Bila i Frankrike – tips för en härlig bilsemester

Att bila i Frankrike är rena drömmen för semesternjutarna. Det finns massor av sevärdheter och aktiviteter längst med vägarna som passar både allt från lugna barnfamiljer till partysugna ungdomar. Guldklimparna ligger längst med riksvägarna, som ofta ligger parallellt med motorvägen. Där hittar man alla vingårdar, bagerier, alla gulliga små byar och den fantastiska franska naturen.

 • Ett måste: Utsikten från Eiffeltornet 
 • Bäst boende: Millésime Hôtel, lyxigt hotell i centrala Paris
 • Bra att veta: Det finns ingen allemansrätt i Franrike. Ska du campa är det bäst att göra det på avsedda campingplatser

Att köra i Franrike

Motorvägarna håller hög kvalitet i Frankrike och det brukar vara väldigt smidigt att ta sig fram – trots vägtullarna som man ibland stöter på. En genomresa kan gå på runt 500 SEK, så det behöver man vara beredd på.

Under rusningstid, vanligtvis mellan 07:00 – 09:00 på morgonen och 17:00 – 19:30 på kvällen, är trafiken mycket tät på vardagar. Om du har möjlighet så undvik att köra i de större städerna under dessa tider – det kommer att spara dig många bilköer.

Vägavgifter och miljözoner

I Frankrike är det vanligt med både avgiftsbelagda motorvägar och miljözoner. Vägavgifterna betalas i betalstationer som vanligtvis finns vid vägarnas utfarter. Det går ofta bra att betala både kontant och med kort. För en personbil kostar det ungefär 10 EUR per 10 mil på motorvägen.

Miljözoner, eller Zones à cirkulation restreinte, finns i en rad franska städer, bland annat Paris. För att få köra inom dessa zoner krävs en dekal på bilens framruta. Dekalen visar att bilen ligger under zonens utsläppskrav. Du kan beställa en miljödekal via franska myndigheter här.

Hastighetsbegränsningar

I regel gäller hastigheterna i tabellen nedan på de franska vägarna. Men kom alltid ihåg att följa aktuell skyltning på vägarna där du kör.

OmrådeHastighet
Motorväg130 km/h
Landsväg80 km/h
Tätort50 km/h

Gröna kortet

Att tänka på inför bilresan till Frankrike är att ta med sig registreringsbevis (det gröna kortet)  samt att kontrollera att bilen är S-märkt. Svenskt körkort fungerar utmärkt, det finns inget behov av ett internationellt körkort.

Kontanter

Som med många andra länder så är det inte säkert att alla bensinstationer tar kreditkort, så se alltid till att ha lite extra euro så du inte blir ståendes.

Allemansrätt

Tyvärr finns det ingen allemansrätt i Frankrike vilket innebär att man inte får tälta på privat mark utan lov, utan man måste använda sig av en campingplats.

Kom ihåg inför bilresan:

 • Vägatlas/GPS
 • Guidebok innehållandes simpla franska fraser – fransmännen är kända för att inte alltid kunna så bra engelska
 • Se över vilka försäkringar som behövs
 • Förstahjälpenutrustning är obligatoriskt att ha i bilen
 • Glöm inte av att barn under 10 år inte får sitta i framsätet

Planera din rutt till Frankrike

Att köra från Malmö i södra Sverige till Franrikes huvudstad Paris tar ungefär 15 timmar – om man kör nonstop. Sträckan ligger på 1 300 km. Till den tiden måste man förstås lägga till tid för pauser, övernattning, bilköer och allt annat som kan hända under en bilsemester.

Från Sverige går den enklaste rutten via Tyskland och Belgien, men man kan såklart anpassa sin resväg efter vad man vill se på vägen.

Från Sverige till Danmark

Om man bor i södra Sverige väljer många resvägen till Tyskland via Danmark. Från Malmö tar man Öresundsbron till Köpenhamn, kör över Sjælland och Lolland, och tar färjan från Rödby till tyska Puttgarden.

Om man hellre åker färja än kör över Öresundsbron kan man ta färjan från Helsingborg till Helsingör.

Färja mellan Sverige och Tyskland

Man kan även ta färjan direkt till Tyskland från Sverige.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
FRS Baltic Tyskland
TT-Line Tyskland

Snabbast
Ta med bilen
2,5 h överfart
Lyxigt

fr 1299 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 899 kr


Mer information

Färja mellan Sverige och Polen

Ytterligare ett alternativ är att ta färjan till Polen, och därifrån köra till Tyskland, Belgien och till slut Frankrike. Detta alternativ passar till exempel bra om man reser från Stockholm med omnejd – eftersom Polferries kör mellan Nynäshamn och Gdansk.

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
Trelleborg - Świnoujście
TT Line

Bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

från 975:-


Mer information
Karlskrona-Gdynia
Stenaline Polen

Flera avgångar
Natt- & dagavgångar
Spa ombord
Bordershop ombord

från 999:-


Mer information

Sevärdheter i Frankrike

Våra bästa tips för Frankrike

Paris: Skippa kön till Eiffeltornet

 • Direktbiljett till Eiffeltornets hiss – hoppa över kön och åk direkt till första och andra våningen
 • En guide berättar mer om Eiffeltornets historia

Besöker man Frankrike och Paris är ett besök i Eiffeltornet nästa givet. Från toppen får man en underbar panoramisk utsikt över vackra Paris – se Notre-Dame, Sacré Coeur och hur Seine ringlar sig igenom staden. 

Eiffeltornet är förstås en populär turistattraktion, och köerna upp kan bli långa. Därför rekommenderar vi att man köper sin entrébiljett i förtid – då kan man gå raka vägen till hissen och åka upp till de första två våningarna. 

Här kann du läsa mer om vad som ingår i entrébiljetten och hur du gör för att boka en plats

Paris: Versailles

 • Entrébiljett till Versailles och slottets trädgårdar
 • Biljetten är giltig under 1 hel dag

Besök det vackra slottet Versailles och dess trädgårdar. Med denna entrébiljett får du tillträde till slottet och trädgårdarna som omringar det. Lär dig mer om slottet och besök Marie Antoinettes privata egendom. 

Lyon: Kryssning på Saône

 • Upplev Lyon från vattnet med denna 1 timme långa kryssning på floden Saône
 • En guide berättar mer om stadens historia

Upplev den vackra staden Lyon på en kryssning längs floden Saône. Kryssningen tar dig förbi sevärdheter från renässansen och medeltiden. Läs mer om kryssningen här och boka dina biljetter inför din resa till Frankrike.  

Boende i Frankrike

När man bilar genom Franrike finns en mängd olika typer av boende att välja på. Populärt när man är på bilsemester är att stanna till vid Chambres d’hôtes, Frankrikes motsvarighet till Bed & Breakfast. Dessa hittas i många franska städer och byar längs vägarna.

Om man är på en campingsemester är det viktigt att komma ihåg att man inte får sätta upp sitt tält i naturen. Man får endast tälta på avsedda tältplatser och campingplatser.

Populära städer att besöka i Franrike:

Orter Frankrike – värda ett besök

Saint-Malo

Utöver de vanliga turistmålen som Disneyland, Louvre Museet,  Eifeltornet, Notre Dame katedralen, Arc de Triomphe och Champs-Elysées så skulle vi på bilresa.se även vilja tipsa om staden Saint-Malo. Saint-Malo är en idyllisk semesterort på smaragdkusten. Kullerstensgatorna innanför fästningsvallarna bjuder på många restauranger och kulinariska upplevelser. Stadens specialitet är ostron.

Bila längs franska Rivieran

Franska Rivieran lockar med sina vackra städer som Saint Tropez, Cannes, Nice och Marseille. Här är lyx vardagsmat och vackra sandstränder möter de levande stadskärnorna.

Att köra längs den franska Rivieran är en utmärkt bilsemester under sommarmånaderna. Enklast tar du dig till Rivieran genom att passera gränsen från Tyskland vid Mulhouse. Därifrån tar det cirka åtta timmar till Marseille eller Nice.

Karta över Frankrike

I vår interaktiva karta hittar du alla sevärdheter vi har tipsat om inför din bilsemester i Frankrike.

Bila till Frankrike – Reseguider som underlättar planering

Det finns flera praktiska reseguider, både på nätet och som pappersböcker, för dig som planerar att resa till Frankrike med bil.

Vagabond reseguide

På nättidningen Vagabond kan du också få bra tips via artikeln; ”Med bil bland byar, bistroer och barer i Frankrike” (som kan passera under beteckningen reseguide) och som du hittar via denna länk. I texten finns ingående beskrivningar av bykrogar över landet som är anslutna till organisationen Bistrot de Pays. med viss koncentration till sydöstra Frankrike.

Boende i Frankrike

Om du planerar för boenden under din vistelse i Frankrike så kan artikeln vara till stor hjälp. Den förklarar bland annat att Frankrikes motsvarighet till bed & breakfast heter Chambres d’hôtes och den största uthyraren av dessa boenden är organisationen Gîtes de France (som också hyr ut hus belägna på landet). I artikeln får du också läsa om städerna Tolouse (dess Saluhallar) och vad du kan få dig till livs i Lyon.

Franska Rivieran och Provence

Reseguiden ”Vägar till Provence och franska Rivieran : reseguide för bilsemester söderut”, är skriven av Lennart Björk och Maj Björk. I boken presenterar författarna reseförslag inte endast till och från den franska rivieran utan även till Chamonix och Paris.

Utgångspunkten är deras smultronställe, den provencalska byn Sint-Clair och dess omgivning, på kuststräckan mellan Saint-Tropez och Toulon. Guiden har hotell- och litteraturförslag, översiktskartor och webbreferenser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *