Ta bilen till Berlin

Berlin, en härlig europeisk huvudstad med något för alla. Dessutom så lättillgänglig för oss svenskar, bara ett par timmar bort. Här är tipset som gör att du får mest ut av din semester i Berlin när du kör dit med din bil.

Resa till Berlin med bil

färja till TysklandEnklast, billigast och snabbast tar du dig till Berlin med hjälp av Tysklandsfärjorna. De trafikeras av TT Line och Stena Line mellan Trelleborg-Rostock och Trelleborg-Sassnitz.

Färjan till Rostock tar cirka 6 timmar och från Rostock har du 2 och en halv timmes körning till Berlin. Färjan till Sassnitz tar bara 4 timmar, men å andra sidan blir körningen något längre, cirka 3 och 1/2 timme.

Vägarna är bra. Motorväg största delen av sträckan och bra skyltat till Berlin. Med fördel använder du navigationen i mobilen för att hitta.

Värt att tänka på att i den här delen av Tyskland kan de vara uppemot 10 mil mellan bensinstationer längs motorvägen. Se till att ha drivmedel så det räcker i tanken.

Sträckan till Berlin har hastighetsbegränsning, vanligast är 120. Drivmedelspriserna i Tyskland ligger ungefär 2 kronor lägre per lite än i Sverige.

Köra bil i Berlin

Berlin är ingen svårnavigerad stad, men trots det kan det finns lite allmänna tips som är bra att känna till. Berlin är en mycket stor stad till ytan. Från ena sidan staden till andra kan det ta upp emot en timme. Undvik att anlända till Berlin i rusningstrafik. Mellan 07–09 och 16–18 går det långsamt att köra bil i Berlin. Övriga tider är det sällsynt med köer.

I Berlin och 60 andra städer i Tyskland har man infört miljözoner. Kraven på bilen är inte speciellt höga. Så länge du har en bil tillverkad de senast 10 åren uppfyller du kraven med enkelhet. Däremot finns det ett krav att visa detta genom att klistra en miljödekal i framrutan på din bil. Du kan beställa dekalen gratis via internet. Kontroller av miljödekaler är mycket, mycket sällsynta. Risken att du ska åka fast om du kör utan miljödekal är minimal, men du riskerar böter.

Parkera i Berlin

parkering i BerlinFaktum är att det finns gratis gatuparkering i stora delar av Berlin. Så länge du kommer innan 16.00, då berlinarna kommer hem från jobbet, så är chansen stor för dig att parkera gratis. Parkeringshus kostar från 20 euro dygnet. Det kan vara smart att inte förhandsboka en parkeringsplats på hotellet utan istället se vilka parkeringsmöjligheter som finns i bostadsområden i närheten av där du bor. De flesta hotell har av- och påstigningsområde där du kan lasta av bilen i lugn och ro innan du kör och parkerar.

Boende i Berlin

Berlin är enkelt att ta sig runt i, så var du geografiskt bor spelar lite roll. Då Berlin varit en delad stad finns det sevärdheter utspridda över hela staden. Därav kommer du alltid ha nära till något spännande.

Är ni 1–2 personer som reser rekommenderar jag er att boka hotell. Räkna med att betala cirka 800 kronor per natt för ett hotell som standardmässigt motsvarar ett centralt beläget Scandic Hotell i Sverige.  Jag rekommenderar er att leta hotell på någon av bokningssidorna. Gästomdöme väger alltid tyngst. Välj om möjligt endast hotell med omdöme högre än 9 (av 10) eller 4,5 (av 5). Då får du ett hotell som förmodligen överträffar dina förväntningar och vad du betalt.

Hotell över 8 (av 10) och 4 (av 5) fungerar i nödfall och är oftast okej. Hotell med gästomdöme lägre än så ska du försöka undvika.

Hotell rui i Berlin
Hotell Rui i Berlin är ett bra exempel på ett mycket prisvärt hotell för cirka 800 kronor natten.

Är ni fler än 2 personer eller vill laga mat själva rekommenderar jag er att boka en lägenhet via Airbnb. Utbudet är extremt stort och uthyrningen sker oftast av professionella aktörer. Räkna med att betala 500 kronor per natt och uppåt. Glöm inte ställa in bekvämligheter som du eftersöker i sökningen såsom diskmaskin och parkeringsplats. Välj bara värdar som har 5 (av 5) i betyg och chansen är stor att du kommer få en mycket bra och bekymmerslös vistelse.

5 saker att göra i Berlin

Berlin är en smältdegel av världen idag. Mångkulturellt och med en fascinerande historia från andra världskriget och kalla kriget. Här är 5 förslag på vad du kan göra i Berlin.

  1. Ta dig runt i Berlin

Visst kan du ta bilen runt Berlin, men lämna den hellre vid hotellet. Jag rekommenderar er att hyra cyklar eller promenera. Berlin är verkligen en perfekt stad att ta sig fram på egen maskin. Möjligheten finns att kombinera med den utmärkta (och billiga) kollektivtrafiken (buss och tunnelbana) samt turistbåtar och bussar. Överallt i Berlin kommer du hitta historiska minnesmärken som får dig att vilja stanna till.

cykla i berlin
Hyrcyklar finns överallt. Antingen hyr du på hotellet ett dygn eller så använder du Lidl bikes som du hyr per halvtimme.
  1. Riksdagshuset

Den mest populära turistattraktionen i Berlin enligt Tripadvisor och det är lätt att förstå varför. Historisk arkitektur möter modern. Du kan bestiga en spiralgång upp i en glasbyggnad och få häpnadsväckande utsikt övre hela staden. Missa inte att du måste boka i förväg, antingen på nätet eller på plats. Minst en dag i förväg krävs för att bli insläppt (av säkerhetsskäl)

  1. Testa billig och fantastisk mat

Berlin har mängder av härliga restauranger i alla prisklasser. Men det som särskiljer Berlin från många andra städer är alla lokala kvarterskrogar som serverar mat till väldigt låga priser. Sök på Tripadvisor ”Cheap eats” och du kommer hitta mängder av restauranger som serverar såväl tysk husmanskost som street food från världens alla hörn. De restauranger med högst gästomdöme erbjuder oftast en kulinarisk upplevelse för en väldigt liten summa pengar. Räkna med 50 kronor för lunch och 100 kronor för middag som riktmärke.

  1. Kalla kriget, 2: a världskriget

Berlin har kommit att spela huvudroll i Europa under 1900-talet. Under 2: a världskriget var det härifrån Tyskland styrdes och under Kalla kriget var Berlin centrum.

Bland sevärda saker och monument rekommenderas Judiska minnesmärket, Hitlers bunker, Check Point Charlie, Berlinmuren och Terrorns topografi.

minnesmärke

  1. Walking Tours

Fantastiska rundvandringsturer av entusiastiska guider där din generositet sätter priset. Många turer är gratis där ersättningen baseras på dricks. Testa några av alla rundturer som finns, ofta på olika teman, tex 2: a världskriget, Östberlin och huvudstaden Berlin.

startplats
De flesta rundvandingar avgår från Pariser Platz.

Handla på hemresan

När du kört bil till Berlin ska du naturligtvis utnyttja möjligheten att handla med dig saker hem.

Det mesta är billigare i Tyskland än i Sverige, men stört skillnad är set naturligtvis på alkoholhaltiga drycker. Både starksprit, likör och öl är betydligt billigare i Tyskland än i Sverige. Färjelinjernas Bordershops lockar kanske, men faktum är att priserna brukar vara ännu lägre i tyska köpcentrum utanför stan. Vill du spara ännu mer pengar gör du som de prismedvetna tyskarna gör och svänger in om Polen. Räkna med ungefär en timmes längre färdtid till Sassnitz och du åker in om Polen. I gengäld sparar du ytterligare 25–50% på priset.