Bilsemester i Estland – allt du måste veta

Estland är vår mindre granne vid Östersjön. Det här är ett land som bjuder på avkopplande spa-resor, vacker natur, vidsträckta sandstränder, pittoreska stadskärnor och ett levande nattliv med spännande restauranger, klubbar och barer. 

Att ta bilen till Estland är enkelt om man bor i Sverige och resan är inte särskilt lång. Man kan antingen ta vägen via Tyskland, Polen, Litauen och Lettland eller ta färjan direkt till Estlands vackra huvudstad Tallinn.  

Trafikregler i Estland 

Estland är ett bra land för bilresan – här håller vägarna överlag ett gott skick, vägsystemet är omfattande och man kan enkelt ta sig genom stora delar av landet med personbil. Högertrafik gäller – precis som på de svenska vägarna. 

Fastän skicket på de Estländska vägarna överlag är gott, kan de på många ställen uppfattas som sämre underhållna än våra svenska vägar. Det handlar till exempel om tjälskador, potthål och sprickor i vägarna som vanligtvis uppkommer under vintern. Vägarna kan även vara något gropigare än de svenska – så det är viktigt att vara uppmärksam när man kör för att undvika skador på bil och däck. 

Spårvagn som kör genom Tallinn

Viktigt att komma ihåg om man kör i Tallinn är att man inte får köra om spårvagn som har stannat vid en hållplats.

Trafiksäkerhet i Estland

I de större städerna i Estland kan trafiken bli intensiv och körstilen aggressivare än vi är vana vid på de svenska vägarna. Både när du promenerar runt i Estlands städer och när du kör är det viktigt att se upp för andra bilar som kan komma i höga hastigheter och köra mot rött ljus. 

Motorvägarna och huvudvägarna i Estland är något smalare än vad vi är vana vid. Därför är det viktigt att inte köra snabbare än hastighetsbegränsningarna och vara särskilt uppmärksam vid omkörningar. 

Om du promenerar i Estland måste du enligt lag bära en reflex eller ljuskälla om sikten är dålig eller om det är mörkt ute. Detta gäller både om du promenerar i närheten av trafikerade vägar eller på gångstigar. 

Vägavgifter i Estland

För personbilar finns det inga vägavgifter i Estland. Vägavgifterna på motorvägarna gäller endast för lastbilar som är tyngre än 3,5 ton. 

Hastighetsbegränsningar i Estland

Område/vägHastighet
Motorväg110 km/h
Landsväg90 km/h
Tätbebyggt område50 km/h

Hastighetsbegränsningarna på landsvägar kan på vissa ställen sänkas till 70 km/h och på motortrafiklederna till 90 km/h.

Tänk på att alltid följa hastighetsbegränsningarna och anpassa hastigheten efter väglaget. Om vägen är gropig eller om det råder vinterväglag är det klokt att sakta ner. 

Vad behöver finnas i bilen vid resa till Estland?

Om man kör bil till Estland finns det ett par viktiga saker som alltid måste finnas i bilen: 

 • Reflexväst – Helst till förare och alla passagerare i bilen.
 • Varningstriangel
 • Brandsläckare – Det finns mindre brandsläckare som passar bra att ha i bilens bagageutrymme.
 • Registreringsbevis – I Estland är det viktigt att ha ett registreringsbevis i original i bilen. Registreringsbevis behövs för personbilar, motorcyklar, släp, husvagnar, husbilar och andra typer av fordon. 

Djur på vägarna i Estland

I Estland är det vanligt att vilda djur korsar vägarna – särskilt under kvällar och tidig morgon. Hjortar är särskilt vanliga i landet. Detta är stora djur som kan orsaka allvarliga olyckor, därför är det viktigt att man håller uppsikt vid skymning och gryning. Det är vanligtvis skyltat på de platser där stora djur regelbundet korsar vägarna. 

Kom ihåg inför din bilresa till Estland: 

 • Körkort: Svenskt körkort är giltigt i Estland
 • Säkerhetsbälte: Alla i bilen måste bära bilbälte
 • I bilen: Reflexväst, varningstriangel, brandsläckare och registreringsbevis för bilen i original
 • Billyktor: Bilens strålkastare måste alltid vara tända – både på dagen och kvällen
 • Vinterdäck: Vinterdäck krävs från 15 oktober till 31 mars vid vinterväglag, och är obligatoriskt mellan 1 november till 28 februari
 • Dubbdäck: Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober till 30 april
 • Vägavgifter: Vägavgifter gäller endast för fordon tyngre än 3,5 ton
 • Parkering: P-skiva krävs ofta vid parkering i Tallinn och Tartu
 • Rondeller: Vid väjningspliktsskylt gäller samma regler som i Sverige, utan väjningspliktsskylt gäller högerregeln 
 • Alkohol: 0,2 promille gäller i Estland
 • Mobiltelefon: Endast samtal med hands-free är tillåtet

Kör till Estland från Sverige

Mellan Estland och de nordiska länderna finns det täta förbindelser, och det är generellt enkelt och går snabbt att resa mellan Sverige och Estland. Det går bilfärjor mellan Tallinn och Stockholm, och mellan Helsingfors och Tallinn. Man kan även ta färjan till Lettland och köra vidare till Estland. 

Vi tittar närmare på ett par olika färdsätt till Estland från Sverige med bil. 

Färja från Sverige till Tallinn

Från Stockholm kan man resa med antingen Tallink Silja eller Viking Line till Estlands huvudstad Tallinn. Om man reser direkt till Tallinn, vilket Tallink Silja erbjuder, tar resan tar omkring 7 till 8 timmar och man kan ta med sig sin bil på färjan. 

Om man väljer att resa med Viking Line reser man via Helsingfors, och byter där till en annan färja till Tallinn. En dagsresa till Tallinn kan vara en rolig utflykt under en semester i Finland och Helsingfors

Sök efter biljetter: Stockholm – Tallinn

Läs mer om alla färjor från Stockholm.

Köra till Estland via Lettland

Ett annat sätt att resa till Estland är via färjan till Lettland och sedan köra från Lettland till Estland. Från Nynäshamn utanför Stockholm kör Stena Line till Ventspils i Lettland. Färjan har avgångar varje dag – under vardagar erbjuds vanligtvis två avgångar och under helgdagar en.  

Boka biljetter: Stockholm – Lettland

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT Line
Bra priser
Ta med bilen
Bra shopping

fr 1205 kr


Mer information

Från Ventspils tar det ungefär sju timmar att köra till Tallinn. Man kör snabbast längs kusten och via Lettlands huvudstad Riga. 

Läs mer om att resa med färja till Lettland. 

Köra till Estland från södra Sverige

Om man kör från södra Sverige kan man såklart välja att köra upp till Stockholm och därifrån ta färjan direkt till Tallinn eller via Helsingfors. 

Om man är sugen på en lite längre roadtrip kan man även välja att ta färjan från södra Sverige till Tyskland och därifrån köra till Estland via Polen, Litauen och Lettland. Den här resvägen är lite längre, men man får upptäcka mer av Europa under resans gång. 

Sevärdheter i Estland

Estland är ett populärt resmål för den som vill åka på en avkopplande spa-semester, sola och bada vid Estlands vackra sandstränder eller upptäcka storstaden Tallinn. 

Nedan har vi samlat våra bästa tips för din bilresa till Estland. 

Våra bästa tips för Estland

Tallinn: Hop-on Hop-off-buss

 • Upplev alla Tallinns sevärdheter med stadens Hop-on Hop-off-buss
 • Hoppa av och på var du vill och res obegränsat under en hel dag
 • Boka din biljett här – då slipper du köa på plats

Tallinn är en av Europas populäraste huvudstäder och en stad med en lång och spännande historia. Med en biljett till stadens Hop-on Hop-off-buss får du se allt Tallinn har att erbjuda. Upptäck Tallinns gamla stad, se spåren från Kalla kriget, njut av de gamla byggnaderna från 1300- och 1400-talet, och bli tipsad om de bästa restaurangerna.

Din biljett till bussen gäller för en hel dag, och du kan hoppa av och på hur många gånger du vill.  

Från Tallinn: Dagsresa till Helsingfors

Finland, Helsingfors

Från Tallinn tar det bara två timmar att åka med färjan till Helsingfors – det gör Helsingfors till ett perfekt resmål under en dag om man befinner sig i Tallinn. Upptäck Helsingfors historiska byggnader, shoppa i stadens centrum och ät på någon av stadens många restauranger. 

Behöver du tips om vad du ska hitta på i Helsingfors? Du hittar våra bästa tips här.

När du känner dig färdig med Helsingfors tar du smidigt färjan tillbaka till Tallinn. Boka dina biljetter i förtid via denna länk så slipper du oroa dig för om färjan blir fullbokad eller inte

Städer i Estland

Tallinn

Tallinn är Estlands huvudstad och ett populärt resmål för turister från hela Europa. I stadskärnan hittas Tallinns gamla stad (Vanalinn) med vackra byggnader från 1100-talet. Sedan 1997 är stadsdelen en del av UNESCOs världsarvslista. Förutom vacker arkitektur från medeltiden så hittar man många restauranger, barer, butiker och museum i Tallinn. 

Tallinn är den perfekta kombinationen av en modern och trendig storstad och en historisk och pittoresk hansastad från medeltiden. 

Hitta de bästa hotellen i Tallinn här – med bilder, recensioner och omdömen.

Missa inte:

 • Vanalinn – Tallinns gamla stad
 • Noblessner – Ett vackert hamnområde med många restauranger, gallerier och museum
 • Kadriorg – Besök tsar Peter den stores barockslott, ta en kaffe på ett mysigt kafé och vandra runt i det vackra bostadsområdet 

Tartu

Tartu är Estlands näst största stad och främst känd för sitt universitet och ungdomliga puls. Mycket av aktiviteterna i staden kretsar kring studentliv, men det finns såklart mycket för turister att uppleva också. 

Här finns mysiga kaféer, bra restauranger och historiska estländska byggnader. I stadsdelen Soppstaden finns till exempel ett område med trävillor byggda i estnisk stil – något man absolut inte vill missa om man är på besök i staden. 

Tartu är en liten stad. Allra bäst upptäcks staden till fots eller med cykel – så vårt råd är att parkera bilen och uppleva staden som studenterna gör.

Hitta de bästa hotellen i Tartu här – med recensioner, bilder och gästomdömen

De kyssande studenterna – en världskänd staty i centrala Tartu

Missa inte: 

 • Estniska Folkets Museum
 • De kyssande studenterna – en staty och fontän på Raekoja plats
 • Tartus leksaksmuseum

Boende i Estland

Estland bjuder på boenden i alla prisklasser och för alla typer av turister. För den som vill koppla av finns det många spa-hotell – särskilt vid kusten till Östersjön. I Tallinn finns lyxhotell och mysiga mindre hotell. Här hittas även campingplatser, vandrarhem och unika boenden i trädkojor och campingtunnor. 

Här hittar du en lista på alla hotell i Tallinn. Se vilka hotell som har lediga rum och läs recensioner från tidigare besökare. 

Hotell vi rekommenderar i Tallinn

Hotellnätter är ofta prisvärda i Tallinn och man kan bo riktigt bra för en relativt billig peng. Vi har listat två av de bästa hotellen i Tallinn som vi rekommenderar för din resa till Estland.

 • Citybox Tallinn City Center – Omtyckt hotell vid Porto Franco vid hamnen i Tallinn. Du bor precis i centrum med närhet till alla sevärdheter som Gamla stand och köpcentret Viru.

Karta över Estland

Hitta till alla sevärdheter och hotell vi har tipsat om i kartan nedan. Zooma in för att se alla platser vi har markerat.