöm inte att vid gränsen måste ni först fixa med pass och registrering, fylla i migrationskort mm. Sedan måste ni gå till en annan lucka och betala vägskatt och försäkring. Då frågar de hur ni tänker åka och sedan gör de ett överslag på vad det antas kosta. Sedan när ni väl reser ut ur landet får ni antingen tillbaka pengar om ni betalat för mycket, eller så får ni skjuta till en smula. Se till att spara alla lappar, papper och kvitton tills du lämnar landet, annars kan du bli tvungen att betala straffavgifter och det är ju aldrig kul…

Alternativa resvägar kan vara:

  • Trelleborg/Gedser (Scandlines)-Rostock-Berlin-Wroclaw-Katowice-Krakow-Przemysl-LvivKiev
  • Karlskrona-Klaipeda (Lisco Baltic Services)-Kaunas-Vilnius-Minsk-Homel’-Kiev 
  • Stockholm-Riga-Vilnius-Minsk-Homel-Kiev
  • Stockholm-Riga-Vilnius-Minsk-Pinsk-Kiev

Om ni vill åka via Vitryssland krävs dock ett transitvisum. Glöm inte heller bort att ni behöver ha ett multiple entry-visa, eftersom ni ska tillbaka också. Det måste ordnas på förhand.

Tjernobyl

Då jag fått lite förfrågningar gällande Tjernobyl, om man kan åka fritt dit med sin bil så måste jag tyvärr säga att det går inte att komma i närheten av Tjernobyl på egen hand, utan man måste ha guide. Det finns checkpoints längs vägarna, så man kan/bör inte smyga förbi detta. Har ni tur finns det kanske ändå någon form av nyårsresa in dit. Alla resor utgår från Kiev. Räkna med att en vanlig endagstur till Tjernobyl kostar minst 500-1000 kronor per person, och över nyår lär det vara ganska mycket dyrare om det nu går några utflykter då. Ett tips är att ringa till någon turistbyrå i Kiev och kolla upp detta i förhand.

tjernobyl

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *