Bilsemester i Mexiko

Mexiko är ett populärt resmål av många olika orsaker. Vackra stränder, god mat, historia och kultur – Mexico har allt. För att ta sig runt i landet kan man åka buss eller hyra bil och köra själv. Det är möjligt att bila runt i Mexico om man har ett internationellt körkort.

Trafikregler i Mexiko

I Mexiko är körstilen i regel lite mer aggressiv jämfört med här hemma i Sverige. Om man befinner sig i trafiken, antingen i ett fordon själv eller som fotgängare, är det viktigt att man är försiktig. Kom ihåg att alltid använda bilbälte.

De bättre motorvägarna har en tullavgift, men det kan vara värt pengarna om man vill komma fram snabbt. Om man inte är en mycket erfaren förare kan det vara svårt att köra i städerna, trafiken är ganska intensiv. Det är också viktigt att informera sig om de lagar som finns.

Trafikregler som är viktiga att hålla koll på:

 • Bilbäte – Alla i bilen måste använda bilbälte.
 • Mobiltelefon – Det är olagligt att prata i mobiltelefon när man kör, handsfree är dock tillåtet.
 • Blink med helljus – Om en mötande bil blinkar med sina helljus mot dig är det en varning. Vägen kan plötsligt bli smalare eller så finns det andra hinder du bör vara uppmärksam på.
 • Farthinder – Var uppmärksam på skyltar om farthinder. Skyltarna kan vara svåra att se, men var beredd på att sakta ner.

Hastighetsbegränsningar i Mexiko

OmrådeHastighet
Städer och bebyggelse40 km/h (25 miles/h)
Landsvägar80 km/h (50 miles/h)
Motorvägar100-110 km/h (65 – 70 miles/h)

Säkerhet under bilfärden

Förutom den aggressiva körstilen så är det dessutom viktigt att vara försiktig när man färdas i Mexiko med tanke på brottsligheten.

Man bör undvika att köra bil eller åka långfärdsbuss under natten. Det finns många rapporter om bilstölder och kapningar. När man kör är det även viktigt att hålla dörrar låsta och fönster stängda. Vid trafikljus och andra stopp bör man vara uppmärksam på sin omgivning.

Håll dig till stora vägar som är väl upplysta. Undvik ödsliga vägar och platser utan gatulampor.

Checklista inför bilresa i Mexiko

 • Körkort och internationellt körkort
 • Pass
 • Gröna kortet, försäkringsbevis för bilen
 • GPS eller karta

Planera din rutt

Mexiko är ett stort land med mycket att se. Vi har samlat våra favoritplatser som kan ge inspiration inför din bilresa genom landet.

Cancun

Cancun och Playa del Carmen på östkusten har länge varit stora turistmål. Många känner att de blivit lite för utvecklade, och man har börjat söka sig lite längre bort. Men stränderna är fortfarande fina här och man har alla bekvämligheter inom räckhåll.

Isla Mujeres är en liten oas med turkost vatten och fantastiska möjligheter för snorkling eller scubadykning. Om man vill kan man simma med delfiner eller hajar, till och med. Det är lätt att ta sig över för en dag eller två, om man inte vill stanna lite längre.

Isla Mujeres

Mexicos Venedig

De flytande trädgårdarna i Xochimilco, Mexico City, kallas för Mexicos Venedig. Här kan man åka på en av de många båtar som flyter upp och ner i kanalerna. Vissa tider på året är landskapet runt omkring fullt av blommor. Man kan äta sin lunch på båten, lyssna på musiker som flyter runt på sina båtar, och ha kul.

I Mexico City finns det mycket mer som är sevärt, det är känt för alla sina museer och palats. I den östra delen ligger Plaza del Seminario där man kan se ruiner av ett tempel från aztektiden, samt besöka det tillhörande museet. Den gamla delen av staden, Centro Historico har det näst största torget i världen, Zocalo.

Teotihuacan

Inte långt därifrån ligger Teotihuacan, en stor arkeologisk utgrävning. Här kan man besöka några av de största pyramiderna i Mexico. Här kan man se hur dessa antika folk hade en mycket precis förståelse av hur solen och månen rör på sig.

Förutom de centrala delarna, där man utövade sin religion och ceremonier, har man även grävt fram palats och andra bostadsområden.

Över hela Mexico kan man se rester av de ursprungliga folken och dess historia. Blandat med sol och bad, samt god mat, blir det ett perfekt resmål.

Boende i Mexiko

Mexiko är ett land som är välbesökt av turister, därför finns det mängder av hotell, vandrarhem och semesterboenden i alla prisklasser. En hotellnatt i Mexiko är generellt något billigare än motsvarande hotellnatt i Sverige eller USA, men prisskillnaden är faktiskt inte så stor som man kan tro.

Destinationer som är populära att boka hotell nära i Mexiko:

 • Playa del Carmen
 • Cancun
 • Tulum
 • Mexiko City
 • Holbox Island
 • Ilsa Mujeres
 • Cozumel
 • Mérida

Karta över Mexiko

Du hittar alla sevärdheter vi har tipsat om i den interaktiva kartan nedan. Zooma in och börja planera din bilresa genom Mexiko.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *