Bilsemester i USA – Roadtrip över Amerika

Många drömmer om att åka på en bilresa genom USA. Man vill känna vinden i håret när man kör ner för Route 66, man vill stanna på sunkiga motell, äta på diners och uppleva USAs städer och natur på ett sätt man inte skulle ha gjort om man åkte på en mer traditionell semester.

Roadtrip USA

Vi guidar dig till din dröm-roadtrip över Amerika.

Trafik i USA

Att åka på bilresa i USA skiljer sig inte från Europa på speciellt många sätt, det är mest trafiken som kan vara lite annorlunda. På de amerikanska vägarna finns det i regel väldigt mycket trafik – bil är det huvudsakliga färdmedlet i USA. För att undvika trafikstockningar kan vägarna bli väldigt stora – särskilt motorvägarna. En motorväg i USA kan ha upp till tio filer och komplicerade av- och påfarter som går kors och tvärs.

Highway i USA

Trafikregler i USA

Varje delstat i USA har egna trafikregler, men överlag gäller samma trafikregler i hela landet.

  • Rondeller: Företräde till den som är i rondellen, alltså precis som i Sverige
  • Skolbuss: Stanna alltid vid skolbuss som har stannat får på- och avstigning
  • Övergångsställen: Lämna alltid företräde för fotgängare vid övergångsställen
  • Mobiltelefon: Undvik att prata i mobil när du kör. I vissa delstater är det även förbjudet med handsfree och hörlurar

Ordlista – vägar i USA

  • Interstates – Flerfiliga motorvägar
  • Freeway – Motorväg, i städer kan dessa kallas Expressway, Parkway eller Thruway
  • Turnpike och Tollway – Väg med vägavgift

Hastighetsbegränsningar i USA

Dessa hastigheter gäller i regel i USA, men följ alltid aktuell skyltning.

1 mile = 1,6 km.

  • Insterstates: 65, 70 eller 75 miles/h – 105, 112 eller 120 km/h
  • Highways: 55 miles/h – 90 km/h
  • Städer och bostadsområden: 30 miles/h – 50 km/h

Bensinkostnader

Något som kan vara värt att notera är prisskillnaden mellan de olika bensinstationerna längst med din rutt. Det kan vara värt att kolla upp var man ska tanka innan man börjar köra – även om bensinpriset i USA ligger långt under det svenska.

En annan anledning att kolla upp bensinstationer innan man ger sig iväg är på grund av avstånden. I regel är det väldigt långt till allting i USA. Om man kör längs en motorväg kan det vara väldigt långt mellan avfarterna.

Planera din resrutt

Det är ofta man hör folk planera en bilresa genom USA med väldigt ambitiösa resrutter på extremt kort tid. Värt att tänka på är att man ofta kan få ut mer av sin resa om man kortar ner rutten – om det är upplevelsen och inte själva transporten som är huvudmålet.

Planera din resa med gott om tid, det tar ofta mycket längre tid att köra än vad man faktiskt tror. Nyckelkänslan till en lyckad roadtrip är frihet, det får man om man inte stressar.

USA är ett stort land och känslan av att köra till en destination man drömt om att besöka, för att sedan kunna stanna där precis så länge man känner för, är helt fantastiskt. Vill du spendera en och en halv vecka i Florida? Kanske bara en dag i New York? Tre veckor på en gård i Texas? USA är ett land man ska upptäcka och erfara över tid för det finns en miljon ställen man vill stanna till vid.

När man kommer hem är ofta inte det viktigaste att man har spenderat 500 mil på de amerikanska vägarna, utan alla stopp och upplevelser längs vägen – och känslan av att vara helt fri från ett spikat schema.

Boende

50-90 USD räcker till roadside hotels eller motels som Motel 6, Super 8 och liknande men de ligger längs med större vägar och oftast utanför städerna. Är det liknande hotell i städerna så är det ofta lite dyrare.

Ett tips är att boka billiga hotell i förväg längs med rutten. Super 8 / Motel 6 och liknande har vanligtvis 100% gratis avbokning fram till samma dag som incheckning (typ lunchtid eller till och med lite senare) så det är lätt att boka av om det blir ändrade planer.

Västkusten – en roadtrip

Öppna karta i helskärm

Los Angeles och San Diego (Kalifornien)

Los Angeles är startpunkten för denna bilresan genom USA:s västkust, kör söderut till San Diego och österut till Yuma (Arizona) och sov första natten på ett motell.

Sonora Desert (Arizona)

Kör genom Sonora öknen i södra Arizona, mellan torra landskap och fält av bomull.

Sonora Desert

Organ Pipe Cactus National Monument

Organ Pipe Cactus National Monument ligger i södra Arizona, uppe vid gränsen till Mexicogränsen, och kallas så på grund av den stora mängden orgelpipskaktusar som växer där.

Endagstur till Tucson, Phoenix och Montezuma Castle

En endagstur till Old Tucson Studios, till ökenmuseet och Saguaro National Monument där det finns tusentals gigantiska Saguaro kaktusar.

Meteorkratern i Arizona och Painted Desert

En tripp förbi mateorkraten i Arizona, och en sväng förbi Painted Desert, en öken så kallad på grund av de många olika frägerna på stenar och sand.

Painted desert

Grand Canyon dagstur

Dagstur till Grand Canyon med bil. Vandring i Grand Canyon är något man inte vill missa!

Grand Canyon

Monument Valley dagstur

En till dagstur till Monument Valley, längs Arizona och Utah gränsen. Utflykter mellan den berömda klipporna.

Lake Powell (Utah)

Att köra längs stranden av Lake Powell norr och väster till Utah, i ett månlandskap av egendomligt formade stenar får man bara inte gå miste om.

Arches National Park

Dagsutflykt till Arches National Park med bil, känd för egendomligt formade stenar, de flesta av dessa ser ut som valv.

Arches national park, USA

Bryce Canyon dagstur

Dagstur till Bryce Canyon med bil, besöka denna naturliga undrar känd för Hoodoos, klippformationer formats av vind och vatten.

Las Vegas (Nevada)

Kort besök i Las Vegas, vandring i staden på natten bland alla neonskyltar och kasinon.

Las Vegas, USA

Death Valley

The Death Valley är ett område i Kalifornien sydöstra intressant för den extremt torra landskap, som domineras av en torkad saltsjö, faktiskt under havsytan..

Yosemite National Park

Dagstur i Yosemite National Park, där man får se massor av olika djur och jättesekvoja som är tusentals år gammal.

Yosemite, USA

San Francisco

Utflykter runt San Francisco och Golden Gate, innan man kör bil tillbaka till Los Angeles där man kan lämna tillbaka hyrbilen och bilsemestern är nu klar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *