Bila i Frankrike – tips för en härlig bilsemester

Att bila i Frankrike är rena drömmen för semesternjutarna, det finns massor av sevärdheter och aktiviteter längst med vägarna som passar både allt från lugna barnfamiljer till partysugna ungdomar. Guldklimparna ligger längst med riksvägarna, som ofta ligger parallellt med motorvägen. Där finner man alla vingårdar, bagerier med alla gulliga små byar och den fantastiska franska naturen.

Motorvägarna håller hög kvalitet och det brukar vara väldigt smidigt att ta sig fram, trots vägtullarna som man ibland stöter på. En genomresa kan gå på runt 500 SEK.

saint malo

Gröna kortet

Att tänka på inför bilresan till Frankrike är att ta med sig registreringsbevis (det gröna kortet)  samt att kontrollera att bilen är S-märkt. Svenskt körkort fungerar utmärkt, det finns inget behov av ett internationellt körkort.

Som med många andra länder så är det inte säkert att alla bensinstationer tar kreditkort, så se alltid till att ha lite extra euro så du inte blir ståendes. Glöm inte av att barn under 18 år inte får sitta i framsätet!

Tyvärr finns det ingen allemansrätt i Frankrike vilket innebär att man inte får tälta på privat mark utan lov, utan man måste använda sig av en campingplats.

Inför bilresan:

  • Vägatlas/GPS
  • Guidebok innehållandes simpla franska fraser, fransmännen är kända för att inte alltid kunna så bra engelska
  • Se över vilka försäkringar som behövs
  • Förstahjälpenutrustning är obligatoriskt att ha i bilen

Sevärdheter i Frankrike

Utöver de vanliga turistmålen som Disneyland, Louvre Museet,  Eifeltornet, Notre Dame katedralen, Arc de Triomphe and the Champs-Elysées osv så skulle vi på bilresa.se även vilja tipsa om staden Saint-Malo vilket är en idyllisk semesterort på smaragdkusten. Kullerstensgatorna innanför fästningsvallarna bjuder på många restauranger och kulinariska upplevelser såsom deras specialitet vilket såklart är ostron.

Bila till Frankrike – Reseguider som underlättar planering

Det finns flera praktiska reseguider, både på nätet och som pappersböcker, för dig som planerar att resa till Frankrike med bil. En bra början att botanisera på är Reseguiden, som trots att texten har några år på nacken ändå kan vara till hjälp när det gäller att hitta bra resvägar med mera: https://www.reseguiden.se/reseguider/bila-i-frankrike-i-sommar-9651.

På denna hemsida får du, förutom bra tips om resmål, till exempel att köra längs franska Rivieran eller Atlantkusten, även information om vilka trafikregler som gäller i landet.

Rivieran-guiden

En bra nätsida för dig som har planer på att bila till den franska rivieran är Rivieran-guiden som du når via denna länk: http://www.rivieranguiden.se/index.html. På sajten får du nyttig information och personliga tips inför din resa. Det ges även information om hu du enkelt bokar ett hotell, en villa eller en semesterlägenhet på den franska medelhavskusten. På nätsidan ges även utförliga beskrivningar av orter och sevärdheter värda att besöka. Dessutom får du tips om olika aktiviteter som du och ditt resesällskap har möjlighet att göra under din vistelse vid den azurblå kusten.

Vagabond reseguide

På nättidningen Vagabond kan du också få bra tips via artikeln; ”Med bil bland byar, bistroer och barer i Frankrike” (som kan passera under beteckningen reseguide) och som du hittar via denna länk: http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20120419/med-bil-bland-byar-bistroer-och-barer-i-frankrike/. I texten finns ingående beskrivningar av bykrogar över landet som är anslutna till organisationen Bistrot de Pays. med viss koncentration till sydöstra Frankrike.

Boenden i Frankrike

Om du planerar för boenden under din vistelse i Frankrike så kan artikeln vara till stor hjälp. Den förklarar bland annat att Frankrikes motsvarighet till bed & breakfast heter Chambres d’hôtes och den största uthyraren av dessa boenden är organisationen Gîtes de France (som också hyr ut hus belägna på landet). I artikeln får du också läsa om städerna Tolouse (dess Saluhallar) och vad du kan få dig till livs i Lyon.

”Första klass reseguider”

Föredrar du pappersböcker när du planerar din resa så finns det ett stort urval att beställa via denna nätsida: https://www.firmaboken.se/frankrike-special/frankrike-reseguider. Bland annat Reseförlagets ”Första klass reseguider 1 KL – 10 Frankrike”. I denna reseguide på 720 sidor med utförliga beskrivningar, med översiktskartor eller perspektivritningar av viktiga byggnader och platser, får du hjälp att hitta till det du önskar att få erfara på plats. Boken innehåller allt från shopping till kultur och historia.

En annan reseguide från samma förlag är ”Första klass reseguider 1 KL -13 Frankrike”. Med över 2 000 färgbilder, kartor och teckningar så kommer ingen reseguide över Frankrike i närheten av denna som är en garanti för en lyckad resa.

Ytterligare en – bland flera – reseguider som går att beställa från denna sida är ”Paris – Bonnier Impact”, utgiven av Bonnier Fakta. I boken kan du läsa om allt från vad du bör ha i åtanke innan du reser i väg, till vad du bör äta, göra och se när du kommit fram till Paris.

Provence och franska Rivieran

Om du har en idé om att åka till Provance och franska Rivieran så borde Reseförlagets reseguide ”Första klass reseguider – Provence & Côte dAzur (09)” vara en inspirationskälla. I boken får du förslag på både tematiska utflykter och stadsvandringar och informationen gör det lätt för dig att planera din rundresa, liksom att hitta till de bästa butikerna, hotellen och restaurangerna. Med sina många färgbilder, teckningar och kartor är reseguiden en bra start för att kunna planera för en lyckad resa till Provance och franska Rivieran.

Lennart Björk och Maj Björks reseguider

Via nätsidan https://www.gml.se/bocker/provence-och-franska-rivieran kan du beställa GML Förlagets reseguide ”Provence och franska Rivieran”. Boken, skriven av Lennart Björk och Maj Björk, är lättöverskådlig med hotell- och litteraturförslag, vägförslag och översiktskartor.

Adlibris

Via Adlibris nätsida; https://www.adlibris.com/se/bok/vagar-till-provence-och-franska-rivieran-reseguide-for-bilsemester-soderut-9789186215330 kan du beställa GML-förlags reseguide ”Vägar till Provence och franska Rivieran : reseguide för bilsemester söderut”, också skriven av Lennart Björk och Maj Björk. I boken presenterar författarna reseförslag inte endast till och från den franska rivieran utan även till Chamonix och Paris.

Utgångspunkten är deras smultronställe, den provencalska byn Sint-Clair och dess omgivning, på kuststräckan mellan Saint-Tropez och Toulon. Guiden har hotell- och litteraturförslag, översiktskartor och webbreferenser.

Ytterligare en reseguide, skriven av Lennart Björk och Maj Björk, är GML-förlags ”Provence och franska Rivieran : fler vägar dit och hem” vilken är en uppföljare till den ovan beskrivna reseguiden. Den kan också beställas via Adliblis, eller av något annat förlag på nätet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *