Ta bilen till Moseldalen

Mosel, Tysklands mest kända vinområde, ligger vackert längs Moselfloden och är ett område som är väl värt ett besök under bilsemestern. Moseldalen är en sagolik plats med branta sluttningar, snirkliga vägar, ståtliga slott, pittoreska korsvirkeshus och, såklart, stora prunkande vinodlingar och vingårdar öppna för besökare. Här kan man besöka vingårdar, gå på vinprovning och köpa med sig regionens godaste riesling. 

Moselfloden flyter stillsamt från östra Frankrike till den tyska staden Koblenz i delstaten Rheinland-Pfalz. 

Moseldalen

Bila till Moseldalen

Moseldalen är ett populärt turistmål i Europa för vinintresserade och de som bara vill se det vackra landskapet i regionen. Hit hittar miljontals turister varje år och det finns mycket att se och uppleva i området. 

Att bila från Sverige till Moseldalen är en trevlig resa som bjuder på det mesta. 

Moseldalen

Ta färjan till Tyskland

Om du börjar din resa i Sverige är det enklast att sikta på färjan från danska Rødby till tyska Puttgarden. Till Rødby kommer du antingen via Öresundsbron i Malmö eller via färjan till Helsingør från Helsingborg.

Hitta färjebiljetter Rødby- Puttgarden

Om du vill skippa färjan kan du välja den lite längre vägen via Stora Bältbron. 

Hitta till Moseldalen

Från Puttgarden

Från Puttgarden siktar du mot Hamburg och fortsätter på motorvägen A1 mot Bremen. Kör mot Köln och sväng av på motorvägen A3 mot Koblenz.

Från Stora bältbron

Om du har valt att köra via Stora Bältbron ska du även sikta mot Hamburg och Bremen. Från tyska gränsen kör du A7 mot Hamburg. I Hamburg kan du antingen välja vägen via Hannover och Bielfeld mot Köln eller svänga av på A1 mot Bremen och köra mot Köln och via A3 mot Koblenz. 

Köra bil i Moseldalen

Om man vill uppleva så mycket som möjligt av Moseldalen med bil rekommenderar vi att man väljer de snirkliga, och lite längre, vägarna längs flodens kant istället för den snabbare motorvägen. 

Längs floden går sceniska vägar som passerar många av Moseldalens mindre byar och vingårdar. Det här är en av de vackraste bilresorna man kan göra i Tyskland – och en mycket populär resa för turister under sommaren. Planera därför med extra tidsutrymme för eventuella bilköer och stopp i de pittoreska byarna man passerar längs vägen. 

Om man vill uppleva så mycket som möjligt av Moseldalen rekommenderar vi att man i alla fall planerar in 2 till 4 dagar för att resa längs flodens kant med bil. 

Trafikregler i Tyskland

Tyskland är överlag ett mycket bra land att besöka under bilsemestern. Vägnätet håller hög kvalitet och trafikreglerna och trafikkulturen liknar den svenska. 

Det finns inga vägtullar längs de tyska vägarna, det man istället bör vara uppmärksam på är miljözoner.

Miljödekaler och miljözoner i Moseldalen

Miljözoner är zoner i tyska städer som endast får besökas av bilar som inte uppnår en viss utsläppsgräns. För att visa att ens bil får köra inom en miljözon krävs att man har en miljödekal fastklistrad på framrutan. 

Den gröna miljödekalen, som används i de flesta tyska städer, kan man beställa online innan man påbörjar sin bilsemester. Miljödekalen får fästas på bilens framruta om man har en personbil med elmotor, en personbil med bensinmotor från 1993 och senare, eller en personbil med dieselmotor från 2006 och senare. Här kan du läsa mer om miljözoner och beställa din dekal.

Man vet att man kör in i en miljözon om man ser en skylt med vitbakgrund med texten Umwelt ZONE i en röd cirkel. 

Tyska miljözoner finns bland annat i följande städer:

 • Bremen
 • Hamburg
 • Köln
 • München
 • Berlin
 • Stuttgart
 • Düsseldorf

Om man kör från Sverige med sikte mot Moseldalen är det alltså en bra idé att fixa en miljödekal till sin bil så att man slipper dryga böter om man väljer att köra igenom Bremen, Hamburg och Köln på vägen till vindistriktet. 

Hastighetsbegränsningar i Tyskland

På Autobahn i Tyskland gäller fri hastighet. Den rekommenderade hastigheten på motorvägen är dock 130 km/h, vilket kan vara bra att känna till. 

I tabellen nedan hittar du de mest förekommande hastigheterna på de tyska vägarna. Kom ihåg att alltid följa skyltningen och anpassa hastigheten efter väder och trafik. 

OmrådeHastighet
Tätort50 km/h
Landsväg100 km/h
Motorväg130 km/h (rekommenderad)

Kom ihåg inför din bilsemester till Moseldalen

 • Miljö- och utsläppszoner – Miljödekal är ett måste i många tyska städer. Beställ ditt klistermärke i god tid innan avresa. Elbilar har ett eget blått klistermärke, bensin-, hybrid-, och dieselbilar har ett grönt märke. Läs mer här
 • Vägtullar – Autobahn och övriga vägar i Tyskland saknar avgifter och vägtullar.
 • Måste i bilen – Varningstriangel, reflexvästar och första hjälpen-låda.
 • Mobil – Får endast användas av föraren med handsfree.
 • Bilbälte – Alla i bilen ska enligt lag vara fastspända med bilbälte under hela resan.
 • Dubbdäck – Om du kör under vintern är det bra att veta att dubbdäck aldrig är tillåtet på tyska vägar. Vinterdäck utan dubbar gäller. 

Sevärdheter i Moseldalen

Landskapet längs Moselfloden är en sevärdhet i sig. Floden flyter längs branta sluttningar och pittoreska byar och städer har byggt längs flodkanten för att underlätta handel. Många städer som ligger på varsin sida av floden har kopplats samman med broar. Dessa städer är kända som tvillingstäder.

Våra bästa tips för Moseldalen

Upplev Moseldalen på cykel

Ett mysigt sätt att uppleva Moseldalen på nära håll är att parkera bilen och satsa på cykeln istället. På två hjul är det enkelt att stanna i alla vackra byar och städer och på så sätt uppleva så mycket som möjligt av det vackra området.

En packad picknick-korg med läckerheter ingår, liksom en båtresa och vinprovning. 

Moseldalen på cykel

Cochem: Kryssning längs Moselfloden

Moselfloden upplevs såklart allra bäst från vattnet. Med denna kryssning från Cochem får du se många av regionens vackraste sevärdheter samtidigt som du får lära dig mer om regionens historia. Ljudguide finns på både tyska och engelska. 

Moseldalen - Cochem

Moseldalen: Guidad tur och vinprovning

Moseldalen är mest känd för sina vingårdar och utsökta viner. Under en förmiddag eller eftermiddag kan du få uppleva det bästa av regionen med denna guidade vinresa. Besök vingårdar, se hur vinet blir till och provsmaka några av de bästa tyska vinerna. 

Guiden pratar tyska eller engelska. 

Städer och byar att besöka i Moseldalen

Det finns många vackra städer och byar att besöka i området. Vi har listat några som vi tycker att man absolut inte får missa.

 • Koblenz – Vid Koblenz möter floden Rhen Moselfloden. Det här är en av de större städerna i regionen och en samlingspunkt för många turister. Upplev stadens vinstugor, levande nattliv och den vackra naturen som omringar staden. 
 • Bernkastel-Kues – Denna medeltida stad ligger i hjärtat av Moseldalen. Här hittar man vackra korsvirkeshus och smala gränder – allt omringat av dalens branta sluttningar och några av de största vingårdarna i regionen. 
 • Beilstein – En av Moseldalens minsta och mysigaste byar. Här bor bara ett par hundra invånare, men byn bjuder ändå på mysiga restauranger, caféer och vinkällare. 
 • Trittenheim – Om man vill uppleva vardagslivet i Moseldalen kan Trittenheim vara värt ett besök. Denna stad bjuder på vinkällare, restauranger och mysiga gränder. 
 • Cochem – En av de större städerna längs Moselfloden är Cochem. Här finns Cohems kejserliga slott som är ett omtyckt resmål för många turister. Vinkällare och vinbarer finns runt varje hörn tillsammans med mysiga restauranger och caféer.
Bernkastel-Kues i Moseldalen

Boende i Moseldalen 

Moseldalen är ett populärt område för turister – och det finns många mysiga hotell, vandrahem och campingar i alla prisklasser. Under högsäsong, främst under sommarmånaderna, är trycket ganska högt i regionen. Då rekommenderar vi att man bokar sitt boende i god tid innan avresa så att man inte behöver vara orolig för att inte få rum för natten. Reser man när turisttrycket inte är lika stort brukar det gå bra att boka samma dag – då kan man vara lite mer spontan i sitt planerande.

Här hittar du en lista på alla hotell i Moseldalen. Nedan hittar du de hotell vi rekommenderar i regionen. 

Hotell vi rekommenderar i Moseldalen

 • Hotel Karl Müller – Ett familjeägt hotell med utsikt över Moselfloden. Hotellet ligger i Cochems historiska stadsdel ett stenkast från det medeltida slottet Reichburg.

Karta över Moseldalen

I den interaktiva kartan nedan hittar du alla Moseldalens sevärdheter, samt de hotell vi rekommenderar i regionen.