Bilsemester i Australien – tänk på det här!

Att bila i Australien kan vara en underbar upplevelse. Det är ganska vanligt att man köper en gammal bil på plats i Australien och kör runt, speciellt om man är runt Sydney eller Cairns. Många väljer att ta med sig campingutrustning, sova i bilen och bara kör dit man känner för.

Man kan också ta in på ett av de många hostel som finns lite överallt. I allmänhet så är befolkningen i Australien trevlig och lättsam. Man kan lätt få kontakt med olika människor och de är ofta hjälpsamma.

palm cove cairns

Australines östkust

En populär sträcka är just på östkusten, mellan Sydney och Cairns. Det finns mycket att se på vägen. Byron Bay har milvis av fantastiska stränder – det är ett paradis för surfare. Men det finns också flera stillsammare små vikar och bukter. För den som tycker om lite hålligång på kvällarna så är det inom räckhåll. I havet kan man se både delfiner och valar.

Byron Bay Australien

Om man planerar att resa längs Australiens östkust med en hyrbil är ett bra tips att börja sin resa i Sydney, för att sen köra norrut. Att hyra en bil i Sydney är i regel betydligt billigare än att hyra en i söder i till exempel Cairns.

Fraser Island

Fraser Island, eller Fraserön, är en av världens största sandöar. Ön hittas på Australiens östra kust.

Fraser Island Australien

Fraser Island finns på UNESCOs lista över World Heritage Sites. Långa, vita stränder som flankas av sandklippor. Runt omkring finns det mer än 100 sjöar, vissa med turkosblått vatten och vit sand. Naturen har en unik kombination av regnskog och annan växtlighet. På våren och sommaren exploderar trakten med vilda blommor, det är mycket vackert. Många ovanliga djur och fåglar uppehåller sig i trakten, bland annat sköldpaddor och fjärilar.

För att ta sig till Fraser Island åker man smidigast båt från Hervey Bay. Färden tar omrking 45 minuter – en kort färd för att få upptäcka en av världens vackraste platser.

Noosa Heads

Strax norr om Brisbane ligger Noosa Heads, med sin vackra nationalpark. Också här kan man hitta fina stränder för surfing och bad. I området finns det fortfarande många koalor, även om antalet har minskat de senaste åren. Varje år hålls Australiens största triathlon-tävling här, i slutet av oktober. Man anordnar också en surffestival på våren, runt mars månad.

Noosa Australien

Noosa är en av Australiens allra populäraste destinationer – både för turister och australiensare.

Uluru – Ayers Rock

En av de allra populäraste destinationerna i Australiens är förstås Uluru, den stora röda klippan som även är känd som Ayers Rock. Uluru hittas i norra Australien, cirka fem timmars bilresa från Alice Springs.

Uluru Australien

Australiens städer

Det är sant att Australien har mycket att erbjuda när det kommer till naturupplevelser, men landets städer får man heller inte missa.

Sydney

Sydney är inte Australiens huvudstad, vilket man kanske kan tro, men det är den största staden i landet och väl värt ett besök.

Sydney Australien

Staden hittas på landets sydöstra kust. Här finns välkända landmärken som Sydneys Operahus och Harbour Bridge, och världskända stränder som Bondi Beach och Manly Beach.

En upplevelse som verkligen sätter Sydney är särklass är möjligheten att klättra upp på den berömda Harbour Bridge. För en avgift får man, tillsammans med en guide, klättra upp för bron med säkerhetssele. Från toppen får man en utsikt som inte kan jämföras med något annat. Man ser hela Sydney med omnejd.

Melbourne

När det kommer till hippa inneställen och spännande restauranger är Melbourne staden att besöka. Här finns det ett vibrerande nattliv, en spännande musikscen, mängder av museum och vacker natur.

Melbourne är fyllt till bredden av trendiga restauranger, kaféer och barer. Besök världskända Florentino som blandar det bästa från Italien med Australiens eget kök. Eller boka bord hos den välkända kocken Ben Shewrys restaurang Attica – som har placerats på listan över världens 50 bästa restauranger.

The Great Ocean Road Australien

En liten bit utanför Melbourne kan man besöka landets uråldriga regnskogar, se både pingviner och koalor, och besöka The Great Ocean Road – en häpnadsväckande vacker bilväg som tar dig längs några av Australiens bästa stränder.

Canberra

Australiens huvudstad Canberra ligger i Australiens sydöstra del och är den åttonde största staden i landet.

När man tänker på Australien tänker man kanske främst på Sydney och Melbourne – men även Canberra kan vara väl värt ett besök. Staden är full av spännande museum, historiska platser, vacker natur, ett aktivt nattliv och spännande upplevelser.

Besök Lake Burley Griffin – en vacker sjö som bjuder på allt från vattensporter och motionsspår till luftballongsäventyr och lyxiga barer och restauranger vid vattenbrynet.

Lake Burley Griffin Australien

Om man är nyfiken på Australiens urbefolkning finns det många platser att besöka runt Canberra. Canberras naturreservat, Mount Majura, erbjuder guidade turer där man får lära sig allt om Australiens Aboriginer och deras kultur.

Roadtrip i Australien

Australien är ett fantastiskt land med sin vackra natur med bad och surfing nästan överallt, inklusive runt de flesta städer. Landet är stort och det kan kännas övermäktigt att planera en bilresa som ska ta en till allt man vill se.

Dela upp din bilresa i etapper och ta dig tiden att stanna och njuta på varje plats du vill upptäcka.

Trafikregler i Australien

Om man ska köra runt Australien är det bra att hålla koll på landets trafikregler.

Trafikregler i Australien
 • Vänstertrafik – Kör på vänster sida av vägen.
 • Ge företräde till bilar som kommer från höger
 • Mobilförbud – Det är förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som man kör.
 • Olika delstater i Australien har olika trafiklagar – Kolla upp vad som gäller där du ska köra
 • Skaffa internationellt körkort
 • Se upp för vilda djur på vägarna – Speciellt i gryningen sker många olyckor med vilda djur på Australiens vägar, kör försiktigt.

Boende i Australien

Australien bjuder på boende i alla prisklasser. För den som har en stram budget finns campingplatser, hostels och vandrarhem. För den som vill spendera lite mer finns hotell, lägenhetshotell, semesterhus och lyxiga resorts.

De populäraste städerna där folk bokar hotellnätter i Australien:

 • Sydney
 • Melbourne
 • Brisbane
 • Cairns
 • Perth
 • Byron Bay

De populäraste områdena där folk bokar hotellnätter i Australien:

 • Tasmanien
 • Magnetic Island
 • Kangraroo Island
 • Great Ocean Road
 • Sunshine Coast

Karta över Australien

Nedan hittar du en interaktiv karta över Australien och alla sevärdheter och städer vi har tipsat om. Klicka på markörerna och få mer information om platserna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *