Bilsemester i Litauen – Sevärdheter och tips

Litauen är lite av en dold pärla bland Europas länder. Detta lilla baltiska land erbjuder natursköna vyer, historisk arkitektur, en mångkulturell huvudstad och pittoreska byar och småstäder. Här kan man njuta av en storstadssemester i Vilnius, en avkopplande resa vid kusten i Klaipèda eller en solsemester i Nida. 

Att ta bilen från södra Sverige till Vilnius tar omkring 17 timmar. Man kan med fördel besöka Litauen i samband med en bilresa genom andra länder längs Östersjön – som Finland, Estland, Lettland och Polen.

Trafikregler i Litauen

Litauen är ett mysigt land att ha som mål, eller delmål, under sin bilsemester. Huvudstaden Vilnius bjuder på många sevärdheter – och för den som är sugen på en semester vid kusten bjuder vackra Klaipèda på det. 

Att köra i Litauen går för det mesta bra – de större vägarna håller god kvalitet och trafikreglerna påminner om dem i Sverige. Man kör på högersida vägen, lämnar företräde till gångtrafikanter, och lämnar företräde till bilar i rondellen – precis som på svenska vägar. 

Det man dock bör vara uppmärksam på är att trafikkulturen är något mer intensiv, olyckor är väldigt vanligt, och att vägarna utanför de stora motorvägarna och de större städerna håller lite lägre kvalitet. Det är till exempel vanligt med grusvägar. Dessa kan vara gropiga och damma rejält när de trafikeras. 

Trafiksäkerhet i Litauen

Både som bilist och gångtrafikant är det viktigt att vara försiktig på, och vid, de litauiska vägarna. Trafikkulturen skiljer sig en del från den svenska och dödligheten i trafikrelaterade olyckor är hög. Man bör vara uppmärksam, köra försiktigt och hålla lugnet även om trafiken kan kännas stressig. 

Motorvägarna i Litauen håller allra högst kvalitet bland vägarna i landet. Speciellt bör man välja motorvägarna mellan Vilnius och Klaipèda, och Vilnius och Panevezys om man har möjlighet.  

Vägavgifter i Litauen

I Litauen har många av de större motorvägarna vägavgifter för lastbilar, bussar och fordon som är över 3,5 ton tunga. Vägavgifterna gäller alltså inte för vanliga personbilar. 

Om man kör ett tungt fordon och behöver betala vägavgift gör man detta genom en digital vignette. Vignetten kan köpas via hemsidan paytoll.lt eller på bensinstationer eller andra butiker i anslutning till de avgiftsbelgada vägarna. Vignetten är giltig i en dag, en vecka, en månad eller ett år. 

Hastighetsbegränsningar i Litauen 

I Litauen gäller olika hastighetsbegränsningar under sommarhalvåret och vinterhalvåret. Sommar-hastigehterna gäller från 1 april till 30 oktober, och vinter-hastigheterna gäller från den 1 november till den 31 mars.  

OmrådeHastighet vinterHastighet sommar
Tätort50 km/h50 km/h
Landsvägar asfalt90 km/h90 km/h
Landsvägar grus70 km/h70 km/h
Motortrafikled100 km/h110 km/h
Motorväg110 km/h130 km/h

Kom ihåg inför din bilresa till Litauen

 • Körkort: Ditt svenska körkort är giltigt om du kör i Litauen som turist.
 • Bilbälte: Alla i bilen måste bära säkerhetsbälte.
 • Belysning: Billyktorna ska vara tända även dagtid.
 • Vinterdäck: Vinterdäck är obligatoriskt från 10 november till 31 mars.
 • Dubbdäck: Dubbdäck är tillåtet från den 1 november till den 10 april. 
 • I bilen: Reflexväst till alla i bilen, varningstriangel, liten brandsläckare och första hjälpen-kit.
 • Dokument i bilen: Registreringsbevis, försäkringsbrev och fullmakt om du hyr eller lånar bilen.
 • Vägavgifter: Endast för fordon tyngre än 3,5 ton.
 • Mobiltelefon: Endast hands-free är tillåtet om man kör.
 • Alkohol: 0,4 promille gäller i Litauen. Om du har haft ditt körkort i mindre än två år gäller dock 0,0 promille – alltså nolltolerans. 

Boka taxi i Litauen

Om man ska boka en taxi i Litauen finns det ett par saker som är viktiga att tänka på: boka alltid via ett etablerat taxibolag och beställ alltid via telefon. Om man vinkar in en taxi från gatan eller bokar en taxi direkt på flygplatsen blir priset för resan betydligt dyrare än om man bokar samma resa över telefon i förtid. 

Köra till Litauen

Det finns en rad olika sätt att ta sig till Litauen. Vilken väg man bör välja beror på var i Sverige man startar sin resa – och man man vill besöka något specifikt land under resans gång. 

Man kan antingen välja att ta vägen via Tyskland – och köra via Polen till Litauen. Det går även färjor från Sverige, Karlshamn och Trelleborg, direkt till Klaipèda i Litauen, och en färja från Tyska Kiel till Klaipèda. 

Vägbeskrivning från Sverige till Vilnius

Från Klaipèda tar det ungefär 3 till 4 timmar att köra till Litauens huvudstad Vilnius. 

Vi tittar närmare på de olika resealternativen. 

Färja till Tyskland

Om man vill köra större delen av sträckan, och kanske upptäcka Tyskland och Polen under resans gång, rekommenderar vi att man väljer att ta en färja till Tyskland och därifrån köra till Litauen via Polen. 

Färjan till Tyskland kan man ta från Göteborg om man befinner sig i västra Sverige och från Trelleborg eller Malmö om man befinner sig i södra Sverige. 

Hitta dina biljetter till tysklandsfärjan 

Färjor
Kommentarer
Pris
Läs mer
TT-Line Tyskland
TT-Line Tyskland

Bäst priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 445 kr


Mer information
Scandlines Tyskland
Stenaline Tyskland

Bra pris
Ta med bilen
Från Danmark
Bra shopping

fr 615 kr


Mer information
Stenaline Tyskland
Stenaline Tyskland

Ganska bra priser
Ta med bilen
Flera alternativ
Bra shopping

fr 699 kr


Mer information

Färja: Kiel – Klaipèda

Om man tar färjan från Göteborg till Kiel i Tyskland, kan man därifrån ta färjan direkt till Klaipèda i Litauen – om man inte vill köra sträckan förstås. Färjan tar 20 timmar. Den avgår vanligtvis en gång om dagen, klockan 21:00 lokal tid i Kiel. 

Färja: Karlshamn – Klaipèda

Från Karlshamn i Sverige går DFDS färjor till Klaipèda i Litauen. Resan tar ungefär 13 timmar och avgår en gång om dagen. Från Sverige går resorna på kvällen så att man kan vakna upp utvilad och redo för sin semester i Litauen när man kommer fram nästa morgon. 

Färja: Trelleborg – Klaipèda

Från Trelleborg i södra Sverige går TT-Lines färjor till Klaipèdas hamn i Litauen. Resan tar ungefär 16 timmar och 30 minuter och avgår vanligtvis fem gånger i veckan. Från Trelleborgs hamn går färjan på kvällen, så att man kan vakna upp i Litauen nästa dag redo för sin bilsemester. 

Hitta billiga färjebiljetter till Klaipèda

Sevärdheter i Litauen

Litauen är en gömd pärla mellan de större baltiska länderna. Här finns vacker natur, byggnader som platsar på UNESCOs världsarvslista och en levande storstad, Vilnius. 

Eftersom Litauen är ett så pass litet land kan man upptäcka stora delar av vad landet har att erbjuda under en semestervecka. Från hamnstaden Klaipèda vid Östersjön kan man köra till landets huvudstad Vilnius, som ligger i andra änden mot gränsen till Belarus, på bara tre till fyra timmar. 

Om man har tagit färjan till Kalipèda kan man alltså med enkelhet uppleva även huvudstaden och andra delar av Litauen. 

St. Annas kyrka i Vilnius

Våra bästa tips för Litauen

Vi går igenom våra bästa turisttips för Litauen. 

Från Vilnius: Rundtur till Trakai

 • Åk från Vilnius till Trakai – Litauens tidigare huvudstad
 • Lär dig allt om stadens historia genom en förinspelad audioguide och ta en shoppingtur i den vackra staden
 • Boka din biljett här
Trakai

Res med buss från Vilnius till Trakai, Litauens tidigare huvudstad. En förinspelad audioguide berättar om stadens historia under resans gång. Väl framme i Trakai har ni två och en halv timme på er att upptäcka staden, lära mer om dess historia och besöka några av butikerna för lite shopping. 

Från Vilnius: Dagstur till Korskullen

Korskullen

Korskullen i Sialiaiområdet är en av de kändaste sevärdheterna i Litauen. Platsen har en lång religiös och politisk historia – och har fascinerat invånare och turister i över hundra år. På kullen står hundratals kors i olika storlekar utplacerade – en syn man bara måste uppleva live. Din guide berättar mer om korskullen, dess ursprung och hur den knyter an med Litauens historia. 

Städer i Litauen

Vilnius 

Vilnius, Litauens huvudstad, är ett resmål man absolut inte får missa om man har vägarna förbi Litauen. Staden är full av gamla vackra byggnader, restauranger med lokala delikatesser till rimliga priser och bra shopping. 

Vilnius gamla stad bjuder på kyrkan S:ta Anna – en kyrka som blivit en symbol för staden med sina gotiska torn. Kyrkan har stått orörd i över 500 år och en av anledningarna till att Vilnius gamla stad hittas på UNESCOs världsarvslista. 

Missa inte i Vilnius:

 • Museum of Modern History – Detta museum hittas i samma byggnad där Gestapo, Nazitysklands hemliga polis, och KGB, Sovjetunionens underrättelsetjänst, en gång huserade. 
 • Bambalyne – Här finns över 50 olika ölsorter – och många av Litauens egentillverkade sorter.
 • Akropolis – Vilnius största köpcentrum.

Hitta lediga hotellrum i Vilnius.

Klaipèda

Klaipèda är den första staden i Litauen man ankommer till om man reser med färja över Östersjön. Staden har en lång historia och är väl värd ett besök innan man åker vidare till resten av Litauen. 

För många är Klaipèda känt som Memel – namnet staden bar när den fortfarande tillhörde Tyskland. Idag är den en del av Litauen och den tredje största staden i landet. Det här är en av de viktigaste hamnstäderna på östkusten där tusentals fartyg och färjor anländer varje år. Besöker man Klaipèda är förstås det vackra hamnområdet en given sevärdhet.

Missa inte i Klaipèda: 

 • Strandpromenaden längs floden Dane – besök mysiga kaféer och restauranger som serverar lokala delikatesser. 
 • Kuriska näset – En bit utanför Klaipèda hittar vi Kuriska näset och sanddynerna längs kusten. Området är listat på UNESCOs världsarvslista och besöks bäst till fots eller med cykel.
 • Meridians – En restaurang på ett segelfartyg.

Palanga

En av de mest besökta kurorterna i Litauen är Palanga. Hit vallfärdar turister under sommarmånaderna för att besöka någon av de vackra sandstränderna eller spendera tid på något av de avslappnande spahotell som finns i regionen. 

Missa inte i Palanga:

 • Botaniska trädgården i Palanga – I denna vackra park kan man vandra runt och njuta av naturen (över 500 olika sorters tärd och buskar sägs finnas i parken!) och se vackra skulpturer och byggnader.  
 • Palangas strand – Vacker vit sand sträcker sig milsvid längs Litauens kust. Stranden i Palanga är kanske den bästa i hela Litauen. 

Boende i Litauen

I Litauen är de flesta turister intresserade av en strandsemester i Palanga eller Nida, eller en stadssemester i Vilnius. I Vilnius finns centrala och prisvärda hotell. Palanga och Nida erbjuder istället lyxiga spahotell med närhet till stranden. 

Hotell vi rekommenderar i Litauen

 • Vilnius: Radisson Blu Hotel Lietuva – Centralt hotell med fantastiska gästomdömen. Njut av hotellets Skybar med utsikt över Vilnius gamla stad.
 • Klaipèda: Memel Hotel – Populärt hotell i centrala Klaipèda med prisvärda rum. Hotellet ligger i en vacker historisk byggnad bara en kort promenad från gamla stan. 

Karta över Litauen 

Hitta till alla sevärdheter vi har tipsat om i Litauen med hjälp av vår karta nedan.